Španjolska

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Kraljevina Španjolska, odnosno skraćeno Španjolska, obalna je država na jugozapadu Europe, točnije na Pirinejskom poluotoku, kojeg dijeli zajedno s Portugalom na zapadu i Gibraltarom na jugu. Na sjeveroistoku preko planinskog lanca Pirineji graniči s Francuskom i malom državicom Andorom. U sklopu Kraljevine Španjolske nalaze i Balearski otoci u Sredozemnom moru, Kanarsko otočje u Atlantskom oceanu i gradovi/enklave Ceuta i Melilla u sjevernoj Africi. Službeni jezik je španjolski. Španjolska je država bogate tradicije, jedinstvene kulture te bogatim noćnim životom.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć:Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 1:24:02

Jezik: Engleski Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Barcelona: Basilica of the Sagrada Familia, Palau de la Musica Catalana, Casa Batllo, La Casa Vella, Barri Gotic
 2. Madrid: Prado Museum, Parque del Retiro, Sorolla Museum, Museo Thyssen-Bornemisza, Estadio Santiago Bernabeu
 3. Andaluzija: Seville, Marbella, Malaga, Granada, Nerja, Great Cathedral and Mosque (Cordoba), Andalucian Cycling Experience Day Trips (Costa del Sol), Museum of Glass and Crystal (Malaga), Museum of Glass and Crystal (Malaga), Celia Morales Flamenco Guitar (Ronda)
 4. Kanarski otoci: Las Palmas de Gran Canaria, Maspalomas, Playa del Ingles, Puerto Rico, Puerto de Mogan, San Agustin
 5. Tenerife: Playa de las Americas, Puerto de la Cruz, Los Cristianos, Santa Cruz de Tenerife, Adeje, Costa Adeje, Teide National Park, Loro Park, Volcan El Teide, Masca Valley
 6. Costa Brava: Lloret de Mar, Roses, Empuriabrava, Tossa de Mar, L'Escala, Blanes, Vila Vella, Camino de Ronda, Castillo de Tossa de Mar, Cap de Creus National Park
 7. Menorka: Ciutadella, Mahon, Fornells, Cala'n Bosch, Son Bou, Cala Galdana, Cala Macarelleta, Cala Mitjana, Cala Pregonda, Cavalls Son Angel
 8. Mallorca: Palma de Mallorca, Pollenca, Port de Pollenca, Alcudia, Port d'Alcudia, Cala d'Or, Serra de Tramuntana, Pirates Adventure Show, Playa de Muro Beach, Cathedral (Le Seu)
 9. Ibiza: Ibiza Town, Sant Antoni de Portmany, Ibiza Horse Valley, Kentucky Derby, 38 Degrees North, Es Vedra, D'Alt Vila

Plan puta

Aktivnosti

Plaže

Osim izležavanja na brojnim plažama posjetiteljima Španjolska dostupne su i brojene druge sportske i kulturne aktivnosti:

 • Penjanje
 • Biciklizam
 • Golf: Na otoku Mallorca nalazi se veliko golf igralište, koje je zbog blage klime omiljeno među kontinentalnim posjetiteljima kroz cijelu godinu.
 • Hodanje/Planinarenje
 • Vodeni sportovi
 • Ronjenje
 • Koncerti na otvorenom
 • Ljetni festivali
 • Muzeji
 • Drevne ruševine
 • Arhitektonske znamenitosti
 • Kazalište na otvorenom
 • Noćni klubovi
 • Svjetski poznate diskoteke


Korisne informacije

Glavni grad: Madrid

Valuta: Euro

Broj stanovništva: cca 46.000.000

Električna energija: 220V

Pozivni broj države: 0034

Vremenska zona: CET

Telefon za hitnu pomoć: 112, 062 (civilna zaštita), 091 Policija

Domena: .es

Veličina države: 504,030 km²

Više podataka na Wikipedia.hr


Karte i zemljopisne značajke

Karte

Zemljevid Španjolska

Dinamična karta

Biciklistička karta]

Regije

Gradovi:Seville, Granada, Cordoba... U ovoj regiji prevladava mediteranska klima s velikim brojem sunčanih sati, a zajedno s velikim prekrasnim plažama idealno je odredište za godišnji odmor.

Gradovi:Teruel, Huesca... Izrazito brdska regija s mnogim planinama i ledenjacima, te razvijenim zimskim sportskim središtima.

Gradovi:Oviedo, Gijon, Aviles... To je regija koja je poznata po svojem raznolikom zelenom pejzažu, planinama te dražesnim plažama oko ribarskih gradića.

 • Baskija (španjolski País Vasco, baskovski Euskadi)

Gradovi:San Sebastian, Bilbao... Radi se o jednoj od industrijski najrazvijenijih regija u Španjolskoj. Ima svoju autonomnu kulturu i jezik. Poznata je i po svojim separatističkim težnjama.

Gradovi:Santander, Santillana del Mar... Poznata je po svojoj klimatskoj raznolikosti, velikim prirodnim rezervatima s bogatim životinjskim svijetom.

 • Kastilja - La Mancha (Castilla-La Mancha)

Gradovi:Toledo, Guadalajara... U ovoj regiji naići ćete na brojne utvrde građene u vrijeme borbi protiv Maura. U regiji je smješten grad Toledo - nekadašnja prijestolnica Španjolske.

Gradovi:Salamanca, Segovia, Avilla... Kastilja je najveća regija, ne samo u Španjolskoj već i cijeloj Europi. Poznata je po odličnoj lokalnoj gastronomiji i nedirnutim prašumama.

Gradovi:Barcelona, Costa Brava... Ova regija ima izrazito mediteranske značajke, svoj jezik, katalonski, te vrlo kozmopolitsko okružje.

Gradovi:Merida, Caceres, Guadalupe... Regija koja se može pohvaliti mnogim prirodnim rezervatima i čarobnim planinama, te činjenici da je još uvijek sačuvana od masovnog turizma.

Gradovi:A Coruña, Vigo, Lugo... Galicija je regija poznatija i kao "zemlja tisuću rijeka", koje krase većinu njene površine. Podneblje je umjereno, zime blage, ljeta nisu prevruća.

Gradovi:Haro, Calahorra... La Rioja je vinogradska regija, koja osim odličnih vina nudi svojim posjetiteljima mogućnost lova, ribarenja i penjanja.

Madrid je od 1562. godine glavni grad Španjolske. Smješten je u centralnom dijelu Pirinejskog poluotoka, s toplim i suhim ljetima te hladnim zimama.

Gradovi:Murcia, Cartagena, Mazarron... Murcija je regija koju je oblikovala njena duga tradicija trgovanja i bavljenja poljoprivredom. Na njenom obalnom dijelu naići ćete na bogatu ponudu vodenih sportova.

Gradovi:Pamplona, San Fermines... Regija bogata povijesnim nalazištima.

 • Valencija (španjolski Comunidad Valenciana, katalonski País Valencià)

Gradovi:Alicante, Costa Blanca, Costa Azahar... Regija s izrazito razvijenim turizmom i s više od 500 km prekrasnih plaža. Sunce i more su ovdje definitivno glavni aduti.

Značajke regije

Španjolska je većinom slična drugim sredozemnim zemljama s brdskim područjima, travnjacima i niskim raslinjem. Obala je razvedena i isprepletena brojnim zaljevima i pećinama, dok se u unutrašnjosti uzdižu visoke planine s ledenjacima te ravnicama i nižim gorama. Raznolikost je adut s kojim Španjolci mame turiste u svoje krajeve.

Vrijeme i klima

Vremenska prognoza i vrijeme u proteklim godinama

Španjolska se nalazi u umjerenom pojasu te njen neujednačen reljef utječe na veliku klimatsku raznolikost. Po zemljopisnoj širini, najveći dio Španjolske trebao bi imati mediteransku klimu, ali neke druge prirodne karakteristike stvaraju drukčije uvjete, među kojima je najznačajnija viša nadmorska visina. Zbog toga središnji dio Španjolske, visoravan Meseta, ima znatno drukčiju klimu od one koja bi odgovarala zemljopisnoj širini tog prostora, odnosno u značajnoj je mjeri kontinentalna. Sredozemna obala Španjolske ima najveći broj sunčanih sati u Europi.

Najbolje vrijeme za posjetiti Španjolska

Obzirom na njenu veliku geografsku raznolikost, posjet Španjolskoj primjeren je tijekom cijele godine.

Povijest

Tijekom povijesti Pirinejski je poluotok bio naseljen s Iberima, Baskima i Keltima. Nakon dugotrajnih bitaka i osvajanja dolazi pod vlast Rima. U srednjem vijeku dolazi do okupacije od strane germanskih naroda, da bi kasnije morali veći dio prepustiti Maurskim osvajačima. Tijekom stoljeća je malo kršćansko kraljevstvo sa sjevernog dijela poluotoka preuzelo vlast i otjeralo Maure. Zadnje Maursko uporište palo je istovremeno s Kolumbovim otkrićem Amerike. Time je Španjolska na gotovo 300 godina preuzela poziciju najsnažnije europske sile i najvećeg svjetskog imperija. Neprestani ratovi polako su je doveli do destabilizacije i slabljenja njene pozicije .

Hrana

Geografski vrlo različita, Španjolska se dijeli na nekoliko regija, a svaka regija ima svoje delikatese i specijalitete. Kroz povijest, Španjolska je bila pod mnogim osvajačima koji su ostavili traga u njezinoj kuhinji. Njena tipična tradicionalan jela su: Paella - najpoznatije jelo u Španjolskoj i svijetu. Rižoto od povrća, plodova mora, mesa i ribe začinjeno sa šafranom. Tapas - ovo jelo je zapravo predjelo i često se poslužuje i konzumira kao mali obroci za snack. Poslužuju se kao male šnite kruha s nekim od nadjeva, primjerice lignjama, školjkama, jajima, povrćem ili u malim zdjelicama. Zarzuela de Mariscos - jelo koje je napravljeno od plodova mora koji se prije kuhanja mariniraju u umaku od češnjaka, ulja, luka i octa, a u varivo se dodaje malo španjolske rakije, vina, umaka od rajčice i ostalih začina. Flan - spada u omiljene španjolske slastice, a čini ju krema od kuhanih jaja prelivena s umakom od karamele. Churros - omiljena slastica koju u Španjolskoj možete pronaći gotovo svugdje. Najsličniji su našim uštipcima. Španjolci dosta kasno serviraju večeru, pa računajte da ona neće biti poslužena prije 21 sati.

Piće

Španjolska je poznata i po svojim pićima. Neka od najtipičnijih su:

 • Rioja (Vino)
 • Cerveza (Pivo)
 • Pina Colada (Koktel)
 • Sangria (Vino s voćem)
 • Calimocho (Vino s kolom)

Shopping

Hodanje po dućanima je vrlo popularna aktivnost među posjetiteljima Španjolske. Veće i manje trgovačke centra kao i trgovačku ulice naći ćete u brojnim gradovima.

Gospodarstvo i ekonomija

Španjolska je kapitalistička država te 14 najjača gospodarska sila svijeta, peta najjača u Europi i četvrta najjača u EU. Po kvaliteti života stanovništva, Španjolska se uvrštava među deset najboljih na svijetu. Španjolska je industrijski razvijena i tehnološki napredna zemlja te je, kao i Portugal, poznata po proizvodnji pluta. Turizam je jedna od glavnih grana djelatnosti.

Kultura

Kulturološki gledano Španjolska spada među t.z. zapadne države. Zbog snažnog utjecaja rimsko katoličke crkve na svim područjima, Španjolska se ponekad označuje i kao latinska država. Tijekom duge i bogate povijesti Španjolska je bila pod utjecajem brojnih naroda što se odrazilo i na njenu literaturu, slikarstvo, kuhinju …

Jezik

Španjolska je metalingvistička država. Službeni jezik smatra se Španjolski (Castellano), osim njega govore još:

 • aranski
 • baskovski
 • katalonski
 • galicijski

Neke od najčešće korištenih fraza možete čuti u linku dolje:

Dužina: 8:45 minuta

Jezik: engleski, španjolski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Obrazovanje

Državljani Europske Unije se mogu u Španjolskoj školovati bez potrebe za studentskim vizama.

Rad

U državama članicama Europskog gospodarskog prostora (EGP) 1 slobodno kretanje radnika temeljno je pravo kojim se građanima jedne države EGP-a dopušta rad u drugoj državi EGP-a pod istim uvjetima koji vrijede i za građane te države članice. Španjolska ne primjenjuje ograničenja na pristup svojem tržištu rada za građane Hrvatske.

Sigurnost

S obzirom na aktualnu političku situaciju moguće je održavanje prosvjeda u Barceloni, odnosno na području Katalonije. Ukoliko se prosvjedi održe, očekuju se poremećaji u svim vrstama prometa i funkcioniraju javnih službi. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je i dalje na snazi 4. stupanj (od 5 mogućih) opasnosti od terorističkih napada. Savjetuje se i malo opreznosti u glavnim turističkim krajevima, gdje možete postati žrtvom manjih krađa (kao npr. novčanika, mobitela, …). Više informacija o trenutnoj situaciji možete naći na: [1]

Zdravlje

Za Španjolsku nisu potrebna nikakva posebna cijepljenja. U državi možete koristiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju dobijete u HZZO-u. U slučaju liječenja važno je da svu dokumentaciju sačuvate zbog mogućih kasnijih obračuna troškova. Kartica vrijedi samo u pogledu hitnih zdravstvenih usluga.

Telekomunikacije

Telefon

Pokrivenost mobilnim signalom je dobra. U državi postoje četiri velika operatera:

 • Movistar
 • Vodafone
 • Orange
 • Yoigo

Internet

Pristup internetu je moguć na svakom koraku, posebice u većim turističkim središtima.

Pošta

Španjolska pošta nije toliko točna i brza kao što smo naučeni kod nas, ali su poštarske usluge još uvijek dostupne.

Običaji

Španjolci su poznati po ležernom načinu života. Njihova glavna karakteristika u komunikaciji je puno fizičkog kontakta, na što se treba naučiti.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Vlak

Željeznička mreža je dobro razgranata po cijeloj državi, međutim još uvijek slabije nego u najrazvijenijih zemalja.

Auto

Posljednjih godina španjolska se cestovna mreža širi i modernizira usporedno s razvitkom turizma, međutim, još uvijek zaostaje za standardima najrazvijenijih zemalja. Vozi se po desnoj strani ceste.

Spavanje i smještaj

Noćenje i smještaj variraju od želja i platežne moći. Španjolska nudi sve od hostela do najma privatnih vila. Više informacija naći ćete tu: [2].

Sljedeća destinacija