Švicarska

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Švicarska spada u države višeg standarda te je poznata po svojoj političkoj i vojnoj neutralnosti. Švicarska je poznata kao država s tradicijom međunarodnog povezivanja, te u njoj sjedište imaju mnoge međunarodne organizacije. Osim bogatstva u bankama, Švicarska se može pohvaliti i mnogim prirodnim bogatstvima, posebice planinama i jezerima. Poznamo je i kao zemlju satova, čokolade i sira.

Švicarsko službeno ime u latinskom je Confoederatio Helvetica, što znači Švicarska konfederacija. Ima četiri službena jezika, od kojih je jedan retoromanski.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć:Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 25:25 minuta Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Zermatt: Iznad Zermett-a je čudesan pogled na Matterhorn, koji je prve posjetitelje privukao još davne 1860. godine. U selu Zermatt automobili nemaju pristupa, no pristup do pojedinih dijelova sela moguć je ili električnim vozilima ili kočijama. Skijanje je u okolici moguće do ranog proljeća. U toplijem razdoblju okolica sa svojim prirodnim ljepotama odlična je za pješačenje.
 2. Saas-Fee: Selo u kojem su zimski sportovi aktualni kroz čitavu godinu. Okolna brda odlična su za skijanje, bordanje, sanjkanje … Ni u Saas-Fee-u automobili nemaju pristupa.
 3. Zürich: Najveći je grad u Švicarskoj. To je i glavno trgovinsko i umjetničko središte. Grad oko Züriškog jezera ima odličan javni prijevoz i mogućnost besplatnog najma bicikla.
 4. Gridelwald: Tipičan skijaški centar, koji nudi brojne aktivnosti za skijaše, ali i one koji radije uživaju u drugim zimskim radostima.
 5. Pontresina: Idilično alpsko utočište.
 6. Murren: Pristup Murrenu moguć je jedino vlakom i gondolama, ali vrijedan je truda.

Skriveni krajevi

Plan puta

Aktivnosti

Švicarska je poznata po svojih sedam čuda:

 1. Dvorac Chillon
 2. Vinogradi Lavaux vineyards
 3. Dvorac Bellinzona
 4. Samostan St. Gallena
 5. Sphinx observatorij
 6. Jez Grande Dixence
 7. Viadukt Landwasser

Ali i sedam prirodnih čuda:

 1. Matterhorn
 2. sjevernu stijenu Jungfrau i Eiger
 3. Ledenjak Aletsch Glacer
 4. Jezera Upper Engadine
 5. Jezero Lucerne
 6. Jezero Oeschinensee
 7. Slapovi Rajne

Švicarska nudi brojne prirodne atrakcije koje su odlične za zimske i ljetne sportove. Švicarska je raj za ljubitelje zimskih sportova, planinarenja, biciklizma, ali i umjetnosti.

Korisne informacije

Glavni grad: Bern

Valuta: Švicarski franak

Broj stanovnika: 7,997 milijuna

Električna energija: 220 volti, 50Hz

Međunarodni pozivni broj: 0041

Vremenska zona: UTC + 01:00

Telefon za prvu pomoć: 114/112

Domena: .ch

Veličina države: 41.284 km²


Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Zemlejvid Švicarska Švicarska

Dinamična karta

Regije

Švicarska svoju regiju dijeli na čak 26 kantona te svaki kanton odlučuje o svojoj internoj organizaciji.

 • Kanton Zürich
 • Kanton Bern
 • Kanton Luzern
 • Kanton Uri
 • Kanton Schwyz
 • Kanton Obwalden
 • Kanton Nidwalden
 • Kanton Glarus
 • Kanton Zug
 • Kanton Freiburg
 • Kanton Solothurn
 • Kanton Basel-Stadt
 • Kanton Basel-Landschaft
 • Kanton Schaffhausen
 • Kanton Appenzell Ausserrhoden
 • Kanton Appenzell Innerrhoden
 • Kanton St. Gallen
 • Kanton Graubünden
 • Kanton Aargau
 • Kanton Thurgau
 • Kanton Tessin
 • Kanton Waadt
 • Kanton Wallis
 • Kanton Neuenburg
 • Kanton Ženeva (Genf)
 • Kanton Jura

Za turiste je pak možda bolja sljedeća podjela Švicarske na regije: Ženevsko Jezero Gradovi: Aigle, Ženeva, Montreux ... Na sjevernoj strani Lac Léman.

Jura i Freibourg Gradovi: Fribourg, Neuchatel, Delémont... Planinarenje i jezera.

Bernska nizina Gradovi: Bern, Biel, Solothurn, Langnau Glavna regija bernske tradicije

Bernsko gorje Gradovi: Gimmelwald, Grindelwald, Interlaken... Veličanstvene Bernske Alpe

Centralna Švicarska Gradovi: Lucerne, Brunnen, Andermatt... Rodni kraj švicarske konfederacije.

Basel in Aargau Gradovi: Basel, Aarau, Baden... Dom švicarske farmacije.

Zurich Gradovi: Zurich Najveći grad i samostalna regija Švicarske.

Sjeveroistočna Švicarska Gradovi: Herisau, Neuenhof, Rapperswil Regija koja se rasprostire između Alpa i Bodenskog jezera. Dom je brojnih seoskih gospodarstava.

Valais Gradovi: [[[Zermatt]], Sion, Anzère... Najviši europski vrhovi i najveći ledenjaci

Graubünden/Grisons Gradovi: Chur, Saint Moritz … Tro-jezična regija s mnogo planinskih obronaka. Graubünden se nalazi u visokim Alpama, od kojih je glavna masa u središnjem dijelu kantona nazvana Graubindenskim Alpama.

Ticino Gradovi: Lugano, Ascona, Bellinzona... Talijansko govorno područje s poznatim alpskim jezerima.

Značajke regije

Švicarska ima na sjeverozapadu planine Jura, u središtu države prevladava brdovito područje - Mittelland, dok se na jugu rastežu Alpe.

Vrijeme i klima

Švicarska ima umjerenu klimu koja se razlikuje od regije do regije i ovisi o samom reljefu. Na sjeveru države prevladava gorsko podneblje, dok je na jugu zastupljena pretežno sredozemna klima. Po zimi se ovdje često javlja inverzija, kada doline ostanu i po više tjedana bez sunca. Na sjevernoj strani Alpa karakterističan je suhi i topli vjetar fen. Za područje oko švicarskih jezera značajna je izrazito blaga klima. Vremenska prognoza i vrijeme u proteklom razdoblju

Najbolje vrijeme za posjetiti Švicarska

Švicarska nudi mnogobrojne i raznolike aktivnost, stoga najprimjerenije vrijeme za posjetu Švicarskoj ovisi o vašim prioritetima. Najviše turista Švicarsku posjeti u ljetnom razdoblju.

Povijest

U 2. stoljeću su područje današnje Švicarske naseljavali Kelti koji su se borili s Rimljanima, te nakon poraza spali pod Cezarovu vlast. Od 6. stoljeća je Švicarska s kraćim razdobljima prekida većinom bila pod Franačkom vlašću. U razdoblju od 11. do 13. stoljeća su na tom području vladale grofovije. Švicarska je u I. i II. Svjetskom ratu održavala neutralnost. 1971. g. su i žene dobile pravo na glasanje.

Hrana

Švicarska ime sličnu kuhinju kao i ostale države u tom dijelu Europe. Osnovne namirnice su meso, povrće i riba. Među njihove lokalne specijalitete spadaju:

 • Viande sechee (posušena govedina ili svinjetina, slična pršutu, koju poslužuju s uloženim bijelim lukom)
 • Pieds de porc (praseće noge)
 • Rösti (nariban i frigan krumpir)
 • Fondue Bourguignonne (fondi s narezanim mesom i različitim umacima)
 • Lackerli (medenjaci)

Piće

Švicarci smatraju da je eliksir zdravlja prirodni sok od jabuka kojeg nazivaju Apfelsaft' te je omiljen i kod mlađe i starije generacije. Najcjenjenije vino u Švicarskoj je rizling.

Shopping

Trgovine su najčešće otvorene od 9:00 do 18:30 svaki radni dan od ponedjeljka do petka. Subotom, pak od 9:00 do 17:00. Švicarska je poznata prije svega po satovima, čokoladi, siru i švicarskim noževima.

Gospodarstvo i ekonomija

Švicarska je poznata po bogatom i stabilnom gospodarstvu s niskom stopom nezaposlenosti. U Švicarskoj 27% BDP otpada na industrijski sektor koji zapošljava čak četvrtinu stanovništva. Najvažniji industrijski sektori su:

 • Farmaceutska proizvodnja
 • Kemijska
 • Tekstilna
 • Strojna
 • Stočarska
 • Proizvodnja satova

Važan naglasak zadnjih godina stavljaju i na alternativne izvore energije.

Kultura

U Švicarskoj je kultura važan životni aspekt. Gradovi poput Berna, Luzerna, Montreuxa, Lugana, Geneve i Züricha omiljene su destinacije ljubitelja kulture. Ugledna operna kuća, zgrada parlamenta, lijepe stare gradske jezgre, zanimljivi muzeji i galerije, poznati jazz festival i pitoreskna jezera čine Švicarsku jedinstvenim turističkim doživljajem.

Jezik

Švicarci imaju četiri službena jezika (njemački, francuski, talijanski i retoromanski).

Obrazovanje

Politička uređenost države diktira i organizaciju školskog sistem koji izgleda kao mozaik. Svaki kanton ima svoj obrazovni sustav. Švicarska konfederacija vrši nadzor nad školskim sistemom svakog kantona posebno i jamči u svim kantonima obrazovanje izvodi na istoj razini.

Tržište rada

U Bruxellesu je potkraj 2016. potpisan protokol kojim se sloboda kretanja između Švicarske i Europske unije proširuje i na Hrvatsku. Hrvatski građani moraju posjedovati valjanu radnu dozvolu prije prvog radnog dana. U nadležnosti poslodavca u Švicarskoj je da zatraži radnu dozvolu za zaposlenika iz Hrvatske.

Sigurnost

Nema podataka o sigurnosnim razlozima zbog kojih ne bi trebali putovati u Švicarsku. Usprkos tome, malo opreza u glavnim turističkim krajevima, gdje možete postati žrtvom manjih krađa (kao npr. novčanika, mobitela, …), neće škoditi.

Zdravlje

Zdravstveni sustav u Švicarskoj jedan je od najbolje uređenih sustava u Europi. Za taj sustav brine Federativno pravo o zdravstvenom osiguranju koje osigurava obavezno osnovno zdravstveno osiguranje (medicinsku pomoć i hospitalizaciju), koje pojedinac plaća u iznosu do 8% prihoda. Europska polica zdravstvenog osiguranja koju izdaje HZZO ne vrijedi za podmirenje troškova zdravstvenih usluga u ŠK. Preporuča se ugovoriti putno osiguranje.

Telekomunikacije

Telekomunikacije

Telefon

Švicarska ima iznenađujući pristupačne cijene javnih telefona. Ukoliko ćete se u državi zadržati dulje, preporučamo da si nabavite pretplatničku SIM karticu. Ne zaboravite da Švicarska nije dio Europske unije te u njoj nisu na snazi cijene gostovanja u skladu pravilima Europske Unije.

Internet

Švicarska ima jednu od najboljih internetskih veza za domaću upotrebu. Švicarska ima četiri operatera internetskih usluga:

 1. Cablecom
 2. Green
 3. Sunrise
 4. DFI

U nekim (ponajprije turističkim) gradovima možete koristiti općinsku besplatnu bežičnu mrežu.

Pošta

Običaji

Stanovnici Švicarske su prije svega ljubazni te će vam rado priteći u pomoć. Bez obzira na to, još uvijek je za njih značajna karakteristika zatvorenost, te im treba duže vrijeme da se otvare drugim ljudima. Švicarci ne vole kašnjenje, te im točnost puno znači. Pušenje u restoranima nije dozvoljeno, a također ne vole da se puši u stanovima.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Državljani Republike Hrvatske mogu ulaziti na područje Švicarske Konfederacije i na osnovi valjane osobne iskaznice.

Avionom

Veće međunarodne zračne luke nalaze se u u Zurichu, Genevi i Baselu. Manje u Luganu i Bernu. Osim švicarskih zračnih luka možete sletjeti i u neku od bližnjih susjednih zračnih luka: Milano - Italija; Lyon ili Pariz - Francuska, Munchen - Njemačka).

Autobusom

Iz Hrvatske do Švicarske postoji više direktnih linija iz raznih gradova u Hrvatskoj.

Automobilom

Cestovna infrastruktura do Švicarske je dobra. Korištenje švicarskih autocesta i nacionalnih cesta plaća se godišnjim vinjetama koje vrijede 13 mjeseci. Za vožnju bez vinjete plaća se kazna. Većina gradova u Švicarskoj nema besplatnih parkirališta. U planinskim predjelima švicarski PostBus ima prednost, stoga ga propustite ukoliko ga sretnete. PostBus prevozi i poštu i putnike.

Vlakom

Švicarska se nalazi u srcu Europe stoga su željezničke veze izuzetno dobre. Dobra veza postoji i s Hrvatskom, odnosno Zagreb – Zürich. Više informacija naći ćete na: [1]

Transport po destinaciji

Švicarska će vas sa svojim javnim prijevozom potpuno oduševiti. Veze su odlične, bez obzira da li dio puta idete autobusom, a dio vlakom. Autobusi su čisti, a vlakovi točni. Postoji i planinski transportni sustav koji se brine da na cilj stignete sigurno. Gotovo nitko u Švicarskoj ne plaća punu cijenu za karte. Ukoliko u planu imate duže putovanje osigurajte si Half-Fare Card, putem koje ćete karte kupovati u pola cijene.

Avion

SWISS, Darwin Airlines i FlyBaboo nudi letove unutar Švicarske. No, usprkos tome više vam se isplati koristiti vlak.

Vlak

Za većinu vlakova u Švicarskoj ne trebate rezervaciju. Švicarska ima izuzetno točne vlakove. Na većinu vlakova možete i biciklom. Jedini uvjet je da kartu kupite i za biciklu te da se na vlak ukrcate na za to predviđenim ulazima.

Automobil

Švicarska ima zaista lijepe ceste, no ako vas uhvate u prebrzoj vožnji možete završiti u zatvoru. Korištenje švicarskih autocesta i nacionalnih cesta plaća se godišnjim vinjetama koje vrijede 13 mjeseci.

Bicikla

Biciklu možete unajmiti u brojnim švicarskim gradovima, te uživati u mnogobrojnim biciklističkim stazama.

Bicikliranje je po gradovima sigurno i popularno.

Spavanje i smještaj

Većina turističkih odredišta u Švicarskoj ima turističke agencije gdje možete rezervirati smještaj. Svaki grad ima i svoju turističku web stranicu na kojoj je objavljena široka lepeza smještaja. Cijene hotela u Švicarskoj znaju biti vrlo visoke, posebice u popularnim skijaškim središtima.

Švicarska ima i jako raširenu mrežu hostla za studente.


Sljedeća destinacija