Cipar

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Cipar je otočna država u Sredozemnom moru, i jedna je od najmanjih u Europi. Nalazi se na spoju tri cjeline: Europe, Azije i Afrike. Po veličini je treći najveći otok u Sredozemnom moru, za Sicilijom i Sardinijom. Otok je politički podijeljen na turski i grčki dio.

Fotogalerija atrakcijaPutopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 51 minuta

Jezik: Engleski


 1. Limasol: Limassol je drugi najveći grad na Cipru, najveća ciparska luka i jedna od najvažnijih luka na Mediteranu.
 2. Larnaca: Larnaca je simpatičan turistički gradić na grčkoj strani otoka Cipra, koji se može pohvaliti s 8 km dugom pješčanom plažom, azurno plavim morem, promenadom s palmama i brojnim ugostiteljskim lokalima, trgovačkim centrom, modernom marinom te ostacima zidina, koje datiraju još iz srednjega vijeka.

Skriveni krajevi

Aktivnosti

Uz klasične vodne sportove, Cipar nudi pregršt zanimljivosti i mogućnosti za posjetitelje, kao što je planinarenje, vožnja brdskim biciklima, pa čak i skijanje, kada za to postoje uvjeti. Naime, od siječnja do ožujka planina Troodos prekrivena je sniježnim pokrivaćem. I skijanje na vodi, daskanje i ronjenje, je zbog blagog podneblja, moguće kroz cijelu godinu. U Phaposu i Limassolu će pak na svoje doći i ljubitelji golfa. Na poluotoku Akamas možete se okušati u vožnji terenskim vozilom, dok avanturisti mogu uživati u padobranskom jedrenju, letenje zmajem ili u letu motornim avionom.

Aktivnosti

Uz klasične vodne sportove, Cipar nudi pregršt zanimljivosti i mogućnosti za posjetitelje, kao što je planinarenje, vožnja brdskim biciklima, pa čak i skijanje, kada za to postoje uvjeti. Naime, od siječnja do ožujka planina Troodos prekrivena je sniježnim pokrivaćem. I skijanje na vodi, daskanje i ronjenje, je zbog blagog podneblja, moguće kroz cijelu godinu. U Phaposu i Limassolu će pak na svoje doći i ljubitelji golfa. Na poluotoku Akamas možete se okušati u vožnji terenskim vozilom, dok avanturisti mogu uživati u padobranskom jedrenju, letenje zmajem ili u letu motornim avionom.

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Karta Cipar

Dinamična karta

Regije

Turska republika sjeverni Cipar (TRSC) zauzima sjeverni i veći dio istočnog dijela otoka, odnosno područje Kyrenija, većinu Famaguste i sjeverni dio Nikozija.

Republika Cipar zauzima većinom južni dio otoka, točnije manji dio Famaguste, Larnacu, Limasolu, Nikozijeu i Paphos.


Značajke regije

Vrijeme i klima

Cipar ima tipičnu sredozemnu klimu s vrućim i suhim ljetima, i temperaturom do 30°C (srpanj, kolovoz), te blagim i vlažnim zimama s temperaturom od 5 do 15°C.

Vremenska prognoza i vrijeme u prethodnim godinama

Najbolje vrijeme za posjetiti Cipar

Cipar je poznat po svojoj bogatoj povijesti, koja je pustila snažan pečat na razvoj otoka. Njezin utjecaj se najviše odražava u kulturi i svakodnevnom načinu života domicilnog stanovništva. Da bi osjetili duh prošlosti svakako posjetite dva najveća gradića, Kireniju i Famagustu, na sjeveroistoku otoka, gdje možete razgledati grandiozne antičke spomenike.


     zrak	     more

lipanj 30.0 C 22.0 C

srpanj 33.0 C 24.0 C

Kolovoz 32.0 C 26.0 C

Rujan 29.0 C 25.0 C

Hrana

Ciparska kuhinja je mediteranska kuhinja, dosta slična grčkoj. Najčešće namirnice koje koriste u svojim recepturama su maslinovo ulje, raznorazna mediteranska bilja i začini, koji su dosta slični azijskim začinima Srednjeg Istoka. Najpoznatiji specijaliteti, koje morate obavezno probati, su: meze (tradicionalna ciparska predjela, poslužena s različitim jelima na pladnju, obično sastavljena iz maslina, jogurta, povrća i sira), feta (soljen bijeli sir iz kozjega ili ovčjega mlijeka), tzatziki (osvježavajuće predjelo iz grčkog jogurta, krastavaca, češnjaka, mente i kapara), souvlaki (meso na ražnjiću ili složeno u sendvič, obično iz pilećeg ili janjećeg mesa), moussaka (jelo iz janjetine, krastavaca i rajčice), sheftalia (jelo iz goveđeg mesa, kapule, rajčica i začinskog bilja), hummus (jelo iz sezamove paste i slanutka, često servirano kao meze).

Piće

Nacionalno piće je brandy sour, mješavina ciparskoga brandya, limunovog sirupa, sode i angosture.

Shopping

Među tradicionalne suvenire spadaju različiti, ručno napravljeni proizvodi od keramičkih, pletenih, tkalačkih ili rezbarskih proizvoda, pa sve do proizvoda iz srebra i bakra. Za slatki suvenir preporučujemo da si priuštite poznati ciparski »Delight«, kojega možete probati i kupiti u različitim dućanima po cijelom otoku. Cjenjkanje na sjevernom Cipru nije uobičajeno, eventualno možete probati spustiti cijenu pri kupnji suvenira, jer cijene na njima nisu označene. Nemojte očekivati da će prodavač spustiti cijenu za više od 20 % od početne.

Gospodarstvo i ekonomija

Cipar se u 20-tim godinama prošlog stoljeća iz poljoprivredne države usmjerio prema pružanju usluga i lakoj industriji. Glavne gospodarske aktivnosti otoka su turizam, trgovačka mornarica, izvoz odjeće i farmaceutskih proizvoda, te poslovne usluge.

BDP (mjereno u PPS- Performance Presentation Standards) je dosegao 88,9 % EU25 prosjeka u 2005. godini. 2006. godine je Cipar uvršten na 29. mjesto indeksa ljudskog razvoja, i to po preporuci razvojnog programa UN.

Najvažniji sektori ciparskog gospodarstva 2016. g. bili su veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (26,0 %), javna uprava, obrana, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (20,3 %), te financijske djelatnosti i djelatnosti u području osiguranja (10,8 %). U zemlje EU-a odlazi 45 % ciparskog izvoza (12 % u Grčku, 8 % u Ujedinjenu Kraljevinu), a izvan EU-a 8 % odlazi u Libiju, a 6 % u Izrael.

U pogledu uvoza, 74 % dolazi iz država članica EU-a (21 % iz Grčke, 17 % iz Njemačke i 7 % iz Italije), dok od zemalja izvan EU-a 8 % ciparskog uvoza dolazi iz Kine, a 4 % iz Južne Koreje.

Kultura

Jezik

Na Cipru se govori Grčki i Turski.

Obrazovanje

Cipar ima odlično razvijen školski sustav, kako javni tako i privatni, a posebice osnovnoškolski i srednjoškolski. Visoku kvalitetu razredne nastave možemo pripisati visokom osposobljavanju učitelja, te činjenici da Cipar izdvaja za svoje školstvo 7 % BDP. Upisu na fakultete prethode prijemni ispiti, te se studenti ne upisuju na temelju svojih ocjena. Ciparski učenici studiraju na svim priznatim sveučilištima u svijetu.

Rad

U državama članicama Europskog gospodarskog prostora (EGP) slobodno kretanje radnika predstavlja osnovno pravo koje državljanima jedne države članice EGP-a omogućava rad u drugoj državi članici EGP-a pod istim uvjetima koje imaju državljani te države.

Sigurnost

Cipar je siguran za turiste.

Zdravlje

Nemojte zaboraviti svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, besplatnu karticu koja vam omogućuje pristup nužnoj zdravstvenoj skrbi koju vam pruža vaša država tijekom privremenog boravka u bilo kojoj od 28 zemalja EU, na Islandu, u Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj

Telekomunikacije

Telefon

Stacionarni i mobilni sustav telefonskih mreža na Sjevernom je Cipru jako razvijen, a isto vrijedi i za Internet. Telefonirati možete iz hotelske sobe ili recepcije, međutim to je najskuplja varijanta, zato se radije prije raspitajte o cijeni poziva. Pozivni broj za Hrvatsku je 00385 Poziv na broj za Cipar 00 90 392 ( 90 je poziv na broj za Tursku, 392 za Sjeverni Cipar)

Internet

Pristup internetu je moguć u svim turističkim centrima u tz. Internetskim kavanama. Cijene su različite, a 2 €/sat je neka prosječna cijena. Mnogi kafići, hoteli i ljetovališta imaju bežični Internet, te nude pristup i svojim gostima.

Pošta

Običaji

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

] Od 1. srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Cipar i s osobnom iskaznicom. Na sjeverni dio Cipra, koji nije pod nadzorom Republike Cipar, ulazak s osobnom iskaznicom nije moguć.

Avionom

Glavni aerodrom Cipra je Larnaca. Nekad je glavni aerodrom bio Nikozija, koji se sada nalazi na tz. zelenoj crti, koja razdvaja sjeverni dio Cipra od južnog. Cipar ima široku paletu avionskih prijevoznika, a glavni među njima je Cipar Airways. Aerodrom Larnaca je povezan s većinom europskih destinacija kao npr. Londonom, Birminghamom, Manchesterom, Frankfurtom, Parizom, Amsterdamom, Rimom, Milanom, a i s nekim od država Istočne Europe. Također, postoje veze sa skoro svim prijestolnicama Bliskog istoka. S južnog dijela Cipra ne postoji veza do Turske.

Autobusom

Automobilom

Vlakom

Brodom

Cipar omogućuje povremene trajektna veze do Grčke. U ljetnim mjesecima, također organiziraju 2 ili 3 kružna putovanja do država Bliskog Istoka i Egipta.

Transport po destinaciji

Avion

Vlak

Automobil

Za razgledavanje otoka preporučujemo vam najam automobila, iako u tom primjeru govorimo o nešto skupljoj varijanti putovanja. Obično se automobili ne daju u najam na manje od 3 dana, ali možete se pokušati dogovoriti. U tom slučaju cijena najma će biti malo skuplja. Agencije nude najam auta s prethodnom rezervacijom, čime si osiguravate bolji auto i jeftiniji najam. Ciprani voze po lijevoj strani ceste i ne drže se pretjerano propisa na cestama. Automobili koje možete unajmiti obično su dizelski i s ručnim mjenjačem. Ako baš želite automatski mjenjač, najam auta biti će skuplji.

Autobus

Autobusni promet po Cipru je dobro organiziran po cijelom otoku. Međugradski autobusi su sigurni, udobni i jeftini. Na sjevernom dijelu otoka autobusi su još češći. U Nikoziji se autobusi za sjeverni dio zaustave na sjevernom dijelu grada. Cijene na turskom djelu slične su onima na grčkom djelu otoka. Kod kupnje karte morate provjeriti da li povratna karta vrijedi i za sjeverni dio.

Taxi

Radno vrijeme taksi službe je od 6h do 18h. Taksi vas pokupi na željenoj lokaciji, te vas odveze na željenu lokaciju. Cijene se kreću od 4 - 6 $, osim vikendom i praznicima kada su više.

Bicikla

Spavanje i smještaj

Cipar nudi brojan smještaj u hotelima, apartmanima, vilama, sobama… Smještaj si možete rezervirati preko:VisitCyprus.

Hoteli

Cipar ima veliki broj hotela. Rezervaciju je moguće napraviti preko: Booking.com

Hosteli

Cipar nema hostele.

Kampiranje

Cipar ima tri uređena kampa. Više informacija možete naći na VisitCyprus.

Sljedeća destinacija