Danska

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Danska je jedna od zanimljivijih Skandinavskih država. Najveći dio Danske predstavlja poluotok Jutlandijo. Danska ima više manjih otoka od kojih istupaju dva najveća - Fly i Zealand. Danska je nekada bila sjedište Vikinga koji su u prošlosti pustošili Europu, a danas je uspješna suvremena država i jedna od razvijenijih članica Europske unije. Danska je poznata i po "slavnim" igračkama Lego i uspješnom piscu Hansu Cristianu Andersenu. Danska je gospodarski jedna od najrazvijenijih država na svijetu. To je nizinska zemlja s najvišim vrhom od tek 173 metara nadmorske visine. Poznata je i kao zemlja dobrog piva te država u kojoj se odigrava slavna Shakespearjeva tragedija Hamlet.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć:Učitavanje slika

<!—Pusti na miru -->


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 24,56 minuta

Jezik: engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Kopenhagen je glavni grad Danske. Grad je kombinacija suvremene arhitekture i povijesnih artefakata. U njemu se nalazi sjedište vlade, monarhije i parlamenta.
 2. Horsens je šarmantno selo gdje se svake godine odvija tradicionalni europski srednjovjekovni karneval.
 3. Skagen je lučki grad s prepoznatljivim žutim kućama, jedinstvenim muzejima i galerijama. Grad na mnogim mjestima nudi najam bicikli.
 4. Arhus je sveučilišni grad s očuvanom gradskom jezgrom. Grad je živahan s brojnim kavanama, restoranima, klubovima i kinima. Drugi je najveći grad u Danskoj.
 5. Vejle je grad kojega okružuje idiličan krajolik te se nalazi na mjestu spajanja rijeka, dolina i šumskih brežuljaka. U srednjem vijeku je ovaj grad bio vrlo važno trgovačko središte. Danas je tamo otvoreno lječilište, trgovački centar, safari parkovi i igrališta za golf.

Skriveni krajevi

 • Narodna galerija Danske- je živi muzej s unikatnom kolekcijom danske i svjetske umjetnosti. Muzej između ostalog organizira vođeno razgledavanje, radionice za djecu, koncerte itd.
 • Akvarij Plavi planet- Danska se može pohvaliti s najvećim i najsuvremenijim akvarijem na sjeveru Europe. To je zasigurno kutak kojeg nijedan posjetitelj Danske ne smije propustiti.

Plan puta

1. Dan Let Zagreb- Kopenhagen. Prijevoz iz zračne luke do hotela. Obilazak grada i posjet nekim od najvećih gradskih znamenitosti. Obilazak slavnog kipa Male morske sirene te sudjelovanje u vođenoj turi po Rosenborg Castle i Palaca Amaien Borg. Navečer odlazak do najstarijeg zabavnog parka u Europi – Tivoli.

2. Dan Posjet poznatoj nacionalnoj galeriji Danske koja je poznata po umjetničkim djelima danskih i svjetskih umjetnika. Nakon ručka preporučamo obilazak grada Roskilda – grada poznat još iz vikinškog razdoblja.

3. Dan Obilazak grada Vejl koji je u prošlosti bio jedan od važnijih trgovačkih gradova. Razgledavanje glavnih atrakcija. Potom predlažemo posjet Lego parku koji je u cijelosti posvećen lego kockama.

4. Dan Odlazak prema očaravajućem selu u kojem se svake godine organizira europski srednjevjekovni karneval. Na putu prema Kopenhagenu zaustavite se u gradu Odense koji je treći najveći grad u Danskoj. Preporučujemo posjet tamošnjoj katedrali i rodnoj kući poznatog pisca Hans Cristiana Andersena. Povratak u Kopenhagen.

5. Dan Ponovno razgledavanje Kopenhagena. Posjet jednoj od najvećih i najpoznatijih pivnica na svijetu - Carlsberg. Popodne si priuštite istraživanje gradskih kanala brodom.

6. Dan Oko 25 minuta od Kopenhagena, na obližnjem otočiću u gradu Amagar nalazi se jedan od najvećih akvarija u sjevernoj Europi. Ostatak dana možete iskoristiti za razgledavanje gradske jezgre i noćnog života.

7. Dan Zadnji dan iskoristite za obilazak Helsingara – poznatog lučkog grada u kojem se nalazi dvorac Kronborg, legendarni Hamletov dvorac Elsinore. Povratak u Zagreb.

Aktivnosti

 • Ako ste ljubitelj aktivnog odmora radije si umjesto automobila iznajmite biciklu.
 • Danska ima dugu i zanimljivu povijest, zato odvojite vremena za njeno istraživanje.
 • Prilikom posjeta glavnog grada ne propustite posjet zabavnom parku.
 • Danska ima razgiban noćni život stoga vam preporučamo izlazak i uživanje u odličnoj atmosferi.

Korisne informacije

Glavni grad: Kopenhagen

Valuta: Danska kruna (DKK)

Broj stanovnika:5.580.516

Električka energija : 230V, 50 Hz

Pozivni broj države: 00 45

Vremenska zona: UTC + 1

Telefonski broj za prvu pomoć:112

Veličina države: 43.094 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Zemlejvid Danska

Dinamična karta

Regije

Jutland

Gradovi:Arhus, Aalborg,

Jutland je najveća Danska regija. Najveći grad u regiji je Arhus, dok je Aalborg prepun povijesnih atrakcija ali i živahnog noćnim životom u Danskoj.

Zealand

Gradovi:Kopenhagen, Roskilde...

U regiji Zealand svoje sjedište ima Danska prijestolnica Kopenhagen. Zealand Je danski najveći otok.

Funen and Serrounding Island

Gradovi:Odnese

U toj se regiji smjestio grad Odnese u kojem se nalazi rodna kuća znanog pisca Hansa Cristiana Andersena. Odnese je najveći grad u regiji te treći najveći u Danskoj.

Bormholm

Gradovi:Ronne...

Bormholm je otok za odmor i uživanje poznat i kao "rokerski otok". Najveći grad na otoku je Ronne koji ima 13.568 stanovnika. Ima zanimljivu povijest s dozom Njemačke i Švedske kulture.

Lolland- Falster

Gradovi:Nykobing Falser

Lolland- Falster je otok južno od Zealanda. Sjedište prijestolnice je u gradu Nykobing Falster – poznat po fjordovima i slikovitim plažama.

Značajke regije

Danska je nizinska zemlja čiji najviši vrh mjeri tek 173 m nad morem. Nalazi se na sjeveru Europe. Na ulazu je okružuje Baltičko more, a jugozapadno Sjeverno more. Danska ima brojne otoke (njih oko 470) od kojih je samo četvrtina naseljena. Najveća Danska rijeka je Gutena. Na pejzaž zemlje utjecali su ledenjaci. Zbog njihovog djelovanja je krajolik ravno valovit, prekriven s niskim brdašcima i jezerima. Danska ima vrlo rodnu zemlju. Baš zbog toga je Danska jedna između najvećih izvoznica poljoprivrednih proizvoda. Razvedena obala s brojnim otocima posljedica je otapanja ledenjaka zbog čega se je digla morska površina.

Vrijeme i klima

Danska je nizinska država (najviši vrh mjeri samo 173 m) te je sa svih strana okružena morem. Vrijeme je često vlažno i oblačno. Za Dansku su značajne umjerene i vjetrovite zime te blaga ljeta. Veljača je najhladniji mjesec dok je kolovoz najtopliji. Prosječna temperatura u kolovozu je 17 stupnjeva. Danska je zbog takvog podneblja jedna od najzelenijih država u Europi te poljoprivredno uspješnih država na svijetu.

Vremenska prognoza i vrijeme u proteklim godinama

Najbolje vrijeme za posjetiti Danska

Obzirom da je kolovoz najtopliji mjesec u Danskoj s prosječnom temperaturom oko 17 stupnjeva onda je to i najbolje vrijeme za posjet Danskoj.

Povijest

Danska je stara i zanimljiva država s iznimno dinamičnom poviješću. U prošlosti Danska nije imala dobre odnose sa susjednim državama koje su često međusobno ratovale. Danska je poznata i po krvoločnim Vikinzima, pred kojima su se od 9. pa do sredine 11. stoljeća tresle zapadne Europske države. Kralj Gorm Stari je u 10. stoljeću udružio malena danska kraljevstva u jedno kraljevstvo. Danska velika premoć je početkom 17. stoljeća počela blijedjeti. Za vrijeme 2. svjetskog rata Danska se opredijelila za neutralnost, no unatoč tome Nijemci su je zauzeli.

Hrana

Jedno između tradicionalnih danskih jela je obložen otvoren sendvič odnosno kako ga nazivaju Danci smørrebrød. Smørrebrød nije običan sendvič nego je sastavljen od lokalnih namirnica te se poslužuje na tanjuru. Među danske specijalitete ubrajamo još: kuhan ili karameliziran krumpir, kuhani crveni kupus, mesne okruglice (frikadele), pečena svinjetina i pečena patka. Kopenhagen ima čak 13 restorana koji se mogu pohvaliti s Michelinovom zvjezdicom. Danska je najpoznatija po jelima iz povrća i ribama. Poznati su i kao odlični proizvođači maslenih keksa i peciva. .

Piće

Danci najviše vole pivo. Imaju dvije poznate i priznate pivovare: Carlsberg i Tuborg. Danska gotovo da i nema trte tako da je proizvodnja vina rijetka. Danci najradije piju gazirana bezalkoholna pića. Voda im je besprijekorna. Starost za kupnju alkohola je u Danskoj 16. godina.

Shopping

Danska je poznata po visokim porezima. Njihov porez na dodanu vrijednost je 25%.

Gospodarstvo i ekonomija

Danska je gospodarsko jedna od razvijenijih država na svijetu. Mogu se pohvaliti sa stabilnom državnom rasti što im omogućuje socijalne usluge na visokom nivou. U javnom sektoru radi trećina zaposlenih, 44% odraslih koristi neki od oblika državnih usluga i pomoći. Glavni problemi s kojima se Danska suočava jesu visoka nezaposlenost i velika javna potrošnja. Jedna je od najvećih izvoznica poljoprivrednih proizvoda u Europi. Najvažniji sektori danskoga gospodarstva u 2016. bili su javna uprava, obrana, obrazovanje, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (22,3 %), veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (19,3 %) te industrija (18,8 %). U zemlje EU-a odlazi 62 % danskog izvoza (16 % u Njemačku, 12 % u Švedsku te 6 % u Ujedinjenu Kraljevinu), a izvan EU-a 8 % odlazi u SAD, a 6 % u Norvešku. U pogledu uvoza, 71 % dolazi iz država članica EU-a (21 % iz Njemačke, 12 % iz Švedske i 8 % iz Nizozemske), dok od zemalja izvan EU-a 7 % dolazi iz Kine, a 6 % iz Norveške.

Kultura

Danska je sportska država. Poznati su po odličnom nogometnom timu, gimnastičarima i igračima golfa. Na olimpijskim igrama mnogo puta osvoje medalje u različitim disciplinama. Danci sude među miroljubiv i gostoljubiv narod koji rado prihvaća strance. Ponosni su na svoju državu i to rado pokažu. Ne vole kritiziranje, a pivo Carlsberg osobito podržavaju te se rado spuste u debatu ako ga netko kritizira. Do turista su pristojni ali rijetko su oni ti koji započinju razgovor. Danci vole popit. Ispijanje alkohola je za njih sastavni dio društvenog života.

Jezik

Službeni jezik je danski. Danski spada među indoeuropske jezike te sjeverogermanske jezike. Danski govori oko 7 milijuna ljudi. Česti jezik u Danskoj je i engleski kojeg govori većina Danaca.

Obrazovanje

Danska ima nekoliko sveučilišta. Prije 2007. godine ih je bilo i više ali su se neke međusobno udružile. Osim sveučilišta postoje i neovisne stručne usmjerene škole za osposobljavanje učenika za: učitelje, medicinske sestre, novinare, umjetnike, itd. Najvažnija i najveća sveučilišta su:

 • Sveučilište u Kopenhagnu
 • Sveučilište u Aarhusu
 • Sveučilište u Južnoj Danskoj
 • Sveučilište u Odnese
 • Sveučilište u Aalborgu
 • Sveučilište u Roskilde

Tržište rada

Danska je kao članica Europske unije izrazito atraktivna država na tržištu rada. No i Danska je tražilac kadrova na različitim područjima. Danska je poznata i po zadovoljstvu zaposlenih na radnim mjestima. Danska ne primjenjuje nikakva ograničenja na pristup svojem tržištu rada za građane drugih država EGP-a. No, stranci koji se upute na rad u Dasku često su nezadovoljni zbog visokih cijena smještaja i putnih troškova. Cijene su u Danskoj mnogo više nego u drugim državama.

Sigurnost

Danska je općenito sigurna zemlja za turiste. Naravno određena doza opreza uvijek je dobrodošla. Najčešća kriminalna radnja je džeparenje. Telefonski broj policije u Danskoj je 114. Danska je poznata po tome da ima samo jednu otrovnu (slična gadu) zmiju i jednu vrstu otrovne ribe, no njen ugriz nije smrtonosan.

Zdravlje

Zdravstvene usluge u Danskoj su na viskom nivou. Redovi čekanja na hitnoj su dugi obzirom da je red ovisan o težini ozljede. Gotovo sve zdravstvene usluge pružaju se u sklopu javnog zdravstva. Zubari su samo djelomično obuhvaćeni u sustavu javnog zdravstva. Cijene usluga visoke su u usporedbi sa susjednim državama. Ljekarne su dobro opskrbljene. U većim gradovima obično postoji ljekarna koja je otvorena 24 h na dan. Europska zdravstvena iskaznica koju izdaje HZZO dostatna je u slučaju potrebe Hitne liječničke pomoći.

Telekomunikacije

Telefon

Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije Euro tarifa, te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe. Međunarodni pozivi iz telefonskih govornica u Danskoj nisu mogući.

Internet

U većini gradova prisutne su internetske kavane, no stranci ih obično teže pronalaze jer nisu dobro označene. Većina hotela ima bežični internet i kompjutere s pristupom do interneta. Usluga nije svugdje besplatna nego ovisi od lokacije do lokacije. Najlakši način da dođete do interneta su knjižnice. U općim knjižnicama pristup internetu je besplatan.


Pošta

Post Danmark A/S je Danska nacionalna pošta koja je brza i pouzdana. Slanje standardnog pisma ili razglednice u Danskoj košta 5 DKK. Većina pošti ima radno vrijeme od 9:30 do 17:00. Većina pošti otvoreno je i subotom do 13:00.

Običaji

Danci uživaju u ispijanju alkohola. Ne vole kritiziranje bilo da se radi o njihovoj pivi, državi ili visokim porezima.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Državljani Hrvatske, osim s valjanom putovnicom, u Kraljevinu Dansku mogu ulaziti i s osobnom iskaznicom. Ako ulazite u Dansku iz Njemačke, preporučujemo da uz sebe imate putovnicu, obzirom da su od 4. siječnja 2016. na snazi pojačane kontrole ulaska preko kopnene granice s Njemačkom. U glavnom gradu Danske nalazi se hrvatsko veleposlanstvo kojem se možete obratiti u slučaju nužnog napuštanja teritorija ili gubitka dokumenata:

Søtorvet 5, 1 t.v. 1371 Copenhagen K T: +45 33 91 90 95 F: +45 33 91 71 31 Dežurni telefon: +45 22 62 07 60 Email: denmark@mvep.hr [1]

Avionom

Danska ima dvije veće i više manjih zračnih luka. Većina ih ima međunarodne veze. SAS Scandinavian Airlines je avionski prijevoznik koji ima prevladavajući udio u Danskoj .Danska ima i više niskocjenovnih avionskih prijevoznika Easyjet, Transavia in Ryanair. Zračna luka Kopenhagen je najveća zračna luka u Skandinaviji. Zračna luka nalazi se 8 kilometara od centra Kopenhagena.

Autobusom

Autobusi su dobra alternativa vlakovima. Ako se nalazite u nekoj od susjednih država međunarodne autobusne veze su dosta dobre. Putovanje iz Berlina do Kopenhagena košta oko 200/300 DKK (40€) te traje oko 8 sati. Druga omiljena relacija od Hamburga do Aarhusa traje 5 sati pol. Vozne redove i cijene možete provjeriti preko GoByBus in Swebus.

Automobilom

Danska je direktno povezana na Njemačku autocestu E45 koja prolazi blizu Hamburga te se rasteže po istočnoj obali Juntland poluotoka. Autocesta prolazi kroz drugi najveći danski grad Aarhus. Većina vozača odlučuje se da iz Njemačke do Danske dođu s jednim od rijetkih auto trajekata, što put skrati za 137 kilometara iz Hamburga i za 309 kilometara iz Berlina. S tim izbjegnu i trošak mostarina za 235DKK.

Vlakom

Između Kopenhagena i Hamburga postoji šest rednih svakodnevnih linija. Vlakovi na toj relaciji voze približno svaka dva sata. Jedan od tih vlakova vozi naprijed do Berlina. Put od Hamburga do Kopenhagena traje oko 4,5 h, dok do Berlina oko 6,5 h. Vlak iz Hamburga vozi i u drugi najveći danski grad Aarhus, dvaput na dan. Za Dansku voze i dva noćna vlaka iz Amsterdama i Praga.

Brodom

Trajektni terminal nalazi se u Kopenhagenu blizu Nordhavn stationa. Postoji jedna direktna veza na dan direktno do luke u Oslu. Postoji i trajektna veza iz Esbjerga do Harwicha u Engleskoj. Do Esbjerga se možete dovesti do Kopenhagena u tri sata. Ako dođete sa svojom barkom možete se usidriti u jednoj od marina u Kopenhagenu. Najveća marina zove se Svanemøllehavnen.

Transport po destinaciji

Avion

Za kretanje po destinacijama unutar Danske putovanje avionom je najskuplje. Rijetko će se desiti da su avionske karte jeftinije od karti za putovanje vlakom. Ako se i desi najčešće je to na relaciji Kopenhagen- Aalborg – zbog velike konkurencije. Zračne luke koje omogućuju unutarnji prijevoz jesu: Kopenhagen, Billund, Aarhus, Aalborg itd.

Vlak

Danski najvažniji željeznički prijevoznik je Danska državna željeznica ili DSB. Veliki broj pruga na jugu Jutlanda upravlja Britanska tvrtka Arriva. Danski vlakovi su moderni, udobni i tome primjereno skupi. Karte možete kupiti na benzinskim pumpama, na automatima na željezničkim kolodvorima (vrijede samo na dan kupnje i važećim pečatom) te preko web stranice ORS. Pristup Wi-Fi-u imaju gotovo svi vlakovi na relaciji Kopenhagn i Aarhus. Cijena Wi-Fi-a je u prvom razredu uključen u cijenu karte, u klasičnom razredu za 7 satni pristup morate platiti za 29 DKK s kreditnom karticom.

Automobil

Vožnja po Danskoj je vrlo jednostavna. Imaju uređene ceste, a Danci su poznati kao vrlo oprezni vozači. Ako nije drugačije označeno dozvoljeno ograničenje brzine na autocesti je 130 km/h, 80km/h izvan naselje i 50 km/h u naselju. Globe se kreću od 70-10.000 € (ovisno od prekršaja). Dječja stolica obavezna je za djecu mlađu od tri godine odnosno za manje od 135 cm visine.

Autobus

Nedavno su autobusi u Danskoj počeli voziti duže relacije po nižim cijenama. U to ih je prisilila sve veća konkurencija. Abildskou je prijevoznik na dulje relacije. Dnevno ima do 9 polazaka u različite gradove u Jutlandu. Cijene se kreću od 150 – 300 DKK.

Taksi

Taksiji su u Danskoj česti. Cijene su u usporedbi s drugim prijevoznim sredstvima dosta visoke. Ako se po danskoj šećete po noći svakako je pametnije pozvati taksi, nego pješačenje noću.

Bicikla

Bicikliranje je u Danskoj jednostavno i sigurno. Za bicikliste su napravljene posebne biciklističke staze uz glavnu cestu u većim gradovima. Bicikle se mogu ukrcati i na vlak (ponekad ćete morati platiti dodatnu kartu). Bicikliranje po autocesti je zabranjeno.

Spavanje i smještaj

Hoteli

Hoteli u Danskoj su cjenovno vrlo skupi. Hotelsku sobu moguće je dobiti povoljnije ako je rezervirate preko interneta. Alternativa hotelima je dobro razvijena mreža Noćenje s doručkom, kojeg možete rezervirati pomoću web stranice VisitDenmark. Jedna od mogućnosti su i agroturizmi.

Hosteli

Danhostel je Danska web stranica na kojoj možete pogledati ponude i cijene za 95 hostela po Danskoj. Samo dva najveća grada Kopenhagen i Aarhus imaju nekoliko neovisnih hostela.

Kampiranje

U Danskoj možete noćiti i u jednoj od 500 odmorišnih prikolica. Većina od njih je odlično opremljena te u ponudi imaju i pristup WiFi-u. Danish Camping Board vodi 450 kampova po državi. Cijene se razlikuju (od 40 € pa do 200€).

Sljedeća destinacija