Hrvatska

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Republika Hrvatska je pomorska država koja je u geopolitičkom smislu srednjoeuropska i sredozemna država, a zemljopisno je smještena u južnom dijelu Srednje Europe te u sjevernom dijelu Sredozemlja. Rasteže se od krajnjih istočnih rubova Alpa na sjeverozapadu do Panonske nizine i obale Dunava na istoku. Njezin središnji dio pokriva dinarski gorski masiv, dok južni dio završava na obali Jadranskog mora. Hrvatska na sjeveru i zapadu graniči sa Slovenijom, na sjeveru s Mađarskom, na jugu i istoku s Bosnom i Hercegovinom, na jugu s Crnom Gorom te na istoku sa Srbijom. Glavni grad Hrvatske je Zagreb. Hrvatska se osamostalila 1991. godine nakon raspada Jugoslavije. Hrvatska ima jednu od najljepših i najpitoresknijih obala na svijetu s brojnim prirodnim ljepotama, skrivenim zaljevima, grebenima te slikovitim plažama.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć: Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 1,02:42 minuta

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

Gradovi

 1. Dubrovnik: Dubrovnik, skriven u najjužnijem dijelu Republike Hrvatske predstavlja neprocjenjiv biser istočne obale Jadranskog mora. Sa svojim prirodnim ljepotama, koje će vas ostaviti bez daha, savršenim podnebljem, bogatom povijesnom baštinom i raznolikom turističkom ponudom, jedna je od najomiljenijih i najposjećenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Šetnja njegovom starom jezgrom otkriti će vam njegovu romantičnu stranu, zanimljive uske kamene ulice, ljepote brojnih spomenika kulture te odličnu gastronomsku ponudu. Ne propustite se popeti na najpoznatije zidine grada te uživati u vrevi Straduna. Zaustavite se pored jedne od brojnih crkava kao što je Katedrala ili crkva sv. Vlaha. Pogled na harmoničnu ljepotu romanskih, gotskih i renesansnih zgrada kao što su Knežev dvor, franjevački samostan, poznata palača Sponza, ostaviti će vas bez riječi. Možete se uputiti i u neke od brojnih muzeja, galerija ili dućana sa suvenirima.
 2. Split: Split je najveći i najvažniji grad u Dalmaciji, a ujedno i glavni grad Splitsko-dalmatinske županije. Grad se nalazi na Marjanskom poluotoku na zapadnom dijelu županije.
 3. Zadar: Zadar je lučki grad na sjeverozapadnoj obali Ravnih kotara u sjevernoj Dalmaciji, glavni grad Zadarske županije i sjedište rimokatoličke nadbiskupije. Smjestio se na poluotoku uz staru cestu Rijeka-Split i predstavlja važnu tranzitnu luku. Ima bogatu kulturnu baštinu među kojom izdvajamo: zgrade iz mletačkog razdoblja, katedralu iz 13. stoljeća, rimski forum, gradska vrata, ostatke gradskih zidina iz ranog srednjeg vijeka, itd.
 4. Zagreb: Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske te predstavlja političko, kulturno, gospodarsko, prometno i sportsko središte. To je grad suprotnosti gdje se isprepliće staro i novo, poslovni ritam prijepodne i relaksirajući trenutci poslijepodne. Po mnogo čemu Zagreb predstavlja jednu od europskih metropola, ali i grad kojeg se gosti sjećaju po šarmantnom središtu i gostoljubivosti stanovništva. Svoje razgledavanje započnite na Trgu bana Josipa Jelačića. Obzirom na to da je Zagreb relativno mala metropola, po veličini kao i broju stanovnika, sve znamenitosti koje vrijedi pogledati nalaze se u širem gradskom centru. Od kulturnih ustanova to su: muzej Mimara – Muzej umjetnosti i obrti, Tehnički muzej, Muzej grada Zagreba – u stalnoj postavi dokumentirane su teme i događaji koji stvaraju sliku o gradu te prikazuju njegov kulturno-povijesni razvoj, Arheološki muzej, Muzej naivne umjetnosti, Etnografski muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej. Očarani romantikom prošlosti zaustavite se i kod kamenitih vrata, Jezuitskom trgu, crkvi sv. Katarine, koja predstavlja najljepšu hrvatsku baroknu zgradu, Markovom trgu s crkvom sv. Marka, koja je poznata po živopisno oslikanom stropu s grbom trojnog hrvatskog kraljevstva Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te grbom slobodnog grada Zagreba. Na istom trgu nalazi se i Hrvatski sabor i sjedište vlade, Zvjezdarnica i kula Lotrščak od kuda možete uživati u pogledu na Zagreb. Ako se uputite po Strossmayerjevom šetalištu doći ćete do Ilice – najpoznatije zagrebačke ulice.
 5. Rovinj: Hrvatska ima čarobne primorske krajeve. Jedno od takvih je i gradić Rovinj koji se nalazi na zapadnoj obali Istre – najvećeg hrvatskog poluotoka. Grad je bogat kulturno- povijesnim i prirodnim znamenitostima kao što su: stara gradska jezgra, raskošna park-šuma Punta Corrente, Zlatni rt, itd. Rovinj ima mnogo svojih vjernih gostiju iz cijeloga svijeta i predstavlja jednu od popularnijih turističkih destinacija. Bogat kalendar događaja u ljetnim mjesecima zadovoljiti će baš svakoga. Neki od najzanimljivih događanja su: Rovinj Photodays, Summer Salsa Festival, Kultfest, Lugger Regatta, već tradicionalna Rovinjska noć, Dan grada i praznik sv. Eufemije, zaštitnice Rovinja. Povijesni spomenici i znamenitosti koje ne smijete propustiti za vrijeme posjeta Rovinju su: Crkva sv. Eufemije, barokni Balbijev luk, Crkva sv. Tome, Crkva svetog Križa, Kapela Presvete Trojice, Franjevački samostan, Domoljubni muzej, eko-muzej "Kuća o batani", Rovinjski akvarij (Institut „Ruđer Bošković“), Zlatni rt - Punta Corrente - park šuma, Ornitološki rezervat Palud, Otok sv. Andrija. U godini ima Rovinj 134 sunčanih dana što ga postavlja na treći najsunčaniji kraj s najmanje oblaka na Jadranu.
 6. Trogir: Trogir je grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji te se nalazi između Splita i Šibenika. Ima najveću zbirku povijesnih znamenitosti na svijetu. To je UNESCOV grad obasjan prirodnim ljepotama i bogat prošlošću. Ponos svih Trogirana je katedrala sv. Lovrenca s veličanstvenim portalom majstora Radovana, neprocjenjiva zbirka kapele sv. Ivana Trogirskog i njen jedinstveni gotički zvonik.
 7. Pula: Pula je najveći grad u Istarskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Poznata je po svojoj umjerenoj klimi, mirnom moru i prirodnim ljepotama. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribolova, tranzitne luke, brodogradnje i turizma.
 8. Makarska rivijera: Makarska rivijera je najpoznatije turističko područje u srednjoj Dalmaciji. Ispod planinskog masiva Biokovo leže poznati turistički gradići Brela, Baška Voda, Makarska, Tućepi, Podgora, Gradac, itd. To je kraj poznat po brojnim većim i manjim zaljevima s lijepim šljunčanim plažama, čistim morem i dubokim hladovinama borove šume koja se proteže do mora.
 9. Vodice: Vodice su grad i pristanište uz magistralnu cestu Rijeka-Split u Republici Hrvatskoj. Vodice su, također, jedna od poznatijih hrvatskih turističkih destinacija s lijepim plažama koje okužuju borove šume i pitoreskna okolica. Područje Vodica je bogato izvorima vode.
 10. Poreč: Poreč je povijesni hrvatski gradić u Istri. Poznata Eufrazijeva bazilika i starinske kuće nanizane na porečkoj promenadi bogate turistički duh grada. Grad turistima nudi široku i zanimljivu turističku ponudu koja će zasigurno zadovoljiti današnje sve zahtjevnije goste. Uz Poreč se nalaze turistička naselja Materada, Zelena i Plava Laguna.
 11. Crikvenica: Crikvenica je jedno od najstarijih hrvatskih turističkih središta i poznato lječilište na Kvarneru. Uz laku dostupnost i lijepe pješčane plaže, njezinom je ugledu kao najtraženije turističke destinacije, pridonijela blaga i stabilna mediteranska klima.
 12. Medulin: Medulin, malen ribarski gradić u Istri, koji je od Pule udaljen svega nekoliko kilometara, zadnjih je desetak godina razvio jak turistički potencijal i postao važan turistički centar Istre i Hrvatske.
 13. Novalja: Novalja je turistički gradić s malom lukom, a smjestio se uz istoimeni zaljev na jugozapadnom djelu otoka Paga.
 14. Umag: Umag je gradić i luka na sjeverozapadnoj obali Istre te je svojevrstan ulaz - izlaz Istre i Hrvatske u Europu. Stari je Umag smješten na malom poluotoku (nekada otoku) na sjeverozapadnoj obali Istre. Novi se Umag proteže uglavnom duž obale od Katora prema Novigradu, potez na kojem su smješteni njegovi glavni turistički kapaciteti. Umag je danas grad turizma i sporta. Posebno je poznat kao sportski centar Istre s obzirom da već godinama kao domaćin ATP turnira ugošćuje brojne svjetske zvijezde svjetskog tenisa.
 15. Opatija: Opatija je elegantna turistička destinacija, središte rivijere s najdužom tradicijom u turizmu u Hrvatskoj (od 1844.). Njezini parkovi, osvjetljeno obalno šetalište (lungomare 12 km), uređena kupališta i fontane, okvir su za vile i hotele koji mogu ugostiti oko 6.000 gostiju.
 16. Novigrad: Turistički gradić na zapadnoj obali Istre odlikuje se bogatstvom prirodnih ljepota, brojnim spomenicima kulture, a posebice ljubaznošću domaćina. Grad se može pohvaliti s najčišćim morem u tom dijelu Mediterana.
 17. Biograd na Moru: Biograd na Moru je središte rivijere koju sastavljaju obalni gradići Petar na Moru, Turanj, Sv. Filip i Jakov, Biograd na Moru, Pakoštane i Drage. Biograd na moru danas je poznati turistički i posebice nautički centar u samom središtu jadranske obale. Akvatorij oko grada Biograda upravo je idealan za sve ljubitelje ronjenja te ljubitelje jedrenja.
 18. Šibenik: Šibenik je grad i luka u sjevernoj Dalmaciji koji se smjestio u šibenski zaljev u koji utječe rijeka Krka. Grad se nalazi u najzaštićenijoj prirodnoj luci u blizini dva hrvatska nacionalna parka NP Kornati i NP Krka. Šibenik je rodni grad legendarnog Dražena Petrovića.
 19. Vrsar: Vrsar je živopisni ribarski gradić s 2.000 godina dugom poviješću. Svojim gostima nudi oazu mira na jednoj strani te uzbudljive doživljaje na brojnim biciklističkim i pješačkim stazama. Stanovnici Vrsara su uglavnom poljoprivrednici, vinari, ribari ili turistički djelatnici.
 20. Plitvice: Nacionalni park Plitvčka jezera rasprostire se između bukove šume te zauzima 192 km². Park je smješten u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku. Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju tek nešto manje od 1% površine Parka. 1979. g. Plitvička jezera upisana su u UNESCOVU svjetsku prirodnu baštinu.
 21. Skradin: Skradin je romantičan mediteranski grad s uskim popločenim ulicama, prolazima, voltama i skalinama. Cijela je gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture. U njoj se nalaze kuće koje uglavnom potječu iz 18. i 19. stoljeća i ožbukane su na način tipičan za Veneciju i područje njezina utjecaja. Na skradinskim ulicama pronaći ćete ugodnu atmosferu maloga dalmatinskog mjesta, osobito u vrijeme Skradinskog festivala klapskog pjevanja (a capella pjevanje tipično za hrvatski Jadran) ili za svetkovinu Male Gospe.

Otoci

Kvarner

 • Otok Krk: Krk leži na sjevernom Jadranu u Kvarnerskom zaljevu u Republici Hrvatskoj. Krk je drugi najveći hrvatski otok s površinom od 405,22 km². Dugo godina smatrao se najvećim hrvatskim otokom, no zadnja mjerenja pokazala su da je otok Cres ipak nešto veći - 405,70 km². Otok Krk je od 1980. g. s kopnom povezan Krčkim mostom (bivši Titov most).
 • Otok Rab: Otok Rab se nalazi u Kvarnerskom zaljevu, između otoka Krka na sjeverozapadu i otoka Paga na jugozapadu. Na Rabu se nalazi nekoliko manjih gradića koji su većinom smješteni na jugozapadnoj strani, a razlog tome je što je sjeveroistočna strana otoka izložena jakim udarima bure. Ovdje se nalazi i jedna od najljepših šuma crnog hrasta na Sredozemlju.
 • Otok Cres: Otok Cres je sjeverni otok cresko-lošinjskog arhipelaga u Republici Hrvatskoj. Sa svojom površinom je najveći otok u Hrvatskoj, a po dužini mjeri 66 km. Drugi najdulji otok je otok Hvar.
 • Mali Lošinj: Mali Lošinj je najveći grad, sjedište općine, središte brodogradnje i turizma na otoku Lošinju. Blaga klima, bogata bioraznolikost, ugodna atmosfera te 250 kulturno zabavnih manifestacija – samo su neki od epiteta zahvaljujući kojima se lošinjski arhipelag na svjetskom tržištu pozicionirao kao Otok vitalnosti.
 • Veli Lošinj: Veli Lošinj je manji gradić na istočnoj obali južnog dijela otoka Lošinja. Smjestio se na poluotoku između dva manja zaljeva u kojima se nalaze i dvije manje luke: Veli Lošinj i Rovensko. Veli Lošinj je oko 5 km udaljen od Malog Lošinja. Gradići su povezani s cestom i s lijepo uređenom šetnicom.

Sjeverna Dalmacija

 • Otok Pag: Pag je otok u sjevernom Jadranu. S kopnom je povezan preko Paškog mosta. Nijedan hrvatski otok nije izložen tako silovitim udarima bure kao Pag. Vjetar, koji puše kroz Velebitski kanal, nosi sa sobom slanu maglicu koja pada na pašnjake i tako orošena trava odlična je hrana ovcama. Od tud izviru poznati paški prehrambeni proizvodi: paški sir, paški pršut i paška janjetina.
 • Dugi otok: Dugi otok je najveći otok zadarske rivijere s izrazito raznolikom obalom. Obalu Dugog otoka prema otvorenom moru karakteriziraju oštre suprotnosti: dio koji se nalazi u Parku prirode Telašćica većinom je strm i čine ga očaravajuće litice, dok se na jugoistočnoj strani otoka mogu naći mirne uvale te pješčana plaža Sakarun. Ova otočka ljepotica idealno je mjesto za kupanje i uživanje u čistoći mora i ljepoti prirode.

Srednja Dalmacija

 • Otok Brač: Otok Brač s Vidovom gorom najviši je otok u Republici Hrvatskoj. Obala otoka je vrlo razvedena i duga je 175 km. Brojni zaljevi i plaže nižu se jedni za drugim. Na sjevernom djelu sjaji se Lovrečina (udaljena od apartmana Ivan samo 10 min/auto). Južna strana poznata je po Zlatnom ratu (Bol).
 • Otok Hvar: Hvar je otok u srednjem Jadranu koji mjeri 299,6 km², te je u turističkom smislu najpoznatiji hrvatski otok. Otok Hvar poznat je po ugodnoj mediteranskoj klimi s blagim zimama, ugodno toplim ljetima i velikim brojem sunčanih sati (2718 godišnje).
 • Otok Vis: Vis je najudaljeniji naseljenji jadranski otok. Od prošlosti od vremena starih Rimljana pa sve do današnjih dana otok Vis predstavlja važno pomorsko uporište – štiti morski pristup do srednje Dalmacije.
 • Otok Šolta: Otok Šolta spada u skupinu srednjodalmatinskih otoka. To je mjesto opuštanja i uživanja puno skrivenih zaljeva s lijepim plažicama.
 • Otok Pašman: Pašman je otok u zadarskom arhipelagu koji je od kopna odvojen s Pašmanskim kanalom, u kojem se nalazi deset manjih otoka. Ljubitelji aktivnog odmora uživati će u njegovim pješačkim i biciklističkim stazama, a posebice preporučamo planinsko-biciklističku turu do brda Bokulj s kojega se rasteže nevjerojatan pogled na susjedne otoke, kanal Pašman i Kornate.

Južna Dalmacija

 • Otok Korčula: Korčula ili Crna Korčula, kako su je zbog gustih šuma nazvali doseljenici, je otok mora, sunca, kamena i vina. Stanovnici Korčule bavili su se brodogradnjom i klesarstvom – koje je na otoku još prisutno. Korčulani se bave i vinogradarstvom, te na Korčuli nalazimo neka od najboljih vina kao što su Pošip ili Grk.
 • Otok Lastovo: Otok Lastovo pripada južno-dalmatinskoj skupini otoka te je okružen s brojnim malim otočićima i grebenima. Uz Mljet je to jedan od najzelenijih hrvatskih otoka. Poznato je i njegovo vino – lastovska maraština koje će oduševit ljubitelje dobre kapljice.
 • Otok Mljet: Otok Mljet unatoč rastućem hrvatskom turizmu ostaje oaza mira i opuštanja. Na otoku nema puno hotela niti privatnog smještaja. Otok je omiljeno odredište nautičara, ali zbog svojih brdsko-šumskih karakteristika rado ga posjećuju biciklisti i planinari koji uživaju u njegovom izvornom prirodnom okolišu. Smatra se najpošumljenijim i najzelenijim hrvatskim otokom, čiji je zapadni dio zaštićen kao prvi jadranski nacionalni park, a istočni dio kao rezervat prirodnih rijetkosti.

Skriveni krajevi

Kopački rit Područje Parka prirode Kopački rit nalazi se na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske, odnosno dio je širega geografskog područja istočne Hrvatske. Kopački rit je poplavno područje nastalo djelovanjem dviju velikih rijeka, Dunava i Drave. Sjeverno, južno i zapadno od Parka prirode nalaze se značajne poplavne površine koje se protežu do Batine na sjeveru, Bijelog Brda na jugu i Donjeg Miholjca na zapadu. Jedno je od najvećih riječnih močvarnih područja u Europi te je stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama. To je dom i 285 vrsta ptica, te između proljeća i jeseni ovdje svoje stanište pronađe i više od sto tisuća pernatih gostiju. Park možete istražiti pješke, barkom ili kanuom.

Rastoke Pored ceste koja je prije izgradnje autoceste bila glavna poveznica između Zagreba i Dalmacije, kojih 30 kilometara od slavnih Plitvičkih jezera, smjestile su se Rastoke i gradić Slunj. Rastoke se često nazivaju i male Plitvice obzirom da se radi o brojnim malim jezerima, brzacima i slapovima koji su nastali na mjestu izlijevanja rijeke Slunjčice u Koranu. Poseban čar daju ima drvene kućice i mlinovi postavljeni na vodi. Uz malo sreće možete ugledati i vidre koje žive u tirkizno zelenim vodotocima.

Hrvatski (kineski) zid Vjerovali ili ne Hrvatska ima svoj „kineski zid“. To su ime preuzele Stonske zidine – obrambene zidine koje mjere oko sedam kilometara i rastežu se od gradova Ston i Mali Ston do točke dodira Pelješca i kopna. S fascinantnim zidom je u 14. stoljeću tadašnja dubrovačka republika štitila Pelješac od raznih napada. U više potresa dio zida bio je uništen, no većina ga je obnovljena tako da ga možete prehodati od Velikog do Malog Stona.

Palagruža Skupina otočića koji su bliže Italiji nego Hrvatskoj, jedna je od najudaljenijih i najsamotnijih turističkih destinacija Hrvatske. Nekada je to bilo zatvoreno područje JNA, a od osamostaljenja Hrvatske otoci su opet otvoreni za javnost. Omiljena su točka jedriličara, dok na najvećem od otoka, Veloj Palagruži, možete unajmiti apartman u svjetioniku i uživati u oazi mira usred mora. Ako ništa drugo imate zagarantirano sunčano vrijeme. Prosječno na tom području padne najmanje padavina u cijeloj Hrvatskoj, zato je krajolik, više nego dalmatinskom krajoliku, nalik otoku Malti, sinajskom poluotoku odnosno obalama sjeverne Afrike.

Kanjon Cetine Kanjon rijeke Cetine u Republici Hrvatskoj jedna je od najljepših prirodnih znamenitosti srednje Dalmacije. Od obalnog gradića Omiša, gdje se rijeka izljeva u more, kanjon se proteže još približno osam kilometara prema unutrašnjosti. Tik pred točkom gdje se rijeka ulijeva u more, rijeka Cetina probija se kroz kamene padine koje su na tom djelu visoke do 300 m. U svom više od 100 kilometara dugom toku Cetina ima nešto za ponuditi svakome. Ako ste ljubitelj adrenalina, nećete propustiti zipline, kanjoning, kayaking ili rafting, a ako pak niste ovisnik o adrenalinu, budite bez brige – dugačke šetnje uz rijeku, panoramske vožnje brodom ili jednostavno uživanje u dalmatinskim specijalitetima usred jednog od najljepših kanjona u Hrvatskoj iskustva su koja će rijetke ostaviti ravnodušnima.

Plan puta

 • Hrvatska, 1 dan: Narodni park Plitvice
 • Hrvatska, 2 dana: Srednja Dalmacija - Dolina Neretve, Slapovi Krke i Kornati
 • Hrvatska, 3 dana: Južna Dalmacija - Dubrovnik
 • Hrvatska, 7 dana: Jedrenje, surfanje

Aktivnosti

Hrvatska nudi široku paletu sportskih aktivnosti za aktivan odmor koje će zadovoljiti sve ukuse i potrebe. Tradicionalno je Hrvatska odmorišna destinacija te su njeni glavni atributi sunce i more, brojne plaže i zaljevi na Jadranskoj obali te otoci. Međutim, to su idealni uvjeti i za aktivni odmor, sport i rekreaciju.

Ljubitelji ronjenja imaju mogućnosti otkriti sve ljepote podmorja. Hrvatska nudi najam opreme kao i brojne tečajeve ronjenja s kojima će te se upoznati s osnovama te upoznati fascinantni podmorski svijet. U Hrvatskoj možete uživati i u rekreacijskom i sportskom ribolovu.

Hrabriji avanturisti u Hrvatskoj mogu uživati u vožnji kajakom ili kanujem po divljim rijekama kao npr. rijekama Cetini, Korani, Kupi i Uni. Hrvatska je obala idealna i za jedrenje te ljubiteljima nudi brojne dobro opremljene marine s ukupno oko 12.300 vezova. Ako nemate svoje plovilo, možete ga unajmiti u marinama.

U morskim ljepotama možete uživati i u nekom od brojnih izleta brodom koje nude brojne agencije. Ljubitelji surfanja s lakoćom će naći odlične lokacije s puno vjetra i valova. Jedna od takvih lokacija nalazi se na poluotoku Pelješac kod mjesta Viganj.

Hrvatsko zaleđe također nudi pregršt sportskih i avanturističkih aktivnosti. Ljubiteljima pješačenja kao i zaljubljenicima u planinske vrhove nezaobilazna su odredišta kao što su: prekrasne staze Velebita u sjevernoj Dalmaciji, narodni park Paklenica, Biokovo i Plitvička jezera. U tim će krajevima svatko naći nešto za sebe od zahtjevnih tura do daljih i kraćih izleta.

Istra također nudi mnoštvo zanimljivih staza kao i morska obala gdje šetnja može trajati i kilometrima od jednog do drugog zaljeva. Oni koji su spremni na malo više napora mogu se okušati u sportskom penjanju koje je omiljena aktivnost u NP Paklenici.

Ljubitelji konja uzde u ruke moći će uzeti na jednom od malih obiteljskih gospodarstva ili suvremenih konjičkih centara koji nude i škole jahanja i stručne instruktore u Slavoniji, Istri i Dalmaciji. A ljubiteljima zimskih sportova Hrvatska nudi tri odredišta odnosno skijaška centra, i to na Medvednici, Platku i Bjelolasici.

Mogućnosti za aktivni odmor u Republici Hrvatskoj su brojne i raznovrsne kao što je i sama država sa svojim krajolikom, no glavi razlog dolaska turista u Hrvatsku još je uvijek izležavanje na plaži.

Korisne informacije

Glavni grad: Zagreb

Valuta: Hrvatska kuna (hrk)

Broj stanovnika: 4,3 mio

Električna energija: 220 V, frekvencija 50 Hz.

Vremenska zona: UTC + 1 (po ljeti pa +2)

Telefon za hitnu pomoć: policija 92, vatrogasci 93, žurna medicinska pomoć 94

Domena: .hr

Veličina države: 56.542 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

KartaHrvatska

Dinamična karta

Regije

Hrvatska se dijeli na 21 regiju odnosno županiju:

 1. Bjelovarsko-bilogorska županija: Čazma, Garešnica, Kapela, Severin...
 2. Brodsko-posavska županija: Slavonski Brod, Nova Gradiška...
 3. Dubrovačko-neretvanska županija: Dubrovnik, Korčula...
 4. Istarska županija: Pula, Poreč...
 5. Karlovačka županija: Karlovac, Ogulin...
 6. Koprivničko-križevačka županija: Koprivnica, Križevci...
 7. Krapinsko-zagorska županija: Krapina, Pregrada...
 8. Ličko-senjska županija: Gospić, Novalja...
 9. Međimurska županija: Čakovec, Mursko Središće ...
 10. Osječko-baranjska županija: Osijek, Našice...
 11. Požeško-slavonska županija: Požega, Lipik...
 12. Primorsko-goranska županija: Rijeka, Crikvenica...
 13. Sisačko-moslavačka županija: Sisak, Glina...
 14. Splitsko-dalmatinska županija: Split, Hvar...
 15. Varaždinska županija: Varaždin, Ludbreg...
 16. Virovitičko-podravska županija: Virovitica, Slatina...
 17. Vukovarsko-srijemska županija: Vukovar, Vinkovci...
 18. Zadarska županija: Zadar, Benkovac...
 19. Zagrebačka županija: Velika Gorica, Samobor...
 20. Šibensko-kninska županija: Skradin, Šibenik, Drniš...
 21. Grad Zagreb

Značajke regije

Hrvatska se može pohvaliti s višestoljetnom turističkom tradicijom, bogatim kulturnim i povijesnim nasljeđem, zanimljivim običajima, legendama te specifičnom gastronomijom. Zbog brojnih atributa kao što su podneblje, vegetacija, čisto plavo more, brojne plaže i zaljevi, planine, itd. Hrvatska spada u jednu od najomiljenijih mediteranskih destinacija. Hrvatska je također bogata prirodnim ljepotama i brojnim endemskim vrstama te je u svijetu poznata po brojnim svjetski poznatim prirodnim ljepotama koje su zaštićene od strane pristojnih institucija.

Vrijeme i klima

Hrvatska ima mediteransku klimu sa suhim ljetima i blagim zimama. Hrvatska obala jedna je od najslučajnijih u Europi s prosječno 2600 sunčanih sati na godinu. Kontinentalna klima, s toplim ljetima i hladnim zimama sa snježnim padavinama, prevladava u unutrašnjosti zemlje. Prosječna temperatura u unutrašnjosti u siječnju kreće se od 0 do 2°C, u kolovozu od 19 do 23°C. Prosječna temperatura na obali u siječnju kreće se od 6 do 11°C, u kolovozu od 21 do 27°C, dok je prosječna temperatura ljeti od 25°C do 27° C. Vremenska prognoza i vrijeme prethodnih godina

Najbolje vrijeme za posjetiti Hrvatska

Najprimjerenije vrijeme za posjet Hrvatskoj su proljetno-ljetni mjeseci.

Povijest

Hrana

Gastronomija je važan dio hrvatske kulture i prepoznatljivosti. Osim standardne europske kuhinje hrvatska nacionalna kuhinja uistinu je jedinstvena i zasigurno će oduševiti sva vaša osjetila. Za stolom prevladavaju jela od mesa, ribe, povrća i vina.

Tipična hladna predjela jesu: dalmatinski ili istarski pršut, paški ili lički sir, ovčji sir, slavonski kulen, poznate samoborske ili zagorske "češnjovke", sviježa skuta s vrhnjem.

Glavna jela razlikuju se ovisno o području na kojem se nalazite. U Dalmaciji, Primorju, Istri i otocima tipična glavna jela su ribe i plodovi mora, a od mesa "pašticada" ili kuhana janjetina. U kontinentalnom dijelu Hrvatske posebni specijaliteti su: "pura s mlincima", pečena janjetina, pečeni odojak, kuhani ili pečeni štrukli.

Od kolača su u Hrvatskoj poznate: orehnjača, makovnjača, štrudle i različito voće.

Piće

Vinogradarstvo i vinarstvo u Republici Hrvatskoj imaju dugu i bogatu tradiciju, štoviše u nekim područjima Hrvatske predstavljaju jedinu moguću granu.

Poznate sorte hrvatskih vina uz obalu i na otocima su: crna vina teran, merlot, kabernet, opolo, plavac, dingač, postup, dok su bijela vina: malvazija, pošip, pinot, kujundžuša, žlahtina, muškat. U kontinentalnom dijelu prevladava: rizling, graševina, burgundec, traminec. Vina se često miješaju s vodom ili mineralnom pa govorimo o bevandi ili gemištu.

Od žestokih pića poznate su: šljivovica, travarica, loza, dok od desertnih pića prošek i maraschino.

Shopping

Što vam Hrvatska nudi za 1 euro? Možete si recimo priuštiti kuglicu sladoleda. Za 7 do 10 kn možete popiti espresso. U kafićima i restoranima za coca-colu ili sok morati ćete izdvojiti oko 15 kn. Cijene malog piva 0,33l kreću se od 14 do 20 kuna, a u noćnim klubovima i do 25 kuna. V ečera za četiri člansku obitelj u Hrvatskoj u lokalnim gostionicama, konobama kreće se od otprilike 200 do 350 kn bez predjela, deserta i pića, čije cijene se kreću isto kao i u kafićima. U boljim restoranima cijene su nešto više te mogu narasti i preko 750 kn, dok se cijene za picu kreću oko 50 kuna.

Ako obroke kuhate sami, cijene u Hrvatskoj u supermarketima znatno su niže nego u lokalnim trgovinama.

Sitni slatki užici su u Hrvatskoj osobito popularni na plaži. Za palačinku ćete platiti 15do 20 kuna, za krafnu od 5 do 10 kn, dok se cijena kuhanog kukuruza kreće od 10 do 15 kuna.

Cijene u Hrvatskoj kreću se u velikom rasponu, zato prije nego uđete u restoran pogledajte jelovnik s cijenama na ulazu. Za ukusna, autohtona jela neka vam ne bude žao izdvojiti koji euro više – vrijedno je!

Gospodarstvo i ekonomija

Hrvatska je s 1. srpnjem 2013. postala 28. država članica EU. Za članstvo u EU je zamolila 2003. g., dok su pregovori započeli 2005.g.

Pregled financijskih odnosa između Hrvatske i EU-a 2016.:

Ukupna sredstva EU-a dodijeljena Hrvatskoj: 0,921 milijarda eura

Ukupna potrošnja EU-a kao postotak hrvatskog bruto nacionalnog dohotka (BND): 2,09 %

Ukupni doprinos Hrvatske proračunu EU-a: 0,391 milijarda eura

Doprinos Hrvatske proračunu EU-a kao postotak njezina BND-a: 0,89 %

Najvažniji sektori hrvatskoga gospodarstva 2016. bili su veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (22,5 %), industrija (21,2 %) te javna uprava, obrana, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (14,9 %).

U zemlje EU-a odlazi 66 % hrvatskog izvoza (14 % u Italiju, po 12 % u Sloveniju i Njemačku), a izvan EU-a 9 % odlazi u Bosnu i Hercegovinu, a 4 % u Srbiju.

U pogledu uvoza, 77 % dolazi iz država članica EU-a (16 % iz Njemačke, 12 % iz Italije i 11 % iz Slovenije), dok od zemalja izvan EU-a po 3 % hrvatskog uvoza dolazi iz Bosne i Hercegovine i Kine.

Kultura

Hrvatska je mala država s čudesnim prirodnim bogatstvom, zanimljivom tradicijom i poviješću, bogatim kulturnim nasljeđem i raznovrsnom gastronomijom.

Smještena na raskrižju između istoka i zapada, srednje Europe Hrvatska je tijekom godina razvila raznoliku umjetničku, književnu i glazbenu tradiciju. Bogato kulturno nasljeđe prostire se i izvan mnogobrojnih muzeja, crkava i katedrala.

Upisana dobra Republike Hrvatske na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine su:

Povijesni kompleks Splita i Dioklecijanova palača (1979.)

Stari grad Dubrovnik (1979.)

Nacionalni park Plitvička jezera (1979.)

Kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom središtu Poreča (1997.)

Povijesni grad Trogir (1997.)

Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku (2000.)

Starogradsko polje (2008.)

Stećci - srednjovjekovna groblja nadgrobnih spomenika (2016.)

Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st. u Zadru i Šibeniku (2017.)

Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe

Jezik

Službeni jezik je Hrvatski. Službeni jezik govori 96% Hrvata, dok preostalo stanovništvo, njih 4% govore talijanski, madžarski, češki, slovački i njemački.

Obrazovanje

Obrazovanje je u Hrvatskoj podijeljeno na:

1.osnovnošolsko obrazovanje

2.srednješolsko obrazovanje

3.visokošolsko obrazovanje

Osnovna škola u Hrvatskoj traje 8. godina, obavezna je i uključuje djecu od 6 do 15 godina starosti. Nakon završetka osnovne škole moguć je upis u gimnazije, strukovne srednje škole ili umjetničke škole.

Ovisno o vrsti obrazovnog programa, u Republici Hrvatskoj postoje tri vrste srednjih škola:

- gimnazije (opća, jezična, klasična, prirodoslovno-matematička, prirodoslovna, eksperimentalni program

strukovne gimnazije: gimnazija održivog razvoja, tehnička, agro, zdravstvena, turistička i ekonomska)

- strukovne škole

- umjetničke škole (glazbena, plesna, likovna).

Srednje obrazovanje učenika u strukovnim programima završava izradom i obranom završnoga rada. Učenici u strukovnim programima obrazovanja koji traju najmanje četiri godine mogu polagati i ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.

Visoko obrazovanje provodi se kroz sveučilišne i stručne studije.

Sveučilišni studij:

Sveučilišni studij obuhvaća tri razine: preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij.

- Preddiplomski sveučilišni studij traje u pravilu tri do četiri godine

- Diplomski sveučilišni studij traje u pravilu jednu do dvije godine

- Poslijediplomski sveučilišni studij traje u pravilu tri godine. Njegovim završetkom stječete akademski naziv doktora znanosti, odnosno doktora umjetnosti.

Stručni studij:

Stručno obrazovanje obuhvaća: kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij.

• Kratki stručni studij traje od dvije do dvije i pol godine

• Preddiplomski stručni studij traje tri godine

• Specijalistički diplomski stručni studij traje jednu do dvije godine

Najpoznatija sveučilišta u Hrvatskoj su u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Dubrovniku i Puli.

Tržište rada

Zakonom o strancima propisano je da stranac može raditi u Republici Hrvatskoj na temelju dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, ako Zakonom nije drugačije propisano. Dozvola za boravak i rad je jedinstvena dozvola kojom se strancu dozvoljava privremeni boravak i rad u Republici Hrvatskoj. Dozvola za boravak i rad izdaje se na temelju godišnje kvote i izvan godišnje kvote. Odluku o godišnjoj kvoti dozvola donosi Vlada Republike Hrvatske te se objavljuje u 'Narodnim novinama' Više o toj temi možete pročitati ovdje: [1]

Sigurnost

Hrvatska je sigurna zemlja. Po broju kriminalnih radnje ne iskače od prosjeka. Usprkos tome, malo opreznosti u glavnim turističkim krajevima, gdje možete postati žrtvom manjih krađa (kao npr. novčanika, mobitela, …), neće škoditi. Hrvatski autoklub (HAK): Pomoć na cesti: 1987 (Ako zovete iz inozemstva ili mobilnog telefona nazovite: 00 385 1 1987)

Zdravlje

Hrvatska ima visoke higijenske standarde, voda iz špine je pitka i besprijekorna. Hrvatska ne zahtjeva dodatno cijepljenje za ulazak u državu. Državljani Europskog gospodarskog prostora i Švicarske koji su na putovanju u Hrvatskoj ili se iz nekog drugog razloga u Hrvatskoj nalaze samo privremeno, a obvezno su osigurani u jednoj od država članica Europske unije, imaju pravo na korištenje neophodne zdravstvene zaštite temeljem Europske iskaznice zdravstvenog osiguranja. U slučaju liječenja važno je da svu dokumentaciju sačuvate zbog mogućih kasnijih obračuna troškova. Kartica vrijedi samo u primjeru hitnih zdravstvenih usluga. ZZZS

Telekomunikacije

Telefon

Međunarodni pozivni broj je: 00 385 Hrvatska ima sljedeće mobilne operatere: T-mobile, VIP, Tele2, Bonbon, Tomato, Multiplus Mobile Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije Euro tarifa, te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe.

Internet

Hrvatska je dobro pokrivena sa širokopojasnim internetom. Internetske kavane naći čete u većim gradovima. Besplatni dostup internetu je u ponudi u većini hotela i hostela.

Pošta

Hrvatska ima dobro organizirane poštarske usluge kako unutar tako i izvan države. Imaju odlično razvijenu brzu poštu.

Običaji

Hrvati su izrazito poslovan i društven narod. Njezini građani su ponosni i prijateljski raspoloženi. Odlični su domaćini. Mnogi Hrvati provode slobodno vrijeme organizirano u udrugama i klubovima, ali i u neformalnim druženjima.

Vikendom se posjećuju rodbina i prijatelji ili se odlazi na izlete. Iz glavnog se grada za sat i pol dolazi do mora, dok stanovnici jadranske Hrvatske posjećuju obližnje gorske lokacije.

Večernji izlasci do dugo u noć obvezni su za mlade, kako u klubovima i barovima, tako i na kućnim zabavama ili spontanim zabavama na otvorenom, osobito tijekom ljetnih mjeseci.

Hrvatska regionalna raznolikost preslikava se i na slobodno vrijeme. Društveni život u ruralnim sredinama doprinosi očuvanju bogatog tradicijskog nasljeđa hrvatskog naroda kroz nošnje, glazbu, običaje i natjecanja u starim sportovima.

Jadranska obala i otoci prepoznatljivi su po morskim sportovima i tradicionalnim igrama poput boćanja, dok su planinarenje i zimski sportovi češći u kontinentalnoj Hrvatskoj. Lov i ribolov podjednako su zastupljeni u primorju i na kontinentu.

Kultura ispijanja kave jedna je od prepoznatljivih značajki. Kafići s prvim zrakama sunca otvaraju terase. Uz kavu se družimo, sklapamo poslove ili jednostavno u tišini čitamo novine. Subotnja prijepodnevna kava u centru grada, tipična je za cijelu Hrvatsku.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Stranac u Republici Hrvatskoj može boraviti na:

- kratkotrajnom boravku (do 90 dana)

- privremenom boravku (do godine dana)

- stalnom boravku (neograničeno)

Kratkotrajni boravak je boravak stranca u trajanju do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana na temelju vize ili bez vize.

Za odobrenje privremenog boravka plaća se upravna pristojba u iznosu od 350 kuna Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana. Za rad u Republici hrvatskoj stranci moraju imati radnu dozvolu.

Strani državljani za ulazak u Republiku Hrvatsku trebaju predočiti valjani putni list ili drugi osobni dokument.

Carinske formalnosti:

Svoju osobnu prtljagu mogu stranci u RH unositi bez ograničenja.

Tehničku opremu, kamere, kamping opremu, plovila i opremu za plovila te radio opremo moraju stranci prilikom ulaska u RH prijaviti.

Kućne ljubimce je dozvoljeno unesti samo ako imamo potvrdu o cijepljenju i veterinarskom pregledu.

Motorna vozila: Za vozilo je potrebna dozvola, zelena karta, a ako vozilom upravlja netko drugi onda i punomoć vlasnika vozila.

Barke i jahte: Potrebna je potvrda/dokaz o vlasništvu.

Avionom

Zračne luke u Hrvatskoj su: Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Pula, Rijeka i Osijek, te dva zračna pristaništa: Mali Lošinj i Brač. Avionska kompanija Croatia nudi najviše letova u Hrvatsku.

Autobusom

U Hrvatskoj je autobusna mreža odlično raširena. Međusobno su povezani svi veći i manji gradovi, sela i naselja. Postoje redovne linije između Hrvatske i ostalih država u Europi. Autobusne linije između većih gradova redovne su i česte. Najveći i najprometniji je Autobusni kolodvor Zagreb. Više o autobusnim vezama možete naći ovdje: https://www.busradar.hr/autobus/

Automobilom

Automobil je odličan izbor za proputovanje kroz Hrvatsku. Omogućuje vam veliku fleksibilnost, udobnost i slobodu organiziranja vlastitog vremena. U zadnjem desetljeću Hrvatska je u cestovnu infrastrukturu investirala poprilično. Za izračun najoptimalnijeg puta do Hrvatske možete koristiti neku od internetskih aplikacija kao što je Michelin-ova. U zimskom periodu svjetla na autu moraju biti upaljena i danju. Dozvoljena količina alkohola u krvi je max. 0.5 promila. Obvezna oprema u autu je sigurnosni trokut, konop za vuču, prvu pomoć, zamjenske žaruljice i reflektirajući prsluk.

Vlakom

Postoje direktne linije sa Slovenijom, Madžarskom, Italijom, Austrijom, Švicarskom, Njemačkom, BiH. Vrste vlakova koje voze Hrvatskom su: EuroCity (EC), InterCity (IC), express (Ex), brzi (B), te lokalni vlakovi.

Brodom

Hrvatska je morskim putem povezana s Italijom. Na toj relaciji plove tri redovne linije: Zadar – Ancona, Split - Stari Grad - Ancona i Dubrovnik – Bari. U Hrvatsku možete stići i kruzerom ili vlastitim plovilom.

Transport po destinaciji

Hrvatska je relativno mala država, te je putovanje njom relativno zabavno i ugodno.

Avion

Iz gotovo svih međunarodnih aerodroma organizirane su redovne linije prema glavnom gradu Zagrebu od kud možete nastaviti put do obale. Croatia Airlines i nekoliko velikih stranih prijevoznika leti u Zagreb svaki dan. Na vrhuncu glavne sezone broj letova je povećan, a većina čarter letova usmjerena je na turističke destinacije: Pula, Rijeka, Split, Brač i Dubrovnik.

Vlak

Željezničke pruge povezuju sva središta osim Dubrovnika.

Auto

Hrvatske autoceste su dobro održavane i označene. Automobilom ćete zasigurno biti mobilniji nego autobusom ili vlakom. Vozi se na desnoj strani. Za ulazak u Hrvatsku potrebno je imati zelenu kartu i valjanu vozačku dozvolu. U Hrvatskoj se za korištenje autocesta plaća cestarina, a plaća se i most za otok Krk. Više o cestarinama možete pogledati tu: Cijene cestarina: [2]

Autobus

Hrvatska ima kvalitetnu nacionalnu mrežu autobusnih linija koje voze i u najizoliranije krajeve.

Brod

Hrvatski obalni gradovi i naselja povezana su s otocima putem katamarana i trajekata. Više o vezama, rasporedu plovidbe i cijenama pogledajte na: [3]

Taksi

Taxi službe su prisutne u svim većim gradovima kao i u turističkim krajevima.

Bicikla

Hrvatska ima odlično organizirane i označene biciklističke staze. Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Hrvatskoj ćete pronaći staze za svačiji ukus, neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš.

Spavanje i smještaj

Hrvatska ima široku paletu smještaja od jednostavnih soba, apartmana do turističkih naselja, luksuznih hotela i vila.

Hoteli

Najbolji smještaj za goste nude hoteli. Izbirati možete među hotelima svih zvjezdica. Od kategorije i ponude hotela ovisna je i njihova cijena, no u Hrvatskoj svatko može naći nešto za sebe.

Hosteli

Hosteli u Hrvatskoj zadovoljavaju hostelske standarde i nude zavidnu razinu usluge, od udobnosti, čistoće do ljubaznog osoblja. Hrvatski hosteli član su udruge Hostelling International (HI), međunarodne hostelske organizacije. Hostelsko osoblje vrlo je susretljivo i voljno pomoći te ukazati na znamenitosti grada u kojem se nalazite.

Kampiranje

Hrvatska je trenutno jedna između najprivlačnijih europskih destinacijama za kampiranje. Hrvatska je poznata po dugoj tradiciji kao mediteranski raj za kamping entuzijaste. Kamp turizam je u Hrvatskoj dobro razvijen i rasprostranjen, a hrvatski se kampovi ističu po tome što se u pravilu nalaze na atraktivnim i iznimno očuvanim prirodnim lokacijama, najčešće uz samo more, te omogućuju vrhunsku ponudu za savršen odmor na Jadranu.

Sljedeća destinacija