Italija

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Italija je beskrajno raznolik poluotok s većim i manjim otocima. Bogata kulturna baština Italije putniku nudi zanimljive doživljaje i priče. Osim dobro poznate gastronomije Italija također mami jednim od najljepših gradova svijeta - Rimom, prelijepom Toskanom, romantičnom Venecijom... Općenito, Italija svojim gostima nudi kulturnu i zemljopisnu raznolikost koju je proputovao i J.W. Goethe te se okušao u čarima dolce far niente.

Fotogalerija atrakcijaPutopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič


Dužina: 13 minuta

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na ikonicu [ ] ispod desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Rim: Već dva tisućljeća Rim glasi za centar svijeta. Danas je Rim prijestolnica Italije, središte kršćanstva i grad u kojem nije moguće napraviti ni korak, a da ne naletite na bogate ostatke slavne prošlosti.
 2. Firenca: U gradu pored rijeke Arno brojni putnici već se stoljećima dive slavnim firentinskim spomenicima. Dijela najpoznatijih majstora čuvaju se u mnogim muzejima, a sam grad se nalazi u središtu čarobnog toskanskog krajolika.
 3. Venecija: U najromantičniji talijanski grad ne zaljubljuju se svi, ali malo tko ostane ravnodušan. Njegovo raspadanje može se činiti zlokobnim, horda turista nepodnošljivom, kanali mračnim, a uske ulice klaustrofobičnim, međutim, vedrina Serenissime ostaje zauvijek.
 4. Milano: Službeno je talijanska prijestolnica Rim, no danas bi to mogao biti i Milano – veliki industrijski grad, te centar visoke mode, dizajna i tehnologije.
 5. Rimini: Rimini je pravi raj za one koje oduševljavaju plaže i kojima se sviđaju velika bučna ljetovališta. Ali, bezobzira na veliku gužvu, još uvijek je iznenađujuće primamljivo, iako nije mjesto gdje ćete se moći mirno sunčati.
 6. Kalabrija: "Prst" talijanske čizme, iako bez ikakve umjetničke baštine, pruža svojim gostima netaknutu obalu i prostranu divlju unutrašnjost. Istočna (jonska) obala je vrlo jednolična, izuzev dva zanimljiva gradića: Stilo i Rossano. Slikovitija, i sa ljetovalištima bogatija, je zapadna (tirenska) obala, te unutrašnjost, sa svojim gotovo zaboravljenim selima i prirodnim ljepotama.
 7. Sicilija: Otok, na kojem su povijest i kultura svijet za sebe. U zadnjih 2000 godina gotovo je svaka sredozemna sila vladala obalama Sicilije i time dala pečat njenoj umjetnosti i arhitekturi, a istovremeno stvorila njenu gastronomiju.
 8. Jezero Garda: Najveće talijansko jezero s izrazito razgibanim pejzažom. Gradovi oko jezera - Sirmione, Riva del Garda, Salo – neće vas pustiti ravnodušnima, a naročiti izvan sezone.
 9. Palermo: To je grad gdje se prošlost stapa sa sadašnjošću. Njegove ulice, živahni trgovi, bogata povijest obuhvaćaju sve boje i suprotnosti – koje su značajne za Siciliju.
 10. Verona: Jedno od najljepših i umjetnički najprivlačnijih sjevernotalijanskih gradova. Svaki kutak grada još je i dan danas romantičan kao i u vrijeme kada je Shakespeare izbrao Veronu za grad, gdje su se zaljubili Romeo i Julija.
 11. Elba: Čarobne plaže s bijelim pijeskom, čisto more i bujna priroda u unutrašnjosti glavni su atributi tog čudesnog otoka. U glavni grad, Portoferraio, koji je trajektom povezan s kopnom, samo u kolovozu doplovi milijun gostiju.
 12. Toskana: Toskana je regija u Italiji u koju turisti hrle u velikom broju, privučeni čarobnim malim gradićima na brdašcima, beskrajnim vinogradima i renesansnom Firencom.
 13. Umbrija: Lijepa i raznolika regija koja je ime - Zeleno srce Italije, dobila zbog svog krajolika prekrivenog pašnjacima. To je također mistično srce Italije, rodni kraj sv. Benedikta i sv. Franje. Umbrijski gradići na brdašcima vrhunac su svakog posjeta srednje Italije.
 14. Alta Badia: Turističko skijaško središte…

Skriveni krajevi

 • Italija, Rim 5 dana: Rim - kapitol, antički Rim, Vatikan i kršćanski Rim, Barokni Rim, Tivoli
 • Italija, Toskana s Elbom 4 dana: Lucca, Pisa, Elba, Montalcino, Pienza, Montepulciano, Siena, San Gimignano
 • Italija, Sardinija i Korzika 6 dana: Genova, Corte-Ajaccio, Sardinija, Costa Smeralda, Cagliari

Aktivnosti

Korisne informacije

Glavni grad: Rim

Valuta: euro

Broj stanovnika: 58.1 Mio

Električna energija: 230 V/50 Hz

Pozivni broj države: 00 39

Vremenska zona: UTC + 1

Telefon za hitnu pomoć: 112

Domena: .it

Veličina države: 301.000 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Karta Italija

Dinamična karta

Regije


Gradovi:LʼAquila, Pescara...

Brdovit kraj, djelomično isprepleten s brežuljcima i vodenim tokovima, koji obiđe mali broj ljudi. Dobre pješačke staze nude dobre uvjete za obilazak krajeva u kojima stanovništvo i nije baš naviklo na turiste.

Gradovi:Lecce, Alberobello...

Daleko najzanimljiviji dio juga: bijela obalna sela nalik grčkim, poznati trulli - tradicionalna kamena nastamba kupastog krova , gradići isprepleteni romaničkom i baroknom arhitekturom.

Gradovi:Matera, Melfi...

Predstavlja najsiromašniju talijansku regiju, ali i najmanje onečišćenu u Europi. Melfi, prvo sjedište normanske vlasti na jugu, privlačno je mjestašce i dobro ishodište za izlete prema zanimljivim opatijama i dvorcima.

Gradovi:Verona, Vicenza, Padova...

Regija, koja je između 14. i 18. st. bila pod mletačkom vlašću, dijeli se na ravnicu, te brda i planine. Priča o Romeu i Juliji još živi u Veroni. I Veneciji je svakako vrijedno posvetiti koji dan obilaska.

Gradovi:Aosta...

Jedna je od najmanjih talijanskih regija, koja je tunelom pod Mont Blancom povezana s Francuskom. Putovanje po dolini Aoste je, malo je reći, čarobno, i to posebice zbog planina i čarobnih dvoraca. Tamo ćete naći i glavni talijanski nacionalni park - Parco Nazionale del Grand Paradiso.

Gradovi:Bologna, Parma, Modena...

Jedna je od bogatijih talijanskih regija, koja svakom posjetitelju donosi mnoštvo zanimljivosti, odličnu gastronomiju, bogatu povijest i umijetnost … Poznata je po proizvodnji sireva, šunki i vrhunskih vina, te proizvodnji automobila luksuznih marki.

Gradovi:Aquileia - Oglej, Cividale del Friuli - Čedad, Trst...

Na tom graničnom području naći ćemo pravi mozaik srednjoeuropskih kultura i nekoliko zanimljivih krajeva i gradova koji su s krivom zapostavljena.

Gradovi:Stilo, Rosano...

Neokrnjena priroda u "prstu" talijanske čizme svojom rasprostranjenošću i divljinom privlači ljude željne mira i uživanja u prirodnim ljepotama.

Gradovi:Neapelj, Salerno...

Čudesni pogledi, dobra vina, vedro nebo i rodna zemlja – sve su to atributi Kampanije. Najviše užitaka turistima nude otoci Capri i Ischia.

Gradovi:Bolseno, Caprarola, Castelli Romani... Lacij je regija koja svojim posjetiteljima nudi brojnie povijesne, umjetničke, arheološke, arhitekturne, vjerske i kulturne sadržaje. Velika povijesna baština grada Rima je samo dio od mnogih zanimljivosti ove regije.

Gradovi:Genova, San Remo, Portofino...

Obalna regija s najvećom lukom u Italiji, Genovom, i talijanskom Rivierom. Posebice očaravajuće područje su Cinqueterre, pet ribarskih sela koja su se smjestila na strmim padinama Riviere di Levante.

Gradovi:Milano, Garda, Bergamo, Como...

Lombardija se dijeli na Padsku dolinu i planine visokih Alpa, a posebnu čar imaju jezera. Inače vrlo posječena, ali još uvijek privlačna.

Gradovi:Ancona, Urbino...

Regija Marke ima sve elemente popularnih destinacija: pejzaž, plaže i povijesne gradove. Međutim, jedna je od manje posječenih talijanskih regija.

Gradovi:Termoli...

Malena regija na jugu Abruzza s lijepim primorskim ljetovalištima i zanimljivim valovitim gorskim reljefom. Njihova posebnost je moliški dijalekt, narječje Hrvata koji su u 16. stoljeću pobjegli u Italiju pred Turcima.

Gradovi:Torino, Asti, Alba...

To je planinska regija, regija zaboravljenih vinograda i oronulih dvoraca. Torino je barokni grad s uspješno razvijenom industrijom.

Gradovi:Cagliari, Sassari...

Drugi najveći talijanski otok kojega turisti ne posjećuju zbog muzeja ili spomenika, već zbog najljepših plaža u Europi i slikovite unutrašnjosti otoka.

Gradovi:Palermo, Catania...

Otok koji svojim položajem na rubu Europe nudi gostima bogatu gastronomsku različitost i zanimljivu povijesnu baštinu.

Gradovi:Firence, Sienna, Lucca...

Privlačni povijesni gradovi, čarobna sela na brdašcima, neobična svijetlost prilikom zalaska sunca koja se pojavljuje nad razgibanim toskanskim pejzažem, jednostavna, zdrava i ukusna hrana, a o chiantiju i ostalim vinima da ne govorimo... sve to je Toskana.

Gradovi:Trento, Bolzano... Trentino-Južni Tirol je autonomna regija u sjeveroistočnoj Italiji. Sastoji se od dva područja: Trentino, u kojem žive govornici talijanskog jezika i Južni Tirol, u kojem žive govornici njemačkog jezika Plodne doline regije omogućavaju proizvodnju vina, voća, mliječnih proizvoda i drveta.

Gradovi:Assisi, Perugia, Gubbio... To je regija koju mnogi uspoređuju s Toskanom. Nalazi se u središtu Italije, u dolini rijeke Tiber. Regija je geomorfološki i pejzažno vrlo raznolika s mnogim dolinama, planinskim lancima, visoravnima i ravnicama, te ju nazivaju i il cuore verde d'Italia - Zeleno srce Italije. U Umbriji se odvijaju mnoge manifestacije, pogotovo tijekom ljeta.

Značajke regije

Italija je u najvećem dijelu Apeninski poluotok, koji je ujedno i najveći poluotok na Sredozemnom moru. Zajedno sa otocima Sicilijom i Sardinijom Italiju okružuju mora – Jadransko more na sjeveroistoku, Jonsko more na jugoistoku, Tirensko more na jugozapadu i Ligursko more na sjeverozapadu.

Apenini se prostiru preko cijelog poluotoka i na sjeverozapadu se spajaju s Alpama, koje Italiju polukružno zatvaraju prema sjeveru. U tom djelu države nalazi se i dolina rijeke Po, prema kojoj se njeni pritoci spuštaju po Alpama, Apeninima i Dolomitima. Ostale važne rijeke su Tiber, Adiža i Arno.

Italija se može pohvaliti i s najvišim vrhom - Mont Blanc, visine 4.810 m, među višim vrhovima ubrajamo još Monte Rosa (4.637 m) i Monte Cervino odnosno Matterhorn (4.476 m).

Italija je ponosna i na svoja tri vulkana: neaktivni Vezuv kod Napulja, najveći aktivni u Europi Etna (3.550 m) i Stromboli (924 m) na istoimenom otočku.

Vrijeme i klima

Zbog umjerenog utjecaja mora i Alpa, koje je štite pred hladnim sjevernim vjetrovima, Italija ima blagu klimu. Vremenske prilike mijenjaju se ovisno o udaljenosti od mora, ali i od planina. Zato su zime u Alpama prilično hladne i maglovite. Hladnije su također u dolini rijeke Po i središnjim Apeninima, a blage ili gotovo tople na ligurskoj i napuljskoj obali, te na Siciliji. Italija ima vruća i suha ljeta, iako vrućinu umanjuju nježni morski vjetrovi, dok je u Apeninima i Alpama ugodno sviježe. Takvi uvjeti omogućuju razvoj različitih turističkih aktivnosti kao skijanja, planinarenja, opuštanje u blizini jezera, ili mora. Posjet gradovima najljepši je u proljeće ili jesen.

Italija turistima nudi obilje sunčanih dana, premda su u rujnu moguće i obilnije padavine. Prvi snijeg obično padne u studenom, no znalo se dogoditi da snijega nije bilo u većim skijaškim središtima sve do početka siječnja.

U Veneciji će nas ljeta dočekati vruća i vlažna, a zime blage. U studenom i prosincu možemo doživjeti pojavu zvanu Acqua alta odnosno visoka voda, koja poplavi grad. U dolini rijeke Po i regiji Venetu siječanj i veljača mogu biti predivni mjeseci za uživanje u prirodi. U Firenci također možemo očekivati vremenske ekstreme, a u Rimu pak izvanredne toplotne udare u kolovozu. U glavnom gradu Italije zime su blage i snijeg je rijetka pojava. Na jugu Italije prevladava mediteranska klima. Ljeta su duga, vruća i suha, a zime blage, gdje prosječna dnevna temperatura ne padne ispod 10°C. Osjetan utjecaj po ljeti ima i vlažno jugo.

Vremenska prognoza i vrijeme prijašnjih godina

Najbolje vrijeme za posjetiti Italiju

Italija je najljepša u proljeće i jesen, kako za kraća tako i za duža putovanja. Po ljeti se temperatura zraka u Italiji može dignuti i iznad 40 stupnjeva Celzija. Uz more su, zbog utjecaja vjetrova, ljeta ipak malo ugodnija .


Povijest

Talijanski arheološki spomenici sežu daleko u rano kameno doba. Prve razvijenije kulture, Ligurci i Sikuli, pojavile su se između 3000 i 1800 pr.n.e. Za njima su se pojavili nomadi: Pićeni, Mesapi, Veneti, Latini i Umbri, koje je put iz različitih krajeva doveo na poluotok. Oko 800 g. pr.n.e. su uzduž afričke obale živjeli Feničani, koji su svoje kolonije ustanovili i na Siciliji i Sardiniji. Grci i Etruščani su pak bili oni, koji su Italiju doveli k stvaranju velike civilizacije.

Iako njegovi počeci nisu bili toliko slavni, Rim je u godinama svojega razvoja porazio i Grke i Etruščane, koji su postali dio republike. U zadnjem od tri punska rata (149-146 pr.n.e.) Rim je zagospodario Sredozemljem te se raširio sve do Jeruzalema i Male Azije. Julije Cezar je postao rimski diktator, naslijedio ga je Oktavijan, koji je uveo niz reformi te vodio brigu o javnim radovima i vojnoj utvrdi, što je pripomoglo uzdignuti Rim kao kulturno, vjersko i političko središte ondašnjeg svijeta. Nakon pada rimskog carstva nizali su se barbarski napadi te je gotski kralj Alarik 476 g. zauzeo sam Rim. Općenito je za Gotima, Franci i Langobardima koji su poluotokom vladali više od tri stoljeća ostalo malo tragova. Stoljeća oko 1000 godine bila su u znaku borbe za premoć između Crkve i Svetog rimskog carstva. U 14. stoljeću su vrhunac doživjele grad-države kojih je na sjeveru države bilo čak 400. Nastale su isključivo zbog povećane trgovine i istovremenog slabljenja papinske i careve vlasti. Italija nije mogla izbjeći ni apetitima svojih susjeda. S njom su ratovali i Francuzi, i Španjolci, i Austirjanci. Napoleonov vojni pohod prije 1800 g. i osnivanje republike, koja je bila kratkog vijeka, među Talijanima se probudila misao o jedinstvenoj talijanskoj državi. Unatoč protivljenju Austrije, pape i Španjolaca, koji su vladali različitim dijelovima Italije, talijanskim je domoljubima ujedinjenje ipak uspjelo. Rodila se ujedinjena Italija kakvu poznajemo i danas.


Hrana

Hrana je za Talijane jedan od najvećih užitaka. Njihova kuhinja, koja se temelji na njihovom prirodnom bogatstvu, je jedna od najboljih na svijetu. Iako prave talijanske kuhinje zapravo nema, razlike između sjevera i juga su prevelike. Italija nudi svojim gostima iznenađujuća gastronomska putovanja. Svaka regija ima mnoštvo svojih specijaliteta. A i ako se odlučite za njihovu klasiku pizzu ili paštu, nećete pogriješiti.


Piće

Iako talijanska vina nisu baš hvaljena još uvijek se nađe puno dobrih vina koja odlično pašu uz njihovu jednostavnu kuhinju. Inače, Italija proizvede više vina od bilo koje druge države na svijetu. Klasifikacijski sistem DOC prilikom nabave vina nije stvarni pokazatelj kvalitete, zato se radije raspitajte za lokalna (vini locali) ili domaća vina (vini della casa) te si priuštite najbolja vina pojedinih regija. Tu možemo spomenuti barolo i barbaresco iz Piemonta te chianti, brunello ili vino nobile iz Toskane. Također regije Umbrija, Južna Tirolska i Veneto proizvode dobra vina. Prilikom svog posjeta Italiji barem jednom probajte njihova žestoka pića kao što su grappa, aperitive cinzano, campari i cynar te likere kao što su gorki amaro, slatka pića na osnovi badema amaretto i sambuca s okusom po anisu.

Shopping

Radno vrijeme dućana je vrlo različito. Veći supermarketi otvoreni su i subotom popodne i nedjeljom ujutro. Obične trgovine i butici su na jugu države u vrijeme sieste između 13:00 i 17:00 sati često zatvorene. Ulice trgovačkih centara su u to vrijeme najčešće puste, što nije loše ako ste u potrazi za parkingom. Ako ste državljani EU i ako kupujete robu skuplju od 1.000 eura morati ćete platiti s karticom. Naime, u Italiji je na snazi zakon koji ne dopušta gotovinsko plaćanje iznad 999,99 eura - tetto di mille euro. S tim talijanska vlada želi ograničiti pranje novca i utaju poreza.


Gospodarstvo i ekonomija

Italija je visoko razvijena industrijska država koja, usprkos skromnim izvorima sirovina i energije, ostvaruje sličnu razinu proizvodnje kao Francuska i Britanija. Veliki problem u državi Italiji predstavljaju velike razlike između razvijenog sjevera i nerazvijenog juga. Na sjeveru prevladavaju privatne tvornice, dok se na jugu stanovništvo bavi poljoprivredom. U usporedbi sa zapadnim europskim susjedima u Italiji je značajno veći broj manjih i srednjih poduzeća. Italija se u 90-tim godinama prošlog stoljeća, zbog prevelike proračunske potrošnje, suočila sa padom gospodarske moći. Kako bi ispunila gospodarske i monetarne zahtjeve Europske unije je Italija smanjila kamatnu stopu i inflaciju, te 1999. godine uvela euro. Istovremeno Italija je uvela i strožu poreznu politiku. Usprkos tome Italija gospodarski zaostaje za glavnim europskim partnerima zbog čega vlada provodi brojne kratkoročne reforme kako bi povećala konkurentnost i pridonjela dugoročnom rastu gospodarstva. Istovremeno pak vlada presporo provodi strukturne promjene kao što su veće porezne olakšice i fleksibilnije tržište rada.


Kultura

Italija, kao zemlja s dugogodišnjom i zanimljivom poviješću, predstavlja turistima veliki izazov pri izboru bezbrojnih kulturnih događanja. Već svako manje selo ima zanimljive muzeje, kazališta, galerije i ponudu raznih koncerata. Ljubitelji klasične glazbe i opere će u Italiji doći na svoje, obzirom da imaju mogućnost izbora događaja kroz cijelu godinu. U Rimu bi spomenuli Auditorium Parco della Musica, Teatro dell'Opera i Caracalla Baths kao i brojne crkve, u kojima su koncerti na rasporedu gotovo svaki dan. Najvažniji glazbeni događaj u Firenci je međunarodni festival umjetnosti i glazbe Maggio Musicale Fiorentino, koji se, kako možete zaključiti već iz njegovog naziva, događa u svibnju i lipnju u Teatru Comunale. Vrtovi Boboli i samostani Badie Fiesolane u ljetnim mjesecima nude također zanimljive glazbene užitke. Niti milanska Scala vas neće razočarati sa svojim bogatim programom. Ljubitelji kazališta također imaju bogati izbor predstava u svim većim gradovima. Filmska umjetnost spada među najveće doprinose Italije svjetskoj kulturi 20-tog stoljeća. Filmovi kao što je La Dolce Vita (Slatki život) i filmske zvijezde, kao što su Sophia Loren, Marcello Mastroianni i Isabella Rossellini, Italiju su postavili na sam vrh filmske industrije.


Jezik

Talijanski jezik je većinu svojih riječi preuzeo iz latinskog jezika te je još uvijek romanski jezik koji je najbliži latinskim korijenima. Trenutni oblik razvio se iz jezika toskanskih učitelja kojeg su koristili i srednjevjekovni pjesnici i pisci kao što su Dante, Petrarka i Boccaccio. Čak i danas još postoji uzrečica da "Toskanci čiste zrak oko sebe", a najbolji talijanski bio bi la lingua toscana in bocca romana (toskanski jezik u rimskim ustima). Talijanski jezik jedan je od najljepših jezika, a njegova muzikalna nota očarava više srce nego um.

Obrazovanje

Obvezno obrazovanje u Italiji traje od 6-te do 16-te godine starosti. Nakon zaključenog 5. tog razreda obrazovanje se nastavlja u obliku tri godine niže srednje škole, te nakon toga slijedi viša srednja škola. Srednje škole dijele se na opće, stručne i umjetničke. Obavezni predmeti ovise o vrsti srednje škole. Srednja škola traje od 3 do 5 godina, te se za njeno pohađanje plaća članarina. Znanje učenika se provjerava državnim ispitima, državnom maturom, provjera znanja provodi se i prije upisa na fakultet. Svatko se može upisati na fakultet, ali nakon položenog prijemnog ispita. Italija se može pohvaliti s brojnim poznatim fakultetima. Najznačajniji među njima su:

 • Università La Sapienza di Roma (www.uniroma1.it) – Sa 145.000 studenata predstavlja “La Sapienza” najveće sveučilište u Europi te drugo na svijetu. Nalazi se u centru Rima.
 • Università di Bologna (www.unibo.it) – Ustanovljeno je 1088. godine te spada među prvo sveučilište u Bologni odnosno među prva u Europi. Nudi odlično znanje iz područja društvenih znanosti, medicine, biologije i prirodnih znanosti.
 • Università di Firenze (www.unifi.it) – Sveučilište u Firenci zbog svoje umjetničke i kulturne tradicije jedinstveno je na svijetu. 60.000 studenata studira na 12 fakulteta. Poznati su po svojim istraživanjima na području farmacije i kemije.
 • Università Statale di Milano (www.unimi.it) – Od svog nastanka, 1924. godine, sveučilište u Milanu ima veliki ugled, pogotovo na području tehničkih znanosti (Politecnico di Milano), a ne zaostaje niti na području umjetnosti (Accademia di belle arti BRERA).
 • Università di Padova (www.unipd.it) – Ima jako dobre reference na području društvenih znanosti, medicine, prirodnih znanosti osobito na području veterine, fizike i rudarsko-geoloških istraživanja.

Rad

Italija se također našla u dubokoj krizi, što u praksi znači manjak slobodnih radnih mjesta odnosno visoku nezaposlenost – ima skoro 2,5 miliona nezaposlenih. Rad u inozemstvu obično je vezan uz znanje jezika, što je u Italiji još izrazitije obzirom da domaćini rijetko govore neki od svjetskih jezika. Baš iz tog razloga, većina kandidata za rad u Italiji dolazi iz graničnih područja Primorske regije. Italija iskazuje potrebu uglavnom za kandidatima tehničke struke (oko 4%), a povećava se također i potreba za zaposlenicima u uslužnim djelatnostima te potreba za radnicima u proizvodnji, s iskustvom ili bez.

Sigurnost

U Italiji nije ništa drugačije nego drugdje po svijetu. Malo opreza uvijek dobro dođe da izbjegnemo opasne situacije. Po noći ne hodamo sami po pustim uličicama, izbjegavajmo tamne ulice, i ne razmećimo se nakitom, satovima, fotoaparatima. Italija je poznata i kao domovina mafije. Iako nas toga ne mora biti strah. Osim povremenog skupljanja “doprinosa“ od autobusnih šofera na autobusnim stanicama, turiste puštaju na miru. Jug Italije i Sicilija zbog toga nisu ništa manje sigurni od ostalih regija.


Zdravlje

Italija i Hrvatska imaju potpisanu konvenciju koja omogućava hrvatskim državljanima u Italiji da se koristite medicinskim nužnim zdravstvenim uslugama kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga, prema istim uvjetima i po istoj cijeni (besplatno u nekim zemljama) kakvu imaju osobe osigurane u toj zemlji. Tu uslugu moguće je primijeniti s europskom karticom zdravstvenog osiguranja koju dobijemo na HZZO-u. U slučaju liječenja važno je da svu dokumentaciju sačuvamo zbog mogućih kasnijih obračuna troškova. Iako se talijanske bolnice na prvi pogled čine površnim i liste čekanja duge, Italija ima visoku kvalitetu zdravstvenih usluga. U slučaju da nam je potreban doktor možemo se obratiti recepciji hotela, a za manje poteškoće potražiti pomoć u ljekarni. Hitnu pomoć pozovemo na broj 113 ili je potražimo na odjelu za nezgode (pronto soccorso) u najbližoj bolnici (ospedale). Za ulazak u Italiju nije potrebno nikakvo cijepljenje, osim ako ne dolazite s područja gdje su moguće pojedine zaraze.


Telekomunikacije

Telefon

Obzirom da su mobiteli osnovna oprema Talijana, pokrivenost signalom je vrlo visoka.

Pozivni broj za Italiju je 0039, a iz Italije za Hrvatsku 00385.

Telefonske informacije: 1254, onda 1 za Italiju, 2 za inozemstvo.

Javne telefonske govornice možemo naći na željezničkim kolodvorima i aerodromima. Neki rade na kovanice, drugi na telefonske kartice ili oboje. Rijetki imaju opciju korištenja kreditne kartice.

Internet

WiFi

Po zakonu svi pružatelji internetskih usluga moraju bilježiti povijest pristupa po korisničkom ID-ju. Zato budite pripremljeni da će vaš zahtjev za pristup internetu biti odbijen ako se ne identificirate. Iz tog su razloga otvorene mreže vrlo rijetke. U hotelima je pristup i korištenje interneta opuštenije i jednostavnije.

Mobilna mreža

Za prijenos podataka možete koristiti i mobilnu mrežu koja je u Italiji odlično razgranata iako postoje određena ograničenja. Od 15. lipnja 2017. počla se primjenjivati roaming uredba tzv. RLAH ("u roamingu kao kod kuće", eng. Roam Like At Home) kojom se cijene u roamingu određuju na osnovu nacionalnih cijena. Navedena regulacija se odnosi na usluge u roamingu u zemljama EU/EEA.

Pošta

Ako ste u mogućnosti, sa slanjem razglednica, čestitki ili drugih pismenih poruka radije pričekajte dok ne stignete do graničnih krajeva ili čak dok ne pređete granicu. Naime, talijanska pošta je poznata kao spora i skupa. Poštanski sandučići su crvene boje. Poštu nađemo u svakom gradu ili većem selu. Poslovanje je koncipirano na način da na ulazu uzmete listić s brojem i pričekate da se na ekranu pojavi vaš broj. Radno vrijeme većini pošta je do 13:00 ili 14:00 sati, a samo veće su otvorene i popodne.


Običaji

Italija je uglavnom katolička država, stoga ćemo najprije navesti nekoliko pravila ponašanja s tim u vezi:

 • U crkvu ne ulazite u kratkim hlačama, suknji ili s prevelikim izrezom.
 • Ne ulazite u crkvu u vrijeme crkvenog obreda (ili ga bilo kako drukčije ne ometajte)
 • Mnoge crkve zabranjuju fotografiranje s bljeskalicom, a neke i samo fotografiranje.
 • Od 2005. godine je u svim javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima i uredima na snazi stroga zabrana pušenja. Pušenje je dozvoljeno na otvorenom prostoru i na za to određenim mjestima.
 • Sunčanje u toplesu je dozvoljeno samo na pojedinim „udaljenim“ plažama.
 • Cjenkanje u dućanima nije više običaj, ali još uvijek se u ponekim dućanima (osim onih s hranom) i jeftinijim hotelima možete dogovoriti za nižu cijenu.
 • U talijanskim se restoranima smatra neuljudnim ako sami sjednemo za prazni stol. Radije počekajmo da nas konobar usmjeri. Naravno, uvijek mu možemo predložiti gdje bi voljeli sjesti.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Hrvatskim državljanima viza za ulazak u Italiju nije potrebna. Naime, u sve države članice EU mogu ući s važećom osobnom iskaznicom. Za putovanje djece mlađe od 14 godina koje granicu prelaze u pratnji osoba koje nemaju roditeljsku skrb ili zakonskog zastupnika moraju za prelazak granice osim važeće putne isprave imati i ovjerenu izjavu roditelja odnosno zakonskog zastupnika da djetetu dozvoljavaju putovanje u inozemstvo. Na maloljetne strane državljane prilikom prelaska državne granice primjenjuju se pravila propisana Prologom VII. točkom 6. Zakonika o Schengenskim granicama.

]

Avionom

U Italiju možete doputovati avionom. Organizirano putem turističke agencije iz zagrebačkog aerodroma ili iz Venecije i Trsta u južnije krajeve Italije.

Autobusom

Iako je u Italiji mreža željeznica razvijenija od mreže autobusnih linija, mnogo je mogućnosti za putovanje autobusom iz i prema Italiji. Glavni autobusni kolodvori u Italiji su Bolonja, Firenca, Napulj, Milano, Padova, Rim, Torino i Venecija. Neke od međunarodnih linija iz i prema Italiji: • Venecija, Venecija Mestre, Trst → Pula • Padova, Venecija Mestre Trst i Koper → Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj i Pula, Rijeka • Padova, Venecija Mestre, Trst → Zagreb Više možete naći na: [1]

Automobilom

Putovanje po Italiji je, osim u većim gradovima, puno jednostavnije ako putujete vlastitim osobnim automobilom. Najvažnije informacije za vozače osobnih vozila možete naći na: [2].

Vlakom

U Italiju možete doputovati i vlakom. Korisni link za put prema Italiji nađete na: [3].

Brodom

U Italiju možete stići i brodom. Postoje tri stalne linije prema Italiji i to: • Zadar – Ancona • Split - Ancona • Dubrovnik - Bari Više na: [4]


Transport po destinaciji

Avion

Alitalia, njena domaća podružnica ATI i više manjih državnih avionskih prijevoznika nude česte veze između gradova i otoka. Cijene su visoke i uglavnom je jeftinije i udobnije putovati s vlakom.

Vlak

Ako nemate automobil, najbolje prijevozno sredstvo za putovanje po Italiji, je vlak. Italija ima jeftin i učinkovit sistem željezničkog prijevoza. Osim nekoliko privatnih pruga sva je željeznička mreža u rukama Ferrovie dello Stato (FS) odnosno Trenitalie. Italija ima šest osnovnih kategorija vlakova: SuperRapido, Rapido i Inter City, koji se zaustavljaju samo na većim stanicama, te naplate 30 % dodatka (un supplemento), kojeg morate platiti uz običnu kartu; espressi i diretti se zaustavljaju i na nekim manjim stanicama, locali na svim postajama.

Automobil

Centar mnogih gradova je u većini slučajeva zatrpan s autima, međutim Italija ima dobru mrežu autocesta (autostrade), magistrala (superstrade) i lokalnih cesta (strade stratali). Cestarina se naplaćuje samo na autocestama. Putokazi su često dosta zapleteni zato je dobro imati karte i navigaciju.

Autobus

Gradski autobusi voze u svim gradovima po istom principu. Obično morate najprije kupiti kartu na automatu ili kiosku te je „cviknuti“ u automatu na autobusu. Karte negdje vrijede jednu vožnju, negdje za neograničen broj vožnji u nekom vremenskom okviru. Obično se ulazi na zadnja vrata autobusa (salita), a izlazite na srednja (uscita). Autobusna postaja se kaže una fermata.

Taxi

Uvijek provjerite dali je vaš taksi registriran i dali je taksimetar uključen. Dodatak na cijenu zaračunava se za dodatne putnike, prtljagu, vožnju nakon 20:00 sati te za prijevoz nedjeljom i praznicima. Mnogi gradovi imaju već određenu cijenu za prijevoz od aerodroma do centra. Ponekad je teško dozvati taksi s ceste, međutim većina taksista okuplja se na određenim mjestima. Taksi možete naručiti i u hotelu ili sami putem telefona, kojeg nađete na žutim stranicama.

Bicikla

Najam bicikli u turističkim krajevima brzo raste. Većinom ih možete unajmiti na sat ili na dan, kao jamstvo pa najmodavci zahtijevaju kreditnu karticu ili putni list.

Spavanje i smještaj

Hoteli

Prilikom izbora hotela najlakše će vam biti ako si pregledate: Booking Point, za najjeftiniju ponudu pa posjetite: Trivago.

Hosteli

Italija nudi oko 50 omladinskih hostela (Alberhgi per la Gioventu), povezanih s Hostelling Internationalom. Po ljeti se zna dogoditi da ćete teško pronaći smještaj bez rezervacije. Izvan sezone većina hostela je zatvorenih.

Kampiranje

Italija također nudi veliki broj kampova, od kojih se većina nalazi na obali, kako mora, tako i jezera. Većina ih je otvorenih samo kroz sezonu (obično od lipnja – rujna), dok su u srpnju i kolovozu većinom popunjeni. Zato si slobodno mjesto rezervirajte ili u kamp dođite do 10:00 sati ujutro. Sve informacije o cijenama i kampovima možete saznati u turističkim uredima. Ako često kampirate kupite si knjižicu Campeggi e Villaggi Turistici, koju izdaje Touring Club Italiano (TCI).

sljedeća destinacija