Kosovo

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Malena zemlja koja ima sve što imaju velike, od planinskih vrhova pokrivenih snijegom, brežuljaka prekrivenih vinogradima, dolina, više od 8.000 godina staru povijest i bogatu kulturnu baštinu. Kosovo je najgušće naseljena država u JI Europi, u kojoj živi oko dva milijuna ljudi, te s najvećim udjelom mladih u Europi.

Fotogalerija atrakcija


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 17:57 minuta Jezik: Engleski Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Priština: Glavni grad Kosova. Prijestolnica u kojoj nove zgrade rastu kao gljive poslije kiše.
 2. Prizren: Prizren je od Prištine udaljen 75 km, a nalazi se u podnožju Šar planine te predstavlja kulturnu prijestolnicu Kosova. Ima najviše sačuvanih zgrada u tradicionalnom (turskom) stilu. Jedan je od najstarijih osmanskih gradova na Balkanu. To je ujedno i grad na Kosovu u kojem živi najviše nacionalnih manjina od bosanskog i turskog stanovništva, do Roma i Gorana.

U Prizrenu obavezno posjetite: • Arheološki muzej, u kojem ćete naći mnogo zanimljivih povijesnih zbirki tog područja. • Tursko kupalište hamam Gazi Mehmet paše koje datira još iz 1573.g. te ima dva odvojena dijela – jednog za muškarce, a drugog za ženske. • Pravoslavna crkva Bogorodice Ljeviške – koja je bila izgrađena između 1306. g. i 1309.g., a danas je pod zaštitom UNESCA. Njena unutrašnjost je, zbog izgreda koji su izbili 2004. g., uništena i zapaljena. A obzirom da pravoslavnih vjernika ovdje gotovo više i da nema, nedostaje financijskih sredstava za njenu obnovu. • Sinan Pašina džamija, izgrađena je bila 1615. g. te je najveća i najljepša džamija u Prizrenu. • Staru utvrdu iz 6. stoljeća. Uzdiže se nad Prizrenom. Povremeno je služila kao boravište tadašnjih vladara. U unutrašnjosti utvrde nalazi se džamija, dok ispod utvrde mnoštvo podzemnih tunela koji danas služe kao rezervoari vode. • Kameni most Ali Bey paše iz 16. stoljeća. Preživio je sve vremenske neprilike i brojne bitke.

Skriveni krajevi

 • Visoki Dečani: Pravoslavni samostan, koji se može pohvaliti s jednom od najvećih i najljepše ukrašenih crkava na Balkanu. Samostan je 1327. g. ustanovio srpski kralj Stefan Dečanski koji je u njemu i pokopan, dok je crkvu dao izgraditi franjevac Vito iz Kotora koja je posvećena Kristu Pantokratoru. Samostan je pod UNESCOvom zaštitom. Ako se uputite prema samostanu, predlažemo vam da se tamo zaustavite oko 18:00 sati kada 40 redovnika u crkvi pjeva pjesme.
 • Šar planina: Naseljenici okolice Šar planine nazivaju se Gorani koji na Kosovu predstavljaju jednu od nacionalnih manjina. Poznati su po izradi najboljih baklava, bureka i ćevapčića te su izvanredno traženi krojači. Šar planina je planinski masiv koji se rasteže na jugu Kosova i graniči s Makedonijom. Glavni greben je dug 95 km i ima preko 100 vrhova koji su viši od 2000 m. Najviši kosovski vrh je Bistra te je visok 2661 m. Čak 90.000 ha Šar planine je danas dio nacionalnoga parka.
 • Rahovec: Prijestolnica vina, čiji pretežni dio naseljavaju muslimani, a 90 % stanovništva živi od poljoprivrede i vinogradarstva. U vrijeme rata uništena je bila većina vinograda. Danas je od 30.000 ha uređenih samo 10.000 ha vinorodnih površina, ali još uvijek su među najboljim vinskim regijama na svijetu. Od vinskih sorti na Kosovu prevladava crveno vino, kao što su Vranac i Kratošija, a od bijelih Smederevka. Ovdje se nalazi i jedan od najvećih vinskih podruma na Balkanu gdje se čuva više od 50 milijuna litara vina.

Plan puta

Duži izleti iz Prištine su gotovo nemogući, obzirom da nakon dva sata vožnje u bilo koji smjer dolazimo već na granicu države. Stoga, ako želimo možemo cijelu državu proći u jednom danu i ako želimo putovati ležernije, za obilazak cijele države potrebno će nam biti tri do četiri dana.

 • 3 dnevni izlet: Šar planina, Prizren, Peč, Priština
 • 4 dnevni izlet: Priština, Rahovec, Prizren, Šar planina, Peč

Aktivnosti

 • U srpskoj enklavi Brezovica, koja se nalazi na 2500 m nadmorske visine, uređeno je skijalište sa svom potrebnom opremom i smještajem. U okolici se nalaze lijepa ledenjačka jezera i gorske staze.
 • Avanturisti će uživati na Šar planini gdje se mogu penjat po strmim liticama, istraživat podzemne špilje i još mnogo drugih čudesa.
 • Kanjon Rugova pruža odlično ishodište za biciklističku avanturu ili treking izlet.
 • Pridružiti se možete i raznim događanjima i festivalima kao što su: Derviško proljeće u Prizrenu, Wresling festival u gradiću Lubinje, Dokufest - najveći regijski festival dokumentarnog filma u Prizrenu, Jazz Festival u Prištini i još mnogo toga.

Korisne informacije

Glavni grad: Priština

Valuta: Euro

Broj stanovnika: 2,126,708

Električna energija: 230V/50Hz (Europska utičnica)

Pozivni broj države: 00383

Vremenska zona: UTC +1

Telefon za hitnu pomoć: 112

Domena: još nije dodijeljena

Veličina države: 10.887 km²

• Ako ste na Kosovu s nekim dogovorili sastanak, dva puta provjerite imena ulica jer se vrlo brzo mijenjaju. Čak se i domaćini lakše orijentiraju prema dućanima, bližnjim zgradama, benzenskim pumpama, lipama i kestenima. I nemojte ostati iznenađeni s nazivima ulica kao što su: Dobar dan, Film City, Peyton City.

• Obzirom da je na Kosovu samo 25% službenih kupaca električne energije, a od toga struju plaća nekolicina, ispadi elektrike vrlo su česti. • Prometni znakovi su na Kosovu više kao preporuka nego zakon. Prometu se morate prilagoditi i biti strpljivi.

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Zemlejvid Kosovo}}

Dinamična karta

Regije

Kosovo se dijeli na 7 regija, koje su podijeljene na 30 općina.

Gradovi:Kosovska Mitrovica, Leposavič, Zvečan, Zubin Potok, Srbica, Vučitrn Regija, koju je zadnji rat teško pogodio. Regija je simbol kosovske nacionalne različitosti.

Gradovi:Priština, Podujevo, Obilič, Kosovo Polje, Glogovac, Lipljan, Novo Brdo Ova regija je kosovski administrativno obrazovni upravni centar. Tu se nalazi i glavni grad Kosova – Priština, koja regiji daje vodeći položaj i nudi najviše mogućnosti za zapošljavanje i obrazovanje.

Gradovi: Prizren, Suva reka, Mališevo, Dragaš Ova regija bogata je povijesnim i kulturnim spomenicima koja će ljubitelje kulture oduševiti svojom osebujnom baštinom.

Gradovi:Đakovica, Orahovac, Dečani Regija, u kojoj se stanovnici bave poglavito poljoprivredom i stočarstvom. Ovaj kraj je također poznat kao bogato vinorodno područje gdje se proizvode vrhunska vina koja se izvoze u svijet.

Gradovi:Uroševac, Štrpce, Kačanik, Štimlje Ova regija je pretežno industrijsko područje. Amerikanci su tu postavili Kamp Bondsteel - američku vojnu bazu pod zapovjedništvom KFOR-a, koja je otvorila 1.500 radnih mjesta. Regija ima registriranih oko 4500 privatnih malih i velikih poduzeća.

Gradovi:Gnjilane, Vitina, Kamenica Prije rata na Kosovu ova je regija bila važno industrijsko središte Kosova. Trenutno u regiji djeluju samo još tvornica duhana i tvornica za izradu radijatora. Obje su nedavno i privatizirane. U regiji je registrirano 3.700 privatnih poduzeća, koja zapošljavaju 7.900 ljudi.

Gradovi:Peč, Klina, Istok I ova je regija bila teško pogođena ratom. Poznata je po najboljim obrtnicima kao što su: zlatari, kožari, izrađivači papuča, kotlari i sl.

Značajke regije

Kosovo se smjestilo u srcu Balkana na području od 10.887 km². Država je sa svih strana okružena planinama. Planinsko-kotlinski krajolik sastavljaju dvije zavale: Kosovska i Metohijska. Na sjeveru države uzdiže se planinski lanac s malim djelom Kopaonika, na jugu države na granici s Makedonijom uzdiže se Šar planina, čiji su vrhovi visoki od 2.496 do 2.640 m nadmorske visine. Na zapadu se proteže planinski lanac Prokletije s drugim najvišim vrhom Đeravicom - visine 2.656m, a na istočnoj strani države prevladava pretežno niže brdsko područje. Kosovo je bogato rudama, kao što su: olovno-cinkova ruda i lignit, za kojeg kažu da ga još ima oko 10 milijardi tona. Na istom području nalaze se velike termoelektrane.

Vrijeme i klima

Kosovo ima oceansko klimu s kontinentalnim utjecajima. Ljeta su topla, dok su zime hladne i često s dosta snježnih padalina. Prosječno, Kosovo ima oko 230 sunčanih dan u godini.

Vremenska prognoza i vrijeme na Kosovu

Najbolje vrijeme za posjetiti Kosovo

Kosovo možete posjetiti u svim godišnjim dobima osim zime, a prije svega zbog loše uređene cestovne infrastrukture.

Povijest

Zbog svoje odlične pozicije u srcu Balkana, Kosovo je oduvijek bilo meta raznih osvajača. U rimsko doba je Kosovo bilo poznato kao Dardanija te su tamo živjela ilirska plemena. Kasnije, u 7. stoljeću, na današnje Kosovo naseljavaju se slavenska plemena. Do 850. godine n.e. Kosovo postaje dio širega bugarskog imperija. To je period kada se po cijelom ovom prostoru šire slavenska literatura i kršćanstvo. 1018. g. bugarski imperij biva poražen od bizantskog carstva. Ime Kosovo se prvi put spominje 1389. g. točnije nakon poznate Kosovske bitke kada Kosovo osvajaju Turci te ono postane dio turskog carstvo sve do 1912. g. Tada Srbija pomoću drugih državica konačno tjera Turke iz Europe i Kosovo pada pod srpsku vlast. Albanci je imenuju Kosova, Srbi Kosmet, što je kratica za Kosovo i Metohija. Od 1999. g. je Kosovo bilo pod upravom Ujedinjenih naroda, a samostojna država postaje 17. veljače 2008. kada ju je prethodna kosovska vlada jednostrano proglasila neovisnom od Srbije. Do travnja 2014. g. Kosovo je priznalo 108 svjetskih država. Iako nije članica EU, njezina valuta je euro. U državi postoji još uvijek stroga podjela između Albanaca i Srba koji imaju razdvojene javne i obrazovne ustanove, telefonske brojeve i sudove.

Hrana

Procvat gastronomije na Kosovu stvarno je fantastičan. Svaka od nabrojenih civilizacija i naroda ostavila je snažan pečat na njihovu kuhinju. Tradicionalna hrana Kosova sadrži visoke hranljive vrijednosti. Njihova tipična jela sastavljena su u većini slučajeva od krumpira, graha, paprike, mesa, mliječnih proizvoda … Prevladava meso, a o od mesa uglavnom govedina, janjetina i perad. Vole pripremati i jela iz tijesta kao što su: bureci i razne pite.

Mantija je jelo koje se sprema iz tijesta punjeno mesom, slično burek, ali se sjecka na male komade.

Krelane je jednostavna pita od tijesta bez nadjeva.

Pite od sira, povrća, najčešće špinata, izrađuju se od 2 sloja tijesta i nadjeva. Veliki naglasak stavljaju i na mliječne proizvode, kao što su mlijeko, jogurti, sirevi, namazi i kajmak, kojeg prilikom posjeta Kosovu morate obavezno probati. Njihov sirevi su većinom namočeni u slanici, a najčešće su to ovčji sirevi, među kojima šarski sir ima poseban okus. Kao glavni obrok na Kosovu spremaju pite, bureke, kebabe, kobasice, janjetinu, punjene paprike i druga jela od paprike, graha, sarme i buranja. Kosovo je poznato i po najboljim slastičarnicama. Njihove slastice sastavljene su iz tijesta i šerbeta - kuhan šećer s dodatkom vanilije i limuna. Na Kosovu svakako vrijedi probati njihove baklave, tulumbe, tespishte i sheqerpare. Hranu uglavnom pripremaju kao pečenje te je ona spoj utjecaja različitih naroda koji su se stoljećima zadržavali na ovom teritoriju. Mješavina je to albanske, srpske, hrvatske, grčke, turske i talijanske kuhinje.


Piće

Svakako vam savjetujemo da pijete flaširanu vodu. Ljubitelji vina uživati će u njihovim poznatim sortama Vrancu, Kratošiji ili bijeloj Smederevki. Od piva probajte njihovo najpoznatije, pivo Pećko. Ne zaboravite da na Kosovu živi najviše muslimana koji zbog vjerskih uvjerenja ne piju alkohol. Kosovari vole popiti ruski čaj kojeg pripremaju u dva čajnika koji su postavljeni jedan na drugoga. U nižem čajniku je kuhana voda, u višem koncentrat čaja, koji se grije pomoću nižeg. Čaj poslužuju u malim šalicama sa šećerom i limunom. Uz jelo vole popiti osvježavajuća pića iz svježe stisnutog voća.

Shopping

Na Kosovu ćete naći od trgovačkih centara i butika do tržnica. Na ulicama Prištine moguće je kupiti podosta krivotvorenih proizvoda, od odjeće i obuće, modnih dodatka do cd-jeva i filmova. U ruralnim područjima naići ćete na mnoge ručno izrađene proizvode i predmete. Za njih ćete se morat najvjerojatnije upustiti u pregovore s domaćinima oko cijene – po domaće cjenjkanje. Preporučamo i obilazak zlatarnica ili filigrana gdje ćete moći vidjeti majstore na dijelu.

Gospodarstvo i ekonomija

Kosovo je bilo najslabije razvijeno područje u SFRJ s velikim bogatstvom u naslagama ugljena (lignit), rezervama olovno-cinkovih ruda, ležištima nikla te osobito nemetala (magnezit, boksit i dr.). Danas je situacija drukčija te se gospodarstvo na Kosovu pomalo uspinje. Ova mlada država vrlo se trudi slijediti standardima EU. Veliki dio stanovništva se zbog višegodišnjeg rata iselio iz države, no polako se počinju vraćati. Veliku pomoć za razvoj gospodarstva i ekonomije Kosovo pridobiva preko nepovratnih europskih sredstava, što im omogućuje brži razvoj.

Kultura

Kosovo je spoj različitih kultura, stoga se na malom prostoru miješaju različite vrste glazbe, slikarstva, ručnih obrti itd. Iako je za područje Kosova značajna različita glazba, autentičnom se smatra albanska glazba, čiji karakteristični zvukovi proizlaze iz albanskog instrumenta ciftelia i mandoline, mandole te udaraljka. Kosovo je poznano i po klasičnoj glazbi koja se ući i na većim kosovskim školama i sveučilištima.

Jezik

Stanovnici Kosova većinom govore albanski ili točnije, Albanci govore albanski, Srbi srpski. Na Kosovu djeluju i međunarodne zajednice koje se međusobno sporazumijevaju na engleskom jeziku. Nemaju problema niti s francuskim i njemačkim. Generaciji, starijoj od 25 godina, neće biti drago ako s njima dijalog započnete u srpskom jeziku, dok mlađe generacije srpski više ni ne razumiju. U Prištini i okolici moći ćete se bez problema s domaćinima sporazumijevati u engleskom jeziku, ali čim se udaljite od većih gradova slabije je njihovo poznavanja bilo kojeg stranog jezika. Nekoliko korisnih fraza, koje će vam koristiti na putu po Kosovu:

Pozdrav. - Tungjatjeta. (toon-jah-TYEH-tah)

Dobro jutro. - Mirëmëngjes. (meer-muhn-JEHS)

Dobar dan. - Mirëdita. (meer-DEE-tah)

Dobra večer. - Mirëmbrëma. (meerm-BRUH-mah)

Laku noć. - Natën e mirë. (NAH-tehn eh MEER)

Kako ste? - Si jeni? (see YEH-nee?)

Dobro, hvala. - Jam Mirë, faleminderit. (yahm-MEER, fah-lehm-meen-DEH-reet)

Gospodična – Zonjë (ZOH-nyuh)

Gospodin – Zotëri (zoh-teh-REE)

Gospođo – Zonjushë (zoh-NYOO-shuh)

Kako ti je ime? – Si e ke emrin? (see keh EHM-reen?)

Moje ime je … - Quhem … (CHYOO-hem...)

Drago mi je. – Më vjen mirë. (muh VYEHN MEER)

Molim – Ju lutem (yoo LOO-tehm)

Hvala – Faleminderit (fah-lehm-meen-DEH-reet)

Da – Po (poh)

Ne – Jo (yoh)

Oprostite – Më falni (mah FAHL-nee)

Žao mi je – Më vjen keq (mah VYEHN ketch)

Doviđenja – Mirupafshim (meer-oo-PAHF-sheem)

Govorite li engleski? – A fisni Anglisht? (ah FLEES-nee ahn-GLEESHT)

Upomoć! – Ndihmë! (ndeem!)

Ne razumijem – Nuk kuptoj. (nook koop-TOY)

Obrazovanje

Približno 1,2 miliona stanovnika Kosova mlađih je od 24 godine, od toga ih studira oko 45.000. Sistem javnog obrazovanja na Kosovu funkcionira preko mreže od 43 predškolske institucije, 985 osnovnih i nižih srednjih škola, 119 viših srednjih škola i 9 javnih institucija visokog obrazovanja. Osim toga, postoji 10 privatnih licenciranih institucija koje pružaju osnovno i srednje obrazovanje, kao i 30 licenciranih institucija privatnog visokog obrazovanja. Također, postoje i privatne institucije koje pružaju predškolske usluge.

Rad

Na Kosovu je više od 40% nezaposlenih osoba te polovica stanovništva živi na pragu siromaštva, no ipak među stanovništvom vlada nevjerojatna dobra volja i optimizam. Većina zaposlenih Kosovara obavlja više funkcija odjednom. Ujutro kao direktori firmi hodaju po sastancima, popodne voze taksi, između dva posla skuhaju ručak ili odu malo u vrt. Puno je četvrte, pete generacije obrtnika čiji obrt su započeli njihovi djedovi, pradjedovi i koji se prenosi s koljena na koljeno. U poslovnom svijetu vrlo su otvoreni. Posvetiti će vam se i poslovno i društveno. Rado će vas odvesti na obilazak gradom te se s vama podružiti i izvan radnog vremena. I ne ljutite se ako na sastanak dođu i pola sata kasnije.

Sigurnost

Iako je Kosovo na lošem glasu možemo reći da je sigurna država. Strance rado primaju te su otvoreni, veseli narod. Ipak, morate imati na umu da Albanci i Srbi međusobno imaju probleme zato se preporučuje izbjegavanje javnih mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, poglavito ona koja su u blizini vladinih ustanova u glavnom gradu Prištini, zbog povremenih demonstracija. Skrećemo pozornost i na prisutnost organiziranog kriminala koji povremeno može rezultirati nasilnim sukobima pojedinaca ili skupina. Više informacija možete naći na: [1]


Zdravlje

Ne preporučuje se konzumiranje vode iz vodovoda. Budući da je krajem rujna 2017. godine zabilježeno nekoliko slučajeva izbijanja ospica, ne preporuča se putovanje osobama koje nisu zaštićene (cijepljene) od te bolesti. Za preventivu sa sobom uzmite tablete protiv bolova i upala.

Telekomunikacije

Telefon

Na cesti ćete često čuti Kosovare kako komentiraju: »Jučer je bilo 4:3«, - ne govore o nogometu već o nestanku električne energije. 4:3 znači: 4 sata sa i 3 bez struje. Električna energija je često tema razgovora zbog stalnih prekida. Stoga je moguće da imate poteškoće s internetskom mrežom, dok s mobitelom ne bi trebali, naravno ako ga uspijete napuniti.

Internet

Pošta

Običaji

Na Kosovu živi 90% muslimana, dok ostali pripadaju srpskoj pravoslavnoj ili katoličkoj vjeri. A katoličanstvo je ono koje je pripomoglo očuvanju albanskog jezika. Nemojte se uplitati u razgovore na temu Srba i Albanaca. A kako bi ste se lakše uklopili među kosovsko društvo u nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti: • slave američki dan neodvisnosti

• ulice im nose nazive po američkim prisjednicima, a butici po nekim od prvih dama


Dolazak na destinaciju

Najkraći put do Kosova je avionom iz Zagreba do međunarodnog aerodroma Adem Jashari, na kojem je moguće unajmiti automobil ili uzeti taksi do Prištine. Cijene prijevoza taksijem se kreću od 25-30€. Jedna od opcija je i autobus koji vozi 24 sata/dan svaka dva sata. To je najbrža, ali i najskuplja opcija. Ako ste avanturističkog duha preporučujemo vam put na Kosovo s autodomom ili kamp-prikolicom. Na taj ćete se način najbolje upoznati s njihovim bogatim kulturnim i prirodnim ljepotama. Ako krećete iz Zagreba, put do Prištine trajati će cca 10 sati. EU zelena karta automobilskog osiguranja se ne priznaje, te je prilikom ulaska na područje Kosova potrebno napraviti policu lokalnog osiguranja. Za dva tjedna osiguranja morati ćete platiti oko 50€. Ceste su im u izrazito lošem stanju. Na Kosovo možete stići i autobusom. Međutim linije nisu direktne tako da će put potrajati.

Zahtjevi prilikom ulaska

Hrvatski građani ne trebaju vizu za ulazak i boravak do 90 dana u Republici Kosovo. Građani EU mogu ući u RK s važećom biometrijskom osobnom iskaznicom. Hrvatska osobna iskaznica NIJE biometrijska (već elektronička), tako da hrvatski građani u RK mogu ući SAMO s važećom putovnicom. Prilikom planiranja putovanja posebnu pozornost obratite na činjenicu da srpska granična policija svaki ulazak u RK koji nije obavljen preko graničnog prijelaza između Republike Srbije (RS) i Republike Kosova (RK) smatra nelegalnim. Primjerice, ukoliko osoba stupi u RK preko graničnog prijelaza između RS i RK te nakon toga ode u Makedoniju (MK) ili Crnu Goru (CG), neće se više moći vratiti u RS preko RK, nego će morati ići preko graničnog prijelaza između MK i RS ili CG i RS. Od ovog pravila izuzeti su SAMO nosioci diplomatskih osobnih iskaznica RS, osoba akreditiranih u RS. Isto tako, svaki hrvatski građanin koji uđe u RK preko aerodroma u Prištini, neće moći ući u RS iz RK.

Transport po destinaciji

Kosovo ima uređen javni prijevoz, međutim vrlo je spor te će vam oduzeti dosta vremena, a pritom nećete vidjeti najatraktivnije krajeve. Zbog neuređene prometne infrastrukture kretanje je otežano. Javne prometne veze, osobito autobusne uspostavljene su u većim gradovima kao što su Priština i Prizren.

Spavanje i smještaj

Ako se na Kosovo uputite u svojoj organizaciji preporučamo vam da si noćenje organizirate u Prištini. Kosovo je malena država i iz Prištine vam je sve na dva sata vožnje. Priština nudi više od 30 hotela različitih kategorija. Solidan smještaj naći ćete i u ostalim turističkim krajevima kao recimo u Prizrenu ili podnožju Šar planine.


Sljedeća destinacija