Lihtenštajn

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Kneževina Lihtenštajn je mala kopnena državica pozicionirana u Srednjoj Europi. Lihtenštajn se nalazi između Švicarske na zapadu i Austrije na istoku. Lihtenštajn je planinska država stoga ne čudi da je razvila preduvjete za zimski turizam. Poznata je i kao porezna oaza. Jedna je od najmanjih država na svijetu, no unatoč tome jedna od najbogatijih.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć: Učitavanje slika


Video turistični vodnik

-->

Dužina: 25:30 minuta

Jezik: engleski Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

Unatoč njegovoj veličini Lihtenštajn ima brojne zanimljivosti i turističke atrakcije.

 1. Vaduz: Glavni grad je pun kulturnih i povijesnih znamenitosti. U centru grada svakako posjetite Kunstmuseum u kojem se nalazi zbirka umjetničkih dijela. Tu se nalazi i dvorac u kojem još uvijek živi kneževska obitelj i nije otvoren za turiste. Možete razgledati njegovu lijepu okolicu i vinograde. U gradu je mnogo pješačkih zona gdje se možete odmoriti. Postoji velika mogućnost da naletite na kraljevu obitelj u Kunstmuseum koji dolaze u ili iz Schloss Vaduz – sjedište kneza ili ih susretnete na skijanju zimi. To je jedna od prednosti male državice. Prepoznati ćete ih po njihovim automobilima na čijim registracijskim tablicama su njihove godine rođenja.
 2. Malbun i Triesenberg: regija koja pruža brojne zimske radosti. Nalazi se na 2.000 m nadmorske visine. Bogata je hotelima, restoranima i ostalim zimskim atrakcijama.
 3. Ruggell: Nalazi se na sjevernom djelu države na kojem se rasprostire i nacionalni park koji je dom brojnih ptica, leptira i zaštićenog bilja. Cijelo područje prekriveno je stazama za pješačenje i bicikliste.
 4. Bondern: Je grad poznat po svojoj povijesnoj baštini.
 5. Schellenberg: Općina koja se nalazi na brežuljcima Rena. Vrijedna je obilaska, prije svega zbog seoske zaštićene kuće koju su preuredili u muzej, i tamo stoji već 500 godina.
 6. Balzers: Je dom lijepe crkvice i spektakularnog gotskog dvorca.

Skriveni krajevi

Plan puta

 • Lihtenštajn 3 dana: Grad Vaduz, Ruggell nacionalni park, Bondern najveći povijesni grad
 • Lihtenštajn 5 dana: Znamenitosti u Vaduzu, Nacionalni park, posjet seoskoj zaštićenoj kući, uspon na najviši vrh Grauspitz (preporučamo u ljetnom razdoblju, te onima s kondicijom obzirom da je iznimno strm i težak teren), posjet završite s ljetnim festivalom na jezeru Bregenz.
 • Treking, skijanje i planinarenje 7 dana:

Aktivnosti

Lihtenštajn je jedna od najmanjih država, no unatoč tome nudi nebrojene mogućnosti i zanimljivosti za aktivni turizam. To je kraj planina stoga je planinarenje jedna od aktivnosti putem koje ćete upoznati prirodne ljepote Lihtenštajna, ljubitelji bicikliranja na raspolaganju imaju mnogo uređenih rekreacijskih i brdskih stazama, djeca će se sigurno obradovati šumskom adrenalinskom parku za djecu i starije, a možete jednostavno uživati u dugim šetnjama, ljepotama povijesne baštine, te se opustiti u vinorodnim krajevima. Voda, šume i planine dio su blaga kneževine Lihtenštajn.

 • Adrenalinske avanture posjet šumskog adrenalinskog parka Forest high-rope adventure park.
 • Lihtenštajn je malena državica koju možete razgledati u nekoliko dana. Posjetiti možete Vaduz (glavni grad), a ako si uzmete nekoliko dana možete posjetiti svih 11 lihtenštajnskih općina. Neke općine tvore jedan grad ili jedno selo.
 • Iskoristite predivnu prirodu za aktivnosti u Alpama: planinarenje, skijaško trčanje, nordijsko hodanje ili brdsko bicikliranje. Naravno ako vam vrijeme dozvoli.
 • Posjetite njihove vinograde i degustirajte njihova dobra vina.
 • Skijanje u Malbunu i Triesenbergu vrlo je popularno u zimskom razdoblju.
 • Planinarenje i pješačenje Možete izabrati planinarenje ili šetnju stazama nacionalnog parka.
 • Bicikliranje Bicikliranje je izrazito omiljeno u Lihtenštajnu bilo da se radi samo o rekreacijskom ili brdskom bicikliranju.

Korisne informacije

 • Glavni grad: Vaduz
 • Valuta: Švicarski franak (CHF)
 • Broj stanovnika: 37.009 (2013.)
 • Religija: 80% rimokatolici, 7% protestanti, 13% druge religije
 • Električna energija: 220V/50Hz (Europska utičnica)
 • Pozivni broj države: 00423
 • Vremenska zona: UTC +1
 • Prva pomoć: 112
 • Domena: .li
 • Veličina države: 160,5 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Karta Lihtenštajn

Dinamična karta

Regije

Lihtenštajn je podijeljen na 11 općina:

 • Vaduz je glavni grad Lihtenštajna. Nalazi se uz rijeku Rena. Prijestolnica ima mnogo pješačkih zona. Po ljeti se tamo održava mnogo festivala.
 • Schaan je najveća općina u Lihtenštajnu po broju stanovnika i teritoriju. Nalazi se sjeverno od Vaduza u središnjem dijelu države.
 • Balzers je selo bogato povijesnim znamenitostima.
 • Triesen ima nekoliko znamenitosti među kojima je najatraktivnija najstarija kapela koja je bila izgrađena krajem 9. i početkom 10. stoljeća. Uz kapelicu vrijedi posjetiti i kulturni centar gdje se održavaju likovne i tematske izložbe te različiti događaji.
 • Eschen četvrti najveći grad u Lihtenštajnu.
 • Mauren se nekad nazivao Muron. Tamo se nalazi spomenik pedagoga i povjesničara Petra Kaiserja (1793.-1864.)
 • Triesenberg leži na nadmorskoj visini od 884 do 1000m. Najveća je općina u Lihtenštajnu.
 • Ruggell najsjevernija i nisko ležeća općina u Lihtenštajna.
 • Gamprin ima crkvicu koja je posvećena Mariji te je bila izgrađena 1481.g.
 • Schellenberg je općina na brdašcima Rena. Nalazi se u nizinskom području.
 • Planken najmanje naseljena općina u Lihtenštajnu. Ukupno ima 366 stanovnika.

Značajke regije

Zapadna granica Lihtenštajna određena je rijekom Rajnom, na istoku i jugu rasteže se planinski lanac Rätikona, na sjeveru Samnaital te na jugoistoku doline Volorsch i Malbun. Najviši vrh je Grauspitze (2.599 m).

Prirodne nepogode
poplave i potresi

Vrijeme i klima

Za podneblje su značajna topla ljeta i razmjerno blage zime.

Najbolje vrijeme za posjetiti Lihtenštajn

Lihtenštajn možete posjetiti tokom cijele godine. Naravno, najviše aktivnosti i događaja odigrava se u ljetnom razdoblju.

Povijest

Princ Johan Adam Andreas Lihtenštajnski je 1699. g kupio Schellenberg, a potom i Vaduz 1712.g. U njegovoj vlasti bili su posjedi i u Austriji, Bohemiji i Moraviji, no većina ovih je bila pod feudalnom vlašću ostalih plemićkih obitelji "viših" titula. Vaduz je ubrzo prihvatio obiteljsko ime koje je pripadalo ondašnjim vladarima. 23. siječnja 1719. g. Karl VI kneževine Vaduz i Schellenberg preimenuje u Kneževinu Lihtenštajn. Vaduz je postao stalno sjedište knezova 1938. godine. Lihtenštajn je neovisna neutralna država od 1866. godine. Po usvajanju ustava 1921. g. Lihtenštajn postaje ustavna monarhija s parlamentarnim sustavom, iako vladajući princ iz obitelji Lihtenštajna zadržava najveću moć i vlast. Državni poglavar je vladajući knez. Parlament ima 25 zastupnika izabranih na 4 godine. Muškarci stariji od 20 godina mogu glasati, dok žene pravo glasanja dobivaju tek 1986.g. Princ može uložiti veto na zakone koje je izglasao parlament. Princ može proglasiti referendum, predlagati zakone te raspustiti parlament. U slučaju potrebe za raspuštanjem parlamenta, građane se poziva na referendum.

Vrijeme Napoleona

Napoleon je ukinuo stari njemački imperij 1806.g. i ustanovio Rensku konfederaciju. Gotovo sve male njemačke državice su tada nestale sa karte, no Lihtenštajn je u Rensku konfederaciju primljen kao suverena država. Nakon Napoleonovog konačnog poraza kod Waterlooja na Bečkom kongresu 1815. g. stvara se novi politički poredak u Europi. Lihtenštajn je jedini kojem je uspjelo zadržati neovisnost.

Partnerstvo s Švicarskom

Nakon propasti Austro-Ugarske monarhije države nasljednice zaplijenile su teritorije dinastije Lihtenštajn na svojim područjima. Zato se Lihtenštajn počeo povezivati sa Švicarskom: 1921. g. se uključio u Švicarsku poštarsku i telegrafsku službu, 1922. sklapaju monetarnu te 1923. g. i carinsku uniju, koja do danas tvori osnovu probnog partnerstva među državama. Od 1991. g. Švicarska je zastupa i u međunarodnim odnosima.

Moderno doba Zbog svojih niskih poreza Lihtenštajn doživljava brz gospodarski razvoj. Kao financijski centar Lihtenštajn postaje sve važniji. 1989. g. princ Hans-Adam II nasljeđuje svoga oca na lihtenštajnskom prijestolju. 1996. godine Rusija vraća Lihtenštajnske obiteljske arhive, te time završava dugogodišnji spor između dviju država. 1978. g. Lihtenštajn postaje član Europskog vijeća, 1990 g. postaje član Ujedinjenih naroda, 1991. g. ulazi u Europsku slobodnu trgovinsku zonu (EFTE) i Europski gospodarski prostor (EEA) te 1995.g. u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Hrana

Lihtenštajn je izrazito čista država koja nudi obilje organske hrane. Nude mesna i povrtna jela pripremljena na tradicionalan, ali i internacionalni način. Budući da su mali, njihova je hrana većinom preuzeta od susjednih država. Sirevi su rađeni po uzoru na Švicarske, s tim da koriste svoje lokalne vrste. Kao u Austriji, i u Lihtenštajnu u kuhinji prevladava svinjetina. Njihova je kuhinja i pod utjecajem francuske kuhinje. Većina ljudi jede doma. U jelima često koriste šparoge.

Tradicionalna jela su:

 • Hafalaaban- juha ili goveđa juha sa šunkom ili slaninom i kukuruznim knedlama.
 • Kasknopfl – tjestenina s topljenim sirom
 • Rebi – kukuruzno brašno ili mješavina kukuruznog brašna i kukuruzne krupice kao prilog. To je najtipičnija njihova hrana, poznata kao i hrana siromašnih.

Gdje jesti?

U većim gradovima naći ćete različite restorane. Dostupan je i Mc Donalds, koji je otvoren 1996. g. i u kojem se poslužuje i pivo. Brojne male pekarnice odlično su mjesto za toplo, sviježe pecivo. Preporučujemo vam odlazak u Stari Grad Inn u gradu Vaduz.

Piće

U Lihtenštajnu možemo, osim u svim poznatim svjetskim pićima, uživati i u njihovim domaćim.

Vino

U Lihtenštajnu je najpopularnije domaće vino. U svojim vinogradima proizvode vino koje je među domaćinima i turistima vrlo omiljeno. Unatoč tome da je Lihtenštajn planinska pokrajina ima mnogo vinorodnog područja.

Pivo

Drugo najomiljenije piće je pivo iz pivnice Lihtenštajn i PrinzenBräu.

Žestoko piće

Treća vrsta najpopularnijeg pića je žestoko piće proizvedeno u Telser Distillery, gdje se piće još uvijek destilira putem otvorene vatre. Zajedno sa sviježom vodom koja dolazi iz Triese daju proizvodu nezamjenjiv okus.

Voda

Buduće da je Lihtenštajn planinska država voda je pitka i besprijekorna.

Shopping

Lihtenštajn koristi švicarski franak (CHF) kao svoju valutu. Većina trgovina prihvatiti će i eure, no tečaj nije najbolji. Cijene su slične onama u Švicarskoj odnosno više su nego u drugim državama.

Gospodarstvo i ekonomija

Unatoč ograničenim prirodnim resursima Lihtenštajn je jedna od rijetkih država koja ima više registriranih tvrtki nego državljana. Gospodarstvo Lihtenštajna uvrštava se među najbogatije na svijetu. Lihtenštajn nakon 2. svjetskog rata polako prelazi iz ruralne u industrijsku državu. Zbog malog domaćeg tržišta usmjereni su na izvoz. Lihtenštajn ima atraktivni položaj za poslovanje s dobro razvijenom infrastrukturom. Zadnjih 60 godina se nekad poljoprivredna državica razvila u suvremenu i inovativnu zemlju. Najviše stanovništva radi u uslužnim djelatnostima. Slijedi industrijski i proizvodni sektor. U uslužnom sektoru prevladavaju banke Lihtenštajna i fondovi. U proizvodnom i industrijskom sektoru Lihtenštajn se specijalizirao za visokotehnološke proizvode iz područja strojogradnje i prehrambenih proizvoda. Lihtenštajn je velik proizvođač keramike i najveći proizvođač kobasica te umjetnih zuba. Druge industrije uključuju elektroniku, tekstil, precizne instrumente, kovinsku industriju, električke alate, kalkulatore, farmaceutske i prehrambene proizvode. Najpoznatija međunarodna tvrtka u Lihtenštajnu i najveći proizvođač je Hilti. Lihtenštajn proizvodi pšenicu, ječam, kukuruz, krumpir, mliječne proizvode, stoku i vino. Turizam predstavlja velik dio gospodarstva države.

Kultura

Lihtenštajn velika kulturna riznica je likovna zbirka njenog princa koja seže do 1600. godine. Zbirka se čuva u glavnom gradu Vaduz te je druga najveća privatna zbirka umjetnina na svijetu. To je i jedna od najboljih privatnih i javnih umjetničkih zbirki na svijetu. Uključuje skulpture, tapiserije, srebro i porculan kao i slike od Breughela, The Eldera, Botticellia, Rembrandta, Rubensa i drugih majstora renesansne umjetnosti.

Jezik

Službeni jezik je njemački koji se koristi u službene svrhe i u školama. Većina stanovništva govori i lokalno Alemannic narječje koje je slično njemačkom govoru u Švicarskoj. Ljudi u regiji Triesenberg govore jedinstven dijalekt zvan Walser. Druga dva glavna jezika koja se uče u školi jesu engleski i francuski.

Obrazovanje

Primarno i sekundarno obrazovanje upravlja centralna vlada te sva djeca moraju pohađati školu od 7 do 16-te godine starosti. Osim javnih škola postoje i privatne koje financira katolička crkva. Lihtenštajn nema sveučilišta. Njihova mladež studij pohađa u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj. Lihtenštajn ima večernji tehnički fakultet koji nudi tečajeve inženjerstva i arhitekture te glazbenu školu kao i različite institucije za obrazovanje odraslih.

Tržište rada

Lihtenštajn je europska država. Ograničenja za nas u državi nema, no u slučaju ostanka duže od tri mjeseca potrebno je ishoditi dozvolu.

Sigurnost

<!—Navedite moguće probleme, koje turisti mogu očekivati u destinaciji te opišite najčešće prevare --> Nema podataka o sigurnosnim razlozima zbog kojih ne bi putovali u ovu državu. Usprkos tome, malo opreznosti u glavnim turističkim krajevima, gdje možete postati žrtvom manjih krađa (kao npr. novčanika, mobitela, …), neće škoditi. U primjeru potrebe za hitnom pomoći nazovite 112.

Zdravlje

Lihtenštajn ne propisuje neko specifično cijepljenje za ulazak u državu. Važno je da se pridržavate uputa o sigurnosti, posebice ako se uputite u prirodu, bicikliranje, šetnju, adrenalinski park, skijanje. Europska polica zdravstvenog osiguranja koju izdaje HZZO ne vrijedi za podmirenje troškova zdravstvenih usluga stoga preporučamo ugovoriti putno osiguranje. U primjeru aktivnosti u prirodi preporučamo cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa ili korištenje repelenta zbog opasnosti od borelioze i meningitisa.

Telekomunikacije

Telefon

Nacionalni pozivni broj za Lihtenštajn je +423 ili 00423.

Internet

Lihtenštajn dijeli operatere skupa sa Švicarskom. Ukupno ima 44 operatera. Internetske operatere možete pronaći na: http://en.welcome.li/liechtenstein-internet-210.html

Pošta

Budući da je Lihtenštajn najmanja državica na svijetu njegov pečat i razglednice su među omiljenijima kod kolekcionara. Razglednice možete kupiti gotovo u svakoj trgovini. Slanje pisama i razglednica unutar i izvan države je jednostavno. Na internetskoj stranici pošte Lihtenštajn nalazi se cjenik za poštanske markice. https://www.post.li/privatkunden/post-dienstleistungen/briefe/national.html

Običaji

Žene se, odnosno udaju, u kasnim dvadesetim godinama kada završe sa školovanjem i steknu financijsku neovisnost i sigurnost. Vjenčanja su u većini primjera civilna. Muškarac je generalno glava obitelji. Obzirom da mladi većinom žive u stanovima, obitelji se obično odlučuju za život u kući.

Doručak je obično sastavljen od kruha s marmeladom i kave. Ručak se servira oko podne i uključuje juhu ili salatu, glavno jelo i desert. Večera je servirana između šest i sedam navečer te je nešto lakša od ručka, obično kruh sa sirom ili mesom. Ako na večeru odu u restoran to je onda oko osam navečer.

Rukovanje se obično koristi kao pozdrav. Običaj je da se pozdravlja ljude na ulici i prilikom ulaska u dućan. Od gostiju pozvanih na večeru očekuje se da ne kasne više od 15 minuta. Običaj je da se domaćinu donese manji poklon. To mogu biti čokoladni bomboni, cvijeće ili kakav liker. U formalnim situacijama gosti se mogu sjesti tek kad su zamoljeni da to naprave. Primjereno je da se najavite za posjet. Nenajavljeno svratiti mogu susjedi ili dobri prijatelji. Dok večere mogu trajati dugo u noć, dnevne posjete obično su kratke. Ako planirate poslovni sastanak u Lihtenštajnu izbjegavajte termine oko ljetnih godišnjih odmora (srpanj i kolovoz) te među državnim praznicima. Posebnost kod poslovnih sastanaka je da se sastanci odvijaju za vrijeme ručka.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Hrvatski državljani mogu ulaziti u Lihtenštajn i s osobnom iskaznicom. Hrvatski državljani mogu se za detaljnije obavijesti obratiti Veleposlanstvu Kneževine Lihtenštajn u Beču: Tel: 0043 1 535 92 11 Fax: 0043 1 535 92 114 E-mail: info@vie.llv.li

Avionom

Lihtenštajn nema vlastitog aerodroma. Tri su međunarodna aerodroma udaljena jedan sat vožnje od države Lihtenštajn.

Automobilom

Iznenađujuće je jednostavno doći do Lihtenštajn automobilom.

 • Iz St.Galena po autocesti A13 (otprilike 45 minuta vožnje)
 • Iz Züricha po autocesti A3 te uzduž A13 (otprilike 1 sat vožnje)
 • Iz Münchna po autocesti A96 te onda po A14 kroz Austriju (oko 3 sata vožnje)
 • Preko Innsbrucka po autocesti A12, S16 te A14 kroz Austriju (oko 2,5 sata vožnje)

Potrebna vam je vinjeta za Austriju i Švicarsku. Na granici među državama nema kontrole.

Vlakom

Međunarodnom željezničkom mrežom jednostavno je stići do Lihtenštajn. Vlakom se odvezite do Sargansa, Buchs(Švicarska) ili Feldkircha (Austrija) od kuda možete put u Lihtenštajn nastaviti rednim autobusima do destinacije u koju ste namijenjeni.

Transport po destinaciji

Javni putnički promet u Lihtenštajnu nevjerojatno je učinkovit te vrlo popularan. Jedini autobusni prijevoznik je LBA. Cijene prijevoza su razumne. Tjedna karta iznosi 24 CHF. Drugi jeftini način prijevoza je bicikla, ako naravno to dozvoljava vrijeme. Ceste su u Lihtenštajnu u odličnom stanju te ih većina ima biciklističku stazu. Cijelu državu možete proći biciklom u nekoliko sati i vrijedi svake minute obzirom da se vožnja odvija prelijepim alpskim krajolikom. Za prevožanje unutar Lihtenštajna možete izabrati LIE mobil autobus, najam automobila (rent-a-car) ili taxi, kojima ćete stići do željene destinacije, željezničkog kolodvora, aerodroma ili hotela neovisno o satu u danu.

Spavanje i smještaj

Lihtenštajn nudi različiti smještaj od planinskih kućica, hostela, kampa, omladinskih centara pa do hotela.

Hoteli

Svi gradovi u Lihtenštajnu imaju hotele. Cijene ovise o kategoriji i usluzi koju hotel nudi.

Hosteli

Hostel lociran u Schaan/Vaduz je idealna lokacija za početak biciklističkih tura. Imaju više različnih hostela u svim dijelovima pokrajine.

Planinske kućice

Lihtenštajn ima tri planinske kućice. Ukoliko ste iskusan planinar i želite istražiti regiju dobar izbor je planinska kućica u Pfälzerhütte.

Kampiranje

Ukoliko želite kampirati preporučujemo vam Mittagsspitze. Kamp je lociran između Triesena i Balzersa. Od tu imate 15 minuta vožnje do najljepšeg dijela Alpskog područja. Idealea je i za ljetne i zimske sportove.

Sljedeća destinacija