Luksemburg

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Luksemburg, odnosno službeno Veliko vojvodstvo Luksemburg, je kopnena država u Zapadnoj Europi i bivša članica Beneluksa. Granići s Belgijom, Francuskom i Njemačkom. Nalazi se na križanju germanskih i latinskih kultura, te ima više službenih jezika. Jedino je Vojvodstvo na svijetu te druga najmanja država u Europskoj uniji. S uspješnom metalurgijom, financijama i visoko razvijenom industrijom, ima Luksemburg stratešku poziciju u središtu zapadne Europe. Njegove prirodne ljepote ostavit će vas bez daha. To je jedna od najbogatijih država na svijetu s visokim standardom života i s tim povezanim visokim cijenama.

Fotogalerija znamenitosti

Fotogalerija atrakcija

Pomoć: Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 5 minuta

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

  1. Grad Luksemburg: Kathedral Notre-Dame, Groussherzogleche Palais, The Passerelle/Al Breck, Gëlle Fra, Knuedler
  2. Echternach: Abtei Iechternach
  3. Bourscheid: Buerg Buerschent
  4. Esch-sur-Sûre: Château d'Esch-sur-Sûre
  5. Larochette: gradić u kojem dominira dijelom ruševni dvorac Larochette
  6. Berdorf: mali gradić poznat po pješčanim stijenama koje ga okružuju

Skriveni krajevi

Plan puta

Luksemburg 3 dana: Budući da je Luksemburg relativno malena državica preporučamo da si noćenje rezervirate u prijestolnici te od tamo odlazite na jednodnevne izlete po državi.

  • Dan 1: Šetnja po centru Luksemburga i obilazak Casemates du Bock
  • Dan 2: Obilazak Alzette Pétrusse Parka u dolini Alzette
  • Dan 3: Obilazak Buerg Veianen – dvorca na sjevernom dijelu Luksemburga.

Aktivnosti

Korisne informacije

Glavni grad: Luksemburg

Valuta: Euro (EUR)

Broj stanovnika: 454.000

Električna energija: 230V, 50 Hz (Europski priključak)

Pozivni broj države: 00352

Vremenska zona: UTC +1

Telefon za hitnu pomoć: medicinska pomoć 112, policija 113

Domena: .lu

Veličina države: 2586 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Zemlejvid Luksemburg

Dinamična karta

Regije

Luksemburg je podijeljen na tri distrikta koji su dalje podijeljeni na kantone i općine (Gemeng), kojih ima 116.

Distrikt Diekirch Općine:Diekirch, Clervaux, Ettelbruck , Vianden Regija koja se nalazi na sjeveru države.

Distrikt Grevenmacher Općine:Grevenmacher, Echternach, Mertert, Remich , Schengen, Regija koja se nalazi na jugoistoku države.

Distrikt Luxembourg Općine:Luxembourg, Esch-sur-Alzette, Mersch Regija koja zauzima teritorij na jugozapadu države.

Značajke regije

Vrijeme i klima

Luksemburg ima umjerenu oceansku klimu. Zaštitu pred većim utjecajem oceana ima zahvaljujući planinama Ardeni. Za Luksemburg su značajne blage zime s prosječnom temperaturom od +2°C u siječnju i veljači. Najtopliji mjeseci su srpanj i kolovoz s prosječnim temperaturama oko 20°C. Količina godišnjih padavina iznosi 780 mm, a najviše ih je u kolovozu i prosincu. Vremenska prognoza i vrijeme prošlih godina


Najbolje vrijeme za posjetiti Luksemburg

Najbolji mjeseci za posjet Luksemburgu su svibanj i lipanj, kada su dani najduži i padalina najmanje.

Povijest

Luksemburg je ustanovljen 963. godine. Već je tada imao dobru stratešku poziciju, budući da su se tu križali brojni prometni putevi. Omeđen je bio sa snažnim zidinama koje je moguće i danas obići. Zbog svoje strateške pozicije Luksemburg ubrzo postaje vojvodstvo koje na početku obuhvaća mnogo veći teritorij nego današnja država. Naime, njezin teritorij obuhvaćao je i dijelove današnje Belgije, Nizozemske, Njemačke i Francuske. Vojvodstvo Luksemburg je sve do kasne renesanse bilo pod vlašću Habsburgovaca. Nakon Napoleonovih ratova vojvodstvo pripada Nizozemskoj, no istovremeno čuva poseban status unutar Njemačke konfederacije. Značaj vojvodstva u 19. stoljeću počinje opadati, ponajviše zbog napretka vojne tehnologije, zbog čega Nijemci 1839.g. povlače svoju vojsku iz vojvodstva, dok Nizozemska 1867. g. Luksemburgu dodjeljuje neovisnost. Luksemburg je bio, od svoje neovisnosti pa sve do 1948. g. kada postaje jedna od članica Beneluksa (zajednica u Zapadnoj Europi koja se sastoji od tri međusobno susjedne monarhije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga), neutralna država. Godinu kasnije ulazi u NATO, iako je bio okupiran od strane Nijemaca u oba svjetska rata. Luksemburg je je bio jedna od šest država koje su 1957. g. ustanovile Ekonomsku zajednicu, iz koje se kasnije razvila Europska unija. 1999. g. Luksemburg prihvaća euro za svoju valutu.

Hrana

Luksemburška kuhinja je pod snažnim utjecajem kuhinje srednje Europe, stoga se tradicionalna jela temelje na svinjetini i krumpiru. Neslužbeno tradicionalno jelo je dimljen svinjski vrat serviran s kuhanim bobom – vrstom graha. Tipično jelo je i gromperekichelchen - torta iz friganog krumpira, luka, ljutike, i peršina. Jelo je često servirano na događajima na otvorenom. U većini restorana prevladava francuska hrana. Nakon 1960. godine u Luksemburgu postaje popularna i talijanska hrana. Na kuhinju lokalnog stanovništva veliki utjecaj imala je kuharska knjiga Ketty Thull. To je najprodavanija kuharska knjiga u Luksemburgu.

Piće

Za Luksemburg su značajna bijela vina koja se proizvode u dolini Moselle, koja leži istočno od glavnog grada. U jesen se u dolini Moselle organiziranju brojne degustacije vina. Luksemburg je poznat i po brojnim pivnicama, a najomiljenije su Diekirch , Bofferding, Battin, Simon i Mousel. Za Luksemburg su također tipična pića Mirabelle i Quetsch - radi se o vrsti žestice od šljiva.

Shopping

Tipična trgovačka zona nalazi se u središtu grada Luksemburga. Jedna je od najprilagođenijih zona za pješake. Uzmite si vremena i za posjet tržnici i uživite se u šaroliku raznolikost domaćih proizvoda poput vina, žestica, kobasica ili meda. Sigurno ćete pronaći ono što tražite!

Gospodarstvo i ekonomija

Za gospodarstvo Luksemburga karakterističan je srednje brzi rast, niska inflacija i visok stupanj inovacija. Najvažniji sektori luksemburškoga gospodarstva 2016. bili su financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (27,2%), veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (17,1%) te javna uprava, obrana, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (15,3%). Trgovina unutar EU-a čini 83% izvoza Luksemburga (Njemačka 23%, Belgija 17% i Francuska 15%), a kad je riječ o državama izvan EU-a, po 3% izvozi se u Švicarsku i SAD. U pogledu uvoza, 77% dolazi iz država članica EU-a (Belgija 29%, Njemačka 24% i Francuska 10%), a kad je riječ o državama izvan EU-a, 7% uvoza dolazi iz SAD-a i 6% iz Kine.

Kultura

Luksemburg je pod snažnim kulturnim utjecajem svojih susjeda. Njegova kultura povezana je s razvojem tipične ruralne tradicije, a to iz razloga jer je Luksemburg većinu svoje prošlosti bio ruralna država. Za čuvanje kulturnog blaga brinu se brojni muzeji, koji su većinom locirani u prijestolnici. Neki od najatraktivnijih su: Nationalmusée fir Geschicht a Konscht, Musée d'histoire de la Ville de Luxembourg, Musée d'art moderne, Grand-Duc Jean. Poznat je i muzej Musée national d'histoire militaire, koji se nalazi u gradu Diekirch i služi kao spomen na Ardensku ofenzivu. Za očuvanje kulturne baštine važna je činjenica da je i sam grad Luksemburg pod UNESCO-vom zaštitom. Iz Luksembruga dolaze i neki od poznatih umjetnika kao što su slikari Théo Kerg, Joseph Kutter i Michel Majerus te fotograf Edward Steichen. Luksemburg je grad koji je već dva puta bio prijestolnica kulture, i to 1995. g. i 2007.g. Luksemburg je sudjelovao i na Expu 2010. g. u Shanghaju, gdje se predstavio kao zeleno srce Europe.

Jezik

Nacionalni jezik je luksemburški. Luksemburški jezik razvio se iz njemačkog dijalekta. Većina stanovništva koristi i njemački jezik koji se koristi na sudu, a uče ga i u školi. Administrativni jezik je francuski.

Obrazovanje

Obrazovanje se u Luksemburgu sastoji od tri nivoa. Prvi nivo je temeljno obrazovanje, sastavljeno do predškolskog i osnovnog obrazovanja te traje od 3 do 11 godine starosti. Drugi nivo je podijeljen na klasični sistem, koji je usmjeren na sveučilišno obrazovanje, i tehnički sistem gdje je u prvom planu stručno obrazovanje. Traje 6-7 godina. Obavezno pohađanje škole je do 16-te godine starosti Treći nivo obrazovanja je sveučilišno obrazovanje. U Luksemburgu imaju samo jedno punopravno sveučilište - Universitéit Lëtzebuerg. Većina škola je u Luksemburgu u državnoj vlasti te nemaju školarine.

Tržište rada

Luksemburg ima izrazito razvijen financijski sektor. Na posao, posebice u glavni grad, dnevno migriraju brojni financijski radnici iz Belgije, Francuske i Njemačke koje u glavni grad privlači visoka zarada. To gradu daje internacionalan karakter. Od 1. srpnja 2015. godine hrvatski državljani ne trebaju dozvolu za rad i boravak u Luksemburgu, ali se trebaju prijaviti u općini u kojoj borave.

Sigurnost

Luksemburg je sigurna država s učinkovitim organima kaznenog progona i sigurnosnim službama. No, unatoč tome da je broj zloćina u Luksemburgu sveden na minimum, još uvijek se događaju. Kriminal se svodi ponajviše na džepare koji operiraju na autobusnim i željezničkim kolodvorima. Zato malo opreznosti u glavnim turističkim krajevima, gdje možete postati žrtvom manjih krađa (kao npr. novčanika, mobitela, …), neće škoditi.

Zdravlje

Hrana i voda iz špine su potpuno sigurni. Luksemburg se može pohvaliti i s odličnim zdravstvenim sistemom. Za posjet Luksemburgu ne morate se cijepiti. Preporuča se uzeti putno osiguranje ili EKZO/EHIC karticu - europska kartica zdr. osiguranja - http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/procedura-za-dobivanje-ehic-a. Na stranicama HZZO - http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu, mogu se pronaći informacije o opsegu usluga koje pokriva EKZO/EHIC kartica u inozemstvu. Popis zdravstvenih ustanova i bolnica u VV Luxembourg može se potražiti na stranici http://www.mae.lu/en/Site-MAE/VISAS-Immigration/Long-term-stay-superior-to-three-months.

Telekomunikacije

Telefon

Međunarodni pozivni broj za Luksemburg je 00352. U Luksemburgu nema regionalnih pozivnih brojeva. Dužina telefonskih brojeva je od 5 do 9 brojeva. Javne telefone naći ćete na većini poštanskih ureda, supermarketa, autobusnih i željezničkih kolodvora. Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije Euro tarifa, te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe.

Internet

Wi-Fi pristup internetu dostupan je u većini dijelova Luksemburga. U državi ima i nekoliko internetskih kavana, ali te nisu česte.

Pošta

Državna pošta Luksemburga nudi brze i pouzdane poštarske usluge po konkurentskim cijenama. Većina poštarskih ureda ima radno vrijeme od 9:00 do 17:00 h.

Običaji

Luksemburžani će veoma cijeniti vaš trud i korištenje luksemburškog jezika, pa neka se radi i samo o riječ, dvije. Također, nemojte poistovjećivati luksemburški jezik s dijalektom njemačkog jezika te suzdržite se komentara da je Luksemburg produžetak Francuske ili Njemačke.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Za putovanje u Veliko Vojvodstvo Luxembourg hrvatski državljani trebaju imati ili važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu nakon 1. siječnja 2003. godine. Od 1. srpnja 2015. godine hrvatski državljani ne trebaju dozvolu za rad i boravak u Luksemburgu, ali se trebaju prijaviti u općini u kojoj borave.

Avionom

Jedina zračna luka u Luksemburgu, Fluchhafe Lëtzebuerge, nalazi se šest kilometara od središta prijestolnice. U Luksemburg se iz Hrvatske može izravno doći jedino tijekom ljetne sezone. Karte za letove kojima se izravno stiže u Luxembourg obično su skupe. Stoga je bolja alternativa polazak iz zračne luke Frankfurt, koja se nalazi svega dva sata vožnje od Luksemburga. ZL Hahn je također sezonski povezana s Hrvatskom, a karte znaju biti vrlo povoljne.

Autobusom

Autobusom je grad Luksemburg povezan s Trierom i Bitburgom

Automobilom

Na autocestni obruč grada Luksemburg povezane su autocesta A3 iz Metza, A6 iz Brusla i A1 iz Trierja.

Vlakom

Direktna veza do glavnog željezničkog kolodvora u Luksemburgu je moguća vlakom iz Pariza (2h), Metza (1h) Brusla (3h) i Trierja (43min)

Transport po destinaciji

Vlak

CFL je nacionalni željeznički prijevoznik. Vlakom je moguće putovati iz prijestolnice sjeverno do Mersch, Ettelbrück, Wilwerwiltz i Clervaux. Iz Ettelbrücka je moguće doći i do grada Diekirch. Vlakom je prijestolnica povezana i s jugom zemlje i to s Bettembourgom i Esch-sur-Alzette-om. Vlakovi voze svaki sat ili češće.

Automobil

Ceste su u Luksemburgu u odličnom stanju. Autoceste se rastežu u smjeru Francuske, Njemačke i Belgije. Gorivo je ovdje najjeftinije od svih država zapadne Europe, dok su cijene rent-a-cara izrazito visoke. Auto možete unajmit u zračnoj luci, ali i u većim gradovima. Za legalnu vožnju po Luksemburgu dovoljna vam je važeća vozačka dozvola. Vozi se po desnoj strani ceste.

Autobus

Autobusnim linijama povezani su svi veći gradovi i krajevi u Luksemburgu. Kod većine linija možemo očekivati barem jednu vezu svakih sat vremena, osim nedjelje kad autobusi ne voze tako često.

Taksi

Cijene taksija su u Luksemburgu u usporedbi s hrvatskim cijenama izrazito visoke. Vožnja započinje pri 2,50€, jedan prevožen kilometar koštati će vas oko 3,00€, sat čekanja oko 30€.

Bicikla

Luksemburg je država koja biciklistima pruža brojne mogućnosti i staze. Na raspolaganju imate oko 600 km biciklističkih staza i oko 500 km staza za brdsko bicikliranje.

Spavanje i smještaj

Hoteli

Budući da je Luksemburg jedno od financijskih središta u Europi, te su kongresi vrlo česti, cijene hotela su u gradskim središtima prilično visoke.

Hosteli

U Luksemburgu je dostupno 9 hostela za mlade po pristupačnim cijenama.

Kampiranje

Luksemburg ima dobro razvijenu mrežu kampova. Cijene se kreću od oko pet eura na noć.

Sljedeća destinacija