Malta

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Malta Republika Malta je otočna država u Sredozemnom moru, koja leži južno od talijanskog otoka Sicilije. Malteško otočje sastoji se od sedam otoka, od kojih su stalno naseljena dva najveća, Malta i Gozo.

Malta osim sunca i mora svojim posjetiteljima nudi bogatu povijesnu baštinu, kojoj je pridonijela njena strateška pozicija, zbog koje su Maltom tijekom povijesti vladale mnoge sile.

Fotogalerija atrakcija


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 51:35 minuta

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. St. Julian's: uspješno spaja šarm malog ribarskog gradića i jednog od glavnih turističkih naselja na otoku. Grad ima nekoliko manjih marina u zaljevima te brojne zgrade i palače iz vremena britanske vladavine.
 2. Sliema: zajedno sa St. Julian's tvore područje na kojem se nalazi većina hotela, trgovačkih centara te drugih turističkih atrakcija.
 3. Valletta: je glavni grad države i odiše bogatom i burnom prošlošću. Različiti arhitekturni stilovi naprosto su melem za oči.
 4. Mellieha: Zbog svojih pješčanih plaža Mellieha je popularna turistička destinacija na sjevero-zapadu glavnog otoka.
 5. Bugibba: još jedno turističko središte koje svojim posjetiteljima nudi veliki izbor hotela, restorana i dućana.
 6. Qawra: zajedno s gradićem Bugibba tvori drugo najveće turističko naselje u okolici zaljeva St. Paul's.

Skriveni krajevi

 1. Mdina,koju još nazivaju „Grad tišine“, starodavna je prijestolnica koja odlično dočarava primjer sredozemnog, srednjevjekovnog gradića. Okružena zidinama, smjestila se na niskom brdašcu sredi otoka. Njene ulice pravi su mali labirint u kojem se isplati izgubiti za nekoliko sati.

Plan puta

Aktivnosti

Ronilac na otoku Gozo

Osim ležanja na plaži posjetitelji na Malti imaju i bogat izbor sportskih i kulturnih aktivnosti kao što su:

 • Planinarenje
 • Biciklizam
 • Golf: Na Malti se nalazi jedno od najstarijih golf igrališta, koje postoji već 125 godina. Royal Malta Golf Club
 • Penjanje
 • Vodeni sportovi
 • 'Ronjenje
 • Koncerti na otvorenom
 • Ljetni festivali
 • The Malta Experience: 45-minutni audio-vizualni šou, koji vas provede kroz 7.000 godina malteške prošlosti i sadašnjosti.

Malta je poznata i po brojnim školama stranih jezika [1].


Karte i zemljopisne značajke

Karte

Malta karta

Dinamična karta

Regije

Malta Gradovi:St. Julian's, Sliema, Valletta, Mellieha, Bugibba, Qawra Otok Malta je najveći među otocima te male mediteranske otočne državice. Na njemu živi veći dio malteškog stanovništva, nalazi se većina glavnih turističkih atrakcija i infrastrukture te glavni grad države, Valletta.

Gozo Gradovi:Victoria Gozo je drugi najveći otok u državi, na kojem se stanovnici uglavnom bave poljoprivredom. Na njemu ćete pronaći i najstarije vjerske građevine na svijetu.

Comino Comino je manji otok koji tokom godine nije stalno naseljen.

Značajke regije

Krajolik otoka sličan je drugim sredozemnim krajevima te ga karakteriziraju mala brda i polja. Obala Malte je razvedena te isprepletena brojnim zaljevima i pećinama.

Vrijeme i klima

Malta ima suptropsku, mediteransku klimu s blagim zimama i toplim do vrućim ljetima. Većina oborina padne tijekom zime, dok su ljeta pretežno suha. Vremenska prognoza i vrijeme u proteklim godinama.

Najbolje vrijeme za posjetiti Malta

Glavna turistička sezona na otoku traje od početka srpnja do kraja kolovoza. Tada je u turističkim središtima najveća gužva, te su redovi za posjet glavnim atrakcijama dugi. Obzirom na blagu klimu, odmor na otoku možete provesti i u rujnu, kada je još uvijek dovoljno toplo, a ljetnih gužvi više nema. Za turiste starije životne dobi Malta je popularna i po zimi, naime, za razliku od većeg dijela kontinentalne Europe, zime su tu puno blaže i toplije.

Povijest

Malteški vitezi

Potencijal Malte kao strateške pomorske baze je kroz povijest privukao pažnju svih važnijih europskih civilizacija. Maltom su tako vladali Feničani, Rimljani, Mori, Normani, Habsburgovci, Francuzi i Englezi. Neovisnost je Malta odobrena 1964 godine, a 1974.g. Malta postaje republikom. U arhitekturi malteških gradova se tako na nekoliko kvadratnih metara isprepleću brojni stilovi, različite kulture i bogate povijesti. Malta ima dugu i bogatu kršćansku tradiciju, koja je u svijetu najpoznatija po asocijaciji sa suverenim redom malteških vitezova. 1942. g. je kralj George VI državi dodijelio najviše britansko državno odlikovanje George Cross (Jurajev križ) za nevjerojatno herojstvo, kojeg je stanovništvo otoka iskazalo prilikom otpora protiv okupacije od strane Talijana i Nijemaca, tijekom prve polovice 2. svjetskog rata. Križ još dan danas krasi maltešku zastavu.

Hrana

Malteška je hrana zanimljiva kombinacija talijanskih i engleskih gastronomskih tradicija. Prilično je slična ostalom djelu Sredozemlja, a najzastupljenije namirnice su: ribe, školjke i drugi plodovi mora, masline i maslinovo ulje te svinjetina. Jedno od najčešćih malteških specijaliteta, kojeg ujedno smatraju nacionalnim jelom je fenkata'. Radi se o zečjem mesu koje se poslužuje u dva slijeda. Najprije se posluži samo umak od zeca sa špagetima, a potom zec s krumpirima. Među popularnim malteškim predjelima najčešće ćete naći:

 • ħobż biż-żejt: kruh namočen u maslinovo ulje, natrljan sviježom rajčicom i obložen tunom, bijelim i crvenim lukom, rajčicom i kaparama
 • pastizzi: pecivo punjeno riccota sirom i pireom od graha

Piće

Piće Kinnie

Voda iz vodovoda je u većini slučajeva pitka, iako zbog njene nestašice zna biti prilično jakog i nekima neugodnog okusa. Kao i svuda po Sredozemlju tako je i na Malti preporučljivo da djeca i ljudi, koji su skloni probavnim smetnjama, piju vodu iz boce. Popularno domaće bezalkoholno piće je Kinnie - napravljeno od lokalne vrste gorkih naranči i aromatičnog bilja, kao što su anis, vanilija, rabarbara i ginseng. Piće je gorkog okusa, a Maltežani ga često poslužuju razrijeđenog gaziranom vodom u visokoj čaši punoj leda.

Shopping

Kupovina je dosta popularna među većinom posjetitelja Malte. Veće i manje trgovačke centre ili ulice naći ćete u brojnim gradićima otoka:

Popis trgovačkih centara objavljen je na slijedećoj internetskoj stranici: VisitMalta.

Gospodarstvo i ekonomija

Malta spada među razvijenije svjetske ekonomije. Do 1800. g. su glavni udio u otočkom gospodarstvu činili pamuk, duhan i brodogradnja. Otvaranjem Sueskog kanala 1869. g malteško je gospodarstvo doseglo ogroman napredak.

Danas malteško gospodarstvo čine banke i financijske usluge, turizam te međunarodna razmjena. Zbog blage porezne politike Malta postaje sve poželjnija porezna oaza mnogim tvrtkama među kojim i onim koje se bave igrom na sreću.

Kultura

Pasma Maltežan

7.000 godina malteške prošlosti, tijekom kojih su na njoj svoj pečat pustili mnogi osvajači, utjecalo je na razvoj bogate povijesne i kulturne baštine, čiji su tragovi očuvani u drevnim otočkim gradićima. Na otoku se često organiziraju kulturni događaji, među kojima valja izdvojiti srednjevjekovne festivale, koji vrlo teatralno prikazuju bogatu vitešku tradiciju otoka.

Najbolja audio-video predstava koju vam preporučujemo da je ne propustite je: The Malta Experience, koja se odigrava u povijesnoj zgradi u glavnom gradu Valletta. Predstava prikazuje događaje i posebne znamenitosti kroz povijest Malte i Goza.

Malta je bila scena mnogim filmovima, kojoj se nije mogao oduprijeti niti tvorac poznatih filmova o tajnom agentu 007 - Ian Fleming.

Aktualni popis događaja je objavljen na [2].

Jezik

Malteški jezik je strancima iznimno nerazumljiv jezik. Najsličniji je arapskom jeziku, i to tuniskoj verziji. Jezik je preuzeo mnoge osobine i riječi iz jezika južne Italije, Sicilije i engleskog jezika. Približno 50% riječi proizlazi iz talijanskog i sicilijanskog, a 20% iz engleskog. Na sreću, osim malteškog jezika, na otoku je službeni jezik i engleski, kojeg govori većina stanovnika. Velika većina Maltežana govore i talijanski.

Nekoliko osnovnih fraza:

Dužina: 1:50 minuta

Jezik: engleski, malteški

Obrazovanje

Državljani Europske Unije imaju pravo na školovanje bez studentskih viza.

Rad

Državljani Euopske Unije mogu se na Malti zaposliti bez radnih dozvola i viza.

Sigurnost

Malta je sigurna država, te su nasilna kriminalna djela iznimno rijetka. Usprkos tome, malo opreznosti u glavnim turističkim krajevima, gdje možete postati žrtvom manjih krađa (kao npr. novčanika, mobitela, …), neće škoditi.

Zdravlje

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Zdravstvene ustanove na Malti imaju visok standard usluga i opreme. Zdravstveno osoblje u pravilu govori engleski.

U državi možete koristiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju dobijete u HZZO-u. U slučaju liječenja važno je da svu dokumentaciju sačuvate zbog mogućih kasnijih obračuna troškova. Kartica vrijedi samo u primjeru hitnih zdravstvenih usluga.

Telekomunikacije

Telefon

Malta ima stabilnu i po svuda dostupnu mrežu telekomunikacija. U državi postoje tri mobilna operatera Vodafone, GO i Melita. Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije Euro tarifa, te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe.

Internet

Pristup internetu je dostupan na svakom koraku, a većina barova i restorana u turističkim središtima nudi besplatnu upotrebu WiFi mreže.

Pošta

Poštarske usluge malteške pošte su dostupne posvuda po državi.

Običaji

Malta je izrazito katolička zemlja. Malteškim ustavom zajamčena je sloboda svim religijama, a rimokatoličanstvo je državna religija. Unatoč tome Maltežani su topli i otvoreni ljudi, koji od stranaca ne očekuju poseban obrazac ponašanja. Za turiste ne vrijede posebna pravila oblačenja, iako je ulaz u crkve i druge vjerske objekte zabranjen u kratkim hlačama, suknji i majici kratkih rukava. Na Malti je ženama zabranjeno sunčanje i kupanje u toplesu. Maltežani ne odobravanju niti pretjerano alkoholiziranje na javnim prostorima.

Dolazak na destinaciju

Aerodrom Malta International Airport

Zahtjevi prilikom ulaska

Malta je članica Europske unije i Schengenskog prostora. Hrvatski državljani od 1. srpnja 2013. mogu ulaziti u Maltu i s osobnom iskaznicom.

Avionom

Malta je dobro povezana s preostalim dijelom Europe preko svog jedinog međunarodnog aerodroma Malta International Airport. Hrvatska je s Maltom povezana preko linije Zagreb-Malta.

Automobilom

Automobilom je na Maltu moguće doći samo putem trajekta iz Sicilije. trajektom iz Sicilije. Na Malti se vozi lijevom stranom ceste.

Brodom

Malta ima redovne trajektne linije s Sicilijom. U ljetnim mjesecima se na Malti zaustave i mnogi turistički kruzeri.

Transport po destinaciji

Star malteški autobus
sibit- Biciklističke staze na Malti

Automobil

Na Malti se promet odvija po lijevoj strani ceste. Maltežani za razliku od drugih sredozemnih država voze umirenije, no truba je svejedno često korišteno sredstvo komunikacije domaćina.

Popis rent-a-car agencija naći ćete na: VisitMalta.

Autobus

Malta ima razvijenu mrežu javnih autobusa, koji su na otoku, kroz desetljeća, postali prava turistička atrakcija.

Popis autobusnih linija, cjenik i vozni red naći ćete na : [3].

Brod

Između otoka Malte i Gozo postoje redovne linije koje nudi: Gozo Channel Company.

Taksi

Na Malti ima mnogo licenciranih taksi službi koje ćete prepoznati po bijelim automobilima. Većina taksi kompanija ima fiksnu cijenu, a koja ovisi o željenoj relaciji. Taksistima je dozvoljeno kupiti putnike posvuda osim na označenim autobusnim postajama. Cijene taksi prijevoza iz Malta International Airport su javno objavljene na internetu kao i na aerodromu. Cijenu konkretnog prijevoza provjerite i dogovorite s taksistom prije početka vožnje.

Bicikla

Malteški gradovi nisu naročito prilagođeni biciklistima, te su označene biciklističke staze veoma rijetke. Izvan gradova situacija je malo bolja. Biciklisti će se po ljeti morati boriti i sa malteškom vrućinom, koja uz jednolični pejzaž predstavlja dodatni izazov. Malta je u sklopu europskog projekta sibit uredila dvije nove biciklističke staze na Malti te jednu na Gozo.

Popis najmodavaca bicikli naći ćete na: VisitMalta.

Spavanje i smještaj

Malta svojim gostima nudi brojne hotele, turističke resorte, privatni smještaj, vile, itd. Listu smještaja u pojedinim gradovima možete pogledati na: VisitMalta.

Hoteli

Na Malti ćete naći brojne međunarodne i lokalne hotelske lance, kao i manje obiteljske hotele.

Detaljnu listu hotela nađete na: VisitMalta.

Hosteli

Malta ima 15 hostela. Detaljan popis objavljen je na: VisitMalta.

Kampiranje

Na Malti postoji jedan uređen kamp, a nalazi se na: Malta Campsite, Daħlet ix-Xmajjar, Limiti tal-Mellieħa, MLH 7500 Mellieħa

Više informacija o njemu nađete na: Malta Camp Site.

Sljedeća destinacija