Moldavija

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Moldavija je jedna od najsiromašnijih europskih država. Smjestila se između Rumunjske i Ukrajine. Glavni grad države je Kišinjev. Moldavija je poznata eno destinacija i iznimno bogatim vinorodnim područjem. Ovdje se proizvode brojna vrhunska i svjetski priznata vina. Pored bogate ponude vinskih cesta i raznoraznih degustacija vina brojne turiste Moldavija privuče zbog njezinih brojnih prirodnih znamenitosti te kulturnih ostataka koji svjedoče njenoj bogatoj povijesti.

Fotogalerija atrakcijaPutopisi


+ Dodaj svoj putopis


Video turistički vodič

Dužina: 27:05 minuta

Jezik: Engleski Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

  1. Botanički vrtovi Akademije znanosti: Vrtovi, veći od Hyde Parka. Ne zaboravite sa sobom ponijeti dobre planinarske cipele.
  2. Izleti po državi organizirani preko putničke agencije: Agencija organizira nadstandardne izlete po državi za turiste i poduzetnike.
  3. Park Stefan del Mare: Najstariji park u Moldaviji. Ovdje se možete opustiti i uživati u šetnjama i prekrasnoj prirodi.
  4. Mitropolitanska katedrala porođenja Gospodinova: Glavna prvostolnica Moldavske pravoslavne Crkve u Kišinjevu u Moldaviji. Tipična je ortodoksna crkva.
  5. Tiraspol: Pitoreskni gradić odličan za odmor, šetnje i kupovinu.

Skriveni krajevi

Plan puta

  • Moldavija 6 dana: Centar Kišinjeva, razgledavanje arheološkog nalazišta Orhei i podzemnih samostana, obilazak slavnih vinograda Cricova, Milestii Mici, Purcari.

Aktivnosti

U Moldaviji obavezno posjetite najveće gradove: Krišnjev, glavni grad države, Blati, prije svega stari dio grda, Soroca, grad koji je u svijetu poznat kao glavni hodočasnički grad Moldavije te Ungheni, jedan od najljepših gradova Moldavije.

  • MUZEJI:

U gradskoj jezgri Kišinjeva nalazi se nekoliko muzeja, među kojima i muzej arheologije, prirodoslovni muzej te nacionalni muzej likovne umjetnosti.

  • VINO:

Moldavija je u svijetu prepoznata i kao eno destinacija. Ovdje možete degustirati vrhunska vina koja su, u usporedbi s drugim državama, dostupna po relativno niskim cijenama, a stoga i pravi magnet za turiste. Milestii Mici – je moldavski proizvođač vina s najvećom kolekcijom vina na svijetu te najvećim vinskim podrumom. Njegovi podrumi rastežu se na više od 200 km te su upisani u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća zbirka na svijetu. Zbog svoje veličine, podrume možete razgledati jedino automobilom te obavezno prije rezervirati svoj dolazak. Najbolje da rezervaciju napravite preko putničke agencije, ali možete i direktno. Cricova – Druga najveća vinska staza u Moldaviji koja je od glavnog grada Kišnjeva udaljena samo 115 km. Duga je 120 km te spada među omiljenije turističke atrakcije. Purcari – je jedan od najstarijih vinskih podruma u Moldaviji te ujedno i jedna od najstarijih moldavskih sorta vina. To su vina u čijem su okusu uživale neke od slavnih i utjecajnih osoba kao npr. Ruski car Nikolaj II., engleski kralj George V. i kraljica Viktorija. Njegovo najpoznatije vino je suho crveno vino - Negru de Purcari.

  • SAMOSTANI:

Orheiul Vechi – nalazi se oko pola sata vožnje iz Kišinjeva. Ovaj jamski samostan predstavlja najpoznatiju moldavsku znamenitost iz 13. stoljeća. Na vrhu ceste nalazi se turistički centar s malim muzejom, restoranom i hotelom. Do samostana vozi i gradski autobus koji kreće s glavnog kolodvora svaki dan u 10:20, no povratak je tek oko 16.00. Za obilazak samostana preporučujemo da se prije najavite na: broj.: +373 235 34 242 te se uvjerite da je otvoren. U neposrednoj blizini nalaze se ogromni klifovi u kojima se nalazi šest (interlocked) špilja. Ako ste zainteresirani za razgledavanje istih unajmite iskusnog vodiča. Uz rijeku možete razgledati i ostatke turske kupelji. Samostan Capriana – ovaj se samostan nalazi 40 km od Kišinjeva. Do njega možete doći autobusom koji vozi svaki sat u jutarnjim satima od Calea Ieşilor. Bender (ili Tighina) – Gradić kojeg vam također toplo preporučamo da ga posjetite. Ovdje se nalazi i istoimena tvrđava koja se na žalost koristi za vojničke treninge i nije dostupna turistima. Najbolji pogled na nju imati ćete s mosta koji vodi do Tiraspola.

Korisne informacije

Glavni grad: Kišinjev

Valuta: moldavski lev (MDL)

Broj stanovništva: 4.431.570

Električna energija: 230V/50Hz (Europski priključak)

Međunarodni pozivni broj: 00 373

Vremenska zona: UTC +2

Telefon za hitnu pomoć:

Domena: .md

Veličina države: 33.843 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Moldavija graniči s Rumunjskom i Ukrajinom, moldavska Pridnjestrska pokrajina isto tako. Zauzima 33.851 kvadratnih kilometara. Najveći dio Moldavije leži između rijeka Dnjestar i Prut. Zapadna strana Moldavije proteže se uz korito rijeke Prut koja se u ušću izljeva u Dunav te u Crno more. Gornjim dijelom toka tvori prirodnu granicu između Ukrajine i Moldavije, nakon toga teče kroz Moldaviju u dužini od 398 km, dijeleći tako Moldaviju od Pridnjestrovlja. Nakon toga Dnjester je ponovno granična rijeka između Ukrajine i Moldavije. Moldavija je pretežno brdska država s usponima nižim od 430 metara. Najviši vrh je grič Balanesti. Jug Moldavije je ravan. Uz rijeku Dnjestar je na istoku raskorak između Podoljanske ploče i Eurazijske stepe.

Karte

Karta Moldavija

Dinamična karta

Sljedeća destinacija