Njemačka

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Njemačka se nalazi u središnjem dijelu Europe. Njemačka je gospodarska i politička velesila s najvećim brojem stanovnika u Europskoj uniji. Njemačka skriva mnoštvo zanimljivosti i prirodnih ljepota. Čak 38 njenih atrakcija uvršteno je na popis UNESCOVE svjetske baštine (36 kulturnih i dvije prirodne atrakcije). Nema sumnje da Njemačka spada među atraktivne turističke destinacije. Neke od njenih atrakcija su: Bogata Bavarska s ekscentričnim Ludvigom II. Bavarskim kao i München, prijestolnica piva, tehnike i lagodnog života. Dojmljiv Dresden – kulturni i povijesni biser, iznenađujuć i poseban Berlin, Nürnberg i dolina rijeke Ren te tajnovit Schwarzwald. Mnogi su gradovi povezani s kulturnim velikanima kao što su Bach, Beethoven, Brahms, Wagner, Luther, Goethe, Schiller … i naravno, ne smijemo zaboraviti njemačke zabavne parkove: Legoland, Europa Galaxy park, Tropical Island.

Njemačka ima dugu povijest automobilskog inženjeringa, te je poznata po luksuznim automobilima kao što su: Audi, BMW, Porsche i Mercedes Benz kao i po nezaboravnom, gotovo idiličnom Trabant-u.

Nema sumnje ni da je Njemačka mnogo pridonijela i na području umjetnosti i filozofije. Za Nijemce kažu da su inženjeri s umjetničkom žicom.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć: Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 11:38 minuta

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Berlin: Glavni grad države nalazi se uz rijeke Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke. Neke od njegovih turističkih atrakcija su: Berlinska filharmonija, muzej Pergamom, sjedište njemačkog parlamenta (Reichstag), Brandernburška vrata, Gemaeldegalerie, Park Treptower i Potsdamski vrtovi.
 2. München: Glavni grad Bavarske regije. Neke od njegovih zanimljivih atrakcija su: HintQuest, Pinakoteka, Botanički vrt, Stadion Alliance Arena, Muzej BMW, Zoološki vrt Hellabrun i Olimpijski toranj.
 3. Hamburg: Drugi najveći grad u Njemačkoj i jedna od najvećih luka u Europi koju zbog vodnih kanala nazivaju i sjeverna Venecija. Neke od znamenitosti koje su vrijedne obilaska su: Miniatur Wunderland, botanički vrt Park Planten un Blomen, Dialog im Dunkel – izložba doživljaja svijeta drugim osjetilima, Treppenvietel i luka - Port Hamburg.
 4. Dresden: Grad bogate kulturno umjetničke povijesti. Poznat i po slavnom skladatelju Wilhelm Wagner. Dresden leži uz rijeku Elbe. Znamenitosti grada su: muzej Gemaeldegalerie Alte Meister, park Zwinger, Fraunkirche, Operna kuća Semperoper i Green Vault.
 5. Frankfurt: To je grad star više od 2000 godina te koji je od 14. stoljeća bio dva puta srušen i ponovno izgrađen te danas predstavlja jako financijsko središte. Preporučujemo posjet muzejima Museumsufer i Staede Museum, English Theatre, parku Palmengarden i Frankfurtskoj Operi. Najljepši pogled pronaći ćete na vrhu 200 metara visokog tornja Main Tower.
 6. Köln: Najveći grad konurbacije Ruhr i jedan od najstarijih njemačkih gradova na rijeci Rajni. Poznat je po kolonjskoj vodi, pivu i veličanstvenoj katedrali. Znamenitosti koje ne smijete propustiti su: Kölnska katedrala, labirint TeamExcape, Kölnska filharmonija, Wallraf-Richarts Museum, Kölnski Zoološki vrt.
 7. Oberstdorf: Poznato turističko alpsko selo u kojem se nalazi jedna od najvećih skijaških skakaonica. Odlična početna točka za pristup skijaškim stazama Nebelhorn, Kanzelwand/Fellhorn i Kleinwalsertal. Za ljubitelje sporta tu su Sollereck i Erdinger Arena.
 8. Rothenburg: Manji bavarski grad blizu Nurnberga u kojem možete uživati u staroj gradskoj jezgri (Altstadt), u pogledu na gradske zidine (Stadtmauer), gradsku kuću (Rothenburg Rathaus), Burggarden, St.Jakobskirsche i KriminalMuseum.
 9. Berghtesgaden: Turističko selo u njemačkim Alpama koje omogućuje pristup vrhunskim skijalištima i lijepim izletišnim točkama u prirodi npr. do jezera Königsee ili nacionalnog parka Berghtesgaden. Zanimljiv je i obilazak rudnika soli Berghtesgaden te sela Ramsau i Obersalzberg.
 10. Düsseldorf: Glavni grad sjeverne Rhine-Westphalia. Predstavlja regijski ekonomski centa koji se nalazi uz rijeku Rajnu. Najzanimljivije turističke atrakcije su: automobilski muzej Classic Remise Dusseldorf, Altstadt, Nordpark, Rheinturm, MedienHafen.

Skriveni krajevi

 1. Heidelberg: Stari gradić koji se nalazi uz rijeku Neckar, dok dvorac Heidelberg predstavlja pravo renesansno umjetničko djelo. Savjet: posjetite gradić u božićno vrijeme – doživjet ćete pravu čaroliju!

Plan puta

 • Njemačka 7 dnevno romantično putovanje

1. dan: Polazak iz Frankfurta prema Wurzburg i Rothenburg ob der Tauber; 2. dan: obilazak Augsburga i Munichena; 3. dan: obilazak Alpama Garmisch-Partenkirchen, Ettal, Oberammergau, Fuessen; 4. dan: put nastavite prema dvorcu Neuschwanstein, Linderhof Palace, Rottenbuch 5. dan: posjetite najveće njemačko jezero Bodensee te prošećite selom Lindau 6. dan: obilazak Freiburga i Heidelberga 6 dan: odlazak Ruedesheima i putovanje s brodom po Rajni 7.dan: povratak u Frankfurt.

 • Njemačka trodnevno lutanje po Schwarzenwaldu:

1.dan: Dolazak u Freiburg, obilazak grada (uspon na Schlossberg, posjet katedrali Münster i botaničkom vrtu), najam bicikli te kraća kružna tura; 2.dan: odlazak u Titisee-Neustadt i do jezera Konstanz, vožnja s brodom i obilazak slapova Rajne; 3.dan izlet do jezera Mummelsee i posjet najveće zbirke satova u Schwarzenwaldu u Deutsches Uhrenmuseum.

 • Njemačka sedmodnevno skijanje u Alpama: Nezaboravan doživljaj na više od 160 km uređenih skijaških staza. Adrenalinske staze.

Aktivnosti

Njemačka svojim gostima zbog svoje bogate povijesti, razvitka i prirodnih ljepota nudi pregršt zanimljivih destinacija koje su vrijedne obilaska i provođenja slobodnog vremena. Veze među većim gradovima uređene su brzim vlakovima, ali i suvremenim autocestama. Različita godišnja doba u različitim destinacijama osiguravaju idealne uvijete za provođenje vašeg slobodnog vremena bilo da se radi o aktivnom odmoru (planinarenju, bicikliranju, penjanju, skijanju), ili ležernijem odmor kao sto su obilasci muzeja, gradova, sportskih, kulturnih i koncertnih događaja te prirodnih ljepota, i naravno, uživanje u gastronomskim delicijama. Sjeverni dio Njemačke nudi obilje zanimljivosti na obali Baltičkog mora (Lübeck - Wismar - Schwerin - Güstrow - Rostock) te vožnju brodom po plovnim putevima Hamburga, dok Berlin s okolicom nudi široku paletu kulturnih dostignuća.

Južni dio Njemačke također je raznolik i nudi različite mogućnosti. Bavarska s tajanstvenim Schwarzwaldom, jezerima i gradskim atrakcijama nudi idealne uvijete za provođenje slobodnog vremena. Zato ne čudi da je Njemačka već godinama uvrštena među najbolje turističke destinacije na svijetu.

Korisne informacije

Glavni grad: Berlin

Valuta: Euro (EUR)

Broj stanovnika: 80.777 mil. (30. Novembar 2013.)

Električna energija: 230 volti pri 50 Hz

Pozivni broj države: 0049

Vremenska zona: UTC+1, UTC+2 (od ožujka do oktobra)

Telefon za prvu pomoć:112

Domena: .de

Veličina države: 356.854 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Njemačka - Karta

Dinamična karta

Regije

Njemačka je federacija 16 saveznih pokrajina.

Njemačka - Sjeverni dio – Popularna odmorišna destinacija uz Sjeverno i Baltičko more.

Bremen Gradovi:Bremen, Bremerhaven Najmanja njemačka savezna pokrajina koja se nalazi uz rijeku Weser.

Hamburg Gradovi:Hamburg Hamburg je jedan od tri grada koji ima i status savezne pokrajine. Zbog svog zemljopisnog položaja, ekonomskog i političkog utjecaja predstavlja povijesno neovisan i internacionalan grad, a kojeg kao drugu najveću luku u EU prepoznajemo i kao "njemačka vrata u svijet".

Niedersachsen Gradovi:Hanover,Brunswick,Celle,Cuxhaven,Hildesheim,Göttingen,Lüneburg,Coldenburg,Wolfsburg Druga najveća savezna pokrajina po veličini i četvrta po broju stanovnika. Ustanovila ju je, nakon II. Svjetskog rata, Velika Britanija.

Mecklenburg-Vorpommern, Gradovi:Rostock,Stralsund,Schwerin,Greifswald,Wismar,Neubrandenburg,Sassnitz,Peenemünder,Bimz Savezna država koja se nalazi na sjeveroistočnom dijelu između Brandenburga i Batičkog mora te graniči s Poljskom. Pretežno ravničarska te najmanje naseljena savezna pokrajina u Njemačkoj.

Schleswig-Holstein Gradovi:Lübeck,Flensburg,Itzehoe,Kiel,Neumünster,Plön,Rendsburg Najsjevernija savezna pokrajina gdje Njemačka graniči s Danskom.

Nemčija – Zapadni dio - vinorodno područje rasprostranjeno između doline rijeke Rajne i doline Moselle, u čijem se okrilju nalaze neki od većih modernih gradova.

Nordrhein-Westfalen Gradovi:Düsseldorf,Aachen,Bielefeld,Bochum,Bonn,Köln,Dortmund,Gelsenkirchen,Münster, Paderborn Nordrhein-Westfalen je savezna pokrajina na sjeverozapadu Njemačke. Ustanovila ju je Velika Britanija nakon II. Svjetskog rata. Podijeljena je na dvije provincije Westphalia na istoku i Rhineland na zapadu.

Rheinland-Pfalz Gradovi:Mainz,Bad Neuenahr,BadBergzabern,Cochem,Kaiserlautern,Koblenz,Ludwigshafen,KRheinland-Pfalz,Neustadt an der Weinstrasse,Oppenheim,Speyer,St. Goar,Trier,Worms Rheinland-Pfalzje je najveće vinorodno područje u Njemačkoj koje je sastavljeno od devet regija podijeljenih riječnim dolinama. To je pokrajina s mnoštvom muzeja, izložbi i dvoraca. Saarland Gradovi:Homburg,Merzig,Neunkirchen,Saarbrücken,Saarlouis,St Wendel Saarland je mala savezna regija koja se nalazi na zapadu države gdje Njemačka graniči s Francuskom i Luksemburgom. Centralna Njemačka - zeleno srce Njemačke u kojem se nalaze neki od važnijih povijesnih i financijskih gradova te starodavnim šumama.

Hessen Gradovi:Darmstadt,Frankfurt,Fulda,Giessen,HanauKassel,Marburg,Offenbach am Main,Wiesbaden,Wetzlar Hessen je najzelenija savezna pokrajina Njemačke gdje šume pokrivaju 42% teritorija.

Thüringen Gradovi:Erfurt,Eisenach,Gera,Jena,Mühlhausen,Rudolstadt,Saalfeld,Weimar Savezna pokrajina koja je turistima relativno slabo poznata. To je planinska regija prekrivena šumama koja na jugu i zapadu graniči s Bavarskom.

Njemačka - Istočni dio – najprepoznatljiviji po glavnom gradu Berlinu i obnovljenom povijesnom gradu Dresdenu, koji predstavlja "Firencu uz rijeku Elbe".

Berlin Gradovi:Berlin Berlin je najveći i ujedno glavni grad Njemačke koji ima i status savezne pokrajine. Nalazi se na sjeveroistočnom dijelu države uz rijeku Spree i ima oko 3,4 milijuna stanovnika u samom gradu te 4,5 milijuna s predgrađem.

Brandenburg Gradovi:Potsdam,Brandenburg an der Havel,Cottbus,Falkensee near Berlin,Frankfurt an der Oder, Herzberg,Mühlberg,Oranienburg Brandenburg zauzima veće područje između rijeke Oder i zapadnog dijela susjedne države Poljske (srce Prusije) te predstavlja zaleđe odnosno ruralno područje oko Berlina.

Sachsen GradoviDresden,Bautzen,Görlitz,Leipzig,Meissen,Plauen,Riesa,Zwickau Sachsen je savezna pokrajina u istočnoj Njemačkoj koja graniči s Poljskom i Češkom republikom. Ima dva veća grada: Leipzig i Dresden. Ova pokrajina ima dugu povijest neovisnog kraljevstva (slično kao Bavarska)

Sachsen-Anhalt Gradovi:Magdeburg, Dessau...Halle Sachsen-Anhalt je savezna pokrajina koja se nalazi u centralnom dijelu Njemačke i na dijelu teritorija bivše DDR. Njemačka - Južni dio - Crna šuma (Schwartzenwald), Alpe i Oktoberfest su mjesta gdje se moguće susresti Njemačku lederhosa, tipičnih narodnih nošnji (dirndl), lijepih vizura i visokotehnoloških tvrtki.

Baden-Württemberg, Gradovi:Freiburg,Konstanz.Offenburg, Karlsruhe,Heidelberg,Karlsruhe,Mannheim,Weinheim,Württemberg,Stuttgart,Heilbronn,Schwäbisch Gmünd,Tübingen Savezna pokrajina Baden-Württemberg graniči sa Švicarskom i Francuskom te u kojoj se nalazi prekrasan Schwartzenwald.

Bayern Gradovi:München,Augsburg,Bayreuth,Bamberg,Landshut,Nürnberg,Passau,Regensburg,Würzburg Bayern je najveća savezna pokrajina u Njemačkoj koja se nalazi na jugoistoku države i graniči s Austrijom i Švicarskom. Podijeljen je na tri regije: Alterbayern, Franken i Schwaben. Obično kada turist razmišlja o Njemačkoj na pameti ima tri značajke Njemačke koje su ujedno glavne značajke Bavarske – narodna nošnja, kobasice i pivo.

Značajke regije

 • Njemačka se nalazi u središnjoj Europi među Alpama na jugu i sjeveru te Baltičkim morem na sjeveru.
 • Na sjeveru se rasprostire njemačko-poljska nizina (200 km) koja se postepeno izdiže nad obalom sjevernog i baltičkog mora prema srednje visokim planinama na jugu.
 • Srednje visoki planinski pojas Njemačke završava pokrajinom Švapske i Frankovske Jure (jug).
 • U Kvartaru su alpske rijeke (na podnožju Alpa) nanosile debele slojeve šljunčanih i pješčanih materijala, dok su dolinski ledenjaci stvorili razgibanu površinu na kojoj su nastala podalpska jezera.
 • Na krajnjem jugu Njemačke pogled se otvara prema sjevernim vapnenačkim Alpama koje se uzdižu nad brdovitim obroncima.

Njemačka je razdijeljena na 4 pokrajinske jedinice:

 • Sjevernonjemačka nizina (nizinski pojas između Francuske i Rusije. Veće rijeke koje prolaze tim područjem su: Rajna i Laba
 • Njemački srednje visoki planinski pojas je dio širokog planinskog i brdskog pojasa koji se rasprostire od srednjeg dijela Francuske do Karpata.
 • Južna Njemačka (u većini je to nizinsko područje koje sječu riječne doline)
 • Bavarska visoravan (najviši njemački vrh Zugspitze - 2963m i poznata rijeka Dunav koja je dva puta dulja od rijeke Rajne)

Vrijeme i klima

 • Sjeveroistočni dio je pod utjecajem izrazito oceanske klime s blagim zimama i toplim ljetima,
 • prema Istoku i jugoistoku polako prelazi oceanska u kontinentalnu klimu sa sve hladnijim zimama,
 • najviše padalina padne na srednje visokom planinskom području i Alpama. Prema istoku količina padalina se smanjuje.
 • najhladnije područje je na prostoru Alpa na krajnjem jugu Njemačke.
 • najtoplija područja su na zapadnom dijelu Njemačke, što se pripisuje Zaljevskom toku.

Vremenska prognoza i vrijeme u proteklim godinama

Najbolje vrijeme za posjetiti Njemačka

Njemačka je zanimljiva za posjete tokom cijele godine.

Povijest

Njemačka ima izrazito bogatu povijest. Germanija je u atičko doba predstavljala teritorij koji se rastezao između rijeka Rajne, Labo i gornjeg toka Dunava, na kojem su živjela germanska plemena. Nakon podjele Franačke države, Germaniju dobiva Ludvik Njemački, unuk Karla Velikog. To je bio zametak kasnije nastalog Njemačkog carstva. Njemačka je kao država svoj put započela potpisivanjem ugovora u Verdunu. Reformacija koja je započela s Martinom Lutherom, njemačkim teologom i redovnikom. Početkom 16. stoljeća u velikoj je mjeri utjecala na vjerski, duhovni i društveni život u Njemačkoj. Reformaciju su podupirali prije svega građani i većina njemačkih knezova, dok su Hasburgovci držali stranu rimokatoličke crkve. Nakon mnogo uloženog napora i brojnih konflikata 1555. g. proglašena je jednakopravnost obiju vjeroispovijesti. 1618.g. situacija se ponovno zaoštrava, što dovodi do 30 godišnjeg vjerskog rata koji će kasnije eskalirati u europski sukob. Vestfalskim mirom 1648.g. država se raspada na brojne kneževine. 1848. godine započinje borba za ponovno ujedinjenje Njemačke. Ustanovljen je Frankfurtski parlament gdje je podržana ideja o ujedinjenju Njemačke pod vodstvom pruskog kralja koji je njemačku krunu odbacio zbog bojazni da ne izgubi vlast nad građanima. 1862. godine pruski kralj Wilhelm 1. započinje ujedinjavati Njemačku pod svojim vodstvom. Tako nastaje Njemačka koja je postojala do I. svjetskog rata. Njemačka je s usponom Adolfa Hitlerja na vlast 1939. g. započela II. Svjetski rat – jedan od najkrvavijih sukoba u povijesti čovječanstva. II. Svjetski rat završio je 8. svibnja 1945. godine s predajom njemačke vojske. Nakon rata je Njemačka podijeljena među ratnim pobjednicima (SAD-a, Sovjetskog saveza, Velike Britanije i Francuske). Prijestolnica Berlin bila je podijeljena na više sektora. Međutim, zbog razlike u mišljenima između Zapadnih sila i Sovjetskog saveza takav način upravljanja nije bio održiv. Zbog hladnog rata 1949. g. dolazi do podjele Njemačke na dvije države; parlamentarnu demokratičnu Saveznu Republiku Njemačku (SRN) i komunističku Njemačku Demokratsku Republiku (NDR). Do ponovnog ujedinjenja Njemačke došlo je tek u listopadu 1990. Danas je ujedinjena Njemačka uređena i suvremena država s jakim političkim i gospodarskim utjecajem u EU i u svijetu.

Hrana

Tipična jela

Najtipičnija njemačka jela su kobasice, postoji više od 1.000 vrsta kobasica, među kojima su najpoznatije: pečenica (Bratwurst), krvavica (Blutwurst), panirana kobasica (Weißwurst) i hrenovka (Frankfurter).

Najčešći prilozi su različite vrste krumpira, kupus (Sauerkraut) ili samo kruh i gorčica. Kobasica, krumpir i kiseli kupus su takozvana »Sveta trojica« te ujedno nezmjenjiv dio njemačke kuhinje. Ostala tipična jela su pečena kokoš, pečena patka ili guska, pečena svinjetina, crveni kupus, njoki, krumpir salata, pečen volovski rep, …

Od kolača su u Njemačkoj najpoznatiji schwarzwaldska torta od trešanja ili crna šumica (Schwarzwälder Kirschtorte), lübeški marcipan (Lübecker Marzipan) i nürnberški medenjaci (Nürnberger Lebkuchen). Svakako moramo spomenuti kebab koji je u Njemačkoj najprodavanija verzija brze hrane koju su u Njemačku sa sobom donjeli turski emigranti. Njemačka je prva uvela »modernu« varijantu čiji je sastavni dio i salata. Od slanih grickalica uz pivu Nijemci vole prigrist perec (Brezel, Bretzel), koji izvire iz srednjega vijeka. Pereca ima u različitim varijantama, od kojih i u slatkoj.

Restorani:

U Njemačkoj će svatko naći nešto za svoj džep i ukus. U svim većim i turističkim krajevima postoji raznolika ponuda lokalnih i međunarodnih restorana od najčešćih talijanskih restorana i pizzerija do azijskih restorana. Ručak od dva slijeda će vas u prosječnom restoranu koštati od 20 € do 30 € po osobi, uključujući i čašu vina ili piva. Cijene pića (uključujući i bezalkoholna) su iznenađujuće visoke i u jeftinijim restoranima. Obrok ćete u jeftinijim restoranima i kantinama platiti ispod 10 eura. U ponudi imaju i posebne dječje menije. Apartmani s kuhinjom su idealno rješenje ukoliko ne želite vaš budžet trošiti u restoranima. Njemačka je poznata i po jeftinoj i ukusnoj brzoj hrani od koje je najpoznatiji kebab. Sastavljaju ga tanke šnite hrskavog pilećeg mesa ili teletine, zelena salata, rajčica, krastavac, kupus i bijeli luk te obavezno preljev. Izabrati možete jogurtov, češnjakov ili pikantni preljev.

Piće

Njemačka je zemlja u kojoj piće predstavlja iznimno važan element kulture i običaja. Poznati Oktoberfest jedan je od tradicionalnih festivala posvećen pivu koji se organizira svake godine u Münchenu. Jedan je od najvažnijih događaja u godini. Nijemci, naime, piće iz hmelja naprosto obožavaju. Najveće količine piva popije se upravo na Oktoberfestu i 23. travnja, kada se slavi dan njemačkog piva (Tag des deutschen Bieres). Pivo je u Njemačkoj najomiljenije piće. Poznaju više vrsta te ga razlikuju po boji, svijetla (helles bier) i tamna piva (dunkles Bier), miješana piva te limunade ili oranžade koje nazivaju radler. Piva je u Njemačkoj i važan izvozni proizvod. Poznato je da Njemačka proizvodi i dobro vino i različita druga alkoholna pića. Najpoznatije žestoko piće je Jaegermeister, jak liker napravljen od 56 vrsta različitog bilja. Nijemci vole popiti i različite vrste žestokog pića ili vočnih likera kao što su Kirschwasser, žestica iz češnjakovog soka. Druga dva zanimljiva pića su Apfelwein (njemačka varijanta cidera) i Wassail (vruć, začinjen punč), kojeg tradicionalno poslužuju po zimi, posebice za Božić i Novu godinu.

Shopping

Njemačka je raj za kupovinu, preplavljena je trgovačkim ulicama i centrima. Najomiljenije i najživahnije trgovačke ulice u Njemačkoj su:

 1. Shopping Street Köln: Schildergasse u središtu grada Kölna je najopterećenija trgovačka ulica u Europi.
 2. Shopping street München: započinje na Marienplatzu u središtu starog gradskog trga Kaufinger - i Sendlingerstraße
 3. Shopping Street Frankfurt:. Trgovačka ulica Zeil, područje između Konstablerwache i Hauptwache poznatija kao "Fifth Avenue"
 4. Shopping Street Düsseldorf:. Najelegantniji trgovački bulevar u Njemačkoj - Königsallee (King Avenue), ili "Kö", kao što je nazivaju domaćini.
 5. Shopping Street Hamburg:. Najomiljenija trgovačka ulica je Mönckebergstraße ili kratko "Mo" kreće od glavnog željezničkog kolodvora do bogato ukrašene gradske vijećnice.
 6. Shopping Street Berlin:. Najomiljenija trgovačka ulica je Kurfürstendamm ili jednostavnije Ku'damm, oko 3 km dug bulevar s međunarodnim dućanima (Zara, H & M, Mango, Esprit), hotelima, restoranima i kinodvoranama.

Porez na dodanu vrijednost u Njemačkoj iznosi:

 • standardna stopa PDV: 19%
 • niža stopa PDV: 7% (vrijedi za hranu, knjige i tisak, javni prijevoz, smještaj u hotelu i drugi osnovni pribor).
 • oprošteno plaćanje PDV: financijske usluge, zemljišta i zgrade, zdravstvene usluge i obrazovanje.

Ako niste državljani EU možete tražiti povrat poreza na dodanu vrijednost.

Gospodarstvo i ekonomija

Osnovne gospodarske informacije o Njemačkoj Njemačka spada među najrazvijenija gospodarstva na svijetu, trenutno je iza SAD-a, Kine i Japana. Na području vanjske razmjene, Njemačka izvozi trećinu vrijednosti BDP te je najveća izvoznica robe.

Najvažniji gospodarski centri u Njemačkoj su regija Ruhr (visokotehnološko i uslužno područje), München i Stuttgart (visoka tehnologija, automobilska industrija), Rheinland (kemikalije), Frankfurt/Main (financije), Hamburg (luka, Airbus, mediji), Berlin i Leipzig. Najvažniji sektori njemačkoga gospodarstva u 2016. bili su industrija (25,6%), javna uprava, obrana, obrazovanje, zdravstvene djelatnosti i socijalna skrb (18,4%), veleprodaja i maloprodaja, prijevoz te usluge smještaja i prehrane (15,7%). Trgovina unutar EU-a čini 59% njemačkog izvoza (Francuska 8%, Ujedinjena Kraljevina 7% i Nizozemska 7%), a kad je riječ o državama izvan EU-a, 9% izvozi se u Sjedinjene Američke Države i 6% u Kinu. Kad je riječ o uvozu, 66% uvozi se iz država članica EU-a (13% iz Nizozemske, 7% iz Francuske i 6% iz Belgije), a kad je riječ o državama izvan EU-a, 7% uvozi se iz Kine te 5% iz Sjedinjenih Američkih Država. Njemački gospodarski rast je stabilan, osnažuje ga prije svega rast domaće potražnje i bolji uvjeti na tržištu rada, viši prihodi domaćinstva, pozitivno raspoloženje i rastuće investicije.

Bonitetne ocjene Njemačka ima izvrsne ocjene bonitetnih agencija:

Standard & Poor: AAA

Moodys: Aaa

Fitch: AAA

Kultura

Njemačka je zemlja velikog broja izuzetnih umjetnika, filozofa i znanstvenika. Neki od njih su: Klasična glazba- najpoznatiji njemački skladatelji koje slušamo i danas: Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethovn, Johannes Brahms, Richard Wagner te Gustav Mahler. Među brojnim njemačkim pjesnicima i piscima najpoznatiji je Goethe (Faust) i svakako bajkovita braća Grimm. Zlatno doba njemačke filozofije označio je poznati Emanuel Kant koji je ujedinio racionalizam i empirizam. Hegel je stvorio filozofiju apsolutnog idealizma. Marx je preuzeo okvir i tekst Heglove filozofije, no idealističke vrijednosti zamijenio je materijalnim. Nietzsche je napao postojeći moral. Iz bogatstva ideja tih filozofa još se i dans crpe najnoviji smjerovi. Arthur Schopenhauer, jedan od najvećih filozofa zadnjih stoljeća, je popravio i dopunio Kanta. Nakon Schopenhauerja vidniju je ulogu zauzeo njemački filozof Schelling sa svojom filozofijom prirode.

Njemačka ima jaku tradiciju na području grafike, kao što su drvorez i graviranje. Važan doprinos ovoj grani dao je njemački zlatar i izumitelj Johannes Gutenberg koji je izumio tisak s pokretljivim kovanim slovima i uzrokovao pravu revoluciju na području tiskanja knjiga (Gutenbergova biblija - 1455.g.).

Među tvorce filmske umjetnosti važan je prvi nijemi znanstvenofantastični film Metropolis (1927.) u režiji Fritz Langa, dok se s prvim većim njemačkim zvučnim filmom Plavi anđeo (Der blaue Engel) tri godine kasnije proslavila Marlene Dietrich. Njemačka je bila u početku 20. stoljeća mjesto nastanka novog avangardnog slikarskog smjera – ekspresionizma. Najvažnije ekspresionističke slikarske grupe bile su Die Brücke (Most) i Der Blaue Reiter (Plavi jahač).

Njemački umjetnici zastupljeni su i u svim fazama arhitektonske umjetnosti (romanika, gotika, klasicizam, barok, rokoko i renesansa). To se odražava na brojnim katedralama, dvorcima i javnim zgradama. Jedan od najpoznatijih primjera klasicističke umjetnosti su Brandenburška vrata. Palača dvoraca Charlottenburg i Sanssouci primjeri su baroka i rokokoa. Henry van de Velde bio je svestrani dizajner, slikar i arhitekt iz kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bio je inicijator osnivanja Bauhaus škole. Među znanstvenicima je najvažniji njemački fizičar Albert Einstein čiji je veliki doprinos bio u razumijevanju svemira – od atoma do zvijezda i galaksija. Za znanstvene dosege primio je Nobelovu nagradu. Zvijezde i druga nebeska tijela bilo je moguće promatrati putem astronomskog teleskopa kojeg je u 16. stoljeću izumio njemački astronom Johannes Kepler. Promatranjem Marsa došao je do zakona o gibnju planeta, kojeg nazivamo Keplerovi zakoni. Wilhelm Röntgen otkrio je rendgenske zarke. Nema sumnje da je Njemačka ponosna na svoje izumitelje među kojima moramo spomenuti moderni (benzinski) automobil Karla Benza.

Jezik

Službeni jezik Savezne Republike Njemačke je njemački jezik (Deutsch) koji spada pod zapadnu granu germanskih jezika. Njemački jezik kao materinji jezik koristi četvrtina stanovnika EU. Njemački spada među najveće svjetske jezike, te ga po svijetu govori oko 140 milijuna ljudi. Treći je najomiljeniji jezik na svijetu i drugi u Europi (iza engleskog jezika). Njemački jezik govore prije svega u Njemačkoj, Austriji, Lihtenštajnu, većem dijelu Švicarske, Luksemburgu, Južnom Tirolu u Italiji, u dijelu Šlezije u Poljskoj, u istočnim provincijama Belgije, dijelovima Rumunjske te u Alzaciji u Francuskoj. Njemačkom jeziku pripadaju dvije glavne narječne grupe: gornjenjemački i donjenjemački jezik. Gornjenjemački književni jezik bazira se na jeziku iz 16. stoljeća i proizlazi iz saksonske kneževine. Martin Luther se proslavio upotrebom upravo te varijante u prijevodu Svetog pisma te se ova varijanta upravo preko Biblije raširila pi cijeloj Njemačkoj i istisnula donjenjemačko narječje kao službeni jezik sjevernog djela Njemačke.

Obrazovanje

Njemačka nudi mnoge mogućnosti obrazovanja, pa i za one koji ne govore najbolje njemački. Mogućnosti su brojne, od učenja penjanja do radionica crtanja na porculanu u Meissenu, vinskog seminara u selu Mosel do tečaja u rezbarstvu u Schwarzwaldu ili tečaja kuhanja u Berlinu. Najbolji izvori informacija o ponudi na lokalnom nivou su turistički uredi. Za učenje njemačkog možete platiti privatnog učitelja ili se upisati u neku od jezičnih škola. Među najboljima i najuglednijima je Goethe Institut (www.goethe.de). Programi su primjereni za sve nivoe znanja, traju nekoliko tjedana i možete ih naći u 16 njemačkih gradova. U Njemačkoj za svu djecu važi devetogodišnja obaveza školovanja, počevši najkasnije od šeste godine. Pohađanje javnih škola je besplatno. U pravilu, djeca pohađaju od svoje šeste godine niže osnovne razrede u trajanju od 4 godine. U produžetku postoje razne škole za daljnje obrazovanje: viši razredi, gimnazija, realna gimnazija, itd. Njemačka ima više sveučilišta koja nude ljetne škole, neke i u engleskom jeziku. Internetska stranica Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD, pristojna je za akademsku razmjenu; www.daad.de) je baza podataka o raspoloživijim programima.

Tržište rada

S 30.lipnjem 2015. završena je prva faza prijelaznog razdoblja pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji, što bi značilo da hrvatski radnici od 1. srpnja 2015. mogu raditi u Njemačkoj bez ograničenja. Od 1. srpnja 2015. i hrvatska poduzeća koja se bave gradnjom, čišćenjem zgrada i uređenjem interijera mogu bez ograničenja slati svoje radnike u Njemačku i u tom sektoru nuditi svoje usluge.

Sigurnost

Njemačka je sigurna zemlja s niskim stupnjem kaznenih djela. Krađe te ostala kaznena dijela počinjena nad turistima iznimno su rijetke. Usprkos tome, malo opreznosti u glavnim turističkim krajevima, gdje možete postati žrtvom manjih krađa (kao npr. novčanika, mobitela, …), neće škoditi. Na željezničkim kolodvorima budite oprezni jer ima ovisnika koji vas mogu gnjaviti, posebice u noćnim satima. Postoji opasnost od pokušaja ponavljanja terorističkih napada, te su zbog toga povećane mjere sigurnosti iz predostrožnosti u javnim zgradama, prijevoznim središtima te prilikom održavanja važnijih događanja i većih javnih okupljanja. U slučaju pogoršanja sigurnosne situacije preporučuje se praćenje uputa lokalnih vlasti i medija, informacija i priopćenja mjerodavnih institucija, te kontaktiranje Veleposlanstva RH u Berlinu (+49 30 2191 5514).

Zdravlje

Njemačka ima odličnu zdravstvenu zaštitu i mrežu zdravstvenih ustanova. U državi možete koristiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju dobijete u HZZO-u. U slučaju liječenja važno je da svu dokumentaciju sačuvate zbog mogućih kasnijih obračuna troškova. Kartica vrijedi samo u primjeru hitnih zdravstvenih usluga. ZZZS

Njemačka nema rizičnih područja zato cijepljenje nije potrebno. Njemačka ima u pravilu na raspolaganju sve vrste lijekova, no dobro je da sa sobom ponesete nužne lijekove, posebice ako ste se uputili u teže dostupne krajeve (npr. u planine na planinarenje).

Telekomunikacije

Telefon

Njemački međunarodni pozivni broj je 0049. Brojevi 0800 i 00800 su besplatni. 0180 su brojevi usluga koji su načelno skuplji od lokalnog poziva. Izbjegavajte brojeve s prefiksom 0900 jer se radi o komercijalnim uslugama, koje su obično skupe. U njemačkom telefonskom broju (npr. u obliku +49 351 1234567) prva dva mjesta su pozivni broj države, naredna tri broja regijski broj, dok ostali brojevi predstavljaju "lokalni" dio broja.

Besplatnu mrežu u Njemačkoj osiguravaju četiri mobilna operatera (T-Mobile, Vodafone, E-Plus i O2), što omogućuje odličnu pokrivenost signalom. Svi mobilni operateri nude svoje usluge na frekvenciji od 900 do 1800 Mhz. Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije Euro tarifa, te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe.

Nijemci vlastite mobilne telefone nazivaju "handy" (u njemačkom se izgovori "hendi")

Internet

Pristup internetu preko WiFi veze danas je činjenica i potreba, stoga ne čudi da su internetske kavane, zbog besplatnog pristupa internetu u trgovinama, restoranima, hotelima i kavanama, polako u zatonu. Svi hoteli nude pristup internetu, iako se pristup može razlikovati po načinu korištenja (u jeftinijim hotelima nude wifi besplatno (npr. Motel One) ako ste rezervirali noćenje s doručkom). Besplatan pristup internetu moguć je u zračnim lukama i željezničkim kolodvorima.

Pošta

Deutsche Post je njemačka državna pošta koja uz ostale međunarodne tvrtke (DHL) osigurava i izvodi poštarske usluge. Slanje razglednica unutar zemlje košta 0,45 € i 0,75 € izvan. Markice je moguće kupiti u pošti, kioscima ili automatima. Poštanski sandučići su žute boje i nalaze se u blizini same pošte.

Običaji

Njemačka je zemlja pravila. Kod Nijemaca je najveće nepisano pravilo točnost zato ni u kojem slučaju ne kasnite ili ranite na događaje. Nijemci u pravilu ne vole neproduktivne razgovore. Kod prvog upoznavanja primjereno je predstavljanje i rukovanje. Manja pozornost u obliku manjih poklona (buket za žene, vino za muške) je prihvatljiva i dobrodošla, dok ljubljenje prilikom upoznavanja nije primjereno. Potrebno je namijeniti veću pozornost na pravilno adresiranje osoba te na pravilan izgovor imena osoba. Uljudno je pozdraviti prolaznike na ulici (prije svega u manjima sredinama). Nijemci su zagovornici lijepog ponašanja kod kuće, na poslu i u slobodno vrijeme. Na cesti očekuju da se strogo držite prometnih znakova. Ne trpe kad se gosti u njihovom domu ponašaju previše udomaćeno. Ne nazivajte ih nakon 22:00 niti prije 9:30 sati ujutro. Na telefon se uvijek predstavite. Starije osobe nije primjereno zvati niti popodne između 13:00 i 15:00 sati. Prije jela primjereno je zaželjeti Guten Apetit te nije primjereno ustati dok svi ne pojedu. Iako se Nijemci rado druže pravilo je da svatko plaća svoje. Nije primjereno raspravljati o političkim temama, naročito ne o nacizmu.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Od 1. srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Njemačku i s osobnom iskaznicom. Ne postoji službena obveza stalnog nošenja putovnice ili osobne iskaznice, ali predlažemo da sa sobom uvijek nosite identifikacijsku ispravu (putovnicu ili osobnu iskaznicu). U slučaju krađe ili gubitka osobnih dokumenata, potrebno je to prijaviti njemačkoj policiji, a nakon toga obratiti se Veleposlanstvu ili najbližem Generalnom konzulatu radi pribavljanja putnog lista za povratak u Hrvatsku. Također se preporučuje da se prije puta naprave preslike osobnih dokumenata i/ili da se njihove skenirane verzije pohrane u elektroničkom obliku.

Avionom

Njemačka je dostupna preko najvažnijih međunarodnih zračnih luka koje se nalaze u Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Berlinu, Kölnu, Hamburgu i Stuttgartu.

Glavno raskrižje letova u Njemačkoj predstavlja Frankfurt (München je sekundarno) koja je ujedano i jedna od četiri EU interkontinentalne zračne luke. Zanimljivo je da su zračne luke u Frankfurtu, Düsseldorfu, Köln i Bonnu povezane putem programa za brze ICE vlakove.

Prilikom odabira niskocijenovnih prijevoznika (easyJet, Ryanair, Germanwings, Wizz Air) obratite pažnju na konačnu cijenu prijevoza obzirom na vjerojatnost velike udaljenosti zračne luke i s tim povezanim troškovima. U vrijeme godišnjih odmora Njemačka je za određene destinacije lakše i jeftinije dostupna (npr. Air Berlin na relaciji do sredozemnih turističkih destinacija).

Autobusom

Njemačka je ciljna destinacija mnogih međunarodnih autobusnih prijevoznika. Mnoge su članice Eurolinesa, najveće međunarodne udruge. Njemački partner Eurolinesa je Touring. Osim navedenih, prijevoze iz raznih dijelova Europe osiguravaju i mnogi drugi neovisni prijevoznici.

Automobilom

Njemačka ima zemljopisno dobro pokrivenu, sistematički uređenu, suvremenu i učinkovitu infrastrukturu brzih, regionalnih i lokalnih cesti, koje su u pravilu sve na najvišem nivou. Prilikom ulaska u državu vozači za korištenje autoceste trenutno ne plaćaju cestarinu iako Njemačka o uvođenju iste ozbiljno razmišlja.

Vlakom

Njemačka osigurava redovite linije prema svim susjednim državama, prije svega Švicarskom, Poljskom, Nizozemskom, Danskom, Češkom republikom i Austrijom kao i drugim (npr. Italijom, Mađarskom), prema kojima je osigurana dobra povezanost pomoću vlakova EuroCity. Osim navedenog, Njemačka ima više pruga za putovanje brzim ICE vlakovima koji povezuju veće gradove (npr. Pariz, Strasbourg, Amsterdam) drugih država.

Brodom

Njemačka ima redovite međunarodne trajektne linije sa skandinavskim državama. Ishodište za većinu njih predstavljaju Kiel i Schleswig-Holstein, neke od popularnih linija su:

 • Lübeck i Sassnitz povezuju gradove Kaliningrad, Saint Petersburg u Rusiji, dok je iz Sassnitza moguće putovati u Rønne u Danskoj i Trelleborg, Švedska.
 • Kiel je povezan s gradovima Gothenburgom u Švedskoj, Klaipedom u Litvi i glavnim gradom Norveške Oslom,
 • Rostock nudi veze s Helsinkijem (Finska), Trelleborgom (Švedska) i Gedser (Danska).
 • Travemuende povezuje Helsinki (Finska), Malmö i Trelleborg (Švedska) te Ventspils i Liepaja u Latviji.
 • Puttgarden je povezan s gradom Rødby u Danskoj.

Transport po destinaciji

Osim vlastitim prijevozom, putnici po Njemačkoj putuju prije svega vlakom ili rent-a-car-om. Ako se pokaže da je vlak ili najam automobila za vas preskupa varijanta putovanja, još vam uvijek ostaje mogućnost organiziranog dijeljenja vožnje automobilom.

Avion

Njemačka ima dobro uređen zračni promet koji je organiziran u skladu s njemačkom efikasnošću, te je putovanje po državi prilično jednostavno. No istina je i da ćete za veću brzinu plaćati višu cijenu.

Vlak

Njemačka je zemlja u kojoj je brz i cjenovno pristupačan prijevoz vlakom, koji pokriva cijelu državu, zajamčen. Vožnja od Münchna do Hamburg obično traje oko 6 sati, što je dva sata manje nego automobilom. Vlakovi na dulje relacije, kao i mnogi regionalni vlakovi, u državnoj su vlasti (Deutsche Bahn). Informacije o prijevozima naći ćete na njihovim web stranicama. Veći njemački gradovi povezani su s ICE (InterCity Express) i redovnim vlakovima InterCity. ICE vlakovi sposobni su doseći visoke brzine (330 km/h), no brzina je zbog infrastrukture ograničena na 160 km/h, samo na nekim dijelovima pruge moguće su veće brzine (do 300 km/h) na tzv. "Neubaustrecke". Naravno, brzina se odražava i na cijene koje su onda više (npr. Frankfurt-Köln, oko 180 km, karta košta oko 67 €). Putovati možete i InterCity (IC) i EuroCity (EC) vlakovima koji su povezani s većinom europskih gradova. Redovne karte možete nabavite preko weba, na prodajnom aparatu, na blagajni željezničkog kolodvora ili u slučaju žurbe neposredno u vlaku kod konduktera (10% dodatak, dok u slučaju oznake Einstieg nur mit gültigem Fahrausweis, karta vas može koštati i dodatnih 40 EUR). Prilikom korištenja lokalnih vlakova u većim gradovima budite pozorni na tarife. Naime, zna se dogoditi da karta osnovne tarife (Verkehrsverbund - VB) u slučaju prestupanja (bez obavijesti) poskupi (moguće na području velikih gradova kao što su Berlin ili Frankfurt). Kartu za lokanu VB morati ćete potvrditi na automatima, koji stoje na peronima i s čime potvrđujete valjanost. Postoje različiti popusti za različitu vrstu putovanja, koje jamče usluge Sparpreis, Bahncard, Schönes-Wochenende-Ticket ili njemačka varijanta Rail Pass i sl.


Automobil

Njemačka cestovna infrastruktura je svjetski poznata. Svojim korisnicima nudi odlične uvijete mobilnosti po cijeloj državi. Lokalne i regionalne ceste, kao i autoceste, odlično su održavane i jasno označene. Za osobne automobile se cestarina trenutno ne plaća iako se o tome ozbiljno razmišlja.

Autobus

U 2013. g. je Njemačka promijenila propise i posljedično povećala opseg autobusnih prijevoza za veće udaljenosti. Zajamčeni su različiti višednevni aranžmani prijevoza koji kreću iz većih gradova te su jeftiniji od prijevoza vlakom. Usluga prijevoza je kvalitetna te nudi različite popratne usluge (Wi-Fi, električne utičnice te prijevoz bicikli). Regionalne i lokalne autobusne linije također imaju isprepletenu gustu mrežu. Lokalne su u pravilu označene s slovom E, dok regionalne sa slovom S (i SB kao regionalno i lokalno) ili X (lokalno u Berlinu). Gradski autobusi mogu biti označeni i kao BB, C ili O.

Dijeljenje vožnje automobilom

Dijeljenje vožnje automobilom (Ride-sharing) vrlo je popularan način prijevoza u njemačkoj koji jamči niže cijene od cijena putovanja vlakom. Potrebne informacije o toj vrsti usluge naći ćete na web stranici mitfahrgelegenheit.de,,. Besplatni prijevozi navodno su jamčeni preko Blablacar.

Taksi

Njemačka je s Taksi službama dobro pokrivena. Dobrodošla je i usluga Taxi Hotline 22456 do koje imaju pristup sve njemačke mobilne telefonske mreže i košta 0,69 EUR na minutu po cijeloj Njemačkoj, u gradovima s više od 5000 stanovnika. Automatskoj sekretarici kažete ime grada i ta će vas povezati s lokalnim taksi prijevoznikom. Usluga je dostupna na njemačkom i engleskom jeziku.

Bicikla

Njemačka je za bicikliste pristupačna destinacija koja nudi brojne dobro označene biciklističke staze. Staze su relativno duge te se ponekad pružaju uzduž prometnica. Ukoliko biciklistička staza ide po pločniku, dodatno je označena. Željeznički kolodvori, trgovačka središta i hoteli pružaju prostore za sigurno odlaganje vaših bicikli. Moguć je prijevoz bicikli na regionalnim vlakovima. Ako usluga nije uključena u cijenu, kod kraćih vožnji ćete morati doplatiti 5 eura, dok se za veće udaljenosti plaća 9 eura na dan (odnosno 6 € s BahnCard). Uslugu je potrebno prethodno rezervirati. Imajte na umu da prijevoz bicikli s brzim vlakovima (ICE, Thalys, TGV) nije moguć.

Brod

Njemačka nema unutarnjih redovnih linija brodskih putničkih usluga, no turistički izleti i prijevozi na vodenim područjima (npr. po rijekama i jezerima te sjevernom i baltičkom moru) su organizirani.

Spavanje i smještaj

Njemačka nudi mnogobrojni i raznovrsni smještaj od najprestižnijih hotela do hostela, B&B soba i kampova.

Hoteli

U Njemačkoj je prisutna većina međunarodnih hotelskih lanaca u svim većim njemačkim gradovima. Njemačka razvrstava hotele obzirom na kvalitetu od 1 do 5 zvjezdica. Obzirom da se radi o neovisnom ocjenjivanju, ocjena je stvarno pouzdana. Cijena noćenja obično uključuje doručak i ima već uračunat porez. Najskuplji hoteli nalaze se u Münchnu i Frankfurtu. Naravno, naći ćete i hotele pristupačnijih cijena kao recimo u hotelskim lancima Motel One ili Ibis.

Hosteli

Kao i u drugim zemljama tako i Njemačka nudi hostele koji se dijele na međunarodna omladinska prenoćišta ("Jugendherbergen") te neodvisne hostele. U ponudi je više od 600 omladinskih domova koje ćete naći i u većim i manjim gradovima. Za noćenje morate biti član organizacije, što praktički znači da u slučaju da članstva nemate, morate platiti višu cijenu usluge. Obično je to noćenje s doručkom u obliku švedskog stola. Njemačka ima i dosta hostela koji su u privatnom vlasništvu te su cijenovno dobra alternativa hotelima. Polovina hostela učlanjena je u Backpacker Network Germany. Najviše ih ima u većim gradovima, Berlinu, Münchenu, Dresdenu i Hamburgu, dok su rjeđi na selu. Mali hosteli su poznati po gostoljubivosti i domaćoj atmosferi te su odlično mjesto za upoznavanje drugih putnika. Više informacija o hostelima u Njemačkoj moguće je naći na web stranici Gomio ili preko međunarodnih agencija Hostelsclub, Hostelworld & Hostelbookers.

Kampiranje

Njemačka je bogata kampovima koji se infrastrukturno dosta razlikuju. Poznato je da njemački automoto klub ADAC ocjenjuje kvalitetu ponude što predstavlja korisno pomagalo. Članovi mogu iskoristiti različite popuste njihovih usluga. Kampiranje (npr. negdje na selu) je bez dozvole vlasnika zemljišta u Njemačkoj nezakonito. U slučaju da bi htjeli prespavati u šumi morate biti pozorni na upozorenja vezana na aktivnosti lovačkih društava ili vojske.

Sljedeća destinacija