Portugal

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Portugal je država u zapadnoj Europi s bogatom kulturnom baštinom, živahnim gradovima te lijepim smirujućim zavičajem. Nalazi se na Iberijskom poluotoku. Na zapadu i jugu Portugal zapljuskuje Atlantski ocean, dok na istoku graniči sa Španjolskom. Portugal donosi pregršt mogućnosti i zanimljiv je kako avanturistima, surferima tako i ljubiteljima arhitekture i gastronomskih delicija. [1] je država koju je svakako vrijedno posjetiti!

Fotogalerija atrakcija

Pomoč:Učitavanje slika


Putopisi

+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 51 minuta

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Lisabon: Grad na sedam brežuljaka, glavni je grad Portugala od 1249. godine.
 2. Porto: Drugi najveći portugalski grad.
 3. Madeira: Otok usred Atlantskog oceana, a dio je Portugala.
 4. Funchal: Najveći i ujedno glavni grad otoka Madeira.
 5. Albufeira: Glavno turističko odredištr u regiji Algarve.
 6. Lagos: Obalni grad u regiji Algarve.
 7. Sao Miguel: Najveći i najnaseljeniji otok u otočju Azori.
 8. Coimbra: Grad u kojem se nalazi najstarije sveučilište u Portugalu i deveto najstarije sveučilište na svijetu.
 9. Portimao: Drugi najveći grad u regiji Algarve.
 10. Guimaraes: -Gradić na sjevernom djelu Portugala.
 11. Sintra: Grad u centralnom dijelu Portugala, poznat po svojoj arhitekturi.
 12. Faro: Najveći i ujedno glavni grad regije Algarve.
 13. Evora: Srednjovjekovni grad s rimskim ostacima.

Skriveni krajevi

Aktivnosti

Korisne informacije

Glavno GRAD: Lisabon

Valuta: Euro (€)

Broj stanovništva: 10.605.870 (2006.)

Električna struja: 220V/50Hz (Europska utičnica)

Pozivni broj države: 00351

Vremenska zona : Zimski: UTC, Azori (UTC-1) ; Poletni: UTC+1, Azori (UTC)

Telefon za hitnu pomoć: 112

Domena: .pt

Veličina države: 92,391 km²


Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

KartaPortugal

Dinamična karta

Regije

Gradovi:Porto, Braga...

Sjeverni Portugal karakterizira povijesno bogata regija u kojoj se nalazi drugi najveći grad, Porto. To je ujedno regija bogate gastronomije s odličnim vinima i ribljim specijalitetima.

Gradovi:Coimbra, Averio...

U toj se regiji nalazi grad Coimbra u kojem je smješteno deveto najstarije sveučilište na svijetu. U toj regiji nalazi se i gradić Averio, za kojeg kažu da je Portugalska Venecija.

Gradovi:Lisabon, Evora...

To je regija prepuna prekrasnih plaža, povijesnih gradova te je poznata po svojoj bogatoj gastronomiji. Lisabon koji dominira ovom regijom, ujedno je i glavni grad Portugala.

Gradovi:Faro, Beja...

Pokrajna [Algarve]] je najjužnija pokrajina Portugala i jedna je od najomiljenijih europskih destinacija za odmor.

Gradovi:Horta, Ponta Delgada...

Azori su portugalsko otočje i istoimena autonomna regija u sjevernom Atlantiku. Vulkanskog su porijekla, te predstavljaju svojevrsnu oazu mira s prekrasnom prirodom.

Gradovi:Funchal, Calheta...

Za ovu regiju kažu da je to kraj vječnog proljeća, te da predstavlja "dragulj Atlantika".

Značajke regije

Vrijeme i klima

Iako Portugal nije velika država, vrijeme i klima se na sjeveru i jug, te obali i unutrašnjosti razlikuju. Ljeta su u prosjeku topla do vruća s temperaturama od 25°C na sjeveru, pa sve do 30°C na južnom dijelu oko obalnog područja. U unutrašnjosti Portugala temperature mogu narasti i do 45°C, ali ne svake godine. Temperature po noći kreću se između 15°C i 20°C, dok su u višim krajevima još i niže. Zimski prosjek se kreće od 15°C do 20°C po danu te od 5°C do 10°C po noći. Temperature u unutrašnjosti i višim predjelima mogu se spustiti i ispod 0°C, a ponekad i do -10°C. Također, snijeg u tim krajevima nije neuobičajena pojava te obično zapadne u razdoblju od prosinca do veljače.

Vremenska prognoza u proteklim godinama

Najbolje vrijeme za posjetiti Portugal

Najbolje vrijeme za posjetu Portugalu je u razdoblju od travnja do listopada. Posjet otočnim regijama Madeira i Azori možete planirati i u kasnu jesen i zimi.

Povijest

Portugal je zemlja bogate povijesti. Njenu povijest možemo podijeliti na četiri razdoblja.

 1. Razdoblje prije Rimljana - Ime Portugal proizlazi iz naziva srednjovjekovnog morskog gradića i luke Portus Cale. Najprije se to ime koristilo za manje područje, a od 12. st. koristi se za cijeli prostor države. Na današnjem području Portugala živjeli su starosjedioci, a kasnije su se doselila i keltska plemena.
 2. Razdoblje Rimljana - Rimljani su s osvajanjem portugalskog područja započeli oko 219 pr. n. e., te ga osvojili tek 200 godina kasnije. Dotadašnje stanovništvo nasilno su protjerali. Osvajanje su započeli na jugu i nastavili prema sjeveru, gdje im nije sve išlo tako glatko, obzirom da su ih tamo dočekala organizirana plemena, koja su im pružala žestoki otpor. Do pobjede su Rimljani došli prevarom. Naime, potkupili su članove jednog od plemena, te su ovi ubili svoga vođu, a Rimljani dobili priliku osvajanja sjevernog dijela Portugala, što im je kasnije i uspjelo. Centar je tada bio gradić Pax Julia (današnja Beja). Područje današnjeg Portugala je 27. godine postalo dio rimske provincije Luzitanija. Kasnije se sjeverni dio ocijepio i preimenovao u Galiciju s glavnim gradom Bracara (današnja Braga). Ostaci rimske povijesti i kulture mogu se naći na cijelom ovom području.
 3. Germanska kraljevstva - U 5. stoljeću su područje današnjeg Portugala napali i osvojili Germani. Nakon osvajanja započinju s planiranim naseljavanjem krajeva oko rijeka Cávado i Homem.
 4. Maurska prevlast i rekonkvista - 711. godine je Iberski poluotok napalo sjeverno afričko pleme Mauri, međutim 868. godine osvojen teritorij gube, te ga ponovno osvajaju Goti. Portugal je bio priznat kao država 1143. godine i to uz veliku pomoć svete stolice. Glavni grad je 1255. godine postao Lisabon, te od tada pa nadalje Portugal svoje granice nije značajno mijenjao. Portugal ima s Engleskom iz 1386. g. sklopljen ugovor Treaty of Windsor, koji predstavlja savezništvo među državama.

Hrana

Portugal je poznat po svojim gastronomskim specijalitetima. Kuhinja je vrlo raznolika, začinjena i aromatizirana začinskim biljem. U svojim jelima najviše koriste ribu i plodove mora. Najznačajnije jelo im je Bacalhau, odnosno usoljeni bakalar. To je jelo koje se radi na različite načine, govori se da postoji čak 365 načina pripreme ovog jela – svaki dan na drugi način. U Portugalu su mišljenja da svaki ručak mora započeti juhom. Najpopularnija juha je 'caldo verde – juha iz kelja, krumpira i dimljene kobasice.

Piće

U Portugalu je daleko najpopularnije piće vino. Većina Portugalaca pije crno vino, manje bijelo. Njihovo posebno vino je Vinho Verde - zeleno vino, kojeg najčešće poslužuju uz ribu.

Portugalci se alkohola teško odriču, iako su kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju vrlo visoke. Njihovi običaji nalažu da se vino pije za vrijeme, kao i poslije obroka da se hrana lakše probavi.

Shopping

Plaćanje karticom omogućeno je gotovo svugdje. Napojnica nije nužna, te se kupac sam odlučuje da li je ostaviti ili ne. Obzirom da ćete u Portugalu naći mnoštvo starih gradića kao i modernih trgovačkih centara, mogućnosti za odlazak u kupovinu su ogromne. Možete se uputiti na seosku tržnicu ili u moderne trgovačke centre. Sve ovisi o vašim željama.

Gospodarstvo i ekonomija

Portugal je jedna od država koju je recesija najviše pogodila. Zbog recesije se država morala zadužiti za 78 milijardi eura. U zamjenu je vlada morala izglasati mnoge mjere štednje za smanjenje javne potrošnje. Najviše gospodarskih tvrtki nalazi se na području Lisabona i Porta. U prošlosti je prevladavala tekstilna industrija te proizvodnja obuće, pića, namještaja i pluta - Portugal je najveći proizvođač pluta na svetu. Danas je glavnu ulogu u gospodarstvu preuzela uslužna djelatnost.

Kultura

Portugalsku kulturu oblikovali su neprestani utjecaji drugih naroda, koji su se naseljavali na tom području. Portugal se može pohvaliti s mnogo arhitektonskih bisera, među kojima su: toranj Belém u Lisabonu, samostan Jerónimos, Serralves te Casa da Música. Neki među njima uvršteni su i na UNESCOV popis za zaštitu kulturne baštine.

Jezik

Službeni jezik u Portugalu je Portugalski jezik.

Obrazovanje

Portugalski obrazovni sustav je kao i u Hrvatskoj podijeljen na više razina. Od predškolskog odgoja do sveučilišta. U Portugalu, u gradu Coimbra, nalazi se deveto najstarije sveučilište na svijetu. Sveučilište djeluje od 1290. godine. Najveće sveučilište u Portugalu je u Portu.

Rad

U državama članicama Europskog gospodarskog prostora (EGP) 1 slobodno kretanje radnika temeljno je pravo kojim se građanima jedne države EGP-a dopušta rad u drugoj državi EGP-a pod istim uvjetima koji vrijede i za građane te države članice. Tijekom prijelaznog razdoblja od najviše 7 godina mogu se primjenjivati određeni uvjeti kojima se ograničava slobodno kretanje radnika iz, u i među tim državama članicama. Portugal ne primjenjuje nikakva ograničenja pristupa svojem tržištu rada na građane Hrvatske. Više informacija naći ćete na: [2]

Sigurnost

Portugal je načelno sigurna država, te turisti rijetko imaju probleme. Ipak, nekih se je stvari potrebno držati. U većim gradovima ne nosite vrijedne stvari sa sobom, nakit i druge vrijedne stvari ostavite u hotelskim sobama. U gradovima kao što su Lisabon i Porto veća je šansa da vas pokradu nego u priobalnim područjima. U slučaju da uzmete rent-a-car budite pažljivi, Portugal ima veću smrtnost na cestama od prosjekla Europe.

Zdravlje

Za putovanje u Portugal nisu potrebna nikakva cijepljenja, jer osim klasičnih putničkih bolesti kao diareja ili morska bolest, ne postoji nikakva druga opasnost. U državi možete koristiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju dobijete u HZZO-u. U slučaju liječenja važno je da svu dokumentaciju sačuvate zbog mogućih kasnijih obračuna troškova. Kartica vrijedi samo u primjeru hitnih zdravstvenih usluga. [3]

Telekomunikacije

Telefon

Pozivni broj za Portugal je 00351.

Internet

Internetske veze su na javnim mjestima dobre, te većina ugostiteljskih objekata omogućava besplatni pristup internetu.

Pošta

Poštanske usluge ne razlikuju se od poštanskih usluga drugih europskih država.

Običaji

 • Ne koristite se španjolskim jezikom ako to nije stvarno nužno, jer je između Španjolske i Portugala vječno suparništvo.
 • Prilikom ulaska u crkve nosite primjerenu odjeću.
 • Pušenje je u zatvorenim javnim prostorima zabranjeno
 • Sunčanje u toplesu primjereno je samo na nudističkim plažama.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Od 1. srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Portugal i s osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske mogu na osnovi valjane osobne iskaznice putovati i na Azore.

Avion

Portugal ima mnoge avio veze s ostatkomE urope i svijeta. Portugal ima 6 međunarodnih aerodroma:

Autobus

Portugal je država koja ima vrlo razgranatu autobusnu mrežu. U državu možete doći autobusom Eurolines, koji putuje u skoro sve europske države. Unutarnja autobusna mreža je također odlično razgranata, te su unutarnje linije dobro povezane.

Automobil

Portugal je autom lako dostupna destinacija. Autoceste koje vode kroz Španjolsku, ali i druge ceste prema Portugalu, u vrlo dobrom su stanju.

Vlak

Vlakovi voze u veće gradove kao što su: Lisabon, Braga, Porto, Aveiro, Coimbra, Evora te Faro. Iz Lisabona vozi vlak do španjolskog glavnog grada Madrida, a od tamo prema ostalim dijelovima Europe.

Brod

Obzirom da se Portugal nalazi na Atlantskom oceanu mogućnosti za dolazak u Portugal morskim putem su razne.

Transport po destinaciji

Avion

Avionske veze između kontinentalnog i otočnog dijela Portugala su dobre, te među destinacijama postoji više dnevnih linija sa svih glavnih aerodroma unutar države.

Vlak

Putovanje po Portugalu vlakom je brže nego autobusom, ali veze su lošije i ta vrsta transporta je skuplja. Glavna linija između Braga ia Fara je dobra i brza.

Automobil

Automobilom je putovanje po Portugalu vrlo jednostavno. Većina većih gradova je povezana autocestom ili dobrim modernim cestama.

Autobus

Autobusne veze unutar Portugala su odlične, te većina autobusnih prijevoznika vozi u sve gradove u državi..

Taxi

Bicikla

Zadnjih godina raste broj turista biciklista, čemu doprinosi i klimatski blago portugalsko podneblje.

Spavanje i smještaj

Kao turistička destinacija Portugal nudi sve oblike klasičnog smještaja. Zadnjih godina sve je više luksuznih vila s bazenima koje se iznajmljuju na najmanje tjedan dana.

Hoteli

Hoteli su najrašireniji oblik smještaja i nalaze se u svim gradovima i turističkim krajevima. Kategorizirani su od jedne do pet zvjezdica, ovisno o usluzi koju pružaju.

Hosteli

Portugal nudi oko 40-tak hostela (pousedas de juventude)

Kampiranje

Ljubitelji kampiranja mogu birati između nekoliko stotina auto-kampova, koji su smješteni uglavnom uz more. Više na: [4]

Sljedeća destinacija