San Marino

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

San Marino (službeno Republika San Marino) nalazi se na sjeveroistoku Italije i sa svih strana graniči s Italijom. Sa svega 61 kvadratnih kilometara površine, republika San Marino je treća najmanja država u Europi (odmah iza Vatikan i Monaka). V 4. stoljeću ju je, prema predaji, ustanovio sveti Marin s otoka Raba, dok je današnje granice San Marino dobio u 15. stoljeću, pomoću tadašnjeg Pape. Glavni grad republike je San Marino, koji je izgrađen oko markantne planine Titano, koja zajedno s dvorcem, državi daje prepoznatljiv izgled svugdje u svijetu. Stara gradska jezgra San Marina zajedno s planinom Titano je 2008. godine uvrštena na Popis UNESCOVE svjetske kulturne baštine.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć: Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 5 minuta

Jezik: engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

Trg slobode s vladinom palačom: Trg slobode je glavni gradski trg na kojem stoji i palača vlade. Zbog predivnog pogleda na okolicu ovaj trg je uvijek prepun turista i lokalnog stanovništva.

Bazilika svetog Marina: Bazilika je zbog sv. Marina, osnivača grada, jedna od najvažnijih znamenitosti u gradu. Nalazi se na Trgu Domus Plebis u sjeveroistočnom dijelu grada, blizu Trga slobode (Piazza della Liberta). U bazilici čuvaju i relikte svetog Marina.

Dvorac Guaita: Iako je ovaj prekrasan dvorac podlegao mnogim rekonstrukcijama tokom stoljeća, još uvijek su tu i neki od postojećih dijelova iz originalnog 11. stoljeća, Dvorac je sagrađen na vrhu skalne pećine te sa svojim tornjem predstavlja jednu od turističkih atrakcija.

Tornjevi Cesta i Montale: Za San Marino značajna su tri tornja: jedan od njih je Guaita, a druga dva su Cesta i Montale. Svi tri zajedno na vrhovima Monte Titana štite centar grada i puštaju dojam utvrde, koja se uzdiže na planini Titano.

Muzej naprava za mučenje: Jedan je od najposjećenijih muzeja u San Marinu. Ukoliko vas tematika bar malo zanima, savjetujemo vam da ga posjetite.

Narodni muzej: nalazi se u antičkoj zgradi u središtu grada. Otvoren je od 1899. godine, te je 2001. godine bio obnovljen. U njemu ćete naći više od 5.000 predmeta od državne važnosti te one vezane uz povijest države.

Muzej zanimljivih predmeta: U tom ćete muzeju naići na svakojake predmete od najdužih noktiju na svijetu do najrazličitijih ekstravagantnih predmeta. Muzejska mješavina, koju nećete naći nigdje drugdje na svijetu - tvrde na muzejskim internetskim stranicama.

Kazalište Titano: Glavno kulturno okupljalište stanovnika i posjetitelja. Izgrađeno je bilo u 18. stoljeću, te uz redovni program ugošćuje i strane kulturne događaje.

Skriveni krajevi

Aktivnosti

Unatoč njegovoj veličini, San Marino svojim posjetiteljima nudi nebrojne mogućnosti provođenja slobodnog vremena. Male uličice, većinom zatvorene za promet, nude svakojake atrakcije od opuštajuće šetnje gradom do razgledavanja arhitektonskih znamenitosti, parkova, kulturnih građevina te različitih muzeja.

Muzeji: Ljubitelji muzeja u gradu će naići na nekoliko zanimljivih muzeja kao: Gradski muzej, Emigrantski muzej, Muzej sprava za mućenje …

Osim šetnje gradom, San Marino se može pohvaliti i predivnom prirodom. Pa će tako ljubitelji biciklizma uživati na manje poznatim, a uređenim cesticama, obitelji te ljubitelji penjanja pa uživati mogu u ljepotama neokrnjene prirode. Na svoje će doći i ljubitelji adrenalina, obzirom da se tamo nalazi i adrenalinskom parku.

Korisne informacije

Glavni grad: San Marino

Valuta: euro

Broj stanovnika: 33.000 (2015.g.)

Električna energija: 230V/50Hz (europske utičnice)

Pozivni broj države:+378 (+39 za mobilne telefone)

Vremenska zona: UTC + 1

Telefon za hitnu pomoć:112 Domena: .sm

Veličina države: 61 km²

Turističke informacije: Contrada Omagnano, 20 - 47890 - San Marino Città - Repubblica di San Marino T: + 378 (0549) 882914 - F: + 378 (0549) 882915 informazioni.turismo@pa.sm http://www.visitsanmarino.com/on-line/en/home.html Radno vrijeme: Ponedjeljak – petak: 8.30–18.00 Subota, nedjelja, praznici: 9.00–13.30 / 14.00–18.00

Marino Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Zemlejvid San Marino

Dinamična karta

Regije

San Marino je podijeljen na 9 kaštela ili općina - castello: - San Marino (ujedno i glavni grad Republike San Marino)

- Acquaviva

- Borgo Maggiore

- Chiesanuova

- Domagnano

- Faetano

- Fiorentino

- Montegiardino

- Serravalle

Značajke regije

Republika San Marino je brdovita država koja se nalazi na sjeveroistoku apeninskog poluotoka, 10 km od obale Jadranskog mora. Radi se o enklavi koju okružuju dvije talijanske regije: Emilia-Romagna i Marche. Najviša i najpoznatija točka u državi je apeninski masiv, planina Titano, oko koje je izgrađen i sam grad te prijestolnica države San Marino. Država je pokrivena s oko 65% šumskih površina, dok ostalo otpada na urbane ili poljoprivredne površine.

Vrijeme i klima

Vremenska prognoza i vrijeme prošlih godina

San Marino ima mediteransku klimu, zato na tom području možemo očekivati vruća i suha ljeta te blage i kišne zime. Najtopliji mjeseci su srpanj i kolovoz s prosječnom dnevnom temperaturom od 25 °C, iako se temperature u ljetnim mjesecima mogu dići i iznad 30 °C. Najhladniji mjesec je siječanj s prosječnom temperaturom od oko 4 °C. Tokom ostalih mjeseci prosječna temperatura digne se iznad 10 °C. Najviše padavina možemo očekivati u jesenskim mjesecima, međutim cijela država na godišnjem nivou primi prosječno samo oko 600 mm oborina. Stoga nas jesenski mjeseci – s najviše padalina, ne bi trebali toliko brinuti, ako smo se za posjet San Marinu odlučili baš u tim danima.

Najbolje vrijeme za posjetiti San Marino

Povijest

Počeci San Marina sežu u 4. stoljeće, kada prema legendi, klesar sv. Marin sa skupinom kršćana bježi na Apeninski poluotok s hrvatskog otoka Raba, kako bi pobjegao od progona, kojeg je u tadašnje doba, nad kršćanima, provodio rimski car Dioklecijan. Zabilježenih dokumenata o tom događaju, odnosno dolasku sv. Marina na područje oko planine Titano, nema. Prvi dokumenti o postojanju republike San Marino sežu u drugu polovicu 8. stoljeća. Republika je tada pripadala regiji Montefeltro, koja je bila pod jurisdikcijom Svete stolice. Iako je službeni datum osnivanja republike 3. rujan, 301. g., Papa je njenu neovisnost proglasio tek 1631. godine. Mnogi drugi dokumenti, ipak pokazuju da je San Marino imao veliku autonomnost i gotovo potpunu neovisnost, već pred 1631. godinom. Grad San Marino 1463. g., zbog sudjelovanja u jednom od ratova pod vodstvom Pape, dobiva utvrđene gradove Fiorentino, Montegiardino i Serravalle, dok se Faetano San Marinu istovremeno pridružio dragovoljno. Od tada granice San Marina nisu se više mijenjale. Teritorij nisu širili ni kada im je Napoleon u zamjenu za potporu, ponudio širenje granica države. U 19. stoljeću je San Marino podržao proces udruživanja Italije i nudio azil mnogim revolucionarima, među kojima i Giuseppeju Garibaldiju. Po završetku ujedinjavanja Italije, državica San Marino još uvijek zadržava svoju neovisnost. Za vrijeme 2. svjetskog rata, zadržava neutralnost, iako su se zbog dobrih odnosa s Italijom neki pojedinci odlučili boriti na talijanskoj strani. 1945. godine za kratko vrijeme pada pod okupaciju Njemačke. Nakon 1945. g u San Marinu se osniva prva demokratska komunistička stranka, te u vrijeme vladanja komunista – do 1957. g. država postaje pravi porezni raj za talijanske tvrtke, što je doprinijelo zaoštravanju odnosa s Italijom. San Marino je od 1992. g. član Ujedinjenih naroda. Službena mu je valuta euro, no nikad se nije pridružio Europskoj uniji.

Hrana

San Marino sa svojim tradicionalnim načinom uzgoja i pripreme hrane već godinama svojim proizvođačima dodjeljuje certifikat Consorcio Terra di San Marino. Certifikat objedinjuje specifičnu preradu mlijeka, meda, ulja, kruha, mesa, i vina. Poznati su po uzgoju vinske loze i maslima te pčelarstvu, čiji počeci sežu više od tisuću godina unatrag. Država se specijalizirala i u mliječnoj i mesnoj industriji. Tradicionalna kuhinja je zato kombinacija poljoprivredne baštine, a tipična njihova jela su: rezanci i ostale tjestenine, pečenka, mlijeko i mliječni proizvodi, piadina (vrsta plosnatog kruha), te maslinovo ulje. Od slatkih delicija možete probati: bustrengom, caciatello, ciambello, uz koje paše čaša bijelog vina. Jedan od tradicionalnih kolača je i torta Tre Monti in torto Titano, koju od 1942. godine rade ručno u slastičarnici Antica Fabrica di Torte iz Domagnana. Tipičnu hranu naći ćete u više od 60tak restorana po državi, koje možemo klasificirati od većih sofisticiranijih do manjih obiteljskih gostionica.

Piće

Najtipičnija vina nađete u ulici Sterrabolino 89 u San Marinu, gdje se nalazi i Consorcio Vini Tipici. Najveća posebnost među vinima su crvena vino Brugneto i Tessano, koja zore u bačvama iz trešnje i hrasta. Od bijelih vina svakako probajte dvije vrste vina: Biancale i Roncale.


Shopping

Ukoliko je odlazak u shopping vaša strast San Marino je pravi raj za vas. U staroj gradskoj jezgri nalazi se preko sto manjih i većih dućana s različitom ponudom. Prilikom potrage za tradicionalnim proizvodima obratite pažnju na oznaku Mark of Origin, koja se domaćim umjetnicima i obrtnicima dodjeljuje još od 1995. godine. Republika San Marino je u svijetu poznata i po poštanskim markicama i kovanicama, koje imaju posebnu kolekcionarsku vrijednost. Za kolekcionare, a i sve one koji bi željeli iz San Marina sa sobom ponijeti lijepu uspomenu ,najbolje je da se upute prema Piazzi Garibaldi, gdje će naći Filatelica e Numismatica della Repubblica di San Marino, te saznati sve o filateliji i numizmatici San Marina. Posebnost San Marina je također mogućnost kupnje neoporezivih proizvoda u pojedinim trgovinama.

Gdje kupovati?

- Tržnica Borgo Maggiore – svaki četvrtak od 6.00 do 14.00


- Tržnica antičkih i rabljenih proizvoda – svaka treća nedjelja u mjesecu u gradu Borgo Maggiore.


- Trgovački centar Azzuro


- Trgovački centar Atlante

Gospodarstvo i ekonomija

Iako Republika San Marino nije članica Europske unije, njezina valuta je euro. A obzirom da zbog svoje veličine nema potrebu za izdavanjem veće količine europskih kovanica, su te izrazito tražene među kolekcionarima. Prije uvođenja eura, službena valuta bila je sanmarinska lira koja je bila vezana na talijansku liru . Važne grane gospodarstva u državi su elektronika i keramička industrija te bankarstvo. U poljoprivrednom sektoru najvažnija je proizvodnja vina i sira. Važan dio državnih prihoda dolazi od prodaje poštanskih marki, koje u većini slučajeva kupuju kolekcionari. Gospodarstvo San Marina nije potpuno neovisno, te je na mnogim područjima s posebnim dogovorima vezana za Italiju. Tako na primjer nije dozvoljen neposredni uvoz u državu, nego se mora uvoz uvijek odvijati preko Italije. Duhanski proizvodi također moraju biti uvoženi isključivo iz Italije, jer ima veća susjeda nad nekim proizvodima velik monopol. Unatoč tome, Italija se obvezala da će San Marinu u zamjenu omogućiti takozvanu godišnju stipendiju: sol, duhan, cigarete i šibice po nabavnoj cijeni.

Kultura

Grad San Marino je od 2008. g. upisan na UNESCO-v popis kulturne baštine. Njegova arhitektura, muzeji, koncertne dvorane te mnogobrojni spomenici svakoga će impresionirati. Događaji i festivali:

- Dani srednjega vijeka: u staroj gradskoj jezgri San Marina, krajem srpnja, odvijaju se dani srednjega vijeka. Te dane moći ćete uživati u raznolikim događanjima, od dvoboja mačevima do bacanja zastava.

- San Marino Etno festival: tjedan dana tokom srpnja se na pozornici Cava dei Balesterieri okupe glazbenici iz različitih dijelova svijeta, svaki sa svojim kulturnim specifičnostima.

- Festa della Fondazione della Repubblica di San Marino (Festival osnivanja Republike San Marino): 3. rujna San Marino slavi svoj nacionalni praznik posvećen zaštitniku sv. Marinu, ustanovitelju grada. Gradom se na taj dan zaredaju mnogi događaji, a svečano slavlje se zaključi večernjim vatrometom.

- MotoGP Grand Prix San Marino: u rujnu se najbolji motociklisti svijeta okupe na stazi Misano Circut na kojoj se održavaju utrke za svjetsko prvenstvo.

- Božićni i novogodišnji San Marino: od 3. 12. pa sve do 8. 1. se oko Božića i nove godine zaredaju mnoge proslave i događaji.

Jezik

Službeni jezik Republike San Marino je talijanski. Većina turističkih radnika govori i engleski jezik.

Obrazovanje

Sveučilište u San Marinu nudi raznolike programe i smjerove među kojima i povijesne studije, glazbeni institut, međunarodnu akademiju znanosti, koja je poznata i po tome što predaje i izdaje znanstvene članke u esperantu. Ako se odlučite za studij u San Marinu možete predati zahtjev za dozvolu boravka koju će vam izdati za vrijeme trajanja studija, ali svake godine morate dokazivati da studij ozbiljno odrađujete.

Rad

Hrvatski državljani mogu ući u San Marino i s osobnom iskaznicom. Ukoliko ostajete u San Marinu duže od 10 dana morate pridobiti dozvolu boravka. Ukoliko se u državu uputite zbog sezonskog rada možete zamoliti za posebnu dozvolu boravka na najviše 10 mj., uz moguće produljenje. Dozvolu možete dobiti i ako se upišete na jedan od njihovih fakulteta. U tom vam slučaju izdaju dozvolu boravka za vrijeme trajanja studija.

Sigurnost

Na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova stoji da su sigurnosni uvjeti u San Marinu dobri i nema posebnih rizika za putovanje u ovu zemlju. Unatoč tome, savjetujemo oprez od manjih krađa.

Zdravlje

San Marino ima visok zdravstveni standard s visoko osposobljenim zdravstvenim djelatnicima. Prije ulaska u državu uredite si zdravstveno osiguranje za osobe koje su obvezno zdravstveno osigurane u Republici Hrvatskoj, za vrijeme privremenog boravka u inozemstvu u slučaju potrebe mogu koristiti hitnu zdravstvenu zaštitu na teret HZZO-a. 4.3.1. Način korištenja zdravstvene zaštite i opseg prava ovise o državi privremenog boravka odnosno da li se zdravstvene usluge koriste u državi članici Europske unije, u državi s kojom je Republika Hrvatska sklopila ugovor o socijalnom osiguranju (dalje ugovor) ili u državi s kojom takav ugovor nije sklopljen. Više na: [1]. Lakši zapleti rješavaju se u zdravstvenim institucijama u državi, za ozbiljnija oboljenja najvjerojatnije će vas prebaciti u Rimini, Italija.

Telekomunikacije

Telefon

Telefon: Pozivni broj: - za stacionarne telefone +378 - za mobilne telefone +39

Internet

Live in San Marino je program, koji uključuje WI-FI i aplikaciju s kojom korisnici mogu brzo doći do korisnih informacija o destinaciji. Aplikaciju ćete naći na: [2].

Pošta

Poštu u San Marinu ćete odmah opaziti zbog njene plavo bijele boje te znaka Poste San Marino.

Običaji

Državljani San Marina jako su ponosni na svoju povijest i državu. Pazite da ih ne zovete »Talijanima« jer su na to posebno osjetljivi. S Talijanima nisu u lošim odnosima ali su izrazito ponosni na svoju neovisnost.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Hrvatski državljani mogu ući u San Marino i s osobnom iskaznicom

Avionom

Najbliži međunarodni aerodrom je u Riminiju (Aeroporto Internazionale di Rimini e San Marino »Federico Fellini«), koji je od San Marina udaljen 27 km. Ostali relativno bliži aerodromi su u Bologni (135 km), Anconi (130 km), Rimu (350 km) i Milanu (350 km).

Autobusom

Najbolje autobusne veze ima San Marino s gradom Riminijem (IT), od kud, prema gradu San Marinu, tokom cijele godine, voze autobusi do autobusne stanice Arco D'Augusto te po ljeti i do Piazze Tripoli. Cijena za povratnu kartu kreće se od 5€ na gore. Vožnja iz Riminija do San Marina traje cca. 50–60 min.

Dodatne informacije: - Bonelli Bus (www.bonellibus.com) Via Murano, 54 – Riccione


Automobilom

- Na autocesti A14 Bologna – Ancona izađite na izlaz Rimini Sud i nastavite po brzoj cesti do Rimini - San Marino SS72.

- Na autocesti A14 Bologna – Ancona izađite na izlaz Rimini Nord i nastavite po »Marecchiese« cesti br. 258.

Taksi iz Riminija do San Marina košta oko 40€ u jednom smjeru. Vožnja traje cca. 30 min.

Vlakom

Najbliži željeznički kolodvor je u Riminiju u Italiji, koji je od grada San Marina udaljen oko 30 km. Od tamo ćete morati svoj put do San Marina nastaviti drugim oblicima prijevoza.

Željeznički kolodvor Rimini Piazzale Cesare Battisti, 1 – Rimini Informacije: Tel. 0541-703331

Transport po destinaciji

Avion

Vlak

Automobil

Ceste po destinaciji su uređene i dobro označene. San Marino ima 220 km uređenih autocesta, zato vam transport po državi ne bi trebao uzrokovati probleme. Potrebno je paziti prilikom parkiranja, posebice u turističkim središtima. Uvijek parkirajte na uređenim parkiralištima. Cijene parkinga u San Marinu: 1 sat = 1,50 € 2 sata = 3,00 € 3-5 sati = 4,50 € 6-24 sati =8,00 €

Gosti, koji noće u nekom od hotela u San Marinu, imaju dnevnu parkirnu kartu spuštenu na 4 €.

Autobus

Ako ostanete više od jednog dana ima San Marinu odlično uređenu unutarnju autobusnu mrežu. Za više informacija o voznom redu, linijama te cijeni raspitajte se u hotelu gdje odsjedate, obzirom da gosti hotela imaju obično dodatne popuste.

Taxi

U državi je 7 službenih taksi prijevoznika s licencom. Za službeni taksi nazovite ovaj broj: (+378) 0549 991441.

Bicikla

San Marino je privlačan i za bicikliste. Postoji sedam regionalnih cesta koje su primjerene i za bicikliranje, kao i jedna sporedna koja nije toliko prometna. Neki od hotela nude besplatan servis bicikli.

Spavanje i smještaj

Hoteli

Hotelijeri su u San Marinu udruženi u konzorcij San Marino 2000 [3]. Na njihovoj internetskoj stranici naći ćete najviše informacija o različitim vrstama smještaja i posebnim turističkim paketima.

Hosteli

- Hostel San Marino Via Ventotto Luglio 224, Borgio Maggiore [www.hostel‐sanmarino.com

Kampiranje

- U selu Centro Vacanze San Marino je kroz cijelu godinu dostupno više od 200 parcela za kampiranje. Kamp se nalazi u blizini grada Borgo Maggiore [4]. - San Marino također nudi više postaja s pitkom vodom i opremom za pražnjenje wc-a za kampere i kamp prikolice. Više info na: [5]

Sljedeća destinacija