Slovačka

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Slovačka je po izboru »Lonely planeta« u 2013. godini bila izbrana među 10 najboljih odmorišnih destinacija. Uvrstili su je čak na peto mjesto. Slovačka je malena država koja nudi brojne doživljaje. Bogata povijest, kulturne i prirodne znamenitosti te brojne mogućnosti za odmor samo su neki od aduta zbog kojih se Slovačka uvrstila tako visoko na popis top destinacija za 2013. godinu. Slovačka leži u srcu Europe. To je država puna dvoraca i utvrda koje datiraju iz vremena Mađarskog imperija te kasnije Austro-ugarske monarhije. Do 1993. g. Slovačka je bila dio Čehoslovačke. Glavni aduti Slovačke zasigurno su prirodni mineralni i termalni izvori oko kojih su se razvila mnogobrojna lječilišta. Slovačka je posebno poznata i po planinskom lancu Tatre na sjeveru države. Slovačka ima čak 12 prirodnih i kulturnih znamenitosti pod UNESCOVOM zaštitom.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć: Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 55:51 minuta

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

  1. Bratislava: stara gradska jezgra, crkva Svete Elizabete, dvorac Devin, glavni trg, spomenik Slavin
  1. Košice: katedrala Svete Elizabete, pjevajuća fontana, "Smelly cat" caffe i bar, zoološki vrt Košice, gradsko kazalište
  1. Liptovsky Mikulas: Demanovska jama slobode, Aquapark Tatralandia, niske Tatre - Jasna, Ledena jama - Demanovska, Central park
  1. Poprad: Rajec Travel Slovakia - Dnevni izleti, Adventuora Slovačka - Dnevni izleti, Aquacity, Pieniny Sport Centrum - Rafting po rijeci Dunajec, Galerija Tatra
  1. Zilina: Beautiful Slovakia - Dnevni izleti, Bluff bar, Grad Lietava, Marianske trg

Skriveni krajevi

Plan puta

  • Slovačka, 3 dana: Bratislava, Košice , Niske Tatre

Aktivnosti

Bratislava: posjet utvrđenom brežuljku s Bratislavskim dvorcem je "must see". Preporučujemo i posjet spomeniku palim borcima u II. svjetskom ratuSlavin. Michalov toranj te šetnja po Michalskoj i Venturskoj ulici. Jedna od značajnih kulturnih znamenitosti Bratislave je i Mozartova palača. Slovačka je poznata i po svojoj izvrsnoj gastronomiji. Neki od restorana koje preporučujemo su: "U Remeselníka" – restoran koji nudi najveći izbor domaće hrane. Zasigurno jedan od najboljih u Bratislavi. Ako pak tražite prestižniji restoran tada je "Le Monde Restaurant & Bar" prava adresa za vas.

Korisne informacije

Glavni grad: Bratislava

Valuta: Euro €

Broj stanovnika: 5,4 miliona

Električna energija: 230V/50Hz

Pozivni broj države: 00421

Vremenska zona: UTC + 1

Telefon za prvu pomoć:112

Domena: .sk

Veličina države: km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Zemlejvid Slovačka

Dinamična karta

Regije

Zapadna Slovačka Gradovi:Bratislava, Trenčin Glavni grad Bratislava, rijeka Danube i ostale njene doline

Centralna Slovačka Gradovi:Banska Bystrica, Zilina Srednjevjekovni rudnici, nacionalni parkovi

Istočna Slovačka Gradovi:Košice, Bardejov Skijaška središta, prekrasni dvorci

Značajke regije

Veći dio sjeverne i centralne Slovačke ima planinski reljef, Gerlachovský štít, visine 2.655 metara koji se nalazi u Visokim Tatrama je najviša planina u Slovačkoj. Tatre na sjeveru graniče s Poljskom te je to područje bogato jezerima i dolinama. Temperature su tu niže nego u ostatku države, a domaćini se bave prije svega ovčarstvom. Južni dio slovačke je reljefno niži te se kroz njega proteže rijeka Bodrog . Ovdje je zemlja rodnija, te je na cijelom području razvijena poljoprivreda. Za razliku od sjevernog dijela, temperature su ovdje u ljetnom razdoblju iznenađujuće visoke.

Vrijeme i klima

Vremenska prognoza i vrijeme u proteklom razdoblju

Najbolje vrijeme za posjetiti Slovačka

Slovačka ima kontinentalnu klimu. Južni dio je najbolje posjetiti od proljeća do jeseni, dok je sjeverni dio zanimljiviji u vrijeme zime.

Povijest

Prva sela današnje Slovačke potječu iz razdoblja Paleolitika. Prije migracije Slavena i Huna tamo su živjeli Kelti i Romani. Još i danas na tom području možemo naći artefakte iz tog razdoblja. Generalno možemo razvoj Slovačke podijeliti na 6 razdoblja: prije 5. stoljeća pr.n.e., Slavenske države, Kraljevina Mađarska, Čehoslovačka i II. svjetski rat, Komunističko razdoblje, osnivanje Slovačke.

Hrana

Slovačka ima odličnu gastronomiju. Neke od jela koje obavezno probajte jesu: Bryndzové halušky – jelo iz krumpirovih njoka i fermentiranog ovčjega sira, Kapustnica - juha od kiselog kupusa, Pirohy - različne vrste njoka, Goulash - gulaš, Segedin Goulash - segedin gulaš...

Piće

Slovačka je poznata prije svega po svojim alkoholnim pićima, no imaju i neka svoja tipična bezalkoholna pića. Omiljeno lokalno piće je zasigurno pivo. Kao i Češka ima i Slovačka tradicionalne lokalne pivovare koje su po stilu i kvaliteti slične češkim. Preporučujemo da probate: Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar i Šariš. Ako ste ljubitelj dobre rakije u ponudi ćete naći Šljivovicu, Krušku ili Demänovku. Od bezalkoholnih pića vrijedi probati "Vineo", piće koje se radi od bijelog ili crnog grožđa.

Shopping

Slovačka valuta je Euro. Prije toga do 2009. g, je službena valuta bila Krona. Bankomati su dostupni po cijeloj državi. Moguće je koristiti i kreditne kartice.

Gospodarstvo i ekonomija

Najvažniji sektori slovačkoga gospodarstva 2016. bili su industrija (27,3%), veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (21,6%) te javna uprava, obrana, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (13,4%). Trgovina unutar EU-a čini 85% izvoza Slovačke (Njemačka 22%, Češka 12% i Poljska 8%), dok se izvan EU-a po 2 % izvoza ostvaruje u SAD, Rusiju i Kinu. Iz država članica EU-a dolazi i 80% uvoza (Njemačka 20%, Češka 17% i Austrija 10%), a izvan EU-a 5% dolazi iz Južne Koreje i 4% iz Rusije.

Kultura

Slovačka ima bogatu kulturnu povijest. Neka od imena koja su poznata u svijetu jesu: Anton Bernolak (1762.-1813.), Jozef Ignac Bajza (1755.-1836.) autor prve Slovačke novele, Jan Holly (1785.-1849.) klasični pjesnik koji je pisao isključivo u slovačkom književnom jeziku, Ludovit Stur (1812.-1856.) pisac, učitelj koji je bio glavni arhitekt stvaranja modernog literarnog jezika, Ivan Krasko (1876.-1958.) je jedan od poznatijih članova "Slovačkih modernista". Među skladateljima najpoznatiji su Alexander Moyzes i Jan Cikker. Slovačka ima 17 muzeja nacionalnog značaja i 19 kazališnih ustanova.

Jezik

Službeni jezik Slovačke je slovački koji spada pod zapadno slavenske jezike. Slovačkom jeziku je najviše srodan češki jezik.

Obrazovanje

Slovačka ima dobar obrazovni sustav. Većina škola i sveučilišta je u vlasti države. Slovačka ima desetgodišnje obvezno obrazovanje. Sistem obrazovanja je podijeljen u tri dijela: primarno obrazovanje (vrtići i osnovna škola), sekundarno obrazovanje (srednja škola) i tercijarno obrazovanje (visoke i više škole te sveučilišta). Najvažniji fakulteti u Slovačkoj se nalaze u sklopu: Comenius Univerzity (najstarije sveučilište u Slovačkoj u Bratislavi), Slovak University of Technology (Bratislava), Sveučilište u Trnavi, Sveučilište u Bansky Bisrici.

Tržište rada

U državama članicama Europskog gospodarskog prostora (EGP) 1 slobodno kretanje radnika temeljno je pravo kojim se građanima jedne države EGP-a dopušta rad u drugoj državi EGP-a pod istim uvjetima koji vrijede i za građane te države članice. Slovačka Republika u potpunosti je otvori svoje tržište rada za hrvatske građane od 1. srpnja 2013. (datum pristupanja Hrvatske Europskoj uniji). U slučaju da građanin neke druge države članice EU-a želi boraviti u Slovačkoj duže od 3 mjeseca, od te se osobe zahtijeva da svoje privremeno boravište prijavi u regionalnom uredu policije za prijem stranaca. U policijskom će se odjelu potom izdati registracijski broj u porezne svrhe, ali i za socijalno i zdravstveno osiguranje. Ako građanin neke druge države članice EU-a dobije ponudu za zaposlenje, njegov/njezin poslodavac mora u roku od 7 dana od početka ugovora proslijediti ove podatke lokalnom zavodu za zapošljavanje, socijalna i obiteljska pitanja. Državljanima ne EU država je za rad u Slovačkoj potrebno ishoditi radnu vizu.

Sigurnost

Slovačka Republika je sigurna srednjoeuropska država te posebne mjere sigurnosti nisu potrebne. Potrebno je primijeniti standardno odgovorno ponašanje, koje uključuje izbjegavanje mračnih ulica, izbjegavanje mjesta javnih okupljanja u obliku demonstracija i sl.

Zdravlje

Slovačka nema posebnih zahtjeva vezanih uz cijepljenje prilikom ulaska u državu. Preporučamo cijepljenje protiv krpeljnog meningitisa, kao i protiv hepatitisa "A" i "B", što je slučaj kod svih ostalih članica EU. Slovačka ima visoke higijenske standarde kao i druge srednje i zapadne države Europe. Voda iz slavine je pitka. Zdravstvo je na dosta visokoj razini. Poteškoća na koju možete naići je sporazumijevanje s doktorima, no u većim gradovima doktori govore i engleski jezik. S obzirom da je Slovačka Republika članica Europske unije preporučljivo je posjedovati Europsku zdravstvenu karticu prilikom posjeta Slovačkoj, čime se pojednostavljuje postupak u slučaju potrebe korištenja nužnih zdravstvenih usluga. Kartica vrijedi samo u primjeru hitnih zdravstvenih usluga. ZZZS

Telekomunikacije

Telefon

Slovački međunarodni pozivni broj je 00421. Pokrivenost države s telekomunikacijskom mrežom je iznenađujuće dobra. Mogućnost problema pojavljuje se u uvučenim dolinama i tjesnacima. Slovačka ima tri mobilna operatera: Orange, T-mobile i O2 koji djeluju na standardnim mrežama između 900 i 1800 Mhz Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije Euro tarifa, te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe.

Internet

Slovačka ima dobru pokrivenost internetom te je internetu moguće pristupiti od svuda.

Pošta

Slovačka ima dobro uređen poštarski sustav. Slovačka pošta je u vlasti države.

Običaji

Slovačka nema nikakvih posebnih rituala ili svakidašnjih protokola i običaja. Moramo biti pozorni da ih ne zamijenimo s Česima s kojima su do 1993. godine bili u zajedničkoj državi.

Dolazak na destinaciju

Slovačka je država članica EU. Ulazak u državu moguć je automobilom, autobusom, vlakom i zrakoplovom. Za državljane EU je ulazak moguć s osobnom iskaznicom, dok ostali moraju imati putni list.

Zahtjevi prilikom ulaska

Hrvatski državljani u Slovačku Republiku mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom izdanom nakon 01.01.2003.

Avionom

Slovačka ima tri međunarodne zračne luke. Najprometnija i najpovezanija s ostatkom svijeta je međunarodna zračna luka u Bratislavi, ostale dvije zračne luke su u Košicama i Popradu.

Autobusom

Slovačka ima dobre autobusne veze. Direktne linije do Bratislave moguće su iz Beča, Praga i Budimpešte. Autobusom do Slovačke moguće je stići i iz Ukrajine i Poljske

Automobilom

Slovačka ima uređenu cestovnu mrežu. U državu je moguće ući iz svih susjednih država. Slovačka Republika za naplatu korištenja autocesta koristi elektroničke vinjete. Dodatne informacije o slovačkim vinjetama nalaze se na Internet stranici: http://www.dialnicnenalepky.sk/en/types-of-vignettes.

Vlakom

Slovačka ima dobro uređenu i željezničku mrežu. Mogući dolazak vlakom u Slovačku je iz Češke, Njemačke, Austrije, Poljske, Mađarske, Ukrajine i Rusije.

Transport po destinaciji

Avion

Slovačka nema unutarnjih komercijalnih letova.

Vlak

Slovačka ima dobro uređen željeznički promet, zato je putovanje od grada do grada vlakom unutar države najbolja opcija za turiste.

Automobil

Slovačka ima solidno uređenu cestovnu infrastrukturu. Ceste su u relativno dobrom stanju. Većina cesta koja povezuje gradove u zapadnom dijelu slovačke je s dvije trake. U Slovačkoj je za korištenje autocesta potrebno imati vinjetu. U Slovačkoj Republici nije dozvoljena vožnja pod utjecajem alkohola, odnosno na snazi je „nulta stopa“ tolerancije od 0,00 promila alkohola u krvi prilikom vožnje (do 1,00 promila tretira se kao prekršaj; 1,00 promil i iznad 1,00 promila tretira se kao kazneno djelo).

Autobus

Autobus je najbolja opcija za kraće lokalne prijevoze. Autobusi voze točno, karte je moguće kupiti u preprodaji kao i kod šofera.

Taksi

Taksi službe posluju u svim većim gradovima, a cijene ovise o prijevozniku.

Spavanje i smještaj

Slovačka ima brojne mogućnosti smještaja. Najveći i najprestižniji hoteli nalaze se u većim gradovima, posebice u Bratislavi i Košicama, ali i u Visokim Tatrama. Po gradu naći ćete i brojne hostele. Cijene hotela i hostela kreću se približno i kao cijene u srednjoj i zapadnoj Europi.

Hoteli

Hotele nalazimo posvuda po Slovačkoj.

Hostli

Hostele nalazimo posvuda po gradovima.

Kampiranje

Kampiranje je moguće u kampovima u turističkim destinacijama. Slovačka ima oko 18 kamping prostora u državi.

Sljedeća destinacija