Vatikan

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Vatikan je najmanja neovisna država na svijetu, kako po svojoj veličini tako i po broju stanovnika. Nalazi se na području grada Rima, na Vatikanskom griču pored rijeke Tiber. Vatikan je dom pape i predstavlja teritorij Svete stolice - središnjeg tijela Rimokatoličke crkve.
Vatikan je zanimljiv ponajprije pripadnicima katoličke vjere koji, između ostalog, mogu prisustvovati svetoj misi što vjernicima predstavlja poseban događaj. Zanimljiv je i ljubiteljima kulture, obzirom da su tu svoj pečat pustili mnogi svjetski umjetnici.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć:Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 22.28 minuta

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. La Pieta Michelangelov kip, koji se nalazi u Bazilici svetog Petra, predstavlja remekdjelo renesansnog kiparstva. Skulptura predstavlja mladoliku Gospu koja oplakuje Isusa u svom naručju. Michelangelo je kip radio dvije godine, od 1498. g. do 1499. g.
 2. Bazilika sv. Petra Bazilika Svetog Petra je vatikanska crkva koja je izgrađena u klasičnom renesansnom stilu na mjestu nekadašnje ranokršćanske bazilike. Prema povijesnim izvorima bazilika je stajala na mjestu mučeništva i groba sv. Petra, jednog od dvanaest apostola. Nadogradnja stare Bazilike, koja je bila izgrađena 326. g., na ukaz cara Konstantina Velikog te molbu pape Silvestra I, započela je 1452. g. po nacrtima Bernarda Rossellinija. Radovi su nakon smrti pape obustavljeni te se gradnja nastavila nakon brojnih zapleta i neslaganja oko oblika, 1547. g
 3. Kupola sv. Petra Kupola sv. Petra je najvažniji doprinos što ga je genijalni Michelangelo pridonio građevini svetog Petra. Kupola se uzdiže iznad papinskog oltara te mjeri 138 metara.
 4. Roman Necropolis: rimska nekropola izgrađena je na južnoj padini Vatikanskog brežuljka te se nalazi pored Neronovog cirkusa. U 1. stoljeću nove ere, na tom području car Kaligula gradi cirkus, koji je poslije njega dovršio Neron, po kojemu je i cirkus dobio ime.
 5. Rafaelove sobe: Rafaelove sobe (talijanski: Stanze di Raffaello) su sobe u Vatikanskoj palači, iznad Borgijinih odaja, u kojima se čekalo na audijenciju kod pape. Sobe se zovu "Rafaelovim" jer su ukrašene veličanstvenim Rafaelovim freskama.
 6. Piazza San Pietro : Trg sv. Petra je veliki barokni trg u Rimu, ispred Bazilike sv. Petra, na granici Italije i Vatikana. Na trgu svake nedjelje papa sa svog prozora na Bazilici pozdravlja okupljene vjernike i dodjeljuje im blagoslov.
 7. Baldacchino di San Pietro : Brončani baldahin iznad oltara, visok 29 metara, izradio je najveći barokni kipar Bernini. Baldahin nose spiralni stupovi odliveni od brončanih dekoracija s Panteona, a na vrhu se nalazi golema skulpturalna kompozicija uznesenja sv. Petra.
 8. Sikstinska kapela: To je kapela u službenoj Papinoj rezidenciji i apostolskoj palači. Poznata je po svojoj arhitekturi koja izgledom podsjeća na hramove iz starog zavjeta. Najznačajnije umjetničko djelo je oslikan strop koji se smatra za najveći Michelangelov poduhvat.
 9. Chatedra PietriStolica Svetog Petra je brončana relikvija u obliku stolice.
 10. Vatikanski vrtovi:Vatikanski vrtovi zauzimaju najviše vatikanskog teritorija.

Skriveni krajevi

Plan puta

Aktivnosti

 • šetnja Vatikanskim vrtovima

Korisne informacije

Glavni grad: Grad Vatikan

Valuta: Euro

Broj stanovnika: 821

Električna energija: 220V

Pozivni broj države: 00394

Domena: .va

Veličina države: 0.44 km²


Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Zemlejvid Vatikan

Dinamična karta

Regije

Zbog svoje specifičnosti odnosno veličine Vatikan nema regija.

Možemo ga podijeliti na čeitri dijela:

 • Bazilika Svetog Petra s Trgom Svetog Petra
 • Vatikanski muzeji
 • Upravne zgrade
 • Vatikanski vrtovi

Značajke regije

Cjelokupni teritorij Vatikana stoji na području grada Rima, na Vatikanskom griču po kojem je Vatikan i dobio svoje ime. Nalazi se na visini od 19 m do 75 m nadmorske visine. Teritorij mjeri 0.44 km2, a od toga najveći dio zauzimaju Vatikanski vrtovi.

Vrijeme i klima

Vatikanska klima je umjerena s blagim zimama i toplim ljetom, koje traje od lipnja do rujna. U srpnju i kolovozu vrućina je nepodnošljiva. Najviše padalina bilježi se od listopada do siječnja, iako i tada relativno malo. Vremenska prognoza i vrijeme prošlih godina

Najbolje vrijeme za posjetiti

Najbolje vrijeme za posjet Vatikanu je u proljeće i jesen. U tom su razdoblju temperature umjerene i nema pretjerane gužve, koja je karakteristična u razdoblju praznika i godišnjih odmora kada je i grad Rim prepun turista.
Obzirom da je posjet Vatikanu povezan s razgledavanjem njegovih muzeja i atrakcija pripazite na radno vrijeme. Muzeji u Vatikanu zatvoreni su nedjeljom i prilikom posebnih događaja. [[1]]

Povijest

Vatikan - najmanja suverena država na svijetu, svoj je službeni pravni oblik dobila 1929. g., dok povijest Papine države seže duboko u prošlost. Prema predaji u Vatikanu je nakon mučenja pokopan apostol Petar – prvi rimski škof. U njegovu čast su na vatikanskom griču za vladavine cara Konstantina (280.-337.) izgradili prvu crkvu, a onda i Papinu rezidenciju.

Hrana

U unutrašnjosti vatikanskih muzeja nalaze se restorani, kavane i picerije, koje su otvorene za vrijeme radnog vremena muzeja te jedan sat nakon zatvaranja muzeja. U svojoj ponudi nemaju posebnih gastronomskih delicija, već standardni jelovnik na kojem će svatko naći ponešto nakon napornog hodanja od jedne do druge znamenitosti.

 • Ristorante dei Musei Vaticani Via Sebastiano Viniero 78, Vatican; Restoran u blizini Vatikanskog muzeja – nudi talijansku kuhinju.
 • Snack bar Via Traspontina, Vatican City; Manji bar s brzom hranom (sendviči, bezalkoholna pića).

Piće

Za doručak kava, za ručak mineralna voda - gassata/frisante ili liscia, a u večernjim satima možete si priuštiti i talijanski Rose.

Shopping

Kupovina je u Vatikanu oslobođena poreza, ali dostupna je samo nekolicina trgovina, s manjim izborom artikala, u kojima mogu kupovati samo stanovnici i zaposlenici v Vatikanu.

Gospodarstvo i ekonomija

Iako Vatikan godišnje posjeti veliki broj turista to im ipak ne predstavlja glavni izvor prihoda. Prihod Vatikana proizlazi u najvećem dijelu iz upravljanja s crkvenom imovinom i doprinosa koje plaćaju svi katolički vjernici svijeta. .
Sveta stolica je vlasnica Vatikanske banke. Novac koji se koristi u Vatikanu je euro. Sami kuju euro kovanice s motivom Pape na stražnjoj strani. Njihove kovanice imaju najveću numizmatičku vrijednost među svim europskim kovanicama, obzirom da ih izdaju u manjim količinama (do 100.000 setova na godinu).

Kultura

U Vatikan dolaze brojni turisti zbog neprocjenjivog umjetničkog blaga i graditeljskih spomenika. Građevine poput bazilike sv. Petra i Sikstinske kapele smatraju se jednim od najvećih svjetskih dostignuća na polju kulturne baštine, a uključuju radove poznatih umjetnika poput Botticellija, Berninija, Rafaela i Michelangela.

Jezik

Sveta stolica za svoj službeni jezik koristi latinski. Službeni jezik u Vatikanu je talijanski.

Obrazovanje

Sveta stolica je osnivač nekih od sveučilišta, a ponajprije teoloških studija. Iako je sjedište akademije u Vatikanu, institucije djeluju na području cijele Italije.

Rad

U Vatikanu je zaposleno približno 3000 ljudi, uglavnom u uslužnom sektoru te isti nemaju vatikansko državljanstvo.

Sigurnost

Vatikan, je iznimno sigurna država. Njegova umjetnička dijela odlično su zaštićena. Ima vlastitu policiju Corpo de Gendarmaria, koja broji otprilike 130 pripadnika. Iako se za sigurnost dobro brinue, još uvijek su turisti svakodnevno žrtve džepara i ostalih krađa. Zato budite pozorni!
Na teritoriju Vatikana djeluje i čuvena švicarska garda koja je prije svega Papina tjelesna straža te, iako predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju, odlično su osposobljeni u borilačkim vještinama i u korištenju lakog oružja.

Zdravlje

Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Vatikan ima svoju poštu. Prilikom posebnih događaja izdaju poštanske marke s različitim motivima vezanim uz događaj. Tradiciju izdavanja posebnih markica započeli su 1939. godine. Osim poštanskih markica vatikanska pošta ima i posebni pečat. Tradicija slanja razglednica je, istina, malo zamrla, ali ipak pošaljite po jednu svojoj rodbini i prijateljima, ako ne zbog kolekcionarnske vrijednost, onda zbog posebnog pečata.

Običaji

Kao kod svih posjeta sakralnim objektima i ovdje vrijede ista pravila primjerenog oblačenja.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Promet Vatikana sadrži mali transportni sustav bez zračnih luka, autocesta te javnog prijevoza. Budući da Vatikan graniči samo s Italijom, promet Vatikana usko je povezan s talijanskom prometnom mrežom. U Vatikanu postoji i Helidrom Vatikan.

Avion

Autobus

Do Vatikana iz Rima možete doći i minibusom ili turističkim autobusom.

Auto

Vlak

U Vatikanu postoji željeznica koja povezuje željezničku stanicu pored katedrale sv. Petra s talijanskom željezničkom mrežom. Željeznička linija duga je 300 metara i to je čini najkraćom željeznicom na svijetu. Do Vatikana iz Rima vozi podzemna željeznica.

Brod

Transport po destinaciji

Obzirom da je teritorij Vatikana malen, sve znamenitosti možete razgledati pješice.

Avion

Vlak

Auto

Cestovni promet ima manji značaj nego pješačko kretanje, s obzirom da se krajnje točke države mogu pješice dosegnuti za otprilike 20 minuta

Autobus

Taxi

Bicikla

Spavanje i smještaj

U samom Vatikanu nema smještajnih jedinica za turiste, već si noćenje morate organizirati u jednom od smještaja koji nudi grad Rim.

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Sljedeća destinacija