Velika Britanija

Iz naputovanje.net

Skoči na: navigacija, iskanje

Velika Britanija je najveći otok u Europi. Nalazi se na sjevernom dijelu Atlantskog oceana. Od ostatka kopnene Europe odvojena je Sjevernim morem i La Manche-om. To je područje koje obuhvaća Englesku, Wales i Škotsku te zauzima gotovo čitav teritorij države Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Velika Britanija ima izrazito dinamičan reljef. Na SZ Engleske, u Škotskoj i Walesu prevladava gorski reljef, na jugu i jugoistoku Engleske te sjevernoj Irskoj niska pobrđa i nizine, blago valovite i prekrivene travnjacima te obalni dio.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć: Učitavanje slika


Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 4:48 minuta

Jezik: Engleski Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. London: Glavni grad Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske koji svojim gostima nudi pregršt zanimljivosti: park Hayde, The London Eye, Katedrala svetog Pavla, Tower Bridge, Londonski muzej, Tower of London, Westminsterska palača (poznata i kao Parlament) s tornjem u kojem se nalazi Big Beng.
 2. Edinburgh: Glavni grad Škotske koji se može pohvaliti zanimljivom povijesnom baštinom: Dvorac Edinburgh, Palača Holyrood, crkva sv. Tilna, dvorac Craigmillar.
 3. Torquay: Mali priobalni gradić s brojnim pješčanim plažama gdje je većinu svojega života preživjela poznata spisateljica Agatha Christie.
 4. Liverpool: grad i metropola koji se smjestio na brežuljku rijeke Mersey. Poznat je po bogatoj arhitektonskoj baštini, odličnim glazbenicima, kao što su: Beatlesi i nogometnom klubu.
 5. Belfast: Glavni grad Sjeverne Irske koji je u svijetu najpoznatiji po: muzeju Ulster Folk, katedrali Belfast, crkvi sv. Malachy's, dvorcu Belfast i Palm House s botaničkim vrtom.
 6. York: Povijesni grad s lijepo očuvanim ostacima starih zidina koje su oko grada izgradili Rimljani.
 7. Bristol: priobalni gradić poznat kao centar kulture, obrazovanja i bogate povijesne baštine: crkva Sv. Mary Redcliffe, katedrala Bristol, dvorac Thornbury, crkva Sv. Marka.
 8. Llandudno: omiljeno priobalno ljetovalište u Walesu. Najomiljeniji izlet je na planinu Great Orme koja se nalazi uz more i nudi čudesan pogled na okolicu.
 9. Leeds: Grad koji se proslavio kao grad bogate industrije, a danas je to kulturno i financijsko središte s nekoliko iznimnih znamenitosti: crkva Leeds Parish, samostan Kirkstall, crkva St. John's, gradska vijećnica Yeadon. Posebnost grada su uređeni parkovi: park Roundhay, park Golden Acre, Canal Gardens.
 10. Birmingham: Predstavlja geografsko središte Engleske te važno kulturno i obrazovno središte sa šest sveučilišta.
 11. Manchester: Grad i metropola poznana po sportu, kulturi, umjetnosti, glazbi i arhitekturi.

Skriveni krajevi

Plan puta

 • Velika Britanija 3 dana: London, Piccadilly Circus, Temza, Big Ben, Tower Bridge, London Eye
 • Velika Britanija 7 dana: Liverpool, Manchester,York, Leeds, Cambridge, London

Aktivnosti

Velika Britanija nudi pregršt zanimljivosti od uživanja u ruralnom krajevima, moru ili planinama do razgledavanja zanimljivih, povijesnih gradova. Svatko će uvijek naći nešto za sebe. No, svakako vrijedi pogledati:

 • Gradove: London, Liverpool, Manchester, York, Leeds, Bristol, Glasgow
 • Muzeje: Titanic Belfas
 • Nacionalne parkove: Broads, Norfolk i Suffolk, Dartmoor, Devon, Exmoor, Somerset and Devon, Lake District, Cumbria, New Forest, Hampshire, Northumberland National Park, Northumberland, North York Moors, North Yorkshire, Peak District, Derbyshire, South Downs, East and West Sussex and Hampshire, Yorkshire Dales, North Yorkshire, Cairngorms, Loch Lomond and the Trossachs, Wales, Snowdonia, Brecon Beacons, Pembrokeshire Coast

Korisne informacije


Glavni grad: London

Valuta: britanska funta (£)

Broj stanovnika: 63.705.000 (2012.)

Električna energija: 230 V/50 Hz

Međunarodni pozivni broj: 00 44

Vremenska zona: UTC +0

Telefon za prvu pomoć: 112 ili 999

Domena: .uk

Veličina države: 244.755 km2


Britanija Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Karta

Dinamična karta

Regije

Regije i područja Velike Britanije:

Engleska Gradovi:Bristol, London, Manchester, Oxford, York Zanimljiva zelena država gdje se isprepliću gradska vreva i ruralna idila, spektakularna obala i dramatične prirodne kulise.

Škotska Gradovi:Perth, Dundee, Glasgow, Edinburgh Sjeverozapadni dio Škotske pretežno je planinski, dok je teritorij na jugoistoku ravniji. Obala je duga i raznolika.

Wales Gradovi: Swansea, Cardiff, Conwy, Tenby, Llandudno Wales je zemlja bogate povijesne baštine, iznimno raznolikog krajolika te brojnih nacionalnih parkova.

Značajke regije

Velika Britanija je geografski vrlo raznolika zemlja, na sjeverozapadu Engleske, Škotske i Walesa prevladava planinski reljef, dok je jug i jugoistok Engleske te Sjeverne Irske pretežno nizinski i blago brežuljkast.

 • Najviša planina je Ben Nevis u Škotskoj - 1344m
 • Najdulja rijeka je Temza - 346km.

Vrijeme i klima

U Velikoj Britaniji prevladava vlažno, umjereno i vjetrovito podneblje. Ljeta su topla, a zime blage i vlažne. Nebo je često prekriveno oblacima. Vrlo česta pojava je i kiša, koja se smanjuje što se više pomičemo prema istoku zemlje. Ljeti temperature dosegnu 30°C , dok se zimi kreću oko 10°C, u Škotskoj zimi temperatura može pasti i na -10°C. Zbog velikih udaljenosti između sjevera i juga Velike Britanije temperature naravno mogu varirati. Škotska i sjeverozapadna Engleska su kišovitije i hladnije. Zimi u Škotskoj u planinama napada dosta snijega. Na jugoistoku i istoku Engleske je većinom suho i toplije, no i tu su kiše česta pojava.

Klimogram Edinburgha

Vremenska prognoza i vrijeme u proteklim godinama

Najbolje vrijeme za posjetiti Velika Britanija

Obzirom da razlike između zime i ljeta nisu takve kao kod nas, Veliku Britaniju možete posjećivati tokom cijele godine. Kratkotrajne padaline su prisutne tokom cijele godine. No, zbog malo toplijeg vremena možda ju je najbolje posjetiti u proljeće, ljeto i jesen.

Povijest

Stonehenge
 • Kameno, Rimsko i Mračno doba:

Prvobitni stanovnici Britanije pustili su lijep pečat u krajoliku, te i danas možete razgledati kamena zdanja kao što su: Stonehenge i Avebury. Kada su područjem zavladali Rimljani započiela je izgradnja cesta, kuća, obrambenih zidova i drugih zgrada koje su se sačuvale do danas. Primjeri ostataka rimskog nasljeđa su: vila Fishbourne, na sjeveru Engleske Hadrijanov zid, Rimske zidine i zgrade po čitavoj državi te u gradovima: London, Lincoln, York i Cirencester. Kada su Rimljani zapustili teritorij učenje, civilizacija i kultura koja je nastala u rimsko doba polako nestaje. Na teritorij dolaze imigranti iz Njemačke, Norveške i Danske koji sa sobom donose svoj jezik i kulturu.

 • Srednji vijek, razdoblje od 1066. do 1603.:

Normani iz Francuske zauzimaju Kraljevinu Englesku i uvode feudalizam. Započinju s izgradnjom dvoraca koji su se sačuvali do danas: Tower of London, Windsor, Durham i Warwick. U tom razdoblju započinje i izgradnja gotskih katedrala: Canterbury, Norwich, Lincoln, Durham i York. Prekrasne utvrde iz tog razdoblja nalaze se i u Škotskoj: Stirling i Edinburgh. No, širenjem kuge te sve češćih seoskih otpora feudalizam polako počinje gubiti na značaju. Vladari dinastije Tudor u želji za komfornim životom započinju graditi velike palače kao što je Hampton Courtu.

Tower bridge u Londonu
 • Razdoblje od 1603. – 1900.:

Velika Britanija ima brojne povijesne spomenike iz različitih razdoblja. Dobro su sačuvani spomenici klasične georgijanske arhitekture: Edinburgh i zapadni dio Londona. Industrijska revolucija dovodi do porasta stanovništva, dolazi do migracija u gradove te razvoja teške industrije. U tom razdoblju nastaju: Royal Albert Hall, Tower Bridge, Forth Bridge u blizini Edinburgha i gradske kuće u Glasgowu i Manchestru.

 • Moderna Britanija između 20. i 21. stoljeća:

U 20. stoljeću raste popularnost priobalnih ljetovališta kao što je Blackpool. U Liverpoolu se grade dvije velike katedrale, a nastaju i staklene kupole Eden Project u Cornwallu.

Hrana

Britanska hrana je vrlo ukusna i kvalitetna. Cijena hrane je visoka. Prije svega je hrana skuplja u restoranima u gradskim središtima gdje ćete za obrok morati izdvojiti od 10 do 25£. Kao i kod nas u restoranima je zabranjeno pušiti. U nekim pabovima i restoranima djeca imaju zabranu ulaska. Zato se raspitajte prije nego rezervirate mjesto.

Gdje jesti?

 • Sit down chippy - restorani s odvojenom blagovaonicom s već pripremljenom hranom koju dobiješ u pet minuta. Na stolu uvijek stoji velika boca smeđeg slatkog octa i sol.
 • Take-away: trgovina s pripremljenim jelima koje ljudi uzimaju sa sobom. Najomiljenija jela su: pite, peciva, sendviči, kebabi, hot-dogovi. Te trgovine su otvorene kasno u noć, do negdje 1.00 ujutro, u gradskim središtima i do 4:00 ujutro.
 • Food u pubovima- ovdje se poslužuju prije svega tradicionalna jela. Cijene se dosta razlikuju zato se prije odluke malo raspitajte. U takvim lokalima nema konobara, naručuje se za pultom.
 • Restorani u VB zadovoljavaju većini ukusa te je zastupljena široka paleta različitih kuhinja kao što je: indijska, kineska, tajlandska, francuska i talijanska. Konobari od vas očekuju 10% napojnice. Obični restorani s brzom hranom (McDonalds, Burger King, Pizza Hut, KFC, Subway i lokalni lanac Wimpy) rašireni su u većim gradovima, nalaze se u trgovačkim centrima, na glavnim željezničkim kolodvorima, autocestama, zračnim lukama … Cijene se kreću od 4 do 5 funti. Otvoreni su od 7:00-22:00, u nekim gradovima i 24 sata na dan.
 • Curry-indijski restorani najomiljeniji su restorani u VB. Možete ih naći u svakom gradu. Najtradicionalnije jelo je pile tikka masala i pikantan Vindaloo.
 • Motorway service areas - područje autocestovnih usluga otvoreno je 24 sata na dan. Većinom se ovdje poslužuje brza hrana. U svima je i besplatan wc. No, ako ste u mogućnosti, radije potražite restoran negdje pokraj autoceste, jer ovi restorani nisu najkvalitetniji i higijenski najčišći.
 • Vegetarijanska hrana postaje u Britaniji sve omiljenija te gotovo svi restorani imaju vegetarijanska jela u ponudi.
Black pudding odnosno Krvavice

Tradicionalna Britanska jela su:

 • Fish & Chips- pržena riba obično bakalar, s krumpirom koji se poslužuje s grahom
 • Black Pudding - krvavice
 • Različiti sirevi imenovani po regijama
 • Cornish Pasty - pečena govedina s povrćem
 • Eccles Cake - pecivo s grožđicama
 • Lancashire Hotpot - povrtno mesni gulaš
 • Laverbread- pire od morskih algi uvaljan u zobene pahuljice
 • Pork pie - pita od svinjskog mesa
 • Potato Bread - krumpirov kruh od brašna, masla i krumpira
 • Sausages - kobasice
 • Smoked fish - dimljena riba
 • Welsh Cakes – velško pecivo
 • Yorkshire Pudding - slano jelo od tijesta posluženo s umakom

Piće

Po zakonu alkoholna pića mogu piti svi koji su stariji od 18 godina.

Pravi čaj s mlijekom
 • Tradicionalni engleski pubovi najomiljenija su mjesta za izlazak. Pušenje je ovdje strogo zabranjeno. Piće naručujete sami za šankom.
 • Vinski barovi - ovdje možete degustirati najbolja vina.
 • Klubovi su popularni posebice u gradovima kao što su London, Glasgow, Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Edinburgh, Newcastle i Brighton. U Klubove ne mogu ući mlađi od 18 godina. Ulazak u klubove je preko tjedna jeftiniji zbog studenata.

Najpoznatije i najomiljenije bezalkoholno piće je pravi čaj s mlijekom, no popularno je i ispijanje kavica.

Shopping

Velika Britanija je u svijetu poznata kao shopping destinacija, no kupovina će vas skupo stajati. Ponuda je raznovrsna, a kvaliteta vrhunska. Nešto jeftinije ćete proći ako se uputite izvan središta prema rubovima gradova. PDV je 20%, dok je kod sirove hrane, dječje robe i knjiga PDV 0 %.

Gospodarstvo i ekonomija

Velika Britanija je danas 4. svjetska velesila, no do 18. stoljeća bila je prije svega poljoprivredna zemlja. S vremenom započinje razvoj gradova i industrije. Danas su najrazvijenije: automobilska, elektronska, elektrotehnička, tekstilna te avionska industrija, dok se mnogi bave i pomorskim prometom. Velika Britanija ima dovoljno zaliha nafte za svoje potrebe, kao i velike količine zemaljskog plina. Jedna od važnijih gospodarskih djelatnosti VB je i turizam. Poljoprivreda je danas razvijena prije svega na istoku zemlje, prerađuje se najviše ječam, pšenica, krumpir i šećerna repa.

Kultura

Jezik

 • Engleski se govori gotovo na čitavom teritoriju Velike Britanije, no svaka regija ima svoj dijalekt.
 • Velški se govori na području Walesa prije svega na sjeveru i zapadu Walesa, no unatoč velikoj popularnosti govori ga samo 30% stanovnika Walesa.
 • Škotski gaelski jezik govori se na Islandu te na različitim područjima Škotske gdje ovim jezikom govori samo oko 60.000 ljudi.
 • Drevni jezik Cornishi se govori na krajnjem jugozapadu, no njime se služe starije generacije, mlađe ovaj jezik ne poznaju.
 • Irski se govori na području Sjeverne Irske.

Svi oni govore tečno engleski. Ako vam idu jezici pokažite zanimanje za njihov, to će im puno značiti.

Obrazovanje

Velika Britanija je centar obrazovanja. Tu se nalaze brojna stara i ugledna sveučilišta. Najpoznatija su: Oxford, Cambridge, Imperial College, London School of Economics, University College London i Kraljev koledž u Londonu. Izvan Londona sveučilišta imaju svoja sjedišta u: Durhamu, Birminghamu, Manchesteru, Liverpoolu, Exeteru, Leedsu, Sheffieldu, Bristolu, Yorku, Nottinghamu, Kentu, Bathu, Loughboroughu, Newcastleu, Southamptonu i Warwicku. Škotska ima svoj obrazovni sistem, a sveučilišta se nalaze u Aberdeenu, Dundeeu, Edinburghu, Glasgowu i Stirlingu. Tradicionalna sveučilišta u Walesu su: Aberystwyth, Bangor, Cardiff i Swansea. Strani studenti predstavljaju veliki udio na sveučilištima, naime, ima ih oko 300.000.

Tržište rada

Državljani Europske unije te Islanda, Lichtensteina, Norveške i Švicarske imaju pravo raditi i u Velikoj Britaniji, ostali državljani za rad u VB moraju ishodovati radnu vizu. Hrvatski državljani to će pravo dobiti s 1. srpnjem 2018. te će postati izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije. Studenti s vizom mogu u VB raditi 20 sati na tjedan. Od radnika se zahtjeva nacionalni broj osiguranja.

Sigurnost

 • U slučaju nužde nazovite broj 999 ili 112 te zahtijevajte hitnu pomoć, vatrogasce ili policajce. Ako situacija nije hitna za pomoć nazovite broj 101.
 • Ne puštajte svoje stvari u autu na vidnom mjestu.
 • Putovanja po državi se odvijaju uglavnom bez problema. No, opasnost od terorističkih napada je visoka (na četvrtom od pet stupnjeva opasnosti). Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (koncertne dvorane, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Preporučuje se maksimalan oprez na mjestima većeg okupljanja zbog znatne opasnosti od terorističkih napada. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

Tijekom boravka informirajte se o telefonskim brojevima hitnih službi (999), brojevima i adresi Veleposlanstva. Napominjemo da postoje disidentske republikanske skupine u Sjevernoj Irskoj koje su u prošlosti napadale različite ciljeve i na području Velike Britanije. Britanski MUP opasnost od ove vrste terorizma u Sjevernoj Irskoj označuje znatnom, a u Velikoj Britaniji umjerenom.

 • Krađe torbica su česte, posebice u onim dijelovima Londona gdje je puno turista te na javnim prijevoznim sredstvima. Do krađa vrijednih stvari dolazi i u hotelskim sobama zato sve svoje dragocjene stvari pohranite u hotelskim sefovima. Dobro je da pohranite i dokumente, a sa sobom nosite kopije.
 • Putnicima savjetujemo da izbjegavaju rubna područja Londona (Soho, Leicester Square), posebice krajem tjedna. Naime, česti su napadi na turiste pijanih mladih osoba.

Vožnja po cestama Vožnja u Velikoj Britaniji odvija se po lijevom voznom traku, zato putnicima savjetujemo oprez prilikom vožnje i prelaska ceste.

 • Ograničenja brzine:
U gradu 30 milja/h (48 km/h)
na regionalnim cestama 50 milja/h (80 km/h)
na autocesti: 70 milja/h (112 km/h) 
 • Najviša dozvoljena vrijednost alkohola u krvi je 0,8g / litru krvi.
 • Vodite računa o parkirnom režimu u gradovima i parkiralištima. Kazne u slučaju zapljene auta su poprilično visoke (više od 150€).
 • U Londonu i drugim većim gradovima radije parkirajte na parkiralištima nego na cesti/u ulicama gdje se prije svega parkiraju stanovnici s dozvolama.
 • London: svi vozači, uključujući strance, moraju platiti dnevnu taksu za vožnju i parkiranje u središtu Londona, i to od ponedjeljka do petka od 7:00 do 18:30 sati. Taksa iznosi 10 britanskih funti na dan. Plaćati je moguće na kioscima i benzinskim postajama.

Zdravlje

U slučaju hitne pomoći nazovite na broj 999 ili 112, ili se uputite direktno na hitnu. Ako vam nije potreba hitna pomoć, broj za pomoć koji djeluje 24h na dan je 08454647. U državi možete koristiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju dobijete u HZZO-u. U slučaju liječenja važno je da svu dokumentaciju sačuvate zbog mogućih kasnijih obračuna troškova. Kartica vrijedi samo u primjeru hitnih zdravstvenih usluga. ZZZS U Britaniji živi oko 50.000 osoba koji imaju virus HIV. Voda iz slavine je pitka, osim u većim gradovima. Za putovanje u Veliku Britaniju nije potrebno posebno cijepljenje.

Telekomunikacije

Telefonska govornica usred Londona, u pozadini Big Ben

Telefon

Velika Britanija poznata je po crvenim telefonskim govornicama koje su njihov simbol. Britanski međunarodni pozivni broj je 0044. Glavni operateri su: T-Mobitel, Vodafon, 3 i 02, svi koriste 3G servise. Cijene ovise o tome gdje, kamo i od kuda zovete. Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije [1], te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe.

Internet

Sve Britanske knjižnice imaju internetsku vezu kao i hoteli te većina McDonaldsa, koji pristup internetu nude besplatno. Većina kafića i barova pristup internetu naplaćuju. Za pola sata interneta platiti ćete oko 1£.

Pošta

Poštanski sandučići su tradicionalne crvene boje. Imaju sistem da je cijena slanja ovisna o veličini i težini pošiljke. Poštanske markice možete kupiti u svim trgovinama.

Običaji

 • Kada oslovljavamo nekog službeno, ne koristimo ime nego osobu oslovimo sa gospodin/gospođa i prezimenom. Po imenu se Britanci oslovljavaju kada se bolje upoznaju.
 • Kada stojite u redu npr. za karte za kino, pustite osobi ispred sebe malo prostora.
 • Pozdrav tu i tamo prati poljubac u lice ili zagrljaj, no ako vas Britanac prvi ne zagrli bolje je da se samo rukujete. Stisak ruke neka bude čvrst.
 • Uriniranje u javnosti je nezakonito, globa iznosi 80 £, a od vas očekuju da počistite i dezinficirate mjesto.
 • Važno je da sve stanovnike ne oslovljavate Englezima nego nazivima regije od kuda je osoba: Velšani, Škoti i Englezi.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Od 1. srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Veliku Britaniju i s osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske mogu ulaziti na područje Gibraltara na osnovi valjane osobne iskaznice. Maloljetne osobe koje putuju u VB bez pratnje roditelja ili zakonitih zastupnika savjetujemo da ima sa sobom pismo roditelja odnosno zakonitih zastupnika u kojem je naveden njihov kontakt.

Avionom

Avionom

Zračna luka u Londonu

U Engleskoj:

 • Zračna luka Schiphol ima brojne letove iz Amsterdama u gotovo sve regionalne zračne luke u Ujedinjenom kraljevstvu.
 • Zračna luka London Heathrow je najprometnija zračna luka u Velikoj Britaniji, a nalazi se 24 kilometara zapadno od središta Londona. Od tuda možete direktno letjeti u brojne svjetske destinacije. Zračna luka British Airways ima direktne veze s Europom, Azijom, Afrikom, Amerikom i Australijom, nešto rjeđi direktni letovi su iz Južne Amerike. Drugi veliki prijevoznik je Virgin Atlantic. Zračna luka ima pet terminala između kojih su velike udaljenosti.

Zračna luka London Gatwick je druga najveća zračna luka u Londonu koja se nalazi 50 kilometara južno od Londona. Nudi široku paletu međunarodnih letova.

 • Zračna luka London City je centralna zračna luka koja se nalazi 7 km istočno od središta Londona. Ima kraće staze sa polijetanje i slijetanje te je primjerenija za manje avione. Najprimjerenija je kraćim poslovnim letovima u Frankfurtu, Madridu, Parisu, Zurichu.
 • Zračna luka London Stansted je treća najvažnija zračna luka u Velikoj Britaniji. To je najveći sjedište nisko cjenovnih avio prijevoznika kao što su Ryanair i EasyJet. Nudi brojne letove u europske, sjeverno afričke i azijske destinacije. No, zračna se luka nalazi 60 km izvan središta Londona.
 • Zračna luka London Luton ima brojne jeftine letove od kojih većina leti prema Europi i Bliskom Istoku.
 • Zračna luka London Southend u Essexu ima jeftinije avionske karte, a glavni prijevoznici su: EasyJet, Aer Arann i Jet2.com.
 • Zračna luka Manchester na sjeveru Engleske je najveća zračna luka u Velikoj Britaniji izvan Londona. Imaju prije svega letove u Europu.
 • Zračna luka Birmingham International je jedna od najvećih Britanskih zračnih luka izvan Londona. Ima dobre veze s Europom te brojne duže letove u udaljenije krajeve. Zračna luka Birmingham ima i direktnu vezu vlakom do Londona te tu ima svoje sjedište nisko cjenovni avio prijevoznik Flybe.
 • Zračna luka Liverpool John Lennon u SZ Engleskoj je najbrže rastuća zračna luka u Velikoj Britaniji.
 • Zračna luka Blackpool je međunarodna zračna luka koja nudi brojne putničke letove.
 • Međunarodna zračna luka Newcastle je jedina zračna luka na sjeverozapadu Engleske koja nudi dnevne letove u i iz Dubaja, u Australiju i Daleki Istok. Ima letove prema više od 100 destinacija.
 • Zračne luke: Bristol, East Midlands, Exeter, Robin Hood, Carlisle, Leeds Bradford i Durham Tees Valley nude jeftine letove iz kontinenta Europe s Ryanairom, Jet2, easyJet i Flybe.
 • Zračna luka Norwich prije svega nudi letove prema Amsterdamu, ali i čitavoj Velikoj Britaniji.

U Škotskoj:

 • Edinburgh je najprometnija zračna luka u Škotskoj s raširenom mrežom europskih i sjevernoameričkih letova.
 • Glasgow ima dvije zračne luke: zračna luka Glasgow za većinu velikih prijevoznika i Glasgow Prestwick
 • Aberdeen
 • Inverness
 • Zračne luke Orkney i Shetland Isles prije svega nude letove za Skandinaviju.
 • Cardiff International, jedina međunarodna zračna luka u Walesu. Glavno je sjedište prijevoznika Flybe i Thomas Cook koji ima prekooceanske letove kao npr. iz Barbadosa.

Autobusom

Eurolines nudi dnevne letove iz Pariza, Amsterdama i Brisela u London, kao i prijevoze iz drugih europskih država. No, putovanje autobusom je daleko sporije i napornije.

Automobilom

Ako se odlučite putovati automobilom, najbolje je da izaberete put preko la Mancha od kuda s auto-vlakom za 40 minuta i 49£ dođete do Folkestona. Auto-vlak možete rezervirati preko interneta.

Vlakom

 • Iz Belgije i Francuske

Eurostar brzi vlakovi voze na relaciji London (St. Pancras International), Ebbsfleet i Ashford kroz 50 km dug tunel koji prolazi ispod kanala La Manche njegovim najužim dijelom, Doverskim vratima u Pariz (Gare du Nord), Lille (Europa), Calais (Fréthun) i Brisel (Zuid-MIDI). Iz Pariza se prosječno putuje dva sata i 15 minuta, a iz Brisela jedan sat i 15 minuta. Putovanje će vas doći između 85€ i 230€.

 • Iz Nizozemske

Iz Nizozemske možete u kombinaciji vlaka i trajekta doputovati željeznicom do istočne Engleske, Essexa i East Londona. Ta je veza za putnike iz sjeverne Europe izrazito dobra. Presjedanje iz vlaka u trajekt i obrnuto je vrlo jednostavno.

Brodom

Postoje brojne trajektne linije s kontinenta Europe u Veliku Britaniju.

 • Newcastle nudi putovanje iz Amsterdama.
 • Harwich ima trajekte koji voze na relaciji Esbjerg u Danskoj i Hoek van Holland u Nizozemskoj. Jedna od mogućnosti je i veza iz Rotterdama u Nizozemskoj ili Zeebrugge u Belgiji. Postoji redovna veza između Ramsgate i Oostende u Belgiji. Svaki tjedan plove četiri dana, cijene se kreću između 50€ do 84€.
 • Dover je jedan između omiljenih Britanskih luka koja vozi relaciju Zeebrugge, Dunkerque i Calais u Francuskoj. Trajekt košta oko £ 12-18, no ako napravite rezervaciju ponudit će vam razne popuste i ugodnosti.
 • Iz Republike Irske postoje veze iz Dublina do Holyheada i Liverpoola.
 • Posebna linija vodi do New Yorka za što ćete morati platiti oko 900 funata.
 • Drugi brodovi dolaze iz različitih luka po svijetu - RMS St. Helena putuje od Ascension, Sveta Helena, Walvis Bay i Cape Town Portland, dvaput na godinu.

Transport po destinaciji

Avion

Obzirom na relativno kratke udaljenosti letovi unutar Velike Britanije su rijetki, osim za putovanja između Engleske i Škotske, na prijelazima kao između Britanije i Sjeverne Irske ili prilikom putovanja na nekog od brojnih otoka. Za dobre i cjenovno pristupačnije letove preporuča se rezervacija unaprijed. Problem je da brojne regionalne zračne luke nemaju direktnih željezničkih veza do gradova i putnici moraju često presjedati iz autobusa.

Prijevoznici, koji nude domaće letove unutar Ujedinjenog kraljevstva:

 • British Airways: Aberdeen, Edinburgh, Glasgow, Jersey, London Gatwick, Heathrow, Manchester, Newcastle.
 • Flybe: Aberdeen, Belfast City, Birmingham, Bristol, Cardiff, Doncaster-Sheffield, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Guernsey, Inverness, Isle Of Man, Jersey, Leeds / Bradford, Liverpool, London Gatwick, Manchester, Manston-Kent, Newcastle, Newquay, Norwich, Southampton i Southend.
 • Loganair: Flybe - Eday, Kirkwall, Severna Ronaldsayem, Papa Westray, Sanday, Stronsay, Westrayem.
 • Eastern Airways:Aberdeen, Birmingham, Bristol, Cardiff, Durham, HUMBERSIDE, Inverness, Isle of Man, Leeds / Bradford, Manchester, Newcastle, Norwich, Nottingham East Midlands, Southampton, Stornoway, Wick.
 • EasyJet: Aberdeen, Belfast International, Bournemouth, Bristol, Edinburgh, Glasgow, Inverness, Liverpool, London Gatwick, London Luton, London Stansted, London Southend i Newcastle.
 • Ryanair:Aberdeen, Bournemouth, Glasgow-Prestwick, Inverness, Liverpool, London Stansted, City of Derry, Newquay, Nottingham East Midlands.
 • AURIGNY: Alderneyja, Bristol, Guernsey, Jersey, London Gatwick, London Stansted, Manchester, Southampton.
 • Manx2:Belfast City, Isle Of Man, Blackpool, Leeds, Newcastle, Oxford, Anglesey, Cardiffu, Gloucester.
 • Isles of Scilly SKYBUS:Bristol, Exeter, Isles of Scilly (Marijino), Newquay, Southampton zračnih luka.
 • Jet2:Belfast International, Blackpool, Leeds / Bradford, London Gatwick, zračne luke Newcastle.
 • CityJet: - Dundee, Edinburgh, Jersey, London City, Manchester.
 • British International: - Isles of Scilly, Isles of Scilly, Penzance.
 • Atlantic Airways: Ferski otoki i Shetlandski otoki.

Vlak

Putovanje vlakom je u Velikoj Britaniji vrlo omiljen i ugodan način putovanja. Vlakovi po Velikoj Britaniji su izuzetno brzi i putuju 200 km/h te se zaustavljaju u svim glavnim gradskim centrima. Karte možete kupiti na bilo kojem kolodvoru. Preporučamo kupnju karata unaprijed, obzirom da su jeftinije. Karte možete kupiti također od svih prijevoznika na svakoj postaji ili preko interneta. Sve informacije o putovanju vlakom možete pročitati na: http://www.nationalrail.co.uk/. Svi vlakovi imaju dva razreda: standardni i 1. razred. Svaki vlak ima bar jedan wc za invalide, klimu, prodaju hrane i pića, a neki nude i besplatan pristup internetu.

Ujedinjeno kraljevstvo ima dvije velike željezničke mreže.

 • U Engleskoj, u Škotskoj i u Walesu je široka mreža National Rail koja obuhvaća oko 34.000 kilometara željeznice te istovremeno obuhvaća gotovo čitavu Veliku Britaniju od Penzance u Cornwallu do Thursoa na krajnjem sjeveru Škotske te uključuje oko 2600 postaja.
 • U Sjevernoj Irskoj je NIR-Sjeverna Irska željeznica u državnoj vlasti, koja je odvojena i koristi drugačiju širinu pruga.

Automobil

Najvažnije pravilo je da se vozi po lijevoj strani. Automobil možete unajmiti preko interneta. Brojni automobili koji se unajmljuju imaju ručni mjenjač. Auto možete unajmiti bilo gdje u Velikoj Britaniji. Velik problem predstavlja parkiranje, posebice u većim gradovima, a i parking je skup. Gorivo je isto tako skupo: 1,34 £ na litru. Ograničenja brzine označene su u miljama. Cestarine, uz iznimku nekoliko većih mostova i prolaza, nemaju. Većina većih gradova ima parkirališta na periferiji grada od kuda imaju organiziran prijevoz autobusima u središte. Nikada ne parkirajte na bijeloj, žutoj ili duploj crti. U svakom gradu možete očekivati redovne autobusne prijevoze između centra, predgrađa i bližnjih sela. Putovanje autocestama preporuča se ako idete na dulje putovanje, ograničenje brzine je 115 km/h. Ograničenje na brzim cestama je 100 km/h, na ostalim cestama 50 km/h, a imaju i mnoge zone gdje je ograničenje 30 km/h. U Velikoj Britaniji bolje ne voziti pod utjecajem alkohola. Najviša dozvoljena vrijednost alkohola u krvi je 80mg na 100 ml krvi. Kazne su stroge te ako napušete iznad te vrijednosti morati ćete provest noć u zatvoru. Globe iznose £ 5.000. A platiti ćete i 60 £ globe za vožnju s mobilnim telefonom.

Autobus

Tradicionalni Britanski crveni autobusi

Lokalni autobusni prijevoznici pokrivaju čitavu državu, no razlikuju se po kvaliteti i troškovima. Kada želite istupiti iz autobusa morate prije pozvoniti. London ima prepoznatljive crvene autobuse koji pokrivaju čitav grad. Neke autobusne linije voze i 24 sata na dan. Na svakoj postaji je vidno prikazan raspored vožnji i karte puta.

Taksi

U Velikoj Britaniji imaju 2 vrste taksija:

 • Metered (black) cabs, se nalaze u svim većim gradovima te su izrazito praktični za vožnju po gradskom središtu, no poprilično su skupi (za 1 milju morate platiti 2-3 funte). Taksi koji je slobodan ima na krovu osvjetljen znak Taksi.
 • Minicabs, je potrebno naručiti po telefonu te su češći u predgrađu grada i manjim krajevima. Obično su karte jeftinije, postoje različite veličine tako da možete naručiti taksi i za 12 osoba.

Bicikla

Bicikla je omiljeno prijevozno sredstvo u Velikoj Britaniji. Najam bicikli nude u svakom gradu. Od osobe koja posudi biciklu očekuje se da biciklu i vrati na isto mjesto gdje ju je i uzeo. Birati možete između cestovnih i brdskih bicikli. U nekim gradovima su ceste prilagođene biciklistima te postoje posebne biciklističke staze, dok se u nekima biciklisti moraju uključivati u promet. Većina gradova ima parkirališta za bicikliste, no biciklu obavezno zaključajte da vam ga ne ukradu. Poznata je biciklistička mreža SUSTRANS koja ima seriju makadamskih i asfaltiranih staza za bicikle koja se proteže kroz čitavu državu i prolazi kroz neke od spektakularnih pokrajina.

Spavanje i smještaj

Velika Britanija nudi široku paletu raskošnih hotela s 5 zvjezdica. Možete iznajmiti i privatne kuće. Mlađi putnici odlučuju se radije za hostele jer su cjenovno pristupačniji. Imaju i brojne kampove prilagođene za kampiranje u šatorima, ali i odlične uvjete za kampere.

Hoteli

Hoteli su većinom luksuzniji s pet zvjezdica i zato skupi.

Hosteli

Hosteli su najomiljeniji smještaj među mlađom publikom.

Kampiranje

I ovo je jedan od omiljenijih načina provođenja odmora. Kampovi su lijepi i čisti te na visokom nivou.

Sljedeća destinacija