Austrija

Republika Austrija je kontinentalna država, a nalazi se u Srednjoj Europi. Glavni grad Austrije je Beč. Stanovnici Austrije ljubazni su i gostoljubivi. Austrija se može pohvaliti bogatom lepezom arhitekturnih znamenitosti, lijepom prirodom i odličnom gastronomijom.

Fotogalerija atrakcija

Pomoć:Učitavanje slika

Putopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 52 minute

Jezik: Engleski

Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Beč: je glavni grad Austrije. Grad s karizmom. Neke od njegovih najpoznatijih znamenitosti su: Bečka državna opera, Mozartova kuća, Katedrala sv. Stjepana ili Bečka katedrala, Koncertna kuća, Bečka filharmonija, Leopoldov muzej.
 2. Salzburg: Mozartov grad. Gradska jezgra uvrštena je u popis svjetske kulturne baštine.
 3. Klagenfurt: je poznata izletnička destinacija. Na rubovima grada i okolice smjestilo se mnogo parkova i 23 dvorca. Po ljeti se tamo organizira čuveni festival: Čarobnost starog grada.
 4. Graz: povijesna jezgra Graza jedna je od najočuvanijih gradskih jezgri u Središnjoj Europi, te je 1999. g. uvrštena na UNESCOV popis svjetske kulturne baštine.
 5. Villach: je srce Koruške. Predivni planinski i jezerima okružen gradić.

Skriveni krajevi

Plan puta

*Austrija 7 dana::

 • 1. i 2. dan: posjet Klagenfurtu i njegovim znamenitostima'
 • 3. dan: razgledavanje Salzburga i njegovih znamenitosti'
 • 4. i 5. dan: razgledavanje Beča i njegovih znamenitosti, te obilazak zoološkog vrta'
 • 6. dan: razgledavanje Graza i njegovih znamenitosti'
 • 7. dan: Villach, organiziran izlet u prirodu

Aktivnosti

Korisne informacije

Glavni grad: Beč

Valuta: euro (EUR)

Broj stanovnika: 8,5 miliona

Električna energija: 220V/50 Hz

Pozivni broj države: 00 43 Vremenska zona: GMT/UTC + 1

Telefon za hitnu pomoć: policija- 133, besplatni EU-br. za žurnu pomoć (EEN)- 112, hitna pomoć /dežurni liječnik - 144, vatrogasci-122

Domena: .at

Veličina države: 83.858 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Karta Austrija

Dinamična karta

Regije

Austrija je savezna republika i dijeli se na devet saveznih država (Bundesländer). To su:

 • Gradišće (Burgenland)

Nalazi se na granici s Mađarskom-

 • Koruška (Kärnten)

Nalazi se na jugu Austrije. Koruška je najpoznatija po svojim planinskim krajolicima i jezerima. Glavni grad pokrajine je Klagenfurt.

 • Donja Austrija (Niederösterreich)

Glavni grad je Sveti Hipolit. Donja Austrija graniči sa Češkom i Slovačkom i austrijskim pokrajinama Gornja Austrija (Oberösterreich), Štajerska (Steiermark) i Gradišće (Burgenland), i okružuje Beč (Wien).

 • Gornja Austrija (Oberösterreich)

Četvrta je austrijska pokrajina po veličini i treća po broju stanovnika. Graniči s Bavarskom u Njemačkoj, Češkom i austrijskim pokrajinama Donja Austrija (Niederösterreich), Štajerska (Steiermark) i Salzburg.

 • Salzburg

Savezna država Salzburg leži na rijeci Salzach, okružuju je austrijske savezne države Tirol, Koruška, Gornja Austrija, Štajerska, te njemačka savezna država Bavarska. Proteže se od središnjih Alpa prema sjeveru. Najviši vrh je visok 3.000 metara. Glavni grad je Salzburg.

 • Štajerska (Steiermark)

Površinom je druga po veličini od devet austrijskih saveznih država. Graniči sa Slovenijom kao i s pokrajinama: Gornja Austrija, Donja Austrija, Salzburg, Gradišće i Koruška. Glavni grad Štajerske je Graz.

 • Tirol

Tirol (talijanski: Tirolo) je povijesna regija u središnjoj Europi koja se upravno sastoji od austrijske savezne države Tirol (koja se sastoji od Sjevernog i Istočnog Tirola) i talijanske regije Trentino-Južni Tirol. Tirolskim krajolikom dominiraju Alpe.

 • Vorarlberg

Stanovnici Vorarlberga govore alemanski dijalekt za razliku od ostatka Austrije gdje se govori bavarski.

 • Beč (Wien)

Beč je glavni i najveći grad Austrije, i jedna od devet austrijskih saveznih država.

Značajke regije

Vrijeme i klima

Austrija leži u umjerenom pojasu. Prosječna temperatura ljeti iznosi oko 20°C, a može dostići i iznad 35°C. Zimi su temperature niske i mogu pasti sve do –15°C, no u prosjeku iznose oko -4°C. U zapadnom i središnjem dijelu prevladava snježna klima s izrazitim padalinama i niskim zimskim temperaturama. Najviše padalina padne u svibnju i lipnju. Vremenska prognoza i vrijeme u proteklim godinama

Najbolje vrijeme za posjetiti Austrija

Austrija je za godišnji odmor primjerena u svakom godišnjem dobu.

Povijest

Nakon što su njom vladali Rimljani, Huni, Lombardi, Ostrogoti, Bavarci i Franci Austrija je od 10. do 13. stoljeća pala pod vlast Babenberga. Nakon njih na vlast dolaze Habsburgovci koji vladaju sve do 20. stoljeća.

Nakon raspada Svetog Rimskog Carstva 1806. g. osniva se Austrijsko carstvo koje se 1867. g. preustrojava u Austro-Ugarsku monarhiju. Austro-Ugarska se raspada nakon Prvog svjetskog rata, te nastaje Austrija u današnjim granicama. 1918. g. Austrija postaje republikom te tako ostaje sve do 1934.g. kada kancelar Engelbert Dollfuß uvodi diktaturu. 1938. godine Austriju biva pripojena Njemačkoj.

Nakon poraza nacista u II. Svjetskom ratu, Austriju sukladno Potsdamskoj konferenciji do 1955. godine zauzimaju savezničke sile, kada ponovno stiče potpunu nezavisnost potpisivanjem Austrijskog državnog ugovora, ali pod uvjetom da ostane neutralna.

Ipak, nakon propasti komunizma u Istočnoj Europi, Austrija se politički sve više angažirala, te 1995. godine postaje članica Europske Unije, a 2002. uvodo Euro.

Hrana

Austrijska kuhinja je vrlo raznolika. Kombinacija je to različitih okusa, različitih naroda. Tipičan austrijski obrok uključuje od 2 do 7 jela ovisno o tome koliko je važan gost i koja je prilika. Obično je sastavljen iz predjela, juhe i glavnog jela s jednim ili dva kuhana ili sirova priloga. Može uključivati i desert.

Burgenlandska kuhinja je na primjer pod jakim utjecajem Mađarske s kojom graniči. Svi specijaliteti u toj regiji pripremaju se iz domaće uzgojenog voća i povrća te domaćih životinja. Jedna od takvih je »Buergenlandisches Erdbeerkoch« (pečen biskvit s pečenim jagodama ), ili pak "Buergenlandische Gaenseleber" (gušća jetra s crvenim lukom).

Jugoistočna gastronomija Kaernten/Carinthie i Steiermark/Styrie je pod jakim utjecajem morskih država, Italije i Slovenije, što vidimo po upotrebi začinskog bilja i načinu pripreme hrane. Jedno od jela je austrijska šunka s mljevenim češnjakom i bučnim uljem, ili pak pečena patka prelivena začinskim preljevom.

Južna Austrija je pod utjecajem bliskog istoka i orijenta. Tipična jela su pečena pinka kruha sa umakom od šafrana i štrudla od jabuka, koja malo podsjeća na tursku "baklavu".

U gornjoj Austriji, na čelu sa Salzburgom, koji graniči s Njemačkom i Češkom, značajna ja klasična kuhinja. Od najpoznatijih slastica tu su: kremaste torte oblivene s malinovom marmeladom, ili pak specijalitet mozartovog grada – lagan kolač punjen s kremom od vanilije.

Tirolski specijaliteti za koje se zna da su ih „uvezli“ iz Italije jesu: "janjetina ili goveđa jetra s bijelim lukom, masti, kaparima, sokom od limuna i bijelim vinom poslužena s palentom, nasjeckanim i pohanim lukom i krumpirom bez ili s mesa, ili pak "ravioli" napunjeni sa špinatom bez salse, samo na putru i s parmezanom.

Piće

Vino, koje odlično paše austrijskim gastronomskim specijalitetima, pivo, mošt, žestoka pića, voda i različiti sokovi.

Shopping

Radna vremena poslovnica su različita, uglavnom od 09.00 – 18.00 sati (trgovine prehrambenim artiklima od 08.00 sati), subotom do 13.00 odnosno 17.00 sati. Posebna pravila s duljim radnim vremenom postoje u turističkim mjestima. Poslovnice na kolodvorima i zračnim lukama otvorene su za vrijeme prometovanja (djelomično do 23:00 h).

Značajne ulice za kupovinu su npr.

- u Beču: Kärntner Straße, Mariahilfer Straße

- u Grazu: Herrengasse, Annenstraße

- u Linzu: Landstraße i okolica, Taubenmarkt

- u Salzburgu: Getreidegasse, Linzergasse

- u Innsbrucku: Maria-Theresien-Straße

- u Klagenfurtu: Alter Platz

- u Bregenzu: Kaiserstraße, Kornmarktplatz

- u Eisenstadtu: Hauptstraße

- u St. Pöltenu: Kremser Gasse

Ne propustite posjet tržnici: bila to šarolika raznolikost i međunarodni Flair bečkog Naschmarkta, regionalne poslastice na seoskim tržnicama ili prepucavanje na sve brojnijim buvljacima, zasigurno ćete pronaći ono što tražite. Posebno čarobni doživljaj nude adventske tržnice, na kojima se prodaje božićni nakit, medenjaci i umjetničke rukotvorine.

Poseban značaj pripada austrijskom umjetničkom ručnom radu. Preporučujemo da si kao uspomenu izaberete:

-narodnu nošnju i nakit za nošnju

- lodensku odjeću iz Salzburga i Tirola

- veziva iz Vorarlberga

- keramičku i porculansku robu (Augartenska manufaktura u Beču, Gmundenska keramika, grnčarija iz Stooba/Gradišće)

- stakleni i kristalni proizvodi (npr. Swarovski/Tirol)

- drvne rezbarije i još puno toga.

Gospodarstvo i ekonomija

Austrija je među pet najuspješnijih država u Europskoj uniji sa suvremenom infrastrukturom, nadprosječnom kupovnom moći i učinkovitom javnom administracijom. U državi vlada jaka politička i socijalna stabilnost s odličnim odnosima između managementa i zaposlenih te visok stupanj osobne i poslovne sigurnosti.

U državi vlada i dobra disciplina plaćanja. Također, Austrija spada među najboljih pet država u EU po produktivnosti zaposlenih i njihovom osjećaju pripadnosti poduzeću.

Austrija je odlična ishodišna točka za investicije u Jugoistočnu Europu što dokazuje i više od 16.000 zajedničkih ulaganja među austrijskim poduzećima i poduzećima iz CEE regije. Sve to Austriju postavlja na sam vrh atraktivnih poslovnih mogućnosti za međunarodno poslovanje u Europi i svijetu.

Kultura

Kulturno bogatstvo Austrije je neupitno: visoka umjetnost isprepliće se s kulturom svakodnevnice, posebnim stilom života, kulinarskim specijalitetima … Kulinarski specijaliteti su pravi zaštitni znak Austrije i njenih regija. Dojam će vam upotpuniti i susreti s ljudima koji ondje žive. Sve je to rezultat raznolikih utjecaja s istoka i zapada, sjevera i juga. Austrija je tokom povijesti uvijek bila graditeljica mostova i mjesto susreta različitih naroda i kultura Europe.

Jezik

Službeni jezik u Austriji je njemački. Priznati regionalni jezici su: slovenski, gradišćanski i madžarski.

Obrazovanje

Opće obrazovne obavezne škole,

Opće obrazovne više škole,

Stručno-obrazovna obvezna škola i stručno-obrazovne srednje škole,

Stručno obrazovne obvezne škole (strukovne škole),

Stručno-obrazovne više škole te

Visokoškolsko obrazovanje.

Tržište rada

Veliko postignuće Europske unije je sloboda kretanja radnika. Građani iz Europskog gospodarskog prostora (EGP), švicarski državljani i članovi njihovih obitelji mogu se doseliti u svaku zemlju Europske unije i tamo se zaposliti. Stoga radna snaga iz tih zemalja u Austriji ima slobodan pristup tržištu rada i ne treba dodatne dozvole za zapošljavanje.

Za državljane novih članica EU-a vrijede prijelazna pravila. Budući da za njih postoje neka iznimna pravila u svezi sa slobodom kretanja radnika, prema Zakonu o zapošljavanju stranaca još uvijek im je potrebna dozvola. Među njima je i Hrvatska.

Među najtraženije kadrove spadaju konobari, kuhari, elektromehaničari, strojari, varioci, zidari, vozači, medicinske sestre, bolnički njegovatelji, doktori, administrativni radnici, frizeri, komercijalisti i čistačice, itd.

Sigurnost

Austrija je sigurna država. Usprkos tome, malo opreznosti u glavnim turističkim krajevima, gdje možete postati žrtvom manjih krađa (kao npr. novčanika, mobitela, …), neće škoditi.

Zdravlje

Austrija ima odlično organiziran zdravstveni sustav. Ljekarne rade izmjenično nedjeljno i praznično dežurstvo. Na svim zatvorenim ljekarnama naći ćete obavijest o otvorenim ljekarnama. U državi možete koristiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju dobijete u HZZO-u. U slučaju liječenja važno je da svu dokumentaciju sačuvate zbog mogućih kasnijih obračuna troškova. Kartica vrijedi samo u primjeru hitnih zdravstvenih usluga. ZZZS

Telekomunikacije

Telefon

Telekom Austria nudi različite tarifne modele, a naknade za razgovor ovise o dobu dana i udaljenosti.

Za telefonske govornice Telekom Austrije u domaćem prometu postoji samo jedna zona (čitavo savezno područje) i cijena ne ovisi o dobu dana. Telefonske kartice možete kupiti u poštanskim uredima i kioscima.

Osim ovdje navedenih, u Austriji postoji još velik broj drugih pružatelja telekomunikacijskih usluga, i to za fiksnu i mobilnu telefoniju s različitim tarifnim modelima.

Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije Euro tarifa, te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe.

Internet

Austrija ima odličnu pokrivenost po cijeloj državi.

Pošta

Radno vrijeme poštanskih ureda različito je, a navedeno je na ulazu u svaku poštu. Neki poštanski uredi u velikim gradovima rade i noću te subotom, nedjeljom i blagdanom, s tim da se tada pruža ograničen broj usluga.

U međunarodnom prometu postoje dvije varijante za slanje pošiljaka: Priority (što moguće brža otprema) i Economy (jeftinija, ali s dužim rokom dostave) te dvije zone udaljenosti: Europa i svijet.

Standardna pisma težine do 20 g šalju se diljem svijeta bez dodatne naknade za Priority.

Poštanske marke možete kupiti u svim poštanskim uredima. Poštanski sandučići su žuti, a crvene pruge na njima upućuju na dodatno pražnjenje nedjeljom i blagdanom.

Običaji

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Od 1. srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Austriju i s osobnom iskaznicom.

Avion

Austrija ima 6 aerodroma: Klagenfurt, Beč, Innsbruck, Graz i Linz.

Austrian Airlinesa povezuje Austriju odnosno Beč sa 130 gradova svijeta, a nakon slijetanja u bečku zračnu luku Schwechat, više puta dnevno lete avioni dalje prema pokrajinskim glavnim gradovima Grazu, Linzu, Salzburgu, Innsbrucku i Klagenfurtu.

Na taj način ćete jednostavno otkriti Austriju preko najbrže tranzitne zračne luke u Europi.

Autobus

Mreža međunarodnih autobusnih linija je razvijenija od nacionalne mreže. Austrija je autobusnim linijama povezana s mnogim europskim zemljama i njihovim većim gradovima; neke od zemalja su Njemačka, Švicarska, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka, Italija i druge.

Većinom linija upravlja jedan od najvećih europskih autobusnih prijevoznika, ali postoji i mnogo privatnih prijevoznika, iz Austrije ili drugih zemalja.

U nastavku neke od popularnih linija između Austrije i Hrvatske.

Salzburg, Welz, Linz, Graz → Zagreb,

Slavonski Brod, Županja, Vinkovci, Đakovo, Vukovar i Osijek

Beč, Graz → Zagreb, Skradin, Split, Ploče, Metković i Dubrovnik (ova se linija spaja s linijom prema Crnoj Gori).

Beč, Graz → Zagreb, Zadar, Split i Imotski

Beč → Zagreb, Rijeka, Pula, Rovinj, Poreč, Novigrad i Umag

Automobil

Izvrsno izgrađena mreža autocesta, brzih cesta i saveznih cesta povezuje Austriju sa svim susjednim državama. Svi granični prijelazi na glavnim poveznicama (granični prijelazi na autocestama i saveznim cestama) otvoreni su dan i noć. Prometna pravila i prometni znakovi u Austriji u načelu odgovaraju onima u ostalim europskim zemljama. Na svim autocestama i brzim cestama u Austriji postoji obveza plaćanja cestarine!

Vlak

Vlak vozi iz Zagreba i Rijeke.

Transport po destinaciji

Avion

U Austriji postoje dnevni letovi unutar države.

Vlak

Najkompleksniju javnu prometnu mrežu nude austrijske državne željeznice i poštanski autobusi. Unutarnji željeznički promet odlično je organiziran. Željeznicom možete stići i do najdaljeg kutka.

Automobil

Auto je u Austriji osnovno prijevozno sredstvo tako da je vožnja automobilom, zahvaljujući izvrsnoj cestovnoj mreži te pitoresknom i raznolikom krajoliku, pravo zadovoljstvo.

Autobus

U Austriji se kao prijevozno sredstvo mnogo više koriste vlakovi nego autobusi. No, putovanje autobusom unutar Austrije je najpogodnije ako želite doći do mjesta/sela do kojih ne prometuju vlakovi. Postoje također i međugradske linije koje prometuju između većih gradova. Mreža autobusnih linija u Austriji zapravo samo nadopunjuje željezničku mrežu, a autobusni kolodvori se najčešće nalaze pored željezničkih kolodvora.

Taksi

Taksi prijevoznike naći ćete u svim većim gradovima i selima.

Bicikla

Bicikliranje je u Austriji vrlo popularno. Postoje mnoge biciklističke staze putem kojih možete doživjeti netaknutu prirodu, kristalno bistra jezera i riječne doline.

Spavanje i smještaj

Hoteli

Austrija svojim gostima nudi raznolik smještaj. Na raspolaganju su vam niskobudžetni kao i luksuzni hoteli. Svaki se može pohvaliti svojim izgledom kako i ponudom. Cijene se od hotela do hotela razlikuju ovisno o ponudi i kategoriji.

Hosteli

U Austriji ćete naći i mnoge hostele s vrlo prihvatljivim cijenama.

Kampiranje

Austrija je poznata i po svojem kamping turizmu. Već samo na austrijskom dijelu Koruške smjestilo se oko 130 kampova.

Sljedeća destinacija

Zadnja sprememba: 9. marec 2018 ob 18:40