Francuska

Francuska republika ili Francuska je priobalna država u Zapadnoj Europi koja na zapadu i sjeveru izlazi na Atlantski ocean, na sjeverozapadu graniči s Belgijom i Luksemburgom, na istoku s Njemačkom, Švicarskom, Italijom i Monakom te na jugu ima izlaz na Sredozemno more, te graniči sa Španjolskom i Andorom. Francuska je najveća država zapadne Europe. Francuska je jedna od osnivačica Europske Unije. Po površini je Francuska na 47 mjestu, a po broju stanovnika na 21. mjestu na svijetu. Francuska svojim gostima nudi odmor pun doživljaja bez obzira da li se radi o kulturi, arhitekturi, povijesti, gastronomiji ili prirodi. Znatiželjan i aktivan putnik u Europi ni u jednoj državi neće naići na toliko raznovrsnih doživljaja koje pruža Francuska.

Fotogalerija atrakcijaPutopisi


+ Dodaj svoj putopis

Video turistički vodič

Dužina: 51:33 minuta

Jezik: Engleski Za gledanje na cijelom ekranu kliknite na video ikonicu [ ] dolje desno.

Turističke destinacije i atrakcije

 1. Pariz: Grad zaljubljenih, grad svijetlosti, prijestolnica umjetnosti, mode i gastronomije. U Parizu svatko nađe nešto zanimljivo, od raskošnih palača i vrhunskih umjetničkih radova do impresivne futurističke arhitekture. Pariz je po nekim podacima najatraktivnija turistička destinacija na svijetu. Francuska prijestolnica već od davnina privlači romantike, gurmane, ljubitelje umjetnosti i najnovijih modnih kreacija iz čitavog svijeta. U Parizu imate beskrajan broj znamenitosti, muzeja i vrhunskih umjetničkih radova. Klasičan izlet u Pariz uključuje posjet Eifflovog tornja, Slavoluk pobjede i muzej Louvre. Manje poznate znamenitosti su manje posjećenije i zato možda i privlačnije.
 2. Nica: Čarobna Nica… drugi je grad po popularnosti u Francuskoj kao i drugi po veličini francuskih gradova na obali. Njegovoj popularnosti doprinosi blagotvorna klima te zanimljive povijesne značajke. Mnogo je i gradskih atrakcija, dobre zabave i umjetničkog šarma. Nica je centar Francuske rivijere, poznano po „Engleskom šetalištu“, lijepoj obali i blagotvornom suncu. Znamenitosti: Živahna Cours Saleya koja je srce starog grada. Crkva Chapelle de la Misericordie, biser profinjenog talijanskog baroka. Gradski trg Place Rossetti s katedralom Ste-Reparate iz 17. stoljeća, poznata po kupoli, obloženoj keramikom. Barokna palača Palais Lascaris, jedina palača koja je otvorena za posjetitelje. Musee National Message Biblioteque Marc Chagall, s čudesnom zbirkom kasnih radova Marca Chagalla. U blizini se nalazi i Musee Matisse s isto tako impresivnom zbirkom te Musée d’Art Moderne et Contemporain – MAMAC s zbirkom L’Ecole de Nice iz šestdesetih godina. Zapadni dio Nice krasi sunčana Promenade des Anglais koja privlači šetače, kupaće, turiste i lokalno stanovništvo. Kontrast sredozemnom moru su bijele vile, neoklasični hoteli i vrtovi s fontanama i cvijećem koji mame poglede. U tom dijelu nalazi se i simbol luksuza rivijere - Belle Epoque hotel Negresco, izgrađen za bogatog Romuna Henria Negresca te najposjećenija znamenitost - Ruska pravoslavna katedrala svetog Nikolaja.
 3. Lyon: Lyon je treći najveći grad u Francuskoj poznat po svojim povijesnim i arhitektonskim posebnostima te je na popisu svjetske baštine UNESCA. Kao gastronomska prijestolnica Francuske to je grad koji nudi najbolju hranu u državi. Lyon je zapravo glavni grad regije Rhone-Alpes. Grad se nalazi na istočno – središnjem djelu regije. Lyon je čarobni grad koji svake godine privuče brojne posjetitelje. Znamenitosti: Abbaye Saint Martin d’Ainay, Basilique de Notre Dame, Cathedrale St. Jean, Tour Metallique, Musee des Tissus, Musee Historique de Lyon, Musee Lumiere, Esplanade de Fourviere, Parc de la Tete d’Or, Maison des Canuts.
 4. Bordeaux: je lučki i administrativni grad jugozapadne francuske regije Akvitanije, općina i prefektura departmana Gironde. Često ga označavaju kao "biser Akvitanije". Dio grada, Port de la Lune, je zbog svoje arhitekture od lipnja 2007. godine na UNESCOvom popisu svjetske kulturne baštine. Znamenitosti: Port de la Lune, dio grada – luka u zavoju rijeke Garone; romanska crkva sv. Križa iz 11. stoljeća, dio nekadašnje benediktinske opatije; katedrala sv. Andreja, sjedište nadbiskupije; bazilika sv. Mihaela (15. do 16.stoljeće); bazilika sv. Sevrina, u sklopu hodočasničkog puta u Santiago de Compostelo od 1998. godine na Unescovom popisu svjetske kulturne baštine; barokna crkva sv. Pavla iz 17. stoljeća; Grand Théâtre, grad komedije (1773.-1780.); muzej lijepe umjetnosti sa zbirkama slikara iz 18., 19. i 20. stoljeća; muzej dekorativne umjetnosti; muzej prirodne povijesti; etnografski muzej; most Pont de Pierre (1810.-1822.); spomenik Monument aux Girondins (1881.).
 5. Bayeux: je grda i općina na sjeverozapadnom djelu francuske regije Donje Normandije, podprefektura departmana Calvados. Kraj se nalazi u pokrajini Bessin (Normandija) nekoliko kilometara od obale kanala La Manche, između Cotentinskog poluotoka na zapadu i Caenom na istoku. Glavna znamenitost grada je muzej u kojem se čuvaju tapiserije iz Bayeuxa. Radi se o svitku iz 1077. godine na kojem je prikazana priča o bitki kod Hastingsa (iz 1066. godine).
 6. Lourdes: je grad i hodočasničko središte u jugozapadnoj Francuskoj, u pokrajini Hautes-Pyrénées. Najpoznatiji je po ukazanjima Blažene Djevice Marije. Svake godine posjeti ga oko 6.000.000 hodočasnika i turista. Brojni od njih su bolesnici koji tamo dolaze u nadi za ozdravljenjem pomoću lurdske vode koja navodno ima terapeutske učinke. Brojni je piju i umivaju se njome. Od 1860. godine Lurd je posjetilo 200 milijuna posjetitelja, rimokatolička crkva je priznala službeno 67 čudesnih ozdravljenja. U Lurdu je više crkava, kapelica i bazilika koje su postavljene u skladu s Marijinim uputama iz 1858. godine.
 7. Cannes: je odmorišni grad i općina u jugoistočnom francuskom departmanu Alpes-Maritimes regije Provansa-Alpe-Azurna obala. Cannes je najpoznatiji po 2,5 km dugoj pješčanoj plaži te 20 metara širokom Boulevardu (Boulevard de la Croisette). U svijetu je poznat kao jedna od najljepših promenada na svijetu, okružen luksuznim hotelima, galerijama, buticima i drugim glamuroznim trgovinama.
 8. Chamonix: je grad u departmanu Rhône-Alpes u Francuskoj. Chamonix je poznato skijalište gdje su se odvijale i prve zimske olimpijske igre 1924. godine. Jedan je od najvažnijih penjaćih centara na svijetu, obzirom da se nalazi na podnožju Mont Blanc masiva.
 9. Morzine: je zimsko-sportsko središte i općina u francuskom departmanu Haute-Savoie regije Rona-Alpe. Morzine je poznato skijaško središte. Nalazi se u centru velikog zimsko-sportskog područja Portes du Soleil između Mont Blanca i Ženeve; s bližnjim Avoriazom je scena brojnih natjecanja u alpskom skijanju. Morzine je često dio planinskih etapa biciklističke utrke Tour de France, mjesto svjetskog pokala u paraglajdingu i brdskom biciklizmu.
 10. Ax-en-Provence: je lječilišni grad i općina u jugoistočnoj francuskoj regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, podprefektura departmana Bouches-du-Rhône. Nekadašnja je državna prijestolnica, te je jedan od najprivlačnijih gradova u Europi. U njemu još uvijek živi duh velikog provansalskog vladara, znanog kao »le bon roi Rene d'Anjou«, koji je od Aixa napravio svoje sjedište i središte svih umjetnosti. Grad ima bogatu povijest, znan je i kao grad fontana, a u njemu su živjele poznate i slavne ličnosti: dobri kralj Rene, grof Mirabeau, Paul Cezanne, Emile Zola i drugi. Znamenitosti: stari dio grada (glavni bulevar), katedrala St. Sauveur, itd.


Skriveni krajevi

Francuska nudi brojne skrivene krajeve koji čekaju da ih otkrijete. Francuska je svjetska rekorderka u broju turista. Kartica Paris Museum Pass je odlična investicija za ljubitelje umjetnosti, a omogućuje vam da izbjegnete nepregledne vrste na ulazima u pariške muzeje (imaoci kartice Paris Museum Pass naime mogu ući u muzeje putem posebnih vratiju rezerviranih samo za njih). Kartica omogućava besplatan ulaz u više od 60 muzeja i posjet drugim znamenitostima u Parizu i okolici. Osim toga možete iste znamenitost ili muzej posjetiti više puta. Možete birati između tri varijante kartice Paris Museum Pass: za 2, 4 ili 6 dana (4 - dnevna karta košta 50 eura). Kupiti ju možete već u zračnoj luci Charles de Gaulle, no i u brojnim drugim prodajnim mjestima u Parizu. Detaljnije informacije o kartici Paris Museum Pass, najnoviji cjenik i popis prodajnih mjesta te popis znamenitosti i muzeja u koje možete ući besplatno s karticom naći ćete na službenoj internetskoj stranici Paris Museum Pass.

Plan puta

 • Francuska (7 dana) - Obiteljski izlet u Disneyland : 1. dan: Zagreb (vožnja); 2. dan: DISNEYLAND - PARIZ (cjelodnevni posjet zabavišnom parku Disneylanda, Disney Studios); 3. dan: PARIZ (razgledavanje grada s usponom na Eiffelov toranj te vožnja turističkim brodićem po Seni); 4. dan: PARIZ − VERSAILLES −PARIZ (razgledavanje dvorca sunčanog kralja, šetnja Parizom, sjeverni i najviši dio Pariza Montmartre); 5. dan: PARIZ − EURODISNEY (posjet zabavnom parku i druženje s Disneyevim junacima); 6. dan: DISNEYLAND — STRASSBOURG; 7. dan: povratak u Zagreb.
 • Francuska (7 dana) - Pariz avionom : 1. dan: ZAGREB − VERSAILLES – PARIZ (dvorac sunčanog kralja); 2. dan: PARIZ − (VAUX LE VICOMTE) – PARIZ (blještavi dvorac VAUX LE VICOMTE, šetnja po centru Pariza, katedrala Notre−Dame); 3. dan: PARIZ − (DVORCI LOARE) – PARIZ (raskošni dvorci francuskog plemstva); 4. dan: PARIZ − (NORMANDIJA) – PARIZ (degustacija sira Camembert i tradicionalnog žestokog pića Kalvados); 5. dan: PARIZ (otkrivanje Pariza, muzej Louvre, Montmartre, predstava u kabaretu); 6. dan: PARIZ (po izboru putnika – razgledavanje pariških znamenitosti); 7. dan: PARIZ –ZAGREB (Eiffelov toranj i vožnja s brodićem po Seni).
 • Francuska (7 dana) - Korzika i Sardinija : 1. dan: ZAGREB – LIVORNO; 2. dan: LIVORNO – BASTIA – CALVI – GALERIA/PORTO; 3. dan: GALERIA/PORTO – LES CALANCHES - kanjon SPELUNCA – COL DE VERGIO – CORTE; 4. dan: CORTE – AJJACIO – FILITOSA – PROPRIANO; 5. dan: PROPRIANO – SARTENE – BONIFACCIO – SANTA TERESA DI GALLURA; 6. dan: ALGHERO – BOSA – THARROS – ABBASANTA – NUORO; 7. dan: povratak u Hrvatsku.

Aktivnosti

Francuska nudi mnoge mogućnosti aktivnog odmora. Francuska je zemlja lavande, odlične hrane i vina. To je zemlja mode, parfema, kulture ... Zavede nas mirišljava Provansa, očara dolina rijeke Loare, iznenadi Normandija ... I bon jour Pariz!

Francuska sve dane u godini nudi različite mogućnosti sportskih aktivnosti i brojne nezaboravne doživljaje. Neke od aktivnosti naravno ovise od godišnjem dobu. Tako po zimi Francuska turiste mami svojim skijalištima, i planinama pogodnim za planinarenje i penjanje, dok ljeti brojni turisti mogu uživati u vodenim sportovima, bicikliranju i raznoraznim drugim doživljajima uz priobalno područje, proljeće i jesen su, pak, odlični za razgledavanje romantičnog Pariza i ostalih povijesnih i umjetnički zanimljivih gradova.

 • Francuska ima u Alpama i Pirenjima skijaška središta, na karipskim otocima i u Indijskom oceanu tropske plaže. No, Pariz, ipak ostaje francuski najomiljeniji turistički kraj.

Korisne informacije

Glavni grad: Pariz

Valuta: Euro (€)

Broj stanovnika: 65.447.000 (2010.)

Električna energija: 230 volti, 50Hz.

Pozivni broj države: 00 33

Vremenska zona: zimsko: UTC+1 / ljetno: UTC+2

Telefon za prvu pomoć: 112

Domena: .fr

Veličina države: 674.843 km²

Više podataka na Wikipedia.hr

Karte i zemljopisne značajke

Karte

Francuska karta

Dinamična karta

Regije

Francuska se dijeli na 26 regija koje se dalje dijele na 100 departmana. Departmani su numerirani i ti se brojevi koriste na registracijskim tablicama, poštanskim brojevima, itd. 22 regije se nalaze u europskom dijelu Francuske, 4 regije i istovremeno departmani su u francuskim prekomorskim područjima.

* 22 regije, koje se nalaze u europskom dijelu Francuske:

 1. Alzacija (Alsace)
 2. Akvitanija (Aquitaine)
 3. Auvergne
 4. Donja Normandija (Basse-Normandie)
 5. Burgundija (Bourgogne)
 6. Bretanja (Bretagne)
 7. Centre région française))
 8. Champagne-Ardenne
 9. Korzika (Corse)
 10. Franche-Comté
 11. Gornja Normandija (Haute-Normandie)
 12. Île-de-France
 13. Languedoc-Roussillon
 14. Limousin
 15. Lorena (Lorraine)
 16. Jug-Pireneji (Midi-Pyrénées)
 17. Nord-Pas-de-Calais
 18. Loire (Pays de la Loire)
 19. Pikardija (Picardie)
 20. Poitou-Charentes
 21. Provansa-Alpe-Azurna obala (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
 22. Rona-Alpe (Rhône-Alpes)


* Prekomorske regije koje su istovremeno i departmani:

 1. Guadeloupe
 2. Francoska Gvajana
 3. Martinique
 4. Réunion

Značajke regije

Metropolska Francuska leži u Zapadnoj Europi, okružena s dva mora – Sredozemnim na jugu i zapadu te Atlantskim oceanom na sjeveru. Francuska na sjeverozapadu graniči s Belgijom i Luksemburgom, na istoku s Njemačkom i Švicarskom, na jugozapadu s Italijom te na jugu s Španjolskom, Andorom i Monakom.

Kopnenu Francusku – sastavljaju sljedeće prirodne pokrajine: nizine:

 • Flandrijska ravnina, najzapadniji dio velike Njemačko-Poljske nizine,
 • Pariška kotlina koja sastavlja bazen Sene kao i dio bazena Loare,
 • Akvitanski bazen s rijekom Garono,
 • Rodanski bazen (Rona i Saona);

Planine:

 • Armoriški masiv,
 • Ardeni,
 • Maures i Estérel,
 • Centralni masiv,
 • Vogezi;

gorja:

 • Jursko pogorje,
 • Alpe,
 • Pirineji;


Sredozemni otok Korzika je pretežno planinskog značaja.

Najniža točka: delta Rone (-2 m);

Najviša točka: Mont Blanc (4,808 m);

Vrijeme i klima

Francuska ima vrlo raznoliko podneblje kojega možemo razdijeliti na četiri klimatske zone. Na sjeverozapadnoj obali prevladava oceanska klima, za koju su značajna pretežno hladna ljeta te umjerene zime. Tokom godine dolazi do manjih temperaturnih razlika. Vrlo je vlažno te kišovito kroz cijelu godinu.

Južno, sredozemno podneblje je posve drugačije – vrlo suhim i vrućim ljetima slijede umjerene zime kada temperatura ne padne ispod deset stupnjeva. Većinu dana u godini tu vlada sunčano vrijeme, dok se kiše najčešće javljaju od listopada do travnja. Srednja i istočna Francuska spadaju u kontinentalni pojas te su vremenske prilike slične našim – vruća ljeta kojima slijede hladne zime. U gorskim područjima Alpa i Pirinejima na visinama iznad 600 metara vlada gorsko podneblje, za kojega je značajna velika količina padalina, a snježni pokrivač zadržava se i do 6 mjeseci u godini. S fantastičnim, visokim gorjem i odličnim skijalištima, francuska je izrazito cijenjena destinacija ljubitelja zimskih radosti. Na zapadu Francuske gdje prevladava oceanska klima, srednja se mjesečna temperatura kreće od 5-7°C (siječanj), 17-20°C (srpanj), dok se količina padalina kreće od 700-1000 mm. ' Na Jugu Francuske gdje prevladava sredozemno podneblje, srednja je mjesečna temperatura 3°C (siječanj), 18°C (srpanj), dok se količina padalina kreće od 600-800 mm. U središnjoj i istočnoj Francuskoj padne godišnje 600-700 mm padalina. Srednja mjesečna temperatura kreće se od 0-2°C (siječanj) i 19-22°C (srpanj). Vremenska prognoza i vrijeme u proteklim godinama

Najbolje vrijeme za posjetiti Francuska

Francuska je za posjet najprimjerenija i ljeti i zimi. To je destinacija koja može zadovoljiti svačiji ukus – te je pravi izazov za ljubitelje prirode i sporta, kao i ljubitelje zimskih radosti te ljubitelje lijepih plaža, sunca i mora.

Povijest

Prvi tragovi naseljavanja područja Francuske pronađeni su iz razdoblja prije 1,8 milijuna godina prije nove ere. U šestom stoljeću prije Krista u ove krajeve dolazi pleme keltske države Galije te zauzima teritorij koji se praktički podudara s današnjim granicama Francuske. U prvom stoljeću su Galiju osvojili Rimljani te praktično dolazi do ujedinjenja obiju carstva. Područjem se s vremenom započinje širiti i kršćanstvo. U razdoblju seobe naroda na teritorij današnje Francuske dolaze germanska plemena od kojih se uzdižu Franci koji su zemlji dali i ime. Od kraja petog stoljeća dolazi do postupnog procvata franačke države koja je uz bizantsko carstvo bila najjača srednjevjekovna velesila. U razdoblju najvećeg procvata države za vrijeme vladavine Karla Velikog njene granice sežu sve od granice Španjolske do polovice Apeninskog poluotoka, na sjeveru sve do mora te na istoku zauzimaju teritorij današnje Njemačke. 843. godine dolazi do raspada Franačkog carstva te iz njegovog zapadnog dijela nastaje zametak današnje Francuske kojoj je najprije vladala dinastija Karolinga koja na vlasti ostaje sve do francuske revolucije. Moć francuskih kraljeva, i s njom cijele Francuske, raste i u vrijeme vladavine Filipa IV. Francuskog, Francuska postaje europska velesila. Svog velikog rivala iz ranog srednjeg vijeka –Englesku, Francuska pobjeđuje u stogodišnjem ratu (iako je englesko-francusko rivalstvo trajalo više stoljeća, te ga je moguće opaziti još i danas). Kasnije se bore prije svega s Habsburgovcima koji su vladali najvećem francuskom susjedu – Španjolskoj i Svetim rimskim carstvom. Kraljevska moć doseže vrhunac u vrijeme vladavine Ludvika XIV. (1638.–1715.), no njegov razuzdan život i izgradnja sjedišta u Versaillesu, dovode do osiromašenja kraljevske blagajne i velikih gospodarskih problema koje su na koncu dovele do francuske revolucije. Ustanak francuskog naroda, osnivanje revolucionarnog odbora, čije žrtve su bili kralj Ludvik XVI. i njegova žena Marija Antoinetta, su na kraju rezultirali uvođenjem civilnog društva i osnivanjem države. Francuska revolucija je trajala do 1799. godine kada Francuskom zavlada Napoleon Bonaparte, te je proglasi carstvom, no sačuva osnovne ideje civilnog društva. Nakon pada Napoleona dolazi do višestruke promjene vlade, za kratko vrijeme je čak ponovno uspostavljena kraljevina pod vodstvom Ludvika Filipa Orleanskega koji je bio zadnji francuski kralj. Neredi i nestabilnost oslabili su položaj Francuske u Europi. U dvadesetom stoljeću dolazi do dva svjetska rata u kojima je Francuska bila na strani pobjednika, no unatoč tome gubi svoj položaj velesile. Nakon II. svjetskog rata biva osnovana četvrta republika i 1958. godine s generalom Charlesom de Gaulleom peta koja traje još i danas. Iako francusko gospodarstvo spada među najjače u Europi, Francuska nije nikad mogla vratit položaj svjetske velesile, politički se stoga usmjerava k Europi te je jedna od suosnivačica Europskog gospodarskog prostora, a kasnije i Europske Unije.

Hrana

Francuska kuhinja je najpoznatija na svijetu. Odlikuje ju raznolikost, bogata upotreba povrća i voća, sviježe namirnice (riba, meso, itd.), vrhunski sirevi i izvrsna vina te francuski kroasani koji su bezobrazno dobri. Francuska je zemlja vrhunske hrane i vina. Francuzi svoj dan započinju doručkom, nastavljaju ručkom te popodnevnom užinom, no glavni obrok dana je večera koja se poslužuje oko osam sati na večer. U Francuskoj kuhinji neke od namirnica naći ćete u svakom obroku kao što su: sirevi i bijeli kruh, no sireve jedu na kraju obroka. Najobičniji kruh je baget.

Lokalni francuski specijaliteti:

 • Ratatouille (jelo od povrća: rajčice, paprike, tikvica, melancana i začina)
 • Salade niçoise (tuna, kapare, kuhana jaja, crne masline, rajčica, krumpir)
 • Quiche Lorraine (pita od jaja, slanine i sira)
 • Quenelles de brochet (pasirana štuka, napravljena u obliku kobasice, obično poslužena s bogatim umakom od rakova)
 • Soufflé au Grand Marnier (lagan kolač začinjen likerom od naranče)

Francuska kuhinja nije jednolična te se razlikuje od pokrajine do pokrajine.

Piće

Francuska ima vrhunska vina, probajte ih!

 • Popularna pića u Francuskoj:
♦ vino (najpopularnije alkoholno piće u Francuskoj)
♦ Pastis (popularan aperitiv marke Ricard ili Pernod)
♦ pivo
♦ kava (servirana crna, u malim šalicama)
♦ žestice
 • Voda
Voda je svuda klorirana i pitka.
 • Mlijeko i mliječni proizvodi Francuske:
Mlijeko je pasterizirano i mliječni proizvodi su sigurni.

Shopping

Francuska - u centru grada cijene su vrlo visoke. Radije se uputite u predgrađe grada u neku od velikih trgovačkih centara gdje ćete naći sve po znatno nižim cijenama. Hrana je u dućanima gotovo jednako skupa kao i u Hrvatskoj. Cijene u restoranima su dosta visoke, tehnički proizvodi nešto jeftiniji nego kod nas, za odjeću se više isplati otići do raznih trgovačkih centara (npr. La Defence, Metro 1). Kod uličnih prodavača, naročito na štandovima gdje prodaju raznorazne suvenire, možete se cjenkati. Zakonsko dozvoljeno radno vrijeme dućana: ponedjeljak-petak: od 10:00 do 19:00/20:00


Gospodarstvo i ekonomija

 • Francuska je najveća poljoprivredna sila EU te predstavlja četvrtinu njene čitave poljoprivredne proizvodnje. U svjetskim mjerilima je Francuska na drugom mjestu, odmah iza SAD-a. No, poljoprivredni sektor doprinosi samo skroman udio BDP - 1,9 %, te Francuska u sektoru zapošljava samo 3 % aktivnog stanovništva, te prima znatne subvencije, prije svega iz EU. Glavni poljoprivredni proizvodi su pšenica, kukuruz, meso i vino.
 • Prerađivačka industrija je vrlo raznolika. Francuska je u procesu de-industrijalizacije, što znači brojna seljenja proizvodnje. Ključni industrijski sektori u Francuskoj su telekomunikacije, elektronika te automobilska i vojna industrija. Industrijski sektor u Francuskoj predstavlja nešto manje od 20 % BDP i zapošljava oko 22 % aktivnog stanovništva.
 • Tercijarni sektor predstavlja gotovo 80 % francuskog BDP i zapošljava oko 75 % aktivne radne snage. Jedan od najvažnijeg uslužnog sektora je turizam. Francuska je vodeća turistička destinacija na svijetu koju ljetno posjeti preko 75 milijuna stranih gostiju.
 • Od industrijskih grana najjače su građevinarstvo, kemijska industrija, farmaceutska industrija, modna industrija (Chanel i Dior), automobilska industrija i gumarska industrija. Obzirom na geografski položaj Francuska je važna i za međunarodni promet, a odlično je uređen i unutarnji promet.

Kultura

Francuska je raj za ljubitelje kulture. Francuska je jedna od zemalja svjetski važnog kulturnog stvaralaštva. Njene muzeje i galerije svake godine posjeti oko 50 milijuna turista koji su na ulaz spremni čekati i po nekoliko sati. Najznačajniji francuski muzeji nalaze se u Parizu:

 • Musée du Louvre (tu je na ogled postavljena Mona Liza),
 • Musée d’Orsay (s najvećom zbirkom impresionista)
 • i Centre Georges Pompidou (za ljubitelje moderne i suvremene umjetnosti).

♦ Francuska je bar dva puta u povijesti, sa stvaranjem posve novih slikarskih slogova, učila zamahivati kist čitav svijet. U drugoj polovici 19. st. je bio to impresionizam (Claude Monet, Édouard Manet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Toulouse-Lautrec) te na početku 20. st. kubizam (Georges Braque te u Parizu živeći španjolski slikar Pablo Picasso). Važno mjesto u likovnoj umjetnosti zauzima i dadaist i nadrealist Marcel Duchamp koji 1917. godine odvažno izlaže običnu wc školjku - Fontanu, te to proglašava umjetnošću i potpuno šokira javnost.

♦ Najslavnija slika na svijetu Mona Liza, koja je izložena u Louvru, nije francuska nego djelo talijanskog realističkog umjetnika i izumitelja Leonarda da Vincija. ♦ Malo tko zna da je gotska arhitektura koju su usvojili po čitavoj Europi po svojem izvoru francuska.

♦ A tko ne poznaje ikonu moderne Francuske – Eiffelov toranj (1889.), danas najposjećeniji francuski spomenik?!

♦ Francuzi su narod koji se mogu pohvaliti i s najviše Nobelovih dobitnika za književnost (posljednji put 2008. g. tu je prestižnu nagradu primio autor Le Clézio). Za najvećeg francuskog autora svih vremena proglasili su Victora Hugoa (Notredamski zvonar), za komediografa Molièra (Škrtac), otac svjetske moderne filozofije je René Descartes sa svojom svima poznatom rečenicom »Mislim, dakle jesam«, u 20. st. temelje svjetske filozofije pak uzdrmao je egzistencijalist Jean-Paul Sartre. Naravno, na svjetsku literaturu je utjecalo još mnoštvo drugih književnika, među njima: Émile Zola, Marcel Proust, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Antoine de Saint Exupéry …

♦ Francuska je rodna zemlja šansona (chanson), pjesama gdje je naglasak prije svega na tekst pjesama. Tematika šansonjera vrlo je raznolika od političnih, komičnih, ljubavnih, satiričnih … Među najslavnije šansonjere spadaju: Édith Piaf i Serge Gainsbourg.

♦ Povijest filma veže se za Francusku. Braća Lumière 1895. godine snimaju i prikazuju prvi film na svijetu. Canski filmski festival svake godine ugosti najveće zvijezde. Uz poznata dijela francuskih režisera Jean-Luca Godarda, Françoisa Truffauta i Luca Bessona zadnjih su godina u svijetu oči uprte u film Amélie i La Vie en Rose.

Jezik

Službeni jezik je Francuski. Francuzi općenito ne vole previše koristiti strane jezike. Obrazovani većinom znaju engleski, druge jezike govore rijetko. Među njima su: njemački, flandrijski, talijanski, baskijski, katalonski, bretonski, oktanski, korzički, arapski, kabilski, haitski kreolski.

Obrazovanje

Francuska spada među države koje prihvaćaju najviše stranih studenata u svoje visoko školske institucije. Razlozi za uspjeh skrivaju se u kvaliteti francuskog višeškolskog obrazovanja, u kvaliteti životnog standarda, u ponudi kulturnih i drugih mogućnosti koje studij u Francuskoj nudi europskim studentima. Jedan od razloga je i činjenica da za studij u Francuskoj tekuće znanje francuskog nije uvjet. Veliki dio obrazovnog programa se izvodi i u engleskom jeziku. S agencijom CampusFrance je Francuska dobila i operativnu struku koja se između ostalog bavi razvrstavanjem i indeksiranjem programa u engleskom jeziku (više na: Programs taught in english, na web stranici CampusFrance). Tih je programa svake godine sve više i više.

Najpoznatija sveučilišta:

 • Université Denis Diderot (Paris VII)
 • Université Panthéon-Assas (Paris II)
 • Université Panthéon-Sorbonne (Paris I)
 • Université Paris-Dauphine (Paris IX)
 • Université Paris-Sorbonne (Paris IV)
 • Université Pierre et Marie Curie (Paris VI)
 • Université René Descartes (Paris V)
 • Université Sorbonne-Nouvelle (Paris III)

Tržište rada

Francuska ne primjenjuje ograničenja na pristup svojem tržištu rada za građane Hrvatske. No, ukoliko ste državljanin trećih država da bi se zaposlili u Francuskoj morate ispuniti uvjete koje određuje francusko nacionalno zakonodavstvo.

Državljani EU, Norveške, Islanda i Švicarske u Francuskoj mogu raditi bez vize.

Sigurnost

Izvanredno stanje, koje je u Francuskoj uvedeno u studenom 2015. godine, više nije na snazi. Ipak, francuske vlasti upozorile su širu javnost da bude na dodatnom oprezu te su izvijestili kako će nastaviti provoditi pojačane sigurnosne mjere u zemlji i prekomorskim teritorijima. Posebno savjetuju pojačan oprez na javnim mjestima te da se prate savjeti lokalnih francuskih vlasti. U Francuskoj i dalje postoji visok stupanj prijetnje od terorističkih napada.

Hrvatskim državljanima preporučujemo oprez, posebice na javnim mjestima, izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti i lokalnih medija. Preporučuje se u svakom trenutku imati sa sobom identifikacijski dokument (putovnicu ili osobnu iskaznicu). Zbog pojačanih sigurnosnih kontrola u francuskim zračnim lukama, te željezničkim i autobusnim kolodvorima, preporučuje se predvidjeti više vremena kod kretanja na put. Francuske vlasti stavile su na raspolaganje besplatnu aplikaciju za pametne telefone, na francuskom i engleskom jeziku, pod nazivom ,,SAIP (Système d'alerte et d'information des populations) , koja u roku od 15 minuta nakon što od policije zaprimi informaciju, upozorava korisnika na mogući teroristički napad ili neki drugi izvanredni događaj. Posebno se ističe da su mjesta turističkih atrakcija i sredstva javnog prijevoza, naročito u Parizu, česta meta džepara i da je to najčešći razlog zbog kojeg hrvatski turisti traže pomoć Veleposlanstva. Stoga je na takvim mjestima potrebno obratiti veliku pozornost na osobne stvari. Preporučuje se da se osobni dokumenti, novac i kreditne kartice ne drže na istom mjestu, kao i da se prije puta naprave preslike osobnih dokumenata i/ili da se njihove skenirane verzije pohrane u elektroničkom obliku. U slučaju krađe ili gubitka osobnih dokumenata, potrebno je to prijaviti francuskoj policiji, a nakon toga obratiti se Veleposlanstvu radi ishodovanja dokumenta za povratak u zemlju. Više na: [1]

Zdravlje

U Francuskoj ne očekujte nekih posebnih zdravstvenih zapleta. Francuska ima visoke higijenske standarde, voda iz slavine je pitka. Hrvatskim državljanima preporučuje se da u Hrvatskoj pribave Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (EHIC). Na temelju EHIC-a, osiguranik HZZO-a, koji se za vrijeme privremenog boravka u jednoj od članica EU-a iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo na zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku, i to na teret sredstava HZZO-a. Podsjećamo da EHIC nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode pri rizičnijim fizičkim aktivnostima, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljenu imovinu. Stoga je preporučljivo uz EHIC imati i odgovarajuće putno osiguranje. Više o EHIC-u na: http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/vasa-prava-europska-iskaznica-zdravstvenog-osiguranja-ehic-i-europskonacionalno-zakonodavstvo/.

Telekomunikacije

Hitni telefonski brojevi u Francuskoj:

 • Policija 17
 • Besplatan EU-br. za hitnu pomoć (EEN) 112
 • Prva pomoć/dežurni doktor 15
 • Vatrogasci 18

Telefon

Francuska je gotovo u cijelosti pokrivena signalom mobilne telefonije, a operateri imaju potpisane ugovore s većinom europskih i svjetskih operatera. Mobilni telefoni u državi djeluju na mrežnoj frekvenciji 900 MHz i 1800 MHz. Gostovati možete na mobilnim mrežama Bouygues, Orange, SFR i Transatel. Cijene govornih i podatkovnih gostovanja kao i SMS poruka su kod svih operatera u skladu pravilima Europske Unije [2], te jednake nacionalnim cijenama u vašoj tarifi prema drugim mobilnim mrežama uz mogućnost naplate naknade za podatkovni promet prema politici pravedne uporabe.

Internet

Francuska ima dobro pokriven širokopojasni Internet. Internetske kavane su češće u većim gradovima. Pristup internetu je u ponudi u većini hotela i hostela. Do interneta besplatno možete pristupiti i u knjižnicama. Francuska ima besplatnu bežičnu internetsku mrežu dostupnu u većim gradovima (u Parizu, Marseilleu, Lyon, Lilleu, Toulouseu i Nantesu).

 • Francuska: puna pokrivenost
 • Francuska Gvajana: pokrivenost većine gradskih područja

Pošta

Radno vrijeme pošte: Ponedjeljak-petak: od 8:00 do 17:00

Francuska omogućuje osim u pošti zamjenu valute i u mjenjačnicama, recepciji hotela, u turističkim agencijama, benzinskim pumpama te u većim trgovačkim centrima. Francuska najviše akceptira kreditne kartice: Visa i MasterCard–EuroCard. Možete ih koristiti u brojnim hotelima, restoranima i trgovinama. S kreditnim karticama je moguće plaćati na gotovo svim benzinskim pumpama.

Običaji

U okviru francuskog bontona stavljen je naglasak na ljubaznost i određen stupanj formalnosti. Ako ne znate francuski, isprika da ne govorite njihov jezik pomoći će prilikom produbljivanja odnosa. Uvijek je vrlo korisno naučiti nekoliko ključnih fraza jer s time pokazujete namjeru za razvoj dugotrajne suradnje. Način kako se Francuzi sporazumijevaju često temelji na njihovom socijalnom statusu, stupnju obrazovanja te u kojem dijelu države su odrasli.

Dolazak na destinaciju

Zahtjevi prilikom ulaska

Hrvatski državljani mogu ući u Francusku uz predočenje valjane putovnice ili valjane osobne iskaznice. Hrvatski državljani koji se u Francusku upućuju cestovnim ili željezničkim prijevozom kroz druge države članice EU-a ili Švicarsku mogu proći tim zemljama i samo s osobnom iskaznicom. Maloljetne osobe mogu bez pratnje roditelja ili zakonitog skrbnika ući u Francusku s važećim putnim listom i pisanom dozvolom roditelja ili zakonskog zastupnika.

Avionom

Glavna međunarodna zračna luka je Charles de Gaulle koja je matična zračna luka nacionalnog prijevoznika Air France. Na nju slijeću praktično svi veći avionski prijevoznici. Avionski prijevoznici koji su članovi udruženja SkyTeam navodno koriste Terminal 2, ostali prijevoznici Terminal 1, dok je Terminal 3 namijenjen čarterskim letovima. Puno unutarnjih i letova unutar EU odvija se preko zračne luke Orly koja se također nalazi u Parizu. Između Pariza i zračne luke Charles de Gaulle postoji autobusna veza koja omogućuje transfere između terminala i zračnih luka. Pariške zračne luke povezane su i željeznicom. U tom primjeru vožnja vlakom je brža, ali malo nespretna ako sa sobom imate puno prtljage.

 • Ostale zračne luke: Bordeaux, Clermont-Ferrand, Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Nice, Toulouse imaju prije svega unutarnje letove, letove unutar EU i letove u sjevernu Afriku.

Autobusom

Francuska – međunarodni autobusni kolodvori: Pariz, Nimes, Purget sur Argens,Dijon, Avignon, Le Canet, Nica, Marseille, Montpellier. Autobusne veze između Hrvatske i Francuske su dobre. Francuska je dobro povezana autobusnim prijevozima sa svim gradovima unutar zemlje i izvan nje.

 • Već na samom aerodromu možete kupiti karte za turiste (ticket touristique) za različit broj dana (npr. 5 dnevna karta uključuje: autobus, metro i brzi vlak RER, koji vas vozi od zračne luke do centra Pariza). S tom kartom se možete voziti koliko želite za cca. 47€/osobu.

Automobilom

Francuska ima lijepo uređene ceste koje su dovoljno široke. Zeleni smjerokazi označavaju običnu cestu, plavi autocestu. Preporučujemo da sa sobom imate i cestovnu kartu (regionalna 1:250000), gdje su označeni svi izlazi sa autocesta te navedeni besplatni odnosno naplatni dijelovi autoceste. Francuska ima prilično skupe autoceste (ovisno gdje putujete). Sporedne ceste su lijepo uređene i najbolje označene u cijeloj Europi. Na azurnoj obali su cestarine gotovo svakih par deset kilometara, dok ih je u unutrašnjosti manje. Francuzi vole kružni promet, posebice na sjeveru. Tamo je više cesti s četiri trake koje negdje (npr. Bretanja) nadomještaju autoceste. Naravno, one su besplatne.

Vlakom

Francuska je dobro povezana sa svim gradovima na kopnu. Iz Pariza za dva sata stignete u London ili Brisel. Samo Pariz ima šest željezničkih kolodvora. Sve su povezane s različitim dijelovima grada podzemnom željeznicom (Metro), cijena karte po gradu je cca. 2€. To je najbrži i najprikladniji način putovanja po gradu i izvan njega. Vozi od 5:30 do 0:30, a karte možete kupiti na automatima, šalterima, željezničkim postajama te preko interneta. Đaci i studenti imaju dodatan popust.

 • TRENHOTEL su visoko kvalitetni noćni vlakovi, koji voze iz Pariza, Milana, Züricha i Ženeve u Barcelonu ili Madrid. Cijene su globalne s uračunatom rezervacijom mjesta.
 • NZ-DB Nachtzug je noćni vlak sa spavaćim vagonima koji vozi po Njemačkoj te na relaciji Njemačka Francuska. Rezervacija sjedala je obavezna. Na nekim vlakovima NZ vrijede globalne cijene, pri čemu je rezervacija već uračunata u cijenu.
 • THA-Thalys je oznaka brzih vlakova koji voze na relaciji Köln-Brisel-Amsterdam-Pariz. Vrijede posebne globalne cijene s već uračunatom rezervacijom.
 • TGV-Train Grande Vitesse je brzi vlak u Francuskoj za kojeg vrijede posebne globalne cijene s već uračunatom rezervacijom sjedala.
 • EUROSTAR su brzi vlakovi koji voze kroz tunel ispod kanala La Manche iz Pariza , Brisela i Amsterdama u London i obrnuto. I ovdje vrijede posebne globalne cijene s već uračunatom rezervacijom sjedišta.

Više zanimljivih informacija dobijete na: www.europeanrailguide.com pod European trains.

Brodom

Francuska ima dobre brodske veze s Velikom Britanijom:

* MyFerryLink – teretne i putničke usluge iz Dovera do Calaisa
* P&O Ferries – teretne i putničke usluge iz Dovera do Calais
* DFDS Seaways – teretne i putničke usluge iz Dovera do Dunkirka
* LD Lines – teretne i putničke usluge iz Portsmoutha do Le Havre.
* Brittany Ferries – teretne i putničke usluge iz Portsmoutha do Caena, Cherbourga, i St Maloa, iz Poole do Cherbourga i iz Plymouth do Roscoffa.
* Condor Ferries – teretne i putničke usluge iz Portsmoutha do Cherbourga, Poole do St Malo i Weymoutha do St Malo.

Cijene se razlikuju obzirom na put za koji se odlučite. Općenito je najjeftinija varijanta najkraća morska kroz kanal La Manche, iz Dovera u Calais. Putnicima koji putuju iz Dovera trajektom do Francuske osobni dokumenti se pregledaju u Velikoj Britaniji, prije ukrcaja, umjesto prilikom dolaska u Francusku. Francuska ima dobre brodske/trajektne veze iz Irske u Francusku:

* Brittany Ferries – trajektne usluge iz Corka do Roscoffa
* Celtic Link Ferries - trajektne usluge iz Rosslarea do Cherbourga
* Irish Ferries - trajektne usluge iz Rosslarea do Cherbourga i iz Rosslarea do Roscoffa

Transport po destinaciji

Avion

Francuska ima vrlo dobre avionske veze. Važniji avionski prijevoznici su:

 • Air France,
 • Aigle Azur,
 • Brit Air,
 • CCM Airlines,
 • Corsair,
 • Europe Airpost,
 • Twin Jet.

Francuska ima 143 zračne luke (www.aeroport.fr), među kojima su međunarodne:

 • Lyon Saint Exupery
 • Marseille Provence
 • Nice Cote d’Azur
 • Paris
 • Strasbourg

Izvor: FITA - The Federation of International Trade Associations

Vlak

Francuska ima vrlo dobar i učinkovit željeznički promet. Najveći gradovi povezani su brzim vlakovima - TGV (train grande vitesse), ostali s običnim. Prednost željezničkih veza je da je vozni red i vrijeme unaprijed definirano, putovanje je brzo i udobno, veze su iz centra i do centra grada, karte je moguće rezervirati, kupiti i platiti kreditnim karticama preko interneta te vam ih dostave na adresu. Sve potrebne informacije možete naći na internetskoj stranici Francuskih željeznica. Karte je moguće kupiti na prodajnim mjestima SNCF u većini gradova, na postajama ili ih naučiti putem interneta.

Francuska ima sljedeće veze s brzim vlakovima:

 • Eurostar: Paris-London - 2h50
 • TGV: Paris -Lyon - 1h55
 • Thalys: Paris- Brussels - 1h25

Automobil

Francuska ima oko 806.000 km ceste, od toga je 7.100 km autoceste za koje treba plaćati cestarinu (autoroutes à péage).

Prilikom korištenja automobila u većim gradovima, prije svega u Parizu (to treba poštovati i prilikom korištenja taksija za zračnu luku) treba voditi računa zbog mogućih zastoja koji mogu prouzročiti znata kašnjenja u dolasku na cilj. Sva veće međunarodne tvrtke za najam automobila imaju svoje poslovnice u Parizu i drugim većim gradovima. Francuska ima sljedeća ograničenja brzine:

 • u naselju 50 km/h
 • izvan naselja 90 km/h
 • brza cesta 110 km/h
 • autocesta 130km/h
 • Za vozače koji imaju vozačku dozvolu manje od dvije godine ograničenja su stroža. Izvan naselja tako mogu voziti najviše 80 km/h, na brzim cestama 100 km/h te na autocestama 110 km/h.

Sve vrste vozila, uključujući i motocikle, koji se namjeravaju voziti središtem Pariza, Lyona i Grenobla, dužni su pribaviti i jasno istaknuti tzv. „potvrdu o kvaliteti zraka – ekološka vinjeta“. Navedenu vinjetu je potrebno istaknuti na vidljivom mjestu u vremenskom razdoblju od 8.00 sati do 20:00 sati od ponedjeljka do petka. Valja napomenuti kako nekim starijim vozilima zbog visokog stupnja emisije ugljičnog monoksida neće biti izdana navedena vinjeta, te će takvim vozilima biti uskraćen pristup središtu grada i zabranjena vožnja u navedenom vremenskom razdoblju. Više informacija dostupno je Internet stranici francuskog Ministarstva za zaštitu okoliša: [3]

 • Kroz putovanje Francuskom ne smijemo zaboraviti na obvenze alkotestove (elektronski ili za jednokratnu upotrebu), koji su ozakonjeni od 2013. godine. Ako toga nema u automobilu Francuzi će vam naplatiti globu od 11 eura.

Autobus

U cestovnom prometu lokalni autobusi voze dva puta na dan, ujutro i popodne. Međugradski autobus je jeftiniji od vlaka. U Francuskoj imate mogućnost kupnje karata u autobusima, koje morate ovjeriti, ili na automatima. Ako ste u grupi te se vozite više puta najbolje je kupiti blok kartu.

* Cijena prijevoza je ovisna o dužini puta koji je razdijeljen u tarifne zone.

Taksi

Svaki veći grad ima svoju taksi službu, posebnih problema oko toga ne očekujte. Cijena prijevoza je prikazana na taksimetru, napojnica je prepuštena odluci putnika. Francuska nema rezerviranih posebnih traka za taksiste zato uzmite u obzir da može doći do zastoja te kašnjenja.

Bicikla

Francuska ima većinu znamenitosti po centru gradova tako da su bicikle Vélib’ odličan način za njihov obilazak. Uz malo spretnosti možete biciklu u Parizu koristiti samo za 1,70 €, što je jeftinije od jedne same karte za podzemnu željeznicu.

Spavanje i smještaj

Francuska nudi sve mogućnosti smještaja, od hotela s pet zvjezdica pa sve do jeftinijih varijanti smještaja. Francuska ima široku paletu hotela, hostela, apartmana, kampova, soba tako da nećete imati problema u pronalasku idealnog smještaj za vas. Francuska ima brojne povijesne znamenitosti koje čekaju da ih otkrijete. Obzirom da Francuska pruža brojne atrakcije i aktivnosti možda ćete zaželjeti svoje putovanje produžiti. Visoka sezona je prije svega od lipnja do rujna (obala - more). Od prosinca pa do veljače (planine - skijanje)

Hoteli

Francuska je turistički izrazito zanimljiva država i tome primjereno je i njena ponuda smještaja. U popularnim krajevima možemo naći na stotine hotela. Bez obzira na koji dio Francuske se uputili svugdje ćete naići na hotele. Francuska ima u ponudi hotele svih kategorija, od kojih je veliki broj s pet zvjezdica. Od kategorije i vrste usluga ovisi i njihova cijena, no u Francuskoj će svatko naći hotel primjeren njemu - za svaki ukus i džep. Francuska ima najviše hotela s tri i četiri zvjezdice. Hoteli su suvremeno uređeni te ovisno o međunarodnoj klasifikaciji od jedne do pet zvjezdica nude različit stupanj udobnosti, opremljenosti i usluga.

Hosteli

Francuska nudi Hostele po super cijenama, hosteli nisu skupi. Ne moraju se rezervirati unaprijed, no dobro je koji dan prije nazvati. Ako imaju mjesta smještaj ćete dobiti i bez rezervacije. Cijena je oko 15-20 € na noć u zajedničkim sobama, single soba je malo skuplja. Imaju i t.i. Gite D'Etape, koji su malo skuplji. U Pirinejima se jedan od takvih Gite D'Etape dobije za 30 € - krevet s večerom i doručkom.

Kampiranje

Francuska je bogata s kampovima, posebice na zapadnom dijelu Camargua, to jest Malom Camargueju, no u tom čudesnom predjelu najpametnije se seliti od kampa do kampa s autokamperom, posebice jer Francuzi imaju odlično organizirane kampove za posjetitelje. Postoje brojne odmorišne točke za velik broj auto prikolica, kao i kod kampova, niti ovdje nema nikakvih formalnosti, opskrba je dobra. A da su odmorišne točke puno jeftinije od kampova ne treba posebno naglašavati. Francuska ima čiste kampove primjerene i za jako male bebice. Zabave i svakojake ponude je dovoljno. Plaže čiste svaki dan i usprkos punim plažama uvijek ćete naći prostor za sebe. Svaki kamp ima igralište za djecu i dovoljan broj održavanih sanitarnih objekata. Cijene kampova u Francuskoj kreću se od 30 do 50 € na dan (ovisno od destinacije) - za četveročlanu obitelj.

Sljedeća destinacija

Zadnja sprememba: 8. maj 2018 ob 08:15